Haiducii vechi şi noi

Fiecare neam are eroii pe care şi-i merită. Astăzi este rîndul lui Gigi Becali. Ah, să nu cumva să credeţi că am devenit fan BKL! Nu, m-am mai exprimat şi altă dată asupra acestui lucru.

Dar nu pot să nu observ că povestea asta cu furtul maşinii, poliţişti fără reflexe şi împiedicaţi, justiţie care are întîrzieri de două şi trei luni şi care vine la şase dimineaţa să-l ridice pe Gigi Becali cu mascaţii face bine imaginii lui Gigi Becali în primul rînd.

Paradoxal, dar asta este.

Deja românaşul de rînd, frustrat de faptul că poliţia nu-i găseşte maşina furată, dar nici măcar portofelul cu acte, chiar şi fără bani, o poliţie care sugerează să aduci tu hoţul la secţie, eventual legat fedeleş, o poliţie care şi-a pierdut încrederea populaţiei, deja românul de rînd spune aşa:
 

„Bine le-a făcut la derbedei, aşa trebuie, să iei dreptatea singur în mînă!”


 

Nu cred că presa conştientizează ce pierde statul de drept atunci cînd se repede ca rechinul la pradă pe această istorie, nu cred că poliţia şi-a dat seama cum se face de rîs şi cît pierde la imagine, nu cred că justiţia îşi dă seama că în felul în care a acţionat de această dată dă apă la moară unor haiduci ca Gigi.

Gigi e haiduc, un haiduc bogat (iată un oximoron) nici macar infractor nu e, în conformitate cu art 465 codul penal (s-ar putea să mă înşel, nu sînt de specialitate) „… este flagranta infractiunea imediat sau dupa savirsire este urmarit ori este suprins aproape de locul infractiune… ”

Dreptatea făcută de unul singur pare să fie mai tentantă acum pentru românul de rînd decît aşteptarea actului de justiţie care vine să facă într-o singură zi, în aprilie, ce n-a făcut din ianuarie pentru ce? Pentru o maşină furată. Nu contează valoarea.

Nu cred că ne dăm seama că presa, poliţia şi justiţia deja au început să-i facă campanie lui Gigi Becali pentru preşedinţie.

În ce ţară trăim? În ţara care ni se cuvine, cu legenda lui Toma Alimoş.

Părerea mea este că sîntem de rîs. Becali îşi conduce propria maşină spre poliţie. Pitoresc, nu-i aşa? Este şoferul maşinii în care mai sînt încă trei mascaţi, care s-au temut să îl ia în dubă sau să conducă maşina prea scumpă? Criminaliştii caută probe îmbrăcaţi în halate albe prin barul cu pricina acum, după DOUĂ LUNI, poliţia se bîlbîie şi spune că a interceptat  (cu ce drept?) convorbiri. Războinicul luminii dă interviuri în papuci, cheamă presa, îi umileşte pe mascaţi, demni de umilit după cum s-au purtat, arestare „levantină”, aşa cum spunea cineva azi. A propos, cine plăteşte deplasarea mascaţilor la Gigi, dacă aceasta a venit tot cu maşina personală, aşa cum a venit de fiecare dată cînd a fost chemat?

Trăim într-o ţară în care nu mai legea lui Dumnezeu, a bunului simţ, a fost alungată demult, iar legea statului de drept încă stă afară la uşă timidă şi cerîndu-şi scuze că există.

Sîntem o ţară de rîs, iar cel care rîde cel mai tare acum este Gigi Becali. Ce spune românul care vede numai hoţi şi vardişti: Bine le-a făcut! Bine le-a făcut că i-a căpăcit pe golani, dacă poliţia nu face nimic. Bine au făcut ăia ai lui Smărăndescu că a găsit maşina în 55 de minute şi i-a înghesuit pe ăialalţi în portbagaj! Bravo, haiducii tatii!

Şi acum, gîndiţi voi compatrioţi, cu o poliţie care s-a purtat aşa cum s-a purtat azi la Becali acasă, cu o presă care face „telejustiţie”, cu o justiţie care scoate şi bagă dosare în funcţie de scena politică, voi ce-aţi spune? Şi la asta putem adăuga o mulţime de alte întrebări… 

De acum încolo ce facem? Dacă prindem hoţul îi vorbim politicos şi îi dăm o întîlnire la o cafea pe holul poliţiei?

