Zece mituri despre Speranţa (Biserica)

De ceva vreme în Oradea a fost plantată o nouă biserică, Biserica Creştină Baptistă Speranţa. Biserica a fost plantată ca o iniţiativă sprijinită iniţialmente de Biserica Creştină Baptistă Emanuel.

Biserica Speranţa este păstorită de pastor Cristian Sonea, absolvent al Universităţii Emanuel.

M-am bucurat că biserica are blog, pagină web, una dintre cele mai bune văzute pînă acum. Video, predici audio, tot ce trebuie, inclusiv acest text:

Mitul 1: La Speranţa se dansează
Săptămâna trecută am stat de vorbă cu un prieten care mi-a spus că în oraş, pe la colţuri, pe sub geamuri, prin parcări, prin staţiile de tramvai şi autobuz, pe la Real, Lotus, Selgros, etc., se vorbeşte despre faptul că la Biserica Speranţa se dansează. Întrebare: Dansăm la Speranţa? Răspuns: Nu! Eu sunt pastor al Bisericii Speranţa şi nu am lipsit decât la trei întâlniri până acum şi vă spun că absolut nimeni nu a dansat. Dar şi la întâlnirile la care am lipsit a fost prezentă maică-mea şi dacă s-ar fi dansat, cu siguranţă mi-ar fi spus.

Mitul 2: La Speranţa se cântă muzică rock
Oare? Cred că mitul acesta s-a răspândit mult mai ales datorită faptului că noi folosim în închinarea prin muzică foarte multe instrumente: pian, chitări, tobe, etc. Ne place să cântăm cu bucurie, din inimă şi cu toată biserica. Însuşi Cuvântul lui Dumnezeu ne îndeamnă să cântăm Domnului cu MULTE instrumente şi cu o atitudine de bucurie (vezi Psalmul 95, 150, Neemia 12, etc). Repertoriul nostru este variat: imnuri, cântări noi, cântări din cărţile roşii, albastre, negre, etc. Cântăm doar cântări care Îl au pe Dumnezeu în centru. Însă stilul nostru nu este unul rock! Închinarea este dinamică, plină de viaţă, cu bucurie, dar asta nu înseamnă rock. Nouă ne place să spunem că este în duh și adevăr.

citeşte restul AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Biserica Baptista, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

53 de răspunsuri la Zece mituri despre Speranţa (Biserica)

 1. adrian zice:

  Imi cer scuze, dar nu-mi prea place termenul „plantat”, cand e vorba de biserici…
  Plantam salcami, meri… „A planta” inseamna „a înfige în pământ puieți, răsaduri”. Prin definitie, la cat inteleg eu in acest moment, plantezi un puiet/rasad care a crescut, pana la o anumita faza, in alt sol si in alte conditii. Ar putea cumva fi o sugestie a faptului ca se „planteaza” acolo oameni care au crescut intr-un alt sol (lumea)?!
  Dar chiar si asa, nu mi se pare un termen prea fericit.
  Cred ca limba romana are destule cuvinte… Nu stiu de ce ne-am oprit chiar la acest cuvant.

  Scuze pentru aceasta tipicareala a termenilor. Pun si eu pe aici rodul unor discutii (si a unor ganduri de dupa discutii) cu unii dintre prietenii mei ne-neoprotestanti… Don’t shoot me. 🙂

  • Marius David zice:

   Ai dreptate, este un termen consacrat totuşi. Mie îmi place, făcînd un compromis, pentru că are în sine ideea de viaţă, creştere, şi o biserică chiar creşte precum o plantă.
   Cred că termenul este împrumutat din ceea ce spune Pavel Apostolul
   1 Cor3:6 Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească
   Ce propunere ai avea? hai să găsim o variantă!

   • adrian zice:

    Prefer un termen „clasic”, de genul „infiintarea unei noi biserici”.

    Exprimarea lui Pavel este metaforica si urmareste explicarea unui context.
    Nu prea sunt adeptul preluarii metaforilor si apoi aplicarea unor noi metafore la metafora intiala. Apostolul spune ca „a sadit”, dar referinta este numai subinteleasa, pentru a „conserva” sensurile metaforei (a „sadit” in „ogorul” care suntem noi). In momentul in care folosim expresii de genul „plantam o biserica” referinta aceasta mi se pare ca „saraceste” sensul mai larg pe care a dorit sa-l dea Pavel.

    In sfarsit, daca tie iti place, poate ma mai gandesc si eu… 🙂 Si asa am vazut ca scriu unii pe aici ca eu sunt tu si tu esti eu, poate iti mai imprumut si din gusturi… 🙂

    • Marius David zice:

     Înfiinţarea, da… are conotaţii ontologice pe de o parte, dar şi birocratice, pe de alta. Şi o firmă se poate înfiinţa.
     Să ne mai gîndim totuşi, poate găsim sinonime, de ce nu?
     Nu, nu vreau să campez în acest termen, mai bine îmi amîn soluţia şi mă frămînt, să încercăm să îl păcălim pe LIBRAR! 🙂

 2. George zice:

  Stimabile, acesta este un dar grecesc. Toata lumea stie ce parere aveti despre ASTFEL de biserici. Sa nu ne mintim! Eu in locul celor de la Speranta nu m-as bucura de reclama facuta. Inca o data inteleg de ce sunteti cel mai puternic blogar de pe piata si atat de temut!
  Stiu ca nici acest comentariu nu imi va fi dat on line desi in celalalt nu am mai amintit de prietenul dvs. A.C.

