New Business Idea: Privat Prisons!

Iată o nouă idee de afaceri pentru perioada de criză: puşcăriile private. Este o chestie foarte foarte serioasă! Cu plusurile şi minusurile pe care s-au făcut studii serioase

Dar să nu credem tot ce scrie pe Google şi pe Wikipedia! Ieri am petrecut patru ore cu Andy Paine (autor al unor meditaţii şi booklets) şi autor al unor emisiuni de radio şi cu un capelan-şef  într-o puşcărie privată din Anglia. Să îi spunem Chris. Chris a petrecut 8 ani într-o asemenea puşcărie în acest rol de capelan-şef (asta înseamnă că este şeful rabinilor, preotului ortodox, muftiilor, preotului budist etc.)

Puşcăriile private au fost înfiinţate pe vreme  Doamnei de Fier. Pentru că statul avea mari datorii, Doamna a promovat un set de legi prin care se pot înfiinţa puşcării conduse de firme private. De ce? Sindicatele. Sindicatele îi făceau viaţa amară. „Afacerea” a fost un succes răsunător. O puşcărie privată economiseşte în medie 6 milioane de lire sterline pe an faţă de una de stat. Din pricina asta există şi foarte multe controverse. Banii! 

Puşcăria cu pricina are vreo 700 de deţinuţi şi este condusă de o firmă care are conduce spitale, şcoli, institute de cercetare. Profitul de la aceste instituţii este direcţionat spre puşcăriile private. Directorul este un om de afaceri. Angajaţii sînt civili. 

În puşcăriile private nu se poartă arme. Deţinuţii sînt foarte bine întreţinuţi. Au fiecare celulă separată, acces la televizor, internet, educaţie, viaţa religioasă, capelan special dedicat pentru fiecare religie. Petrec circa 40 de ore pe săptămînă în afara celulei şi atmosfera este foarte relaxată. Mîncare este excelentă, gen mîncare de avion. 

Tocmai pentru că atmosfera este aşa de senină, este bătaie pe deţinuţi să ajungă şi să rămînă în astfel de puşcării unde regimul este mult mai strict şi militarizat, spre deosebire de aceste puşcării în care personalul nu are nici măcare şoc electric. 60 de deţinuţi sînt supravegheaţi de 2 femei, spre exemplu. 

Vă puteţi imagina aşa ceva la Penitenciarul din Oradea sau la Gherla? 

Dacă este vreo revoltă, deţinuţii se bat între ei ca să rezolve cît mai repede problema ca să nu fie dispersaţi în alte închisori. 

Este o competiţie cumplită între aceste puşcării şi cele de stat, care sînt silite, prin competiţie să schimbe regimul deţinuţilor. 

Prin felul în care se creează ethos-ul din acest fel de stabilimente este determinată o stare de echilibru din care atît deţinuţii cît şi personalul nu vor să iasă. 

Cei mai dezavantajaţi sînt cei care fac parte din personal. N-au sindicat, primesc salarii mici şi fac mai multe ore de muncă faţă de cei care sînt în închisorile de stat. 

Am întrebat ce se întîmplă în cazul unei revolte sau în cazul unei stări de urgenţă. 

Se blochează automat uşile, personalul se adună în circa 20 de secunde şi abia atunci se trece la scuturi, şocuri, bastoane, cătuşe, căşti etc. Se izolează incidentul şi dacă se răspîndeşte revolta în toată închisoarea, este un sistem de izolare şi de anunţare a celorlalte închisori care trimit personal autorizat şi specializat în astfel de cazuri. 

Sună prea frumos ca să fie adevărat, nu-i aşa? 

Totuşi tind să îl cred pe Chris, care lucrează de 8 ani într-o astfel de închisoare. 

Am o singură întrebare, ba, mai multe:

Este moral să faci profit de pe urma unor astfel de prizonieri? 

Este moral ca o firmă privată, adică o altă persoană sau grup de persoane private să beneficieze de pe urma condamnaţilor de către stat, condamnaţi de societate prin reprezentanţii ei, judecătorii? 

Oare nu cine dă pedeapsa trebuie să o ducă şi la îndeplinire? 

Sînt oameni în ţara noastră  care în cel mai bun vis al lor se visează într-un asfel de loc…. computer, televizor, sport şi eliberaţi de povara familiei, mîncare bună, şah, table etc. 

Ce set de legi ne-ar trebui pentru dezvoltarea unui asemenea sistem? 

Este clar că se creează un win-win situation. Cîştigă statul, cîştigă deţinutul, cîştigă şi firma? Cine pierde? 

Oare cei din Anglia nu se poartă mai civilizat pentru că îi ajută şi sîngele? 

Vă puteţi imagina aşa ceva în Jamaica? 

Dar în Rromînika?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la New Business Idea: Privat Prisons!

 1. Anonim zice:

  Nu numai ca se bat oamenii sa ramana in inchisoare ci altii de afara fac „nazdravanii” sa ajunga si ei acolo. Nu ar fi amuzant ca 80% din rromani sa fie in inchisori?

  Acest sistem NU este un castig pentru nimeni. La prima vedere pare pentru stat, detinut si firma. Insa daca ar fi doar inchisori de acest gen toti saracii si criminalii si-ar face de cap ca la urma urmei… merg la mai bine!?

  Raman la ideea de inchisoare asemanatoare cu Panopticon-ul lui Bentham. Fiind date conditiile si tehnologia actuala ar fi extrem de benefic pentru orice tara. Chiar si pentru rromania – pentru patroni si cei de sus (parlament) caci populatia vede vreo lecaite asa cum vede din imprumutul de la FMI sau asa cum a vazut din concesionarea zacamintelor de petrol catre OMV, etc, etc, etc.

  • Marius David zice:

   Anonim, un prieten mi-a spus, ce pot să fac să stau şi eu vreo cîteva luni într-o asemea închisoare, poate termin cartea la care lucrez.
   Uneori cînd ceva este prea frumos ca să fie adevărat poate că nu este adevărat… sau poate că este….
   ai dreptate, uniii fac infracţini toamna numai ca să poată avea un acoperiş şi pîine deasupra capului iarna.

 2. Pingback: Roaba lui Naman, Il giardino armonico, puşcăriile private, Dowland « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.