Ştiri baptiste – Amsterdam 400

Documentul ORIGINAL AICI.

Comunicat de presă

Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România

Creştinii baptişti din lume au sărbătorit între 24 iulie şi 1 august patru sute de ani de la înfiinţarea primei biserici baptiste. Mişcarea a fost începută de un grup de puritani din Anglia care s-au refugiat în Olanda datorită persecuţiei religioase din ţara lor. La Amsterdam au luat legătura cu o comunitate de credincioşi menoniti care le-au permis să se întâlnească într-o brutărie pe care o deţineau. De aici mişcarea s-a extins în întreaga lume. În prezent sunt peste 100 de milioane de credincioşi baptişti pe glob. Comunitatea baptistă din România număra aproximativ 140 000 de credincioşi (potrivit ultimului recensământ) şi este activă în aproape toate zonele ţării prin cele 1700 de biserici şi filiale. Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România este instituţia care reprezintă în faţă autorităţilor interesele bisericilor locale.

Caracteristicile credinţei baptiste sunt: afirmarea autorităţii Scripturii asupra altor învăţături din cadrul bisericiil, botezul pe bază afirmării credinţei personale a fiecărui credincios, lupta pentru libertatea de credinţă în orice societate, importanţa comunităţii de credincioşi ca o comunitate în care fiecare îi slujeşte lui Dumnezeu potrivit vocaţiei primite. De-a lungul timpului s-au făcut remarcaţi şi datorită eforturilor de a apăra drepturile de exprimare a credinţei în diferite ţări, dar şi prin acţiuni de ajutorare a celor aflaţi în nevoi. În prezent, majoritatea credincioşilor baptişti sunt afiliaţi organizaţiei Baptist World Alliance, organizaţia care reprezintă interesele acestei comunităţi la nivel mondial.

Prima parte a sărbătorii a fost organizată de către Federaţia Europeană Baptista şi a avut loc în centrul de conferinţe RAI din Amsterdam. A doua parte are loc în oraşul Ede unde Alianţa Mondială Baptistă a avut şi întâlnirea anuală a Consiliului de conducere.

La evenimentele care marchează 400 de ani existenţă a comunităţii baptiste au participat numeroase personalităţi din cadrul acestei mişcări: David Coffey, Preşedintele Alianţei Mondiale Baptiste, Neville Callam, Secretarul General al organizaţiei, Toma Magda, Preşedintele Federaţiei Europene Baptiste, Valeriu Ghileschi, Preşedintele ales al Federaţiei Europene Baptiste, Tony Peck, Secretarul General al Federaţiei Europene Baptiste şi alte personalităţi.

Reprezentând credincioşii baptişti dn România au participat la întâlnire conducerea UBR şi a Convenţiei Maghiare din România precum şi păstori din ţara şi în biserici din diaspora.

Baptiştii au celebrat cea de-a 400-a aniversare printr-un congres special

European Baptist Federation

Începând din 28 Iulie şi până pe 26 Iulie, 850 de credincioşi baptişti din 57 de ţări au sosit la Amsterdam, capitala Olandei, pentru a celebra cea de-a 400-a aniversare a mişcării baptiste. A fost o sărbătoare plină de bucurie şi închinare inspiraţională care a reflectat istoria de patru sute de ani a istoriei baptiste. Au fost ţinute discursuri speciale despre libertatea religioasă, misiune, comuniune şi ucenicie. În plus, coruri din Rusia, Ucraina şi Ungaria au pregătit un program muzical special. Fraţi şi surori din Chile, Liban, Germania, Ucraina, Iordania dar şi din alte ţări, au descris situaţia din bisericile lor, încercările de a răspândi evanghelia şi ajutorare a celor nevoiaşi.

A fost inclus în program un tur istoric al Amsterdamului duminică după-amiaza. Istoria baptistă a început acum 400 de ani, iar participanţii la conferinţă au vizitat locuri de interes special pentru credincioşii baptişti. Pe strada Bakkerstraat (Strada Brutarilor), unde un brutar numit Munter a permis primilor credincioşi baptişti de origine engleză să trăiască şi să se închine, a fost dezvelită o placă comemorativă.

Istoria mişcării baptiste

La începutul anilor 1600, un grup de refugiaţi din Anglia s-au adunat în camera din spate a unei brutării din Amsterdam pentru a se ruga şi pentru a studia Biblia. În anul 1609 s-a format un grup de oameni pe care îl considerăm nucleul central al convingerilor baptiste. Dintre aceste convingeri remarcăm necesitatea activităţii în cadrul bisericii, separarea de controlul statului şi practicarea botezului credincioşilor. De la aceste modeste începuturi baptiştii s-au răspândit în Anglia, America de Nord, Europa şi peste tot în lume unde a devenit o mişcare cu peste 100 de milioane de membri în prezent.