  • Marius David zice:

   Draga domnule George,

   1. ţi-am dat drumul on line experimental. Se pare că a fost o greşeală. De ce nu încerci tu să comentezi şi pe blogul celui pe care îl aperi, domnul A.C.? Ar merita şi dînsul nişte comentarii la liniştea care este pe acolo 🙂

   2. Îmi faci procese de intenţie, dar voi reveni la asta

   3. TOATĂ LUMEA? care toată lumea, poţi fi mai specific?

   4. ASTFEL DE BISERICI? ce fel de biserică este Speranţa, chiar mă interesează. Dumneavoastră ce credeţi?

   5. Cine vă minte şi cu ce?

   6. Ce simţăminte au cei de la Speranţa este altă treabă. se vor exprima dînşii, dacă dorect. Am sesizat apariţia în spaţiul electronic a unui nou site. full stop! Am sesizat un text foarte interesant, care merită analizat probabil. De ce cineva simte nevoia să facă acest tip de disclaimer? full stop.

   7. Cel mai puternic blogăr de pe piaţă? Exagerare. Care piaţă, a cui? A dvs.? A lor? De temut? Hmmm, aici s-ar putea să aveţi dreptate. Cel mai tare mă tem eu de blogărul Marius Cruceru. Deci … de temut pentru cine? De invidiat… poate! Asta mi s-a mai spus şi direct şi văd cu ochiul liber şi eu pe la „prietenii” pe care îi tot amintiţi.

   Referitor la afirmaţiile dvs. despre mine şi aici şi pe privat. Ca să simplific situaţia şi pentru dvs. şi pentru alţii:
   Vă reamintesc ultimele updates: A.C. este decedat pentru mine ca prieten. Full stop!. Fie-i pixelii uşori!
   Ca blogăr încă nu s-a născut (cînd va scrie primul text inspirat şi cu talent mă voi sesiza din oficiu). Full stop!
   Îi pot lua producţiile în seamă ca simplă gazetă de perete cu anunţuri, caricaturi, şi cu rubricile „aşa da” şi „aşa nu”, cum erau gazetele pionereşti (ideologizante) de pe vremuri.
   Repet: bloggingul nu este o activitate de bază. Nu poate fi, aşa că refuz calificare de „blogăr”. Am alte calificări şi slujba de bază îmi este alta. Dacă alţii au ca principală slujbă statul la internet … îmi pare rău pentru ratarea dînşilor. Internetul este un foarte alunecos tobogan spre groapa ratării. Toboganul nu are, din păcate, frîne, volan şi marche arriere.

   În rest aberaţi, aşa cum face de multe ori şi prietenul dvs. şi, din păcate, şi pentru el şi pentru dvs., fără foarte multă graţie.

   Măcar „inexactităţile” mele au culoare 🙂

   PS.
   Iertaţi-mi răutăţile. Am frînele proaste azi.

 3. ana zice:

  interesant site.
  multumesc.

 4. Arundel zice:

  Marius, zici:

  „M-am bucurat că biserica are blog, pagină web, una dintre cele mai bune văzute pînă acum.”

  Iarta-ma, Marius, dar inseamna ca nu prea ai vazut website-uri de biserici 🙂 daca acesta ti se pare a fi „unul dintre cele mai bune” 😀

 5. ascultareacredintei zice:

  1. Ziceati ca a fost o initiativa sprijinita initialmente de Emanuel (biserica). Acum nu mai e sprijinita initiativa? Nu mai e pentru ca s-a pus in practica si, deci, nu mai e la stadiul de initiativa, sau nu mai e in sensul ca nu ar mai fi sprijinita daca ar fi din nou la stadiul de initiativa?

  2. Am observat in motto aceeasi idee ca si la http://bisericaquovadis.blogspot.com/
  Vreo legatura?

  3. De unde s-au nascut aceste mituri? De unde s-a nascut ideea necesitatii combaterii lor, atunci?

  4. Biserica adresata in special tinerilor… Hm… Interesante bisericile acestea. One big problem: time. Corect am spune: „adresata ACUM tinerilor”. Si atunci, de ce? Pentru ca e mai usor de-a se face anumite lucruri, sau, pentru ca anumiti tineri sunt formatati intr-un anume fel si se potrivesc doar intre ei (cu exceptiile de rigoare). Sper ca schimbarile sunt inspre bine, iar aceasta se vede in viata traita cu Cristos a membrilor. Aici revin la chestiunea cu miturile – poate de aceea un mit este ca e biserica perfecta. Sau, poate nu.

  5. Sunt curios – au legatura cu BIG Impact?

  • Marius David zice:

   draga Ascultarea,
   1. cel mai bine este sa intri pe site-ul bisericii Speranta si sa ii intrebi direct. Nu sint membru la Emanuel, nici pastor acolo, nici la Speranta.
   2. Nu stiu daca este vreo legatura.
   3. cred că asta este cea mai interesantă întrebare, de unde s-au născut aceste mituri şi de ce ar trebui cineva să răspundă unor astfel de mituri în public. Cei d ela Speranţa sînt începători în prezenţa în spaţiul public electronic din cîte se vede. Eu plătesc preţul ăsta de trei ani de zilişoare şi orişoare. Nu mi-a venit ideea să îmi încep activitatea rezolvînd mitologia despre mine (care se află în bună stare şi foarte sănătoasă!) Aici este mic problemuţă. În general, dacă este de la Domnul … vor rezista, o atitudine de genul „caravana trece… pietrele rămîn” este mai sănătoasă.
   4. da, ai pus punctul pe iota subscris, bviserica „adresată tinerilor”. Păi ce se poate face marketing de genul asta? Să fim serioşi. Plonjăm în plină patologie. Chiar nu învăţăm nimic din eclesiografia ultimelor decenii? IStoria ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic de la istorie.
   O biserică de genul asta… ce fain spunea Steinhardt… biserica nu poate fi a celor bolnavi de ficat, a celor pieptănaţi pe stînga sau pe dreapta sau un club al chelioşilor sau marinarilor. Nu-i aşa? Principiul diversităţii trebuie păstrat şi în intenţie şi în practică. Dar nu cred că este cazul Speranţei, pentru că sînt şi bătrîni acolo din cîte deduc din site. Spun aşa … în general.
   5. Nu ştiu! Întreabă-i! La astfel de chestiuni trebuie întrebat la sursă. Au şi o secţiune de blog!

