Recuperatorul de memorie sau Tați și fii, Os Guinness despre Frank, Edith și Francis Schaeffer

Am citit acest emoționant articol cu ochii sclipind. Cred că este una dintre cele mai frumoase recuperări de memorie pe care le-am citit în ultimul timp.
Asta este, ar trebui inventată o nouă meserie, recuperatorul de memorie, așa cum există recuperatorii de datorii.

Ce s-a întîmplat de fapt?
Frank Schaeffer, fiul lui Francis și Edith Schaeffer, fondatori ai L’Abri-ului, după ce s-a convertit la Ortodoxie, a scris o serie de lucruri în care își batjocorește părinții (Francis mort, ca să fie circul mai gros) cu o cruzime de neîndurat.

De ce? Frank scrie foarte bine, este un stilist remarcabil, dar își pune tot talentul în slujba demolării imaginii părinților săi numai pentru a se salva de mediocritatea unui Domn Goe în varianta lor.

Unde-i spiritul lui Steinhardt, un alt convertit celebru la Ortodoxie, unde este dreapta cumpănă, bunul simț, relaxarea specific orientală în fața răului, presupunînd că o parte din demonizantul portret făcut părinților ar fi adevărat?

Unde este blîndețea creștină, adevărul spus în dragoste și cu recunoștință?

Ca unul care am trecut printr-o experiență care nu suportă paralela cu propriul meu tată, știu ce agonie este în sufletul unui fiu care află adevăruri neconvenabile despre tatăl căruia îi datorează respect.

Este foarte greu de găsit echilibrul. În cazul meu aceasta este singura formă în care am găsit să spun adevărul despre tatăl meu, adevăr care oricum ieșise la iveală, mărturisirea în dreptul unor evidenţe, cu încercarea de a recupera ceea ce era de recuperat. Spuneam atunci că în momentul în care tatăl tău se îmbată şi cade în şanţ nu te apuci să îl batjocoreşti cu prietenii, ci îl scoţi şi îl duci acasă, mînjindu-te de vomitătură şi noroi.

Cum să spunem adevărul despre taţii noştri?

Sînt mai multe variante:

1. să taci?

2. să negi, construindu-ţi o imagine idilico-păşunistă?

3. să admiţi bărbăteşte evidenţele, dar, în ciuda greşelilor să cauţi să-ţi respecţi născătorul?

4. varianta aleasă de Frankie, cinismul, sarcasmul, batjocorirea la scenă deschisă?

Cum ne găsim dreapta cumpănă și cum putem rosti lucruri din care să învețe alții, fără a scuipa în sus? Grea intreprindere, teribil proiect, dar merită încercarea, mai ales cînd ai oameni ca Os Guinness pe aproape.

Vă las să citiți articolul

Iată-l şi pe Francis Schaefer

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Fabrica de barbati, In-text-esant, Linkomandări, Oameni, Perplexităţi, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Recuperatorul de memorie sau Tați și fii, Os Guinness despre Frank, Edith și Francis Schaeffer

 1. Liviu zice:

  Din cate stiu,Edith Schaeffer inca traiesti,in Elvetia.
  Frank isi ponegreste parintii probabil intr-o (inconstienta) incercare disperata de a se convinge pe sine ca a fost pe drumul rau si acum l-a gasit pe cel bun… Incrancenarea lui si lipsa de relaxare steinhardt-iana provin, probabil, tocmai din nesiguranta (subconstienta).

 2. vaisamar zice:

  Mi-a trecut prin mână doar „Crazy for God”, în care Frank scrie destul de urât despre cei din familia lui (şi despre el însuşi). Nu ştiu ce scrie în „ficţiunile” lui (seria de romane care pastişează mediul său de familie etc.). În orice caz, cred că sarcasmele vin dintr-o suprasaturare cu o anumită filozofie de viaţă care pe el l-a „distrus”, fiindcă l-a transformat la un moment dat într-un roboţel-soldăţel ideologic.
  Am fost curios să citesc din autobiografia lui mai ales întâlnirea cu ortodoxia răsăriteană. Nu e nimic din „Steinhardt” acolo. E interesul faţă de un spaţiu exotic, faţă de liniştea patriarhală a liturghiei, ca reacţie „adversă” faţă de veşnicele conflicte ideologice la care a luat parte în tinereţe, când dreapta evanghelică a început să devină influentă politic. Frankie a fost sufocat de „evanghelicalism” iar ortodoxia a devenit o oază.
  Încep să cred că şansa lui Frankie de a se mai salva cumva a fost să sară în barca ortodoxiei. Vorba unei glume: nici lumea evanghelică n-a pierdut mare lucru, nici ortodoxia n-a câştigat nimic. 🙂

 3. Da, asa stiu si eu, si netu confirma, Edith e inca in viata. Cu atat mai urat din partea lui Frank.

 4. Patrix zice:

  Noroc ca este complet senila ca altfel i-ar frange inima.

 5. vaisamar zice:

  P.S. Ce spuneţi despre cum îşi prezintă C.S. Lewis tatăl în „Surprins”? Relaţia lui Jack cu Albert a fost una foarte traumatică. Şi totuşi în carte Jack este reconciliat cu tatăl său. Nu există încrâncenări ca cele dintre Frank şi amintirea tatălui său.

 6. Liviu zice:

  Patrix
  Am inteles ca Edith S. ar fi orbit si are pierderi de constienta. Complet senila cred ca e putin cam mult spus. Oricum nu si-ar „pune mintea” sa-i contrazica nerusinarile…
  Daca citesti „Dans de unul singur” de Franky, e imposibil sa nu observi cat de subiectiv este, si cat de revansarda ii este raportarea la protestantism (luat „in bloc”, fara nici cele mai mici nuantari) , ca si cand toti protestantii ar fi de vina pentru deceptiile lui.

 7. Marius David zice:

  Liviu, frustrările oamenilor mediocri se ard într-un fel, ale celor cu inimă mare, altfel.

  Vaisamar, foarte interesantă comparaţia cu Lewis, exact asta voiam să surprind. Nu toţi avem taţi perfecţi. Cum ne împăcăm cu ei pînă la urmă. Oedipian? Uranian?

  Patrix, nu este senilă, este afectată de bătrîneţe, dar n-aş folosi cuvîntul senil. Bătrîneţea este o boală care ne omoară pe toţi.

  Vasile, da, este încă în viaţă.

 8. Pingback: Cum se explică convertirea unor evanghelici in lumea anglofonă la Ortodoxie? | Marius Cruceru

 9. Pingback: Blogul ca orchestră, recuperatorul de memorie, viaţa la ţară, despre iconoclasmul neoprotestanţilor « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.