Despre solidaritate…

Vina e şi a noastră: persoane educate, intelectuali, specialişti, profesionişti din toate domeniile, personalităţi afirmate public, după 1990 sau după 2000. De la ţăranul onest pînă la universitarul solid şi de la preotul de ţară pînă la diplomat, de la activistul civic cu blog pînă la omul de afaceri serios sau la studentul dotat – oriunde ne-am întoarce, făcînd suma bunei credinţe şi a competenţei, dăm peste figuri singuratice, incapabile să se unească, să acţioneze împreună, să-şi asume, dincolo de agenda proprie, orizontul binelui comun.

Bătălia dintre civilizaţie şi salbăticie a fost pierdută, temporar, din simplul motiv că oamenii bine sînt mai puţin uniţi decît abjecţii cu vocaţia distrugerii, a furtului şi a simulacrului obştesc. Zicea un filozof că proştii cîştigă pentru că deştepţii se ceartă. Iată explicaţia, să nu ne epuizăm inutil, căutînd în stele vreo alta. Deştepţii României emigrează sau se ignoră, adică nu-şi pot surmonta individualismul, egoismul, vedetismul, resentimentul competiţional. Prin neputinţa de se solidariza, intelectualul român încarnează viciul major al acestei naţiuni fragile.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Citate, dulce Românie, Fabrica de barbati, In-text-esant, Linkomandări, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre solidaritate…

  1. cuvintealbastre zice:

    Interesant articol,
    eu sincer cred ca solidaritatea se poate forma doar atunci cand intelegem pericolul, sau atunci cand ne doare pe toti un anumit lucru, sau atunci cand simtim toti ca suntem nedreptatiti…
    Eu am descoperit relativ tarziu dulceata solidaritatii… Problema e ca daca vrei solidaritate trebuie sa gasesti oameni care sa priveasca lumea asta cat de cat la fel ca tine. A-ti face adepti intr-o lume in care fiecare işi defineşte propriul bine şi îşi urmăreşte propriul ţel, este o adevărată aventură… E nevoie de un spirit puternic pentru aşa ceva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.