Trăiască haiducii noi şi vechi! Aşa vor striga românii care îl vor alege preşedinte pe Becali.
Fiecare ţară are preşedinţii pe care şi-i merită!
Vă rog să îmi spuneţi cam care ar fi formele de emigrare. Mă interesează Cuba sau Rusia. Acolo viaţa este previzibilă.

***

Acum mă gîndesc la ce spune Biblia:

 

Romans 13:1  Tot sufletul stăpânirilor celor mai înalte să se supuie; că nu este stăpânire fără numai de la Dumnezeu; şi stăpâniile care sunt, de la Dumnezeu sunt rânduite.

2  Pentru aceea cela ce se împotriveşte stăpânirii, rânduielii lui Dumnezeu se împotriveşte; şi care se împotrivesc, judecată îşi vor lua loruşi

3  Că dregătorii nu sunt frică faptelor celor bune, ci celor rele; iară voieşti să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă bine, şi vei avea laudă de la dânsa.

4  Că slujitor al lui Dumnezeu este ţie spre bine; iar de faci rău, teme-te. Că nu în zadar poartă sabia, că slujitor al lui Dumnezeu este, izbânditor spre mânie celui ce face răul.

5  Pentru aceea trebuie să vă supuneţi, nu numai pentru mânia ci şi pentru ştiinţa.

6  Că pentru aceasta şi dajdii daţi, că slujitori ai lui Dumnezeu sunt, spre însăşi aceasta îndeletnicindu-se.

7  Daţi dar tuturor cele ce sunt cu datorie; celui cu dajdia, dajdie; celui cu dijma, dijmă; celui cu frica, frică; celui cu cinstea, cinste.

Traducerea RONT

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Haiducii vechi şi noi

 1. Peter zice:

  Mai degraba avem de-a face cu o lectie pe care Becali tebuie sa o primeasca de la cineva, pe linie politica probabil. Lucrurile sunt mult mai grave, sa fim seriosi, care hot iar fi furat masina lui BKL? El este implicat in tot felul de afaceri dubioase, imprumuturi, camatarii si alte lucruri paralegale. Ei doresc doar sa-l sperie putin, dar el pozeaza in victima, le rade in fata,…avem tara care o meritam. Sunt de acord cu zicala: „daca vrei sa faci ceva in tara ta atunci pleaca din ea!”, ce trist si ce real…prea des uitam ca cetatenia noastra este in alta parte, iar aici suntem doar calatori, sau…

  • Marius David zice:

   Sigur, Peter, trebuia să primească o lecţie. Nu-i va fi moale, chiar dacă va avea celulă de lux pentru 29 de zile.
   Nu spera şi nu ai teamă, şi prin alte părţi este la fel. Păcatul şi prostia nu au graniţe.

 2. Gaby zice:

  Nu ca sunt ignoranta, dar nu stiu ce traducere a Bibliei este RONT.
  Cat despre BKL si altii ca el, cred ca cea mai mare parte a mediei da dovada de incultura. Astfel de relatari nu le consider stiri nationale.

 3. Gushteru' zice:

  # Marius
  Mi-am schimbat nick-ul cum ai zis. Sper sa nu mai fie nimeni acum cu nume asemanator 🙂

  BKL = Dinu Paturica cu upgrade si update la zi;

  Si se pare ca romanilor asta le place.. personaje grotesti si hidoase sa vada…. Ca daca lumea ar schimba postul TV cand apare cate o esenta de urat si prostie pura ar fi altceva. Asa au aparut toate personajele-monstru din presa.. pentru ca publicul o cere 😦

  • Marius David zice:

   Guşteru, bun nume 🙂
   Dinuleţ Plăpumioară… asta-s oameni ca becali.
   Da, românilor le place tipul Băsescu-Becali-Vanghelie-Oprescu-Mazăre
   Dar lasă-mă, nici cu civilizaţi şi scrobiţi ca Năstase-Geoană-Patriciu-Tăriceanu nu mi-e ruşine.
   Pendulul politic se mişcă între extreme pe la noi, oare cînd se va opri şi în dreptul unui om normal?

 4. ioan daniel zice:

  Nu suntem o tara de ras – suntem o tara de plans cu amar cu mult amar. Baiu cel mare ni se trage de la

  6 Că pentru aceasta şi dajdii daţi,” că slujitori ai lui Dumnezeu sunt”?????????????????????????????????????

 5. Gushteru' zice:

  Pendulul politic se mişcă între extreme pe la noi, oare cînd se va opri şi în dreptul unui om normal?