 6. Flaviu zice:

  Inca o propunere de mit (.. sau nu?!) si anume ca Biserica Speranta e formata din membrii nemultumiti de la alte biserici care si-au gasit aici IMPLINIREA. sunt curios care e proportia membrilor.
  Ce ma uimeste e ca se urmareste marirea bisericii prin atragerea celor care sunt deja in alte biserici si nu cei nemantuiti. Asta imi da de gandit.

  • Marius David zice:

   draga Flaviu, asta nu stiu.
   Ai fost acolo? Eu nu am fost inca!
   Astazi pastorul bisericii a luat legatura cu mine pentru lamuriri suplimentare.
   S-ar putea sa se clarifice si intrebarile tale.

   • Flaviu zice:

    Da, am fost de cateva ori la aceasta biserica. Si exact faptul asta m-a surprins. Eu fiind membru activ implicat in biserica din care apartin sunt chemat sa ma implic la ei, nu inteleg cum vine lucrul aceasta.

    Pe blogul lor nu se poate comenta, este inchisa sectiunea de comments.

    Sunt foarte curios sa aflu raspunsul. Va multumesc!

  • adelina zice:

   domnule Flaviu, tin sa va contrazic. Dupa aproape 8 ani de la mesajul dvs, pot sa spun ca Biserica Speranta, creste si o face in doua feluri: primirea celor care isi dau seama ca Dumnezeu lucreaza cu putere si vin din alte biserici, dar si in alt fel,, care e destul de insemnat ca si proportie adica doar la ultimul botez din 2016, s-au botezat 52 persoane. asta imi spune ceva…

 7. Marius David zice:

  stimabile Pionez Circumsferovici Bontov,

  Disclaimer: aceasta reactie consistenta la fraza dvs. neadmisa public are in vedere si alte „contributii de valoare” din trecut precum si experientele trecute, personale si din spatiul electronic! Luati la pachet!

  1. majoritatea celor care vin pe aici fie deja gîndesc, fie încearcă, fie învaţă să gîndească, vin pentru asta sau … de asta.

  2. majoritatea celor care au mai rămas pe aici gîndesc şi încă bine şi consistent, sînt informaţi şi informanţi… iar unii dintre cei care mai comentează pe aici sînt şi foarte bine pregătiţi în domeniile lor de competenţă, lucru dovedit deja.

  3. unii vin si pleaca, dar pe cu totul alte criterii decit efortul de a gindi coerent, consistent, consecvent si informat. alta discutie.

  4. unii, numai UNII dintre cei care au fost RESPINSI pe aici, fie nu gîndesc deloc, fie gîndesc prost şi vorbesc prost, fie au dovedit o patologie nevindecabilă a gîndirii sau sînt închişi şi prizonieri într-o lume mult mai mică decît lumea reală, lumea lor, o lume falsificată, plină de înciudări, minciuni, obsesii, visări mogulosferice, neîmpliniri, ratări thymotice, fandoseli, izmeneli, mofturi, semidoctisme, pseudocultisme, pretentii false şi alte soiuri de prostii şi prostioare… enumerarea necesită o taxonomie separată.

  Faceti parte din aceasta ultima categorie de respinsi. Cautati-va singur incadrarea.

  In general, una dintre valorile promovate aici este dialogul liber, informat, decent, politicos, fără pretenţii de superioritate, în dragoste, cu încredere, ceea ce dvs. nu cunoasteti (mă refer la dialog), nici din printip nici din experienta, asa cum ati dovedit-o in alte dati.

  Ca urmare, dvs. sînteţi în AFARA acestui „cerc” „elitist” pînă veţi învăţa bunele maniere, cel puţin bunele maniere, daca nu si altele in care aveti gauri (rotunde) imense, ce să mai vorbim despre efortul de a gîndi şi din perspectiva altora decît prin propria urmă punctiformă de vedere de pe retină…(a se citi PUNCT de vedere)

  Ironia gratuita nu este intotdeauna semn de inteligenta, ci numai semnul unui imens gol al gindirii dublat de dorinta de a spune ceva cu voce tare.

  Din pacate astfel de pseudoironii se multiplica in ecou tocmai din cauza golului de gindire si inspiratie. La prima (gindirea) aveti o problema de calitate, la a doua (inspiratia) o problema de cantitate.

  V-am ascultat cu alte ocazii destul verdictele si aberatiile, minciunile, debitarile si autoaprecierile narcisistice.

  Aici este un altfel de spatiu, cu altfel de oameni, cu altfel de discutii, pe care cu greu le veti intelege si pricepe. Aţi dovedit altă dată că nu vă răbdaţi să scrieţi mai mult de trei rînduri fără a jigni. Nu mai risc!

  Este ALTFEL cu TOTUL decit sinteti dvs. cablat si setat. Aici este singurul lucru în care aveti dreptate: AICI este totul ALTFEL.

