„cadavru didactic” (P)

M-am întîlnit cu M. C., mi-a spus: “aşa îţi trebuie, ai ajuns şi tu cadavru didactic”.

A început să rîdă sănătos.

Ne-am amintit împreună de profesori care au fost cu adevărat profesori şi niciodată cadre, Iancu Fischer, Constant Georgescu, Lucia Wald, Henry Chadwich, Eugeniu Coseriu şi alţi maeştri pe care i-am întîlnit personal. Oameni de la care am învăţat mai mult decît meserie.

Cadru didactic este un termen lipsit de conotaţia relaţională, este în aceeaşi serie cu cadru de partid, cadru militar, un activist, lucrător definibil social şi sociologic, este un „prestator de servicii intelectuale”.

Adevăratul profesor este cel care stă înaintea ta. Intră într-o relaţie paideutică cu urmaşul lui. Este un director spiritual (adică îţi arată direcţia), o călăuză.

Profesor este cel care îşi spune professio fidei. Cel care este un mărturisitor.

Unii chiar sînt cadavre didactice, le merge numele că trăiesc, dar sînt morţi. Stau dincolo de catedră şi îşi dictează cursurile şi sînt incapabili de a dezvolta o relaţie personală cu ucenicul. Pentru el, studentul este „materia primă” şi în faţa acestuia rămîne „nesimţitor şi rece”. Poate că învăţămîntul românesc se va schimba atunci cînd vom scăpa de „cadre” şi vom asculta adevăraţi profesori.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la „cadavru didactic” (P)

 1. Imi puteti spune ce inseamna „relatie paideutica” (pare ca se poate intui in context, dar nu stiu exact)?

 2. Iancsi zice:

  Avand contact cu scoli de toate felurile am vazut profesori de toate culorile. Unii nici nu au ce cauta in invatamant. Multi dintre ei au intrat direct cu statutul de cadavru. Altii au devenit din diverse motive cadavre intre timp.
  In ce priveste ucenicia, cred ca este foarte greu sa o faci intr-un cadru institutionalizat. Nu e lucru usor sa fi in acelasi timp in papucii de profesor si de director spiritual.

 3. mnobineknume zice:

  exista cam un profesor in toata scoala(cel putin la mine) in rest toti sunt cadre didactice :))
  cadre care au si anumite pretentii pentru a se intretine 😐
  in ziua de azi nici macar nu mai inteleg de ce se fac unii profesori daca nu au chemare. ce ii atrage? imi explica cineva?

 4. Esential zice:

  Generatia veche au astfel de oameni care pot fi numiti „cadru didactic”….oricum bine ca vine alta generatie, cu alta gandire, alta mentalitate. Desi din nefericire noua mentalitate e liberala, stricata moral….

 5. cipriansimut zice:

  @esential: si ce e nou in asta? stricati au fost si pana acum. stricati vor fi si de acum inainte.
  Liberalismul nu e un curent nou. In teologie persista din secolul XIX.

 6. Chriso zice:

  Vorbesc din perspectiva mamei si a profesorului. E drept ca in scolile noastre sunt multe „cadavre” didactice, ca multi nu au ce cauta …….De mult timp am ajuns la concluzia asta! Ievitabil m-am intrebat „De ce” si „Ce a cauzat asta?”…..Dupa multi ani de cercetari si cautari, am inceput sa inteleg si sa gasesc raspunsul…… E adinc, complex, cu valente foarte indepartate si multe ramificari. Atunci mi-am pus intrebarea (ca profesor), ce-i de facut, acuma/se mai poate face ceva? Solutia am gasit-o in CARTE…..

 7. Slava Domnului, ca inca mai exista si profesori buni! Insa ca toate lucrurile bune care ni se pot intampla, si profesorii buni trebuie cautati cu atentie! Eu am descoperit ca de multe ori persoane care la inceput nu pareau „profesorul perfect”, in timp s-au dovedit oameni care au fost gata sa ma sprijineasca atat in timpuri bune cat si in timpuri grele. 🙂 Ar merita sa ii laudam mai mult pe profesorii nostri, ca pana la urma vad ca asta e singura multumire care le mai ramane in ziua de azi.

 8. andreeansd zice:

  „Cele 7 legi ale învăţării” de Bruce Wilkinson (editura Logos) mi s’a părut o carte bună pentru un director spritual.

 9. Pingback: Cadavru didactic, Cancion, DEX, Epistola către Twiteri « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.