Amsterdam 400 a fost un eveniment organizat de Federaţia Baptistă Europeană.

Amsterdam 400

Aşteptată  cu emoţie şi entuziasm, aniversarea celor patru secole de mărturie baptistă pe bătrânul continent, a fost nu doar un prilej de celebrare şi evaluare, ci şi o oportunitate de a stabili noi punţi de colaborare şi de a discuta noi proiecte misionare.

Organizată  la Amsterdam, în impresionantul RAI Conference Centre, în perioada 24-26 iulie, sărbătoarea celor 400 ani de mărturie baptistă  a adunat peste 820 de lideri baptişti din 57 de ţări, reprezentând uniuni baptiste, organizaţii misionare şi umanitare, şcoli teologice, edituri şi societăţi biblice.

Capitala Olandei a fost aleasă să găzduiască această  aniversare deoarece în urmă cu 400 de ani, în anul 1609, într-o brutărie, a fost fondată prima Biserică Baptistă. Un grup de refugiaţi englezi, persecutaţi religios în ţara lor, s-au adunat pentru rugăciune, cântare şi studiu biblic, iar apoi, urmând modelul Mântuitorului şi al Bisericii Primare, au înfăptuit şi actul botezului. Printre cei care au îmbrăţişat şi apoi au propovăduit ideea botezului nou-testamentar şi principiile credinţei baptiste s-au numărat John Smith (1554-1612), un pastor puritan educat la Universitatea Cambridge, şi Thomas Helwys (1575-1616), un renumit avocat englez.

În cei 400 ani de existenţă, credinţa baptistă  s-a răspândit mai întâi în Anglia şi America şi apoi, treptat, în celelalte ţări europene, astfel că astăzi cei peste 800.000 de baptişti europeni sunt organizaţi şi se închină în peste 13.000 de biserici locale. Cu peste 105 milioane de credincioşi, la nivel mondial, baptiştii reprezintă astăzi cea mai puternică mişcare protestantă din lume.

Intonând imnuri vechi, dar şi cântări noi, rugându-se individual sau în grupuri, participând la seminarii sau ascultând Cuvântul Domnului, vizionând mărturii ale trecutului sau împărtăşind experienţe ale prezentului, baptiştii prezenţi la Amsterdam s-au simţit parte a aceleaşi familii, în ciuda diversităţii lingvistice sau culturale.

Momentele de laudă şi închinare au fost conduse de Paul Merton, pastor la Biserica Baptistă din Newcastle-upon-Tyne, Marea Britanie, care a format o echipă de tineri muzicieni olandezi specială pentru acest eveniment. De asemenea, au mai intonat imnuri religioase corul Uniunii Baptiste din Ungaria, corul Zhiraya Kaplya din Ucraina şi corul Logos din Rusia.

Un loc aparte a fost alocat învăţăturii biblice. Ne-au învăţat din Cuvântul Domnului: Neville Callam-secretarul general al Alianţei Mondiale Baptiste, Teun van der Leer-rectorul Institutului Teologic Baptist din Olanda, Toivo Pili-pastor în Biserica Baptistă „Salem” din Tartu, Estonia, Nabeeh Abbasi-preşedintele Uniunii Baptiste din Iordania, Raquel Contreras- preşedinte al Federaţiei Baptiste din America Latină, Vyaceslav Nesteruk-preşedinte al Uniunii Baptiste din Ucraina, Teddy Oprenov-secretar general al Uniunii Baptiste din Bulgaria şi Dr.David Coffey-preşedintele Alianţei Mondiale Baptiste.

Pe parcursul celor 3 zile au fost organizate diferite seminarii, care au tratat probleme de actualitate pentru baptiştii europeni: Începutul mişcării baptiste şi influenţa acesteia asupra spiritualităţii europene, Viitorul educaţiei teologice, Libertatea religioasă şi drepturile individului, Dezvoltarea bisericilor etnice în Europa, Prostituţia şi traficul de persoane, Păstrarea identităţii baptiste în contextul diversităţii culturale. Seminariile au fost conduse de teologi experimentaţi ca: Ian Randall-renumit istoric englez, Keith Jones-rectorul Institutului Teologic Baptist din Praga, Christer Daelander-secretar internaţional al Uniunii Baptiste din Suedia, Roy Searle-fost preşedinte al Uniunii Baptiste din Marea Britanie, Kai Tore Bakke-rectorul Institutului Teologic din Norvegia, Michael KissKalt-directorul Misiunii Internaţionale din Germania şi Carlos Martinez-celebru actor spaniol.