  Ceea ce fac acum nu este altceva decit urmarea unui sfat pe care tot de la dvs. l-am primit: este o chestie de simpla IGIENA a blogului. Îndepărtîndu-vă, fac un act katharhic, de curăţire, aşa cum se ard toamna frunzele uscate.

  Ca să traduc pe înţelesul dvs. (DVS. SÎNTEŢI AFARA! deci acest loc nu vă este accesibil! Clar?)

  Bibliografie pentru ce este mai sus:

  Prov, 9:7 Cel ce mustră pe un batjocoritor îşi trage dispreţ şi cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocară. (been there, done that!)
  Prov. 9:8 Nu mustra pe cel batjocoritor, ca să nu te urască; mustră pe cel înţelept şi el te va iubi! (already done!)
  Prov. 19:25 Loveşte pe batjocoritor şi prostul se va face înţelept; mustră pe omul priceput şi va înţelege ştiinţa. (done!)

  Prov. 21:24 Cel mândru şi trufaş se cheamă batjocoritor: el lucrează cu aprinderea îngâmfării. (….seen before!)

  Prov. 22:10 Izgoneşte pe batjocoritor şi cearta se va sfârşi, neînţelegerile şi ocările vor înceta. (Let’s try!) (It’s so quiet… )

  1 Cor. 5:11 Ci v-am scris să n-aveţi nici un fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate” totuşi este ….. defăimător …..; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi. (Done!)
  Bine că m-am deşteptat cu mintea românului cea de pe urmă.

  şi

  Mogulească-se cei ce ne tulbură! Amin!

 8. Marius David zice:

  Corect, Pionez Circumsferovici, dar am o problema: nu cred în Moş Crăciun!

  1. n-aveţi de ce vă plînge că nu vă dau voie să comentaţi. Repet: motive de igienă! V-aţi făcut veacul în trecut pe-aici. Trebuie să păstrăm atmosfera curăţică! Aici ascult sfaturile unui prieten cu care am călătorit cîndva. Era uman!
  2. corect! Sterg ce vreau, blogul meu! Regulile sînt fixate demult! Doriţi sfaturi despre blogging? Întrebaţi la cel mai accesat blogăr evanghelic 🙂 (www.crestintotal.ro)
  3. prefer să îmi păstrez frînele unse o perioadă.
  Impostura, ifosele, îngîmfarea, fumurile, fudulia, ironia fără substanţă, făloşenia mogulofrenă, prostele năravuri în public, aroganţa, infatuarea, grandomania, atotsuficienţa, semeţirea, ţîfnele, apucăturile thymotice de orice fel vor fi în continuare fără frînă, cu hărnicie şi entuziasm amendate.

  Aşa să-i spui şi (atot)Cunoscătorului şi altor mogulizaţi, dacă cumva se îndură să treacă pe la mneata.

  Auzi! Mogul (în felul lui!) Pfiu, Doamne, mare îţi este grădina şi mulţi ţi-au sărit gardurile!

  PS. imi pare rau ca nu imi amintesc numele acela frumos al prietenului pe care l-am pierdut. Avea un nume frumos!
  A murit, săracu! S-a înnecat cu nişte mess-uri!

  What a mess!

 9. Marius David zice:

  Şi încă ceva, Circum…, consideră un act de caritate faptul că nu fac postări întregi cu inventarul aberaţiilor şi elucubraţiilor dumitale, nu mi-am făcut un obiectiv din desfiinţarea nimănui sau cu „reducerea influenţei” (în spaţiul electronic sau în altă parte), precum şi-au înscris în agendă alţii. Fie vorba între noi, la mneata nici n-am ce reduce.

  Acelaşi, numai că un pic mai ferm de data asta şi cu toleranţă zero faţă de sfericii bulbuci de spume (de ciudă şi invidie).

 10. george zice:

  se pare ca ati primit replica

  • patrix zice:

   Ce replica Georgica si eu sunt interesat de replicile varului

  • Marius David zice:

   La ce replică te referi, George?
   De la cine? Unde, aici, în altă parte?

  • Marius David zice:

   Draga domnule George, daca te referiri la Thymos, dupa cum am vazut in link-ul cenzurat… astept sa treaca sarbatorile ca sa iau la periat textul penibil al domnului Cristea, ba nu, nu textul, ci metodologia greşită, care poate fi aşezată într-o antologie ASA NU.
   O fac pentru binele studenţilor mei, ca să nu mai ajungă nimeni de rîs aşa cum a ajuns Alin Cristea.

   Nu de alta, dar ce face mi se pare grav. Compromite, pe lînga alte chestii pe care le-a facut terci deja, inclusiv ideea de monografie lexixala, chestiune pe care eu am petrecut 7 ani, făcînd peste 850 de micromonografii. Aici nu mă rabd.

   Este normal s-o ia razna, se baga in ce nu stie pentru ca nu are scoala si stiinta de carte necesara si, in adaos, minte de ingheata apele, pentru ca n-are rectitudinea si caracterul necesar. Fiecare avem lipse, aşa cum avem şi insuccesuri sau boale.

   Am ajuns demult la concluzia ca orice dialog direct cu acest personaj este nevrednic de timpul meu, dar o precizare la minciuna de azi despre care m-ati intrebat in comentariul de azi:

   „Eu m-am dus, acum vreo 6 ani, la Marius Cruceru și i-am spus ce am împotriva lui și ce nu îi permit, ca bărbat. Niciodată Marius Cruceru nu a procedat cu mine în felul acesta biblic (sau bărbătesc). Așa am procedat cu păstori și cu alți creștini. Ar trebui să înțelegeți că această atitudine, de confruntare directă, mi-a conferit un anumit respect în fața oponenților mei.”

