Românicuţii noştri mari: Mihail Eminovici, Nicolae Steinhardt, Richard Wurmbrand şi … Herta Muller

Că românul este după vremi nu mai trebuie demonstrat, că se dă după cei mari şi tari, ne-a arătat-o istoria ultimului secol.

Ne revendicăm cu întîrziere martirii, atunci cînd vremurile sînt un pic mai bune…

Cei mai mari şi respectaţi români sînt evrei, nemţi…

Cristian Bădiliţă povestea alaltăieri seară un episod întîmplat pare-se între bătrînul Cazaban şi Cioran.

Cioran, cu o ironie sarcastică … cioraniană a spus ceva de genul următor: „Români? Nu avem mari români… uite: Mihail Eminovici…. ” şi a continuat, enumerînd nume neterminate în „escu”. . Richard Wurmbrand adaug eu.. Mari români.

Toţi românii noştri mari au nume nemţeşti sau ruseşti sau sîrbeşti sau ungureşti, nu-i aşa?
Escu avem doar la preşedinţi?
Ah, Ionescu… da, despre care fiică-sa spune că nu-i român, pentru că n-a scris în româneşte.

Iată un excelent articol al lui Dan Tapalagă cu pornire de la extraordinara noastră româncuţă care poartă numele greşit.

Ieri, anunţînd faptul că Obama a luat premiul Nobel pentru pace într-o companie foarte … nobelă, într-un amfiteatru studenţesc din Cluj, un domn profesor a ţinut să îmi amintească că şi Herta Muller, ROMÂNCA NOASTRĂ, a luat premiul Nobel pentru că … citez „E ROMÂNCĂ”.

I-am răspuns: „Nu, domnul meu, pentru că este talentată, pentru că a scris BINE””

Respectivul se încăpăţînează „Ah, da, sigur, dar pentru că a scris despre România!”

„Nu, ci pentru că a scris BINE. Punct!”

Oare cît de adînc şi cît de grav poate să se manifeste această boală a mîndriei de a fi român, negîndu-ne defectele, ratările, căderile, genele amestecate? Oare cîtă vreme ne vom mai închina idolului pe care îl venerează Puric? Poporul român, superb, perfect, care absoarbe ca o gaură neagră toate valorile pentru a le mînji.

Românii nu au loialităţi pe lungă durată, nu au prietenii, ci cîrdăşii, nu au camaraderii cavalereşti, ci găşti în care te includ trăgîndu-te cu mînecile soioase ca la masa unei crîşme îndesîndu-ţi ţuica pe buze. Acum adunătura pseudointelectualicească rromînikă o va împinge şi pe doamna Muller spre scaunele pe care s-au aşezat cei potriviţi cu vremurile.

Noi, românii, avem o propensiune patologică pentru micime, pentru miticeală, limba română autentică este limba chelnerilor: „Ce doriţi? O pîinică, o măslinuţă, o ciorbică”… totul diminutivat şi între diminutivele noastre vrem să o amestecăm şi pe „româncuţa” care a luat Nobelul, uitînd că valorile dînsei sînt în dezacord cu ale majorităţii românilor.

(A propos : blogosfera musteşte de articole excelente pe temă. Iată unul aici. Altul aici. )

Cred că o înţeleg pe fiica lui Eugen Ionesco! Se ţine departe de saliva pupăturilor de iudă pentru care azi eşti prieten, mîine duşman, azi la băut, mîine la bătut.

Doamna Muller, nu pentru că este Muller, ci pentru că este o adevărată doamnă nu va merge la chermezele lor îmbrăcată în straie populare pentru a fi primită

cu pîine şi sare

pardon… cîine şi mare

nu… mîine şi tare

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Românicuţii noştri mari: Mihail Eminovici, Nicolae Steinhardt, Richard Wurmbrand şi … Herta Muller

 1. mariusmioc zice:

  “Acţiunea de compromitere şi ripostă împotriva pretinşilor scriitori, originari din Timişoara, William Totok, Richard Wagner şi Herta Muller” http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/10/actiunea-de-compromitere-si-riposta-impotriva-herta-muller/

 2. Nicoleta zice:

  Nu inteleg sensul ultimelor trei randuri. Este prea criptic pentru mine 🙂

  • Marius David zice:

   Nicoleta, este simplu,
   mîine, pîine, cîine este un test fonetic pentru orice vorbitor de limba română ca a doua limba.
   Cei care învaţă limba română la vîrsta adultă nu vor putea pronuţa uşor grupul îi…
   ESte un fel de sibolet-şibolet.

