Firmele de cult, firme de biserică, firme particulare

Vasile Ernu mi-a trimis dimineață acest link. Foarte interesant după părerea mea.

Iată situația:

Graficul este grăitor, după părerea mea.

Ce părere aveți? s-ar putea reproșa metodologia folosită în analiză? Dacă rezultatele sînt reale, ce înseamnă asta? Avem ceva de schimbat? Este bine, este rău, este normal?

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Firmele de cult, firme de biserică, firme particulare

 1. mircea zice:

  da, interesant grafic. ar fi la fel de interesant un grafic complementar privitor la nivelul de evaziune fiscala paracticat in aceste firme.

  asta cu firmele infiintate de culte e ca si povestea aceea cu: „biserica ortodoxa va castiga un excelent om de afacerir daca va fi ales ca Patriarh Daniel al Moldovei”. Ce treaba are omul de faceri cu pozitia de conducator spiritual al unei Biserici?
  Ce treaba au bisericile sa faca afaceri?

  Dupa mine ar trebui interzis prin lege posibiliatea ca bisericile sa infiinteze afaceri. Nu asta e treaba bisericii? de unde bani pentru finantarea actiunilor bisericii? Din donatii, sponsorizari, etc…………. Bisericile ar trebui sa poata infiinta doar fundatii si asociatii nonprofit care pot presta unele servicii din care sa faca profit in interesul lucrarii pe care o desfasoara.

  In ce priveste procentul ridicat al firmelor de cult din mediul protestant ce sa mai zicem……… asta se resimte cred puternic in marturia pe care o au membrii acestor culte in societate. Pastorii nu mai au timp sa faca pastorala, daca au atatea firme de administrat……

  Oare cum ar fi ca prin statut sa se reglementeze ca nici o componenta din cultul baptist nu poate infiinta sau detine societati comerciale?

  tare sunt curios cati ar sustine o asemena decizie in CU.

 2. Arundel zice:

  1. ca sa inteleg si eu; e vorba de firme apartinand unor credinciosi din acele culte, sau de firme aparatinand cultului?

  Daca e prima varianta, atunci e f bine, si…la mai mare.

  2. Raportat la procentul ocupat de protestanti in ce priveste credinciosii, comparat cu celelalte culte, procentul de bussiness este cu mult peste toate celelalte, ceea ce e f bine si confirma spusesele celebrului sociolog Max Weber in cartea sa: „The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism”.

  3. Daca asa o pondere mare au protestantii in lumea afacerilor, atunci imi dau seama ca se poate avea un impact in ce priveste infrangerea fenomenului coruptiei – desi in mare parte tine de politicieni si de putere.

 3. Moromete zice:

  Treaba e simpla si sta asa cum spunea Gigi Becali.
  Dumnezeu e de dreapta si Satan e de stanga
  Sau Dreapta insemna, este cu Dumnezeu
  si Stanga cu Satan.

  Prin urmare, e normal ca si cultele de dreapta(protestante) sa fie mult mai active, mai vin, mai intreprinzatoare, asadar mai afaceriste.
  iar cultele de stanga(ortodoxe, etc ) mai somnolente, mai adormite, mai statice, mai ca statuile.

 4. Conteaza? zice:

  Graficul mi se pare interesant, dar irelevant. Conteaza ce se ascunde in spatele lui: atitudini, motivatii, statul de credincios (cu numele sau nu). Traim in lume, oamenii/institutiile muncesc penru bani pentru a supravietui, incearca sa ii procure prin diverse metode. Toti facem asta! E normal.

  La Statistica ni se spunea clar: NU credeti in statistici, daca nu le-ati facut voi!

  Intotdeauna se urmareste ceva anume. Poti demonstra orice prin statistici/sondaje/grafice daca stii cum sa pui problema si sunt unul din instrumentele cele mai convingatoare de manipulare. Personal, sunt de parere ca ceea ce e cu adevarat relevant nu se poate demonstra prin statistici sau sondaje de opinie.

 5. adrian zice:

  Apropo de Weber… La multi dintre oamenii de afaceri (neo)protestanti pe care i-am cunoscut am vazut mai mult spirit capitalism si mai putina etica protestanta…

  • Marius David zice:

   dreptu şi adeveratu graieşti.
   ce părere ai de fujndaţiile infiinţate pe lîngă biserici în anii 90 numai pentru înscrierea maşinilor.
   erau biserici care aveau înscrise pe ele cîte 20 de maşini.

   • adrian zice:

    Fundatiile si asociatiile de acest gen sunt partea cea mai putin grava a spiritului capitalist neoprotestant (romanesc) …
    Sunt lucruri mult mai grave dar ma abtin sa dau exemple. Sunt sigur ca tu cunosti mai multe decat mine.
    Lucrul cel mai trist este ca multi dintre cei care smecheresc bilanturi si propasesc (economic) dand mita se pricep sa tina predici. 😦

    Uneori e sanatos pentru propriul sistem nervos sa auzi si sa nu auzi, sa vezi si sa nu vezi… Mi-am propus pentru viitor sa-mi scot din minte anumite chestiuni (si asa ma acuza unii ca am practicat Yoga inainte de adeveni crestin :-)). E singurul mod in car mai pot supravietui intr-un anumit spatiu religios. Aceste situatii de viata actioneaza in menatalul meu ca niste veritabile citta-vrtti (scuze, nu pot sa pun punctul sub litera „r” :-)). A bon entenduer, salut!

 6. Arundel zice:

  Marius,

  1. ca sa inteleg si eu; e vorba de firme apartinand unor credinciosi din acele culte, sau de firme aparatinand cultului?

  Daca e prima varianta, atunci e f bine, si…la mai mare.

  2. Raportat la procentul ocupat de protestanti in ce priveste credinciosii, comparat cu celelalte culte, procentul de bussiness este cu mult peste toate celelalte, ceea ce e f bine si confirma spusesele celebrului sociolog Max Weber in cartea sa: “The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism”.

  3. Daca asa o pondere mare au protestantii in lumea afacerilor, atunci imi dau seama ca se poate avea un impact in ce priveste infrangerea fenomenului coruptiei – desi in mare parte tine de politicieni si de putere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.