   Minciuna. Ultim data cînd a venit la mine acasă de tot pomeneşte ceaiul pe care l-am băut cîteva ore este în următoarea situaţie: Relatia noastra s-a reluat cind a venit sa-mi propuna o NEGOCIERE in dreptul unui articol care a aparut in Intoarcerea in Oglinda. De atunci am reînceput să ne întîlnim, cu speranţa că vom putea purta un dialog decent. Nu-i speranţă!

   De atunci eu l-am invitat în diferite circumstanţe pentru a petrece timp la discuţii. N-a fost iniţiativa dînsului! Călătoriile de care pomeneşte în mess-urile publicate, în ciuda promisiunii că nu vor fi făcute publice, au fost tot iniţitiva MEA.

   Tocmai din acesata pricina, pentru ca Alin Cristea minte senin, am avut impresia ca insconstient si din lipsa de tinere de minte pina acum, dar acum sint convins ca o face intentionat si cu agenda… un dialog diret cu dinsul nu este de purtat.

   Dar … poate ca saptamina viitoare voi reusi sa salvez macar ideea de monografie lexicala dintre tastaturile dinsului si termenul Thymos, pe care l-a facut praf prin nestiinta de carte.

   Ce sa-i faci? Complexele si frustrarea!
   Dinsul trebuie sa se intoarca inapoi la scoala! Poate asa mai invata cite ceva despre cum nu trebuie macelarit un termen. Citatele nu ajunge ca să acopere neştiinţa şi încurcăturile de neuroni.

   Si inca o intrebare? De ce totusi nu comentati si la dinsul pe site?

   Niculiţă Fătul s-a dus, după ce i-am stîmpărat dorinţa de a-şi vomita pe site-ul meu frustrările. Văd că a ajuns acolo!

   Există ghene speciale şi sickness bags în blogosferă. tot nu vreţi să vă dau lista?

 11. gamaliel zice:

  Domnule Marius, am si eu o intrebare …cand ati dat copy/paste pe mitul 1 si mitul 2 ati cerut dreptul de a publica pe blogul dvs un material de pe pagina Bisericii Speranta? Daca veti citi cu atentie pe acea pagina scrie clar „© Copyright 2009 Biserica Baptistă Speranța Oradea | Toate drepturile rezervate.” As fi curios sa precizati daca ati avut o asemenea permisiune…altfel ” miroase a alte mituri”.

  • Marius David zice:

   GAmaliel, pui o problema importanta,
   1. trebuie să faci o distincţie între copy and paste şi citare. Ceeaa ce am făcut eu aici este o CITARE, nu o PRELUARE, PLAGIAT sau alte forme de împrumut sau furt de informaţie.
   2. Există reguli şi protocol clar de CITARE din orice material, fie acesta ştiinţific sau bloguri.
   – nu se preia TOT materialul. Criteriu îndeplinit!
   – se preia o parte pentru motivarea interesului. Criteriu îndeplinit.
   – se dă neapărat link-ul sursă. Criteriu îndeplinit.
   – informaţia nu trebuie pervertită, schimbată, etc. Criteriu îndeplinit.
   3. Din momentul în care cineva iese în public cu o informaţie aceasta poate fi CITATĂ.
   Şi pentur textele mele de aici am copyright şi dreptul de proprietate intelectuală, chiar dacă nu am pus cîul ăla mic acolo şi fraza cu drepturile rezervate. Este o chesti de bun simţ. Am păţit asta pe blogul Patratosu. Cineva mi-a preluat abuziv textele ca şi cum ar fi fost ale lui şi l-am desfiinţat rapid. La propriu. Cei de la WordPress s-au sesizat şi i-au şters blogul cu totul.

   Nu trebuie să cer permisiunea nimănui să CITEZ, repet.

   Ar fi trebuit să cer permisiunea pentru REPUBLICAREA materialuluI ÎN ÎNTREGIME pe blogul meu. Chir şi atunci ar fi trebuit să preiau şi sursa.

   Deci… obiecţia dvs. nu are fond.

 12. Marius David zice:

  Flavius și Ascultarea Credintei,
  va rog sa luati legatura cu pastorul Cristian Sonea pe privat la adresa

  cristian.sonea@bbso.ro

 13. gamaliel zice:

  Doar o intrebare la raspunsul dvs: se poate cita 40% dintr-un material sau o carte a cuiva?

  • Marius David zice:

   depinde de mediul de citare, tipul de lucrare, scopul etc. Se poate cita cind vorbim de bloguri, avind in vedere ca faci un serviciu destinatarului, articolul aproape in intregime, daca dai link-ul.
   Presa electronica este mult mai relaxata. Daca pastorul bisericii, pe care l-am intilnit zilele trecute, ar fi avut vreo nemultumire legata de acest aspect, sigur mi-ar fi comunicat.
   asteptam si continuarea.
   La xerocopierea, citarea cartilor este un cu totul alt regim. Raspunsul pentru carti este NU! Nici macar pe mine insumi nu ma pot cita.
   De fapt, Gamaliel, poti sa lamuresti care este obiectivul intrebarii tale?

 14. Pingback: Festivalul Crăciunului: Texte pătrățoase « România Evanghelică

  • Marius David zice:

   da, am dat drumul acestui ping pentru că sînt trei texte scrise cu oarece talent 🙂

   Domnul AC scrie bine cînd citează și chiar foarte cînd copie și pastează textele altora. 🙂

   Simple spume de frustrare şi complex! Invidii mărunte și o ciudă ieftină. Nimic nou pe frontul de vest.