   Jud. 12:6 atunci îi ziceau: „Ei bine, zi Şibolet.” Şi el zicea: „Sibolet” căci nu putea să-l spună bine. Atunci bărbaţii Galaadului îl apucau, şi-l junghiau lângă vadurile Iordanului. Astfel au pierit în vremea aceea patruzeci şi două de mii de bărbaţi din Efraim.

   Ar fi posibil ca doamna Muller să spună cu un uşor accent fonetic insesizabil omului de rînd, dar recognoscibil de către specialist… mîine, pîine, cîine…
   Cam asta era ideea.
   Este adevărat, numai foneticienii s-au prins. 🙂

 3. Laurentiu zice:

  Recunosc ca desi ma invart mult pe langa si in carti nu auzisem de Herta Muller pana nu a aparut la stiri ca a castigat.
  Sunt foarte scarbit de faptul ca vor fi librarii sufocate de carti cu ea cat de curand.Emisiuni despe talentul ei.Comentarii si critici cu toti nepriceputii de pe la televiziunile fostilor securisti.
  Mi-e scarba ca vrem sa o infiem cand ea a fugit de acasa ca nu ne-a mai suportat.I-am luat tot, am aruncat apoi pt ca nu aveam nici noi nevoie, dar de ce sa aiba ea.De libertate si de bun simt vorbesc nu de alte titluri.
  Si nu as exagera deca curand as auzii scriitori cu numele care vor descoperii ca defapt ea a fost Mulescu.
  Mi-e prea scarba.
  Cred ca trebuie sa fugim cu totii din tara sa facem ceva ca apoi sa revenim si sa fim respectati.Apropo de Noi vrem respect.

 4. Teo zice:

  …si totusi am avut un …escu MARE! Dumitru Cornilescu!

 5. emsal zice:

  Și eu cred că cel mai mare român a fost un neamț: CAROL I. Doar monarhia mai poate salva țara asta din mlaștina politică (și nu numai) în care se află!

 6. adormitu zice:

  Un singur mare roman am avut: Alexandru Macedonski.

 7. theodora0303 zice:

  Un mare roman: Nicolae TitulESCU

 8. florinsebastian zice:

  e un mecanism de aparare.. acela de a ne agata tot timpul,si de a ne asuma nationalitatea altora care .. nu am auyit sa pomeneasca nimic despre faptul ca au dobandit ceva in frumoasa noastra Romanie…

 9. vanblogh zice:

  Da, într-adevăr, bine a punctat cineva. Dumitru Cornilescu !

  • Marius David zice:

   Cine este Cornilescu pentru ceilalţi români, alţii în afară de neoprotestanţi?

   • dori`s zice:

    cine este Cornilescu pentru Dumnezeu? in definitiv acolo si atunci se vor decerna adevaratele premii.

    • Marius David zice:

     Corect! coroane!
     coroanele stau cel mai bine pe cucuie, cucuiele obţinute de la patul puştii jandarilor..

     Cineva spunea: cînd este cel mai bun un baptist?
     (să zicem un baptist de premiul Nobel…)
     Cel mai bun baptistul este atunci cînd este … bătut!

     Tind să fiu de acord!

     • dori`s zice:

      adevarat ati grait. pote vom ajunge si acolo, cine poate sti? pana atunci suntem noi destul de incercati si necajiti de firea noastra cea neinchipuit de rea si de dusmanii cei nevazuti.
      cat despre coroane …Domnul sa aiba mila de noi.

