Portret de generaţie 13

Generaţia noastră şi-a format mentaliţile, reflexele şi obiceiurile de viaţă pornind de la viaţa de dincolo de sticlă. Modelele noastre sînt Vip-urile, apariţii plate, pe sticlă, persoaje care nu au realizat nimic în viaţa lor în afară de corpul dăruit de la Dumnezeu, retorica de cartier şi circumstanţele. Mintea şi munca ne sînt nesemnificative ca valoare. Altarele generaţiei noastre au ecrane plate. Cînd intram în casele bunicilor noştri găseam puţine lucruri şi de mică valoare, dar în mijlocul camerei era masa şi pe masă, lîngă pîinea cea de toate zilele acoperită cu şervet, era Biblia lîngă lampă. Acela era altarul care domina întreaga casă. Astăzi, în mijlocul caselor noastre tronează plasmele, iar feţele generaţiei noastre nu se mai adîncesc între pagini, ci între sticle. Generaţia mea a fost privită prin sticla care ne-a despărţit de privirile părinţilor în maternitate, am privit curioşi prin sticla parbrizelor peisajele care s-au derulat prea rapid pentru pupilele noastre de copii, ne tocăm zilele privind prin sticlele terminalelor de computer, privim de cîteva ori pe oră la ecranele sticloase ale telefoanelor mobile, ne petrecem după amiezele privind spre sticla televizoarelor, sfîrşim zilele privind printre sticlele de băutură….  Generaţia noastră trăieşte tot mai mult într-o nouă viaţa, este Generaţia E sau I, eletronică sau Internet. Second life devine însăşi viaţa, iar viaţa însăşi devine o anexă a vieţii care se petrece tot mai mult între gadgeturi şi dincolo de sticlă. O sugestie? Scoateţi cel puţin televizoarele afară din casă. Cîtă linişte, cîtă bucurie am recîştigat în momentul în care ne-am înlocuit altarele!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Portret de generaţie 13

  1. durandorina zice:

    Le-am scos…si este pace 🙂

  2. romuluss zice:

    Ar fi cateva nuante aici care merita atentie. Aspectul de mai sus se adreseaza cu siguranta abuzurilor si utilizarii gresite a electronicii si descrie foarte clar situatia. Exceptiile apar in momentul in care cariera te leaga de ecranele aparatelor electronice, cititul te leaga de ecrane, chiar vizionarea unor predici bune te leaga de ecrane.

    Journey-uri de ore intregi pana la job si inapoi, pot fi transformate in timpi utili in care poti citi o carte de pe kindle/notebook/smartphone/tableta, poti sa iti faci o programare la un doctor sau poti sa iti cumperi un bilet de tren, avion etc, poti face plati la utilitati online, poti scrie o scrisoare de dragoste sotiei care ii va aduce multa iubire in suflet atunci cand te va vedea. Sa nu mai amintesc shoppingul care de la articole de imbracaminte, electronice, pana la cumparaturile zilnice se face tot online. Uneori mersul pana la primul mall devine un lux. Unii care sunt si studenti si au si job isi transforma journey-urile pana la job in ore de studiu si pregatire pt examene.

    Lumea ecranelor inlocuieste incet incet multe alte aspecte inutile ale vietii, in schimb utilizarea gresita a ecranelor devine un fenomen destul de periculos. Cred ca utilizatorii de ecrane ar trebui educati cum sa valorifice resursele utile, in defavoarea celor inutile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.