   Deci… să trecem mai departe.

 15. Pingback: 10 mituri despre Speranța – partea a doua « Marius Cruceru

 16. Cristi zice:

  Si daca la Speranta se dansa era ceva rau?
  Ma tot intreb de unde vine negativismul asta la pocaiti despre dans! Noi nu dansam, noi suntem pocaiti si nu dansam … Dar oare e pacat sa dansezi? De mult tot incerc sa fiu lamurit de cineva de ce ar fi dansul pacat! Din punctul meu de vedere, dansul nu e pacat atata timp cat e facut pentru Dumnezeu. De ce sa nu ne inchinam cu cat mai mult instrumente si sa ii si dansam Domnului? Da, e adevarat ca in lumea de azi dansul (disco, cluburi) au devenit ceva gretos deaorece totul e legat de sex (imbracamintea, stilul dansului, etc). Dar asta nu inseamna ca in biserica nu poate exista dans pentru Dumnezeu. Sincer nu am gasit nicaieri in Biblie sa scrie ca e pacat sa dansezi. In afara de dansul fiicei lui Irod pentru capul lui Ioan Botezatorul, nu exista alt pasaj sa puna in lumina proasta dansul. Dar in acelasi timp, sunt multe alte pasaje in care oameni au dansat pentru Dumnezeu si asta a fost considerat un lucru bun (David, etc).
  Deci, chiar e dansul pacat? Sau conteaza cui dansezi si cu ce scop!

  • Marius David zice:

   cred că conf. dr. Silviu TAtu are pe blogul dînsului un articol excleent despre dans.
   eu l-aş lua în seamă. -Dînsul este specialist în VT, eu nu.
   căutaţi şi citiţi.

   • Cristian zice:

    Sincer sunt dezamagit de dr. Silviu Tatu. Am citit doua articole: „Dansul in Biblie” si „Laudati-l cu tamburine si cu dansuri” (http://statu.wordpress.com/2009/07/09/%E2%80%9Elaudati-l-cu-tamburine-si-cu-dansuri%E2%80%9D-ps-1504/). La cel din urma sunt prezentate multiple ocazii unde s-a dansat ca si inchinare lui Dumnezeu. Da e adevarat ca dansul a fost folosit si la ocazii seculare dar de asemenea dansul a fost folosit enorm pentru a-l lauda pe Dumnezeu (dovada sunt pasajele din Biblie care fac lumina in acest caz). Concluzia articolului?

    „În concluzie, în raport cu mărturia Bibliei ca întreg, consider că manifestarea dansantă în închinare publică nu este o practică autorizată pentru creştini.”

    Pentru mine e concluzia asta reprezinta o negatie la tot ceea ce a exprimat dr. Tatu in articolul sau. Altfel spus, placinta cu branza e comestibila. Oamenii au mancat placinta cu branza de mult timp. Inca oamenii gasesc placinta cu branza o delicatesa. Dar placinta cu branza daca e tinuta prea mult se strica. Nu mai e buna de mancat. Evitati-o. Unii oameni chiar au folosit placinta cu branza sa otraveasca pe alti oameni. Dar totusi majoritatea au mancat placinta cu branza ca ceva delicios si hranitor. In concluzie, ca un intreg la tot ce am spus, placinta cu branza trebuie evitata doarece poti manca o placinta stricata sau cine stie poate chiar otravita. Pofta buna.

    • Marius David zice:

     Stimate Cristian,
     nu înţeleg motivul dezamăgirii,
     Comparaţia dvs. cu plăcinta cu brînză este deplasată.
     După nume sînteţi bărbat. Dacă sînteţi un bărbat normal, nu veţi putea sta în legănare dansantă pe un blues gen LAdy in Red de Christ de Burgh îmbrăţişat cu o femeie frumoasă şi să vă gîndiţi la versete biblice, altele decît cele din cîntarea cîntărilor sau la frumuseţile Munţilor Carpaţi. Dacă puteţi, atunci ori sînteţi un om foarte sfînt, ori aveţi nevoie urgent de un consult medical. Sunaţi-mă, ştiu un medic bun. Este creştin.

     Legănare uşoară… fără învîrtoşări.

     • Cristian zice:

      Bine. Inteleg unde bateti. Dar problema este ca eu nu ma refer la un dans intre o femeie si un barbat. Nu sunt de acord cu dansul de care vorbiti, decat daca e facut de sot si sotie. La ce ma refer eu este dansul (sau „leganarea”) prin care oamenii se inchina lui Dumnezeu in timp ce canta. Este poate o miscare ritmata a pianistului, sau pur si simplu salturi de bucurie care nu au alt scop decat a-l lauda pe Dumnezeu. Deci, ma refer la dansul individual si nu la cel intre un barbat si o femeie. Sincer nici nu prea am auzit de dansurile la care va referiti in bisericii, ci doar cel individual. O exista, ca lumea e mare si fiecare face ce vrea.

      Ca sa fie clar, din punctul meu de vedere, dansul intre o femeie si un barbat necasatoriti nu face bine niciunuia si sincer nu il vad ca ceva constructiv, sau ca ceva placut lui Dumnezeu. Dar dansul intre sot si sotie nu il vad o problema, dar binenteles nu prea isi are locul in biserica. Oricum e nici nu ma refeream la tipul asta de dans in biserica.