Un loc aparte în cadrul acestei sărbători a fost alocat mărturiilor. Modul minunat în care Dumnezeu lucrează prin intermediul bisericilor baptiste în ţări ca: Armenia, Iordania, Israel,   Ucraina, România, Norvegia, Serbia a fost un motiv în plus de mulţumire la adresa Mântuitorului nostru.

Consiliul Federaţiei Europene Baptiste, întrunit cu prilejul acestui eveniment, a ales noua conducere, pentru următorii 2 ani. Bucuria noastră, a românilor, este că fratele Valeriu Ghiletchi, episcopul Uniunii Baptiste din Moldova, a fost ales preşedinte al Federaţiei Europe Baptiste. Secretar general este în continuare fratele Tony Peck, din Anglia, iar vicepreşedinte a fost ales pastorul german Hans Guderian.

Un rol important în organizarea excelentă a evenimentului l-a avut Uniunea Baptistă din Olanda (Jannes Hofman-preşedinte şi Albrecht Boerrigter-secretar general), dar şi conducerea Federaţiei Europene, care, prin intermediul fostului preşedinte (Toma Magda-Croaţia) şi a secretarului general Tony Peck, au condus cu mul har lucrările evenimentului.

Din România au fost prezente la Amsterdam 400 aproape 30 de persoane, printre care s-au numărat: Dr.Otniel Bunaciu-preşedintele Uniunii, Istvan Gergely-preşedintele Convenţiei Maghiare,  Romică Iuga-preşedintele Comunităţii Arad, Josef Kovacs-secretarul general al Convenţiei Maghiare şi Iosif Ţon.

Două  momente speciale vor rămâne de neuitat: dezvelirea unei plăci pe locul înfiinţării primei biserici baptiste şi minunata părtăşie la Cina Domnului, la sfârşitul întrunirii.

Aniversarea de la Amsterdam a coincis cu aniversarea a 125 ani de la moartea lui Johann Gerhard Oncken, motiv pentru care toţi participanţii la Amsterdam 400 au fost provocaţi, de către conducerea Alianţei Mondiale Baptiste, să nu uite renumitul motto: „Fiecare baptist un misionar”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un mesaj de încurajare şi cu rugăciunea fratelui Valeriu Ghiletchi, noul preşedinte al Federaţiei Europene Baptiste.

Dr.Ionel Tuţac

secretar general al Uniunii Baptiste

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Ştiri baptiste – Amsterdam 400

 1. elisa zice:

  Citind acest text pe internet,in care cineva intreaba un pastor baptist din Portland cele de mai jos:
  „Acolo vorbeaţi despre numirea fr. Valeriu Ghileţchi ca Preşedinte al Federaţiei Europene Baptiste.
  Spuneaţi că vă veţi duce şi dvs. la Amsterdam, pentru ca timp de doi ani să încercaţi să-i mai împungeţi pe cei din Occident- Germania, Suedia, Anglia- care sunt tare liberali, să-i mai atrageţi către Biblie, pentru că vă consideraţi misionari printre ei. Aş vrea să vă intreb:

  1. Ce fel de Federaţie mai este aceasta, în care dvs. să fiţi nevoiţi să faceţi misiune?
  2. De ce mai acceptă fraţii de bună credinţă să facă parte din conducerea unei societăţi corupte duhovniceşte?
  3. Ce mai sărbătorim acum, după 400 de ani, la Amsterdam, dacă tocmai acolo este patria liberalismului?”
  …nu inteleg de ce atunci mai sarbatorim la Amsterdam ceva?

 2. dorin zice:

  vei veni Isuse, stiu ca vei veni
  si pe nori cu slava, Tu ne vei rapi

  mare va fi ziua cand ai sa cobori
  SARBATOAREA CELOR FARA SARBATORI!

 3. viorica zice:

  Daca strabunii nostri ar invia si ne-ar vedea cum am ajuns in 400 de ani ,nu ne-ar recunoste de baptistii.
  Plang in stramtorare ,pling copiii Tai
  Alungati de lume si de oameni rai .
  Asa au trait inaintasi nostri ,noi ce facem cu libertatea?
  Doamne ajuta-ne sa calcam pe urmele inaintasilor nostri!

  • Moromete zice:

   ai dreptate ca nu ne-ar recunoaste .