  In dreptul unui om normal(? oare suntem normali?) se opreste atunci cand moare si sar toti pe racla sa-i faca poze cu telefonul; sau atunci cand e un accident de masina si se aud cuvinte de genul: „Băi, vino să vezi ce accident mişto! Băi, mânca-ţi-aş, s-a urcat unu’ pe refugiu’ de la tramvai! Hai mai repede, că pierzi toată şmecheria!”

  Hehe… de s-ar mai naste un Caragiale…

 6. Irina zice:

  Becali nu le-a facut nimic hotilor, ba le-a mai dat si bani de taxi :)).

  Nu mi se pare un pacat sa incerci sa-ti recuperezi bunurile furate fara sa mai apelezi la politia arhicunoscut de incompetenta din Romania, atata vreme cat nu te razbuni pe hoti pentru ce au facut.

  Iar necrestineste vorbind, hotia e o „meserie” periculoasa, trebuie sa te astepti ca la un moment dat careva iti va rupe oasele sau chiar te va omori fiindca te-a prins cu mana in buzunarul lui.

  Este culmea ridicolului- sa ajunga HOTUL sa se planga ca a fost agresat (in mod real sau nu) de PAGUBAS. ce se asteapta hotul, sa primeasca si vreun premiu cumva? :))

  • Marius David zice:

   Ehe, Irina, grea chestiune. Adică de mîine toţi ne luăm dreptatea în mîini pentru că poliţia este mototoală?
   Ok, dacă ţie îţi fură maşina de cusut şi n-ai pe cineva să-i „smărăndească” pe hoţi, ce faci? Fluieri a pagubă, nu?
   Sau mai bine chemi poliţia?
   Poliţia este pentru oameni normali, iar Becaloii pot să-şi facă dreptate singuri pentru că au propria lor poliţie?
   Nu discutăm problema hoţului acum, nici măcar problema lui Becali,
   Întrebarea este; ce fel de ţară este asta în care problema lui BEcali se discută pe toate tembelizoarele?
   Asta-i întrebarea.
   De ce se face o problema naţională şi liderii politici se simt datori să dea declaraţii cînd un infractor trebuie tratat cu un pic de justiţie.
   Becali?
   Să postească, post negru.

 7. Cornel zice:

  Becali este anormal, dar intr-o societate anormala, din cand in cand Becali actioneaza normal. Iar aceasta normalitate, devine anormala pentru clasa „conducatoare”
  Stiti de ce se comporta politicieni atat de aspru cu Becali, si in mod deosebit „instrumentul puterii”? Pentru a nu da loc de idei oamenilor normali.
  Imaginati-va ce s-ar intampla daca oamenii normali ar apela la forta atunci cand sunt inselati pe toate caile de „conducatori”? Imaginati-va ce s-ar intampla daca „hotii” (persoane publice) ar fi sechestrati de oamenii normali si pusi sa-si recunoasca vina, talharia. De fapt instrumentul puterii, pe cine apara? Pe hotii cu camasi scrobite… Ceea ce este mediatizat este praf in ochii nostri. Asa a fost din totdeauna si asa va fi si in continuare… Oare pana cand? Vino Doamne Isuse curand!!!

  • Marius David zice:

   Becali este exponentul unei mari părţi din acest popor. Becali este făcut de presă. Tot acest scandal este creat de presă, presă, care, aşa cum bine spunea cineva, nu-i mai spune preşedintelui „domnule”, dar arată respect acum lui Becali. O presă care a transformat o banală acţiune penală în eveniment social.

   Asta este, sîntem isterici ca Becali, ca Vadim Tudor, ca Funar, ne reprezintă.
   Ruşine tuturor analiştilor care au profitat de timp de „sticlă” în aceste zile ca să satisfacă setea de senzaţional a unei populaţii sătulă de telenovele inventate.

   Gigi?
   Un erou, veţi vedea, un fals erou, dar erou.

 8. remoremo zice:

  Romania este o tara sub blestemul lui Dumnezeu . S-a umplut de venin si fiere amara . Tara lipsei de rusine si de bun simt . Tara hotiilor si a minciunii .
  Romania a ajuns o rusine . Trist dar acesta este adevarul .

 9. Pingback: Haiduci, Strigătul mut, crucificări, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.