      P.S: comparatia cu placinta cu branza nu mi se pare deloc deplasata. Articulul domnului Tatu despre dans e exact ca si descrierea despre placinta cu branza. Totul e ok, nu e nimic anormal cu dansul, sa folosit si pt a-l lauda pe Dumnezeu, sa folosit si pentru ocazii seculare, DAR nu e autorizat in inchiarea crestinilor. In fine, asta e punctul meu de vedere referitor la articol.

      Ce mi sa parut deplasat a fost faptul ca ati interpretat ceva intr-un singur fel fara a avea mai multe detalii, plus ca ati bagat la inaintare si putin sarcasm: „Dacă sînteţi un bărbat normal, nu veţi putea sta în legănare dansantă pe un blues gen LAdy in Red de Christ de Burgh îmbrăţişat cu o femeie frumoasă şi să vă gîndiţi la versete biblice, altele decît cele din cîntarea cîntărilor sau la frumuseţile Munţilor Carpaţi. Dacă puteţi, atunci ori sînteţi un om foarte sfînt, ori aveţi nevoie urgent de un consult medical.” – Nu am zis asa ceva in postul anterior si in primul rand nici nu m-am referit vreun moment la dansul specificat de dvs.

 17. adrian zice:

  Sunt profund dezgustat de comentariile acestea vazand rautatea din spatele acelor cuvinte . Referitor la aceasta ,,Biserica,, am urmarit de cateva ori la televizor acele msg se vede sarcasmu si glume pe seama Cuvantului lui Dumnezeu iar aceste lucruri trebuie sa va dea de gandit niciodata nu si-a permis vreun pastor sa intrebuinteze glume . Astea sunt invataturi ale dracilor oamenii au murit in chinuri groaznice ca sa apere aceasta carte sfanta nu sa va bateti voi joc sa va fie rusine . Nu aveti grija ca are Dumnezeu pedepse ptr voi . Nu i-mi este frica de voi ci doar de Dumnezeu . Cel mai indicat lucru este sa ne pocaim si totodata sa facem fapte vrednice de pocainta. Mi-am dat numele ptr ca nu vreau sa ma ascund in spatele anonimatului . Daca aveti tarie de caracter veti da acest msg daca nu nu .

  • Marius David zice:

   Stimabile Adrian,
   bine ați venit pe această pagină.
   1. nu cred că sînt de acord cu dvs. Și Domnul Isus a folosit glume și ironii, nu mai că nu le-ați tratat ca atare. Mari predicatori ai lui Dumnezeu, ca Spurgeon spre exemplu, aveau un extraordinar simț al umorului. Dumnezeu Însuși ares simțul umorului și simțul acesta este uneori cea mai bună alegere în lupta împotriva Întunecatului încruntat.
   2. De asemenea, adevărul lui Dumnezeu este și în gramatică și în ortografie. Este mai ușor să asculte cei de la Speranța critica dvs., dacă este într-o limbă română … limbă română. Se scrie ÎMI, nu așa cum ați scris dvs.. Se pune virgulă înainte de adversativă.
   3. Nu v-ați dat numele. Vă dădeați numele dacă acesta era complet. Adrian Pascu.
   Acum este corect.

 18. Lavinia zice:

  intortocheata sunt cheile motoarelor de cautare: am ajuns aici cautand dupa sintagma „CUI BBSO” 🙂
  dupa 8 ani,biserica inca rezista!

  • Marius David zice:

   Slavă Domnului, Lavinia, dacă se vestește Evanghelia,fie într-un stil, fie în altul, cu obiecte sau nu 🙂 (tongue n cheek!), cu trupă sau fără, în stradă sau la casa de cultură, pe stadion sau pe stradă, la amvoanele clasice sau plimbîndu-ne cu microfonul, eu mă bucur, așa ar spune și Apostolul, nu?

 19. adrian zice:

  eu nu am nimic cu glumele dar nu pe seama Cuvantului lui Dumnezeu . Referitor la corectarile gramaticale trebuie sa recunosc ca nu sunt atat de scolit ca dumneavoastra insa nu uitati ca Domnul Isus a ales majoritatea ucenicilor cu mai putine studii . Chiar scrie la romani sau la corinteni ca Dumnezeu a ales lucrurile slabe sa le faca de rusine pe cele tari . Referitor la replicile pe care le folositi sunteti sigur ca Duhul Sfant va inspira sau mai degraba firea pamanteasca . Singura categorie de oameni pe care a ofensat-o Domnul Isus au fost ipocritii sau oameni cu vieti duble ganditiva daca ar merge cineva pe urmele dumneavoastra ii conduceti la Domnul Isus sau la un Hristos mincinos . Daca nu ma schimba Domnul Isus si nu eram matur in credinta as fi fost determinat sa ma indepartez de Biserica . nu credeam sa gasesc si aici rautati si sarcasm . M-ati dezamagit profund , pacat de dumneavoastra . Vad ca pe an ce trece se tot largeste calea Domnului . Dar in realitate nu se largeste ci mai degraba se paraseste . Va rog sa ma iertati ptr alte greseli gramaticale probabil mai sunt si altele . Va doresc o seara binecuvantata si sa va dea Dumnezeu intelepciune duhovniceasca ptr ca intelepciunea lumii vad ca o aveti din belsug .