   Cat despre oamenii rai , nu exista asemenea termeni de comparatie . Exista doar oameni mantuiti sau nemantuiti.
   Si inca ceva, diferenta dintre un om bun si unul mantuit este ca si cea dintre un om mort si unul viu.

  • Marius David zice:

   Viorica, sa nu fim asa de pesimisti, da, pe uniii nu i-ar recunoaste drept urmasi, dar nici urmasii lor nu sint foarte mindrii de inaintasii lor…

 4. brindusa adina zice:

  Buna ziua,
  sunt din romania si as dori sa discut mai multe cu dumneavoastra.
  Va multumesc anticipat

 5. Vasilis zice:

  credeam ca baptistii se trag din anabaptisti. menonitii stiu ca sunt urmasii anabaptistilor

 6. Mihai zice:

  Citind relatarea despre eveniment a DR.Tutac, mi s-a nascut intrebarea: Oare chiar asa de mare problema de actualitate pentru baptistii contemporani este „prostitutia si traficul de persoane”? Mai ales atunci cand este pusa alaturi de „Viitorul educatiei teologice” si „pastrarea identitatii baptiste in contextul diversitatii culturale”. Oare nu sunt mai acute alte probleme cu continut sexual sau de orientare sexuala cum ar fi „homosexualii in biserica baptista”, pozitiile divergente privind casatoriile homosexuale din lumea baptista, locul si rolul femeilor in slujirea bisericilor baptiste, etc?

  Vasilis are oarecum dreptate: imi amintesc faptul ca in vremea comunistilor s-a petrecut la Viena un eveniment oarecum similar cu acesta, aniversarea lui B.Hubmaier, ca precursor al miscarii baptiste.

 7. Debora zice:

  Am discutat cu niste doamne (luterane) din Olanda si stiu ca olandezii crestini sunt de-a dreptul rusinati de ceea ce se intampla in tara lor legat de prostitutie, homosexualitate, trafic de persoane. De aceea olandezii (crestini, bineinteles) sunt foarte sensibili la acest aspect si avand in vedere ca evenimentul s-a petrecut in Olanda, nu e de mirare ca au atins si acest subiect. Poate n-ar trebui sa ni se para nici noua chiar neinsemnat, deoarece foarte multe persoane traficate sunt din Romania. Faptul ca nu ni se pare noua destul de „spiritual” subiectul nu e neaparat spre lauda noastra. Am vazut si un filmulet in care o persoana s-a dat drept traficant interesat de fete din Europa de Est si Africa. A stat de vorba cu un roman care racola tinere pentru a le trafica ulterior. Spunea, intr-o limba romana clara si frumoasa, ca „sunt proaste, de aceea putem sa facem asta; cand vor ajunge femeile sa fie mai destepte ca noi, va fi vai de noi!” Credeti-ma, daca doamnele de care va spuneam au sustinut ca le e rusine ca sunt olandeze din pricina mizeriilor care se petrec in tara lor, mie mi-a fost si mai rusine ca sunt romanca…

 8. vio zice:

  Frate Marius,
  chiar daca nu suntem mandri de ei,cred totusi ca Dumnezeu i-a folosit pe ei ca sa-L cunoastem noi.Sa nu uitam ca noi avem mai multa libertate si sa ne sfintim si sa ne departam de sfintenie…
  Poate totusi au acceptat compromisuri de dragul nostru…

 9. vio zice:

  Parerea mea este ca noi,”decreteii” suntem cea mai favorizata generatie…Parintii nostrii au fost icoltiti de comunisti, copii nostri sunt atacati de tot felul de tentatii de care noi am fost scutiti…
  …ni se va cere mai mult decat altora, mult mai mult…

 10. vio zice:

  scuze ,am vrut sa scriu incoltiti

 11. elisa zice:

  Pacatul are un nume greu de purtat..noi trebuie sa–L credem pe Domnul pe Cuvant,sa ne deparatam de pacat si sa nu mai cautam scuze pentru cei care au dat dovada de lasitate.
  Suntem slabi,dar trebuie sa biruim,cine nu va birui nu va avea parte cu Hristos.
  Domnul sa ne ajute sa ramanem in El orice s-ar intampla.
  Noi nu trebuie sa fim cu sarbatorirea ci cu „trairea” aceasta ii place Domnului,nu jertfele,ci mila,
  nu sarbatorile ci smerenia,iubind si traind Adevarul.
  El vrea sa lucreze in mine,in noi,un caracter crestin.
  Nu mi-e inima in sarbatoare cand tara geme sub povara pacatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.