 10. tomegea zice:

  După ce vă trece mânia, cu siguranţă luciditatea vă va ajuta să obţineţi o concluzie corectă despre români. A ne blama din cauza alogenilor în literatură şi artă este un păcat. Îl au şi alţii. Este sindromul popoarelor mici care nu au avut decât rareori un învăţământ de calitate, nici conducători vizionari. Pur şi simplu, cred că nobelul din acest an consfinţeşte nişte valori umane, aşa că „gaudeamus”! tomegea.ePolitica

  • Marius David zice:

   Tomegea, în primul rînd bine ai venit!
   Concluziile mele despre români şi românism vin ca alternativă compensatorie faţă de narcisismul propagandistic prin care ridicăm defectele poporului nostru la rang de virtuţi.
   Eu cred că nu aţi înţeles sensul postării mele. Scriitura mea se îndrepta spre românul mic la caracter şi suflet, oportunistul care face poze cu cei de la putere, cu cei cunoscuţi, care revendică ce-a scuipat ieri.

   Punem pariu că dacă anul viitor laureatul premiului nobel este cineva de etnie maghiară… românaşului care este gata să omoare cu ghiveciul pe orice vorbitor al acestei foarte interesante limbi… îi va trece mînia?
   Împotriva acestui oportunism istoric am scris.

 11. adrian zice:

  Titulescu – mare pentru unii, mic (sau foarte mic) pentru altii…
  Istoria nu e stiinta exacta. 🙂

 12. mucenicul zice:

  @ Marius Cruceru
  nemti,rusi, sarbi, etc. ei au ridicat limba romana la rang de arta. Tu de ce o stalcesti si inventezi cuvinte care nu exista in vocabularul acestei limbi?
  Romancuti???? Chiar daca vorbim sau predam alte limbi straine nimic nu ne da dreptul s-o chinuim pe cea materna.Eminescu s-a considerat intotdeauna roman. Noi singuri ne denigram tara si valorile. N-avem nevoie de alti dusmani. Ii avem pe compatriotii nostri.

  • Marius David zice:

   draga Mucenicule, cînd am văzut eu ce comentarii ai pe blog… a venit rîndul meu să mă iau cu mîinile de cap. Neandertalianul a încercat şi la mine. L-am fugărit urgenissime.

   Ti-am răspuns de ce stîlcesc cuvintele şi de ce inventez altele noi. Iartă-mă, dar voi recidiva. De chestia asta chiar nu mă pocăiesc 🙂
   O voi chinui pe aceasta.. pe limba română cea bună şi nedeşteptată, dulce şi frumoasă, dar adormită… pînă dă şi roduri bune… că înjurături avem destule. Mai ales cu obiecte bisericeşti, de la pronaos pînă la altar, inclusiv cruci, candele, icoane, cristoşi şi dumnezei… avem destulă creativitate lingvistică din partea ordodocşilor practicanţi.
   Lasă-mă să contribui şi eu cu ceva creaţii la tezaurul limbii materne.
   Aici îţi dau dreptate : „noi singuri ne denigrăm ţara şi valorile”. Este adevărat! Nici măcar nu trebuie să scriem sau să vorbim. Ajunge că existăm aşa cum existăm.

 13. mucenicul zice:

  @Marius Cruceru
  scuze: „romanicuti”

 14. Daniela zice:

  pentru Laurentiu
  Au inceput sa fie cerute cartile Hertei Mueller, desi unele librartii le-au returnat in primavara pentru ca ocupau raftul degeaba. M-a socat declaratia unui librar. Alti librari spun ca a trecut binisor si inainte de Nobel.
  Dupa ce va muri va avea trecere si mai mare.
  Cat despre defectele poprului roman, are o gramada. Din ce am cercetat grafologic, se vor accentua egoismul si toleranta dusa la extrem adica indiferenta fata de tot ce nu incomodeaza direct.

 15. theodora0303 zice:

  pentru adrian
  Titulescu mic?
  A fost ales in 1930 si 1931 presedintele al Ligii Natiunilor!!
  Nu este suficient ca sa il propun pr lista marilor romani?