  • Marius David zice:

   Adrian,
   1. cine a făcut glume pe seama Cuvîntului? dovezile, vă rog! Altfel nu mă acuzați pe mine degeaba. Dacă aveți ceva cu BBSO-ul, vă rog să le spuneți dînșilor.
   2. dacă nu sînteți școlit, nu asta este marea problemă, problema este defectul de gîndire. Aveți o frustrare care vă întunecă logica.
   3. Domnul Isus nu și-a ales cărturari, dar nici ignoranți. DAcă vă uitați la textele scrise de acești … pescari … nu sînt chiar de ale unor agramați.
   4. replicile mele pot fi reci, la obiect, puțin ironice din cînd în cînd, dar nu sînt răutăcioase. Vizează îndreptarea. Este o ironie pedagogică, pretind eu.
   5. Nu sînteți sigurul pe care l-am dezamăgit și mai urmează. Mai bine așa, decît idolatrizarea omului. Rămîneți lîngă Domnul, El nu vă va dezamăgi.
   6. Da, și înțelepciunea lumii este importantă. Gramatica, după cum vă spusei, este o parte a acestei înțelepciuni și trebuie să o achiziționăm și pe aceea.
   7. numai bine!

 20. pascu adrian marius zice:

  Stiti ” frate” ca o sa dam socoteala inaintea lui Dumnezeu de orice cuvant nefolositor . Va multumesc ptr ca m-ati facut nebun analfabet eu cred ca nu v-am jignit cu ceva anume ci doar v-am avertizat la anumite pericole ale compromisului si permisivitatii duse la extrema . Sa stiti ca as putea sa va dau in judecata ptr calomnie dar las pe seama Domnului razbunarea . Daca aveti mustrari de cunostinta atunci revizuitiva atitudinea . Greseala dumneavoastra a fost ca a-ti parut ca sunteti un sustinator al acelei „Biseririci” . Trebuie sa recunosc ca si eu am avut viata mea lumeasca traita in pacat , dar Domnul Isus mi-a schimbat viata insa va spun sincer ca daca vedeam ca exista asemenea ” Biserici” nu as fi venit niciodata la credinta . Nu uitati ar trebui sa aparati adevarul nu sa va compromiteti . Sunteti baptist ca si mine si ar trebui sa luati atitudine ptr ca prin aceasta ” Biserica” si practicile ei ne Biblice aduce blama si o pata neagra peste credinta Baptista . Tatal meu nu este crestin insa trag nedejde ca Domnu se va indura si de el cum sa indurat de mine dar vazand ce se intampla in acea „Biserica” se indeparteaza si mai mult ptr ca acele msg se dau si la televizor . Eu nu stiam de aceasta „Biserica” pana cand am vazut la teevizor la pastoru cel bun . Ganditi-va mai mult inainte de a da replica cuiva . Traiti fiind calauzit de Duhul Sfant si nu de firea pamanteasca . Sper din toata inima sa dati acest msg pe sit . Va multumesc anticipat . Si doresc ca Domnul sa va binecuvinteze .

  • Marius David zice:

   analfabet v-am făcut,
   nebun nu!
   căutați dvs. unde. Nu-mi puneți cuvinte în gură.
   N-am spus nici că sînt susținător al acestei biserici.
   Vă rog să vă controlați mai bine înțelegerile.
   eu sînt responsabil de ce spun eu, nu de ce înțelegeți dvs.

 21. pascu adrian marius zice:

  Spuneti-mi si mie unde scrie in biblie ca Domnul Isus ar fi glumit sau sa il vedem razand . Stiu ca Domnul Isus a plans foarte mult dar de ras nu avem scris nicaieri . Bucuros am vazut ca a fost dar este o bucurie care intrece limitele noastre de gandire fireasca si lumeasca ci o bucurie in Duhul Sfant aceasta bucurie vine din interior si este una din roadele Duhului Sfant . Dumneavoastra sunteti chemat impreuna cu toti pastorii si preotii sa hraniti oile nu sa distrati caprele . Cred ca acesta este ultimu msg pe care il mai trimit pe acest sit si nu numai . Chiar daca ve-ti mai gasi replici si la aceste msg voi incerca sa ma opun provocarii de a va mai raspunde si voi cere Domnului in rugaciune sa ma ajute sa renunt la ispita aceasta .

 22. Iulian zice:

  Mitul 3. Este tocmai ce ati scris ” Biserica a fost plantată ca o iniţiativă sprijinită iniţialmente de Biserica Creştină Baptistă Emanuel.”

  Si ce e mai fain azi in 2021 e ca majoritatea tinerilor chiar si de la Emanuel vin la BBSO.
  Iar ce este trist, e ca studentilor de la Universitatea Emanuel Oradea le este mult mai dificil in sesiune daca merg la BBSO, vorbesc din marturisiri ale studentilor care au fost trasi la rost de catre profesori UEO cand au fost zariti ca merg la aceasta biserica.

  • Marius David zice:

   Stimate Iulian, acest comentariu mă face să zîmbesc în colțul gurii.Vă rog să îi asigurați pe acei studenți cărora le-a fost greu în sesiune din cauza faptului că frecventează o anume biserică să mă contacteze. Voi face tot posibilul, cu toată autoritatea administrativă pe care o am să se îndrepte media lor…
   Chiar credeți că profesorii de la Emanuel stau pe stradă cu binoclul ca să ZĂREASCĂ, cum vă exprimați dvs., ceva studenți care merg la biserică și să le scadă note pentru asta??? Vă dați seama ce spuneți? Vă dați seama că aceste acuzații sînt aiuritoare? Ridicole? În primul rînd în sesiune studenții sînt ACASĂ, de vreun an sînt ACASĂ, din cauză de pricină și datorită pandemiei. Sînt personal curios să aud aceste ”mărturisiri”. Sînt direct interesat să amendez ca director de departament pe acele cadre didactice care ar folosi alte criterii de evaluare pentru studenți decît cunoștințele și caracterul (la Emanuel punem accent pe ambele)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.