 16. Pingback: Baptistul ” ROMANICUT ” Marius Cruceru nu suporta critici « Mucenicul’s Blog

  • Marius David zice:

   draga Mucenicule, iată că ţi-am dat drumul la comentariu.
   Cîteva precizări
   1. te-ai grăbit cu concluziile. Şi mie mi s-a întîmplat. Am fost plecat două zile. Fiind nou vizitator, cu link-uri noi, nu am avut cum să dau drumul la comentarii aşa de rapid.
   2. nu prea ai înţeles demersul meu. Nu este vorba de stîlcirea limbii române. Este vorba de încercarea de a crea calambururi, mai reuşite sau mai puţin reuşite, combinaţii de cuvinte şi am antecedente mai grave pe http://www.patratosu.wordpress.com
   vezi acolo cîte chestii din astea găseşti, îţi vei pune mîinile în cap şi mai dihai.
   slava Domnului că nu sînt primul la chinuit limba română în acest hal, Serban Foarţă, Ionatan Piroşca şi alţii sînt mult mai vinovaţi ca mine. Ia uită-te puţin la poezia lor.
   3. Românicuţ vine de la „român micuţ” versus „mari români”…
   Fiind pentru prima dată aici pe blog nu-i nicio problemă.
   4. Era neapărat nevoie să pui în faţă „baptistul” luînd în tărbacă confesiunea din care fac parte? Proporţionalmente cred că găsesc mult mai mulţi ortodocşi, dacă vine vorba, care nu ştie să vorbeşte şi să facă acordurili corecte decît baptişti, dar să trecem peste asta. Este neelegant ce ai făcut prin legarea confesiunii de o critică pripită şi fără sens, dacă ai fi încercat să înţelegi contextul.

   Ah, am uitat… mai am un păcat: scriu numai cu î din i, nicicum cu î din a aşa cum cere AcAdemia Română a inginerilor şi constructorilor de maşini care au votat în absenţa filologilor norme pntru limba română.

   Şi încă ceva: limba română este o limbă extrem de săracă, aşa că te invit şi pe tine cu drag să muncim la îmbogăţirea ei.

   Dacă te hotărăşti să renunţi la astfel de discurs plin de prejudecăţi şi dacă citeşti lucrurile în context, te mai aştep şi altă dată în vizită,
   mc

 17. adrian zice:

  Raspunsul dvs. lasa sa se inteleaga ca eu l-am facut „mic” pe Titulescu. Eu doar am aratat ca, la vremea lui, Titulescu a fost si contestat.

  Fie si o scurta frunzarire a istoriei interbelice arata ca nu toti il considerau „mare”. Nici azi parerile nu sunt unanime.
  Iar criticile nu vin numai din zona „verde”.
  Nu sunt adeptul referintelor din internet, dar iata un exemplu: http://www.romanialibera.ro/a124659/nicolae-titulescu-patriot-sau-tradator.html

  Se pare ca acordul Litvinov-Titulescu nu a fost de bun augur pentru Romania si nu a reprezentat un pact realist din punct de vedere politic (se stie cat pret pun rusii pe astfel de intelegeri).
  Se pare ca Titulescu a fost si putin naiv, caracteristica specifica domnilor de vita veche. Numai ca in fata lui stateau indivizi fara scrupule…

  Despre Liga Natiunilor este mult de discutat. Ineficienta acestei „Ligi” este studiu de caz pentru specialistii in managementul organizatiilor.

  Titulescu este mare om politic prin ceea ce a facut efectiv, nu prin functiile ocupate.

  Nu sunt de acord cu clasamente de tipul „mari romani”. Nu poti clasifica valoarea umana ca pe niste echipe de fotbal!
  Mari romani au fost si milioanele de anonimi care au murit in transee (uneori fara sa stie exact de ce; ce poate fi in inima unui soldat cand dupa ce lupta cu nemtii contra rusilor este pus sa lupte cu rusii contra nemtilor?!)…

  In general, fenomenele complexe nu pot fi agregate (clasificate) printr-un numar finit de criterii. Este un adevar matematic (se numeste teorema Arrow-Paun, iata ca avem si aici un roman foarte destept, eminentul matematician Gheorghe Paun!). Este valabil si pentru orice ierarhii de genul „mari romani”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.