Ce au fost bărbații și ce-ar putea ajunge?

Adepții paradigmei reîntoarcerii la origini propun cîteva modele ancestrale precum: bărbatul drept garant al supraviețuirii biologice, bărbatul-vînător, aducător de provizii pentru casă, cel care asigură perpetuarea clanului pe care și l-a creat și supus în jurul său, prin aprovizionarea zilnică. De asemenea, alături de acesta, ni se propune, în cumul de funcții, bărbatul-soldat, luptător, apărător al vieții și comunității umane în general, cel care dă siguranță. În vreme de pace, acesta își schimbă hainele și devine bărbatul cultivator, cel care se ocupă de creștere, de meșteșug cu măiestrie, apoi devine creator de cultură în sens spiritual.

sursa imaginii

Bărbatul ”împerecheat” cu succes are curaj, este viteaz, își alege bine bătăliile și plănuiește cum să le termine în așa fel încît să se întoarcă acasă. Își asumă responsabilitățile, își asumă consecințele, are un cod al onoarei, culminînd cu imaginea cavalerului medieval, care a ajuns la climax, ca idee, în perioada romantică. O fantasmă! Acest tip de bărbat trebuie să își țină în frîu patimile. Trebuie să fie puternic fizic; puternic din punct de vedere emoțional. Trebuie să fie integru, om de cuvînt și apărător al adevărului. Este un portret frumos, dar greu de calchiat. Este posibil? Mai putem întrupa asemenea modele? Mai sînt ele necesare sau apreciate?

Este interesantă mutația pe care un adjectiv a suportat-o în limba română. Spunem: este o fată virtuoasă, adică pură, virgină, fidelă unor principii morale, deși etimologia ne duce în exclusivitate spre atribute care ar aparține bărbaților. Oare în așa fel să ne contrazică realitatea încît să producem astfel de schimbări de arie semantică? Atît de instabili și infideli, departe de puritate și abstinență, încît atribuția să fie sinonimă cu fecioria?

Un bărbat trebuie să fie vîrtos, Etimologia cuvîntului virtute1 este legată de vir (lat.). De aici avem și vîrtos, puternic, dar și virtuos, curat, pur, fidel din punct de vedere sexual. De asemenea, vîrtute înseamnă bărbăție, curaj, vrednicie.

Dacă ne-am uitat la modelele trecutului, există vreun arhetip, vreun model primordial după care putem reconstrui imaginea bărbatului așa cum ne-am dori-o și noi și cum ar dori-o femeile prețuite din viața noastră?

Pentru noi, creștinii, există această tensiune dintre vechiul Adam și Noul Adam, despre care vorbește Apostolul Pavel. Vechiul Adam este căzut catastrofal, depravat total. El este răscumpărabil doar prin și în Isus Cristos, Noul Adam, din care ne vin toate resursele, toată puterea de a fi și de a face altfel.

Am stabilit deja că bărbăția din punct de vedere biblic nu poate fi constituită doar din calități precum ar fi curajul, curăția morală, integritatea, forța fizică și morală, înfrînarea, sobrietatea sau autocontrolul sau capacitatea de a suferi pentru ceilalți. Toate acestea le poate împlini și cu mai mult succes uneori o femeie.

Ce se schimbă radical în creștinism în ceea ce privește bărbăția autentică, biblică, cristică, cruciforă, cristocentrică este capacitatea de a iubi diferit, într-un mod în care Apostolul îl descrie în 1 Corinteni 13 și în Efeseni, capitolul 5. În Cristos se schimbă natura noastră și se schimbă capacitatea noastră de a iubi într-un mod nou, ca o ființă răscumpărată prin dragoste.

Dacă vechiului bărbat din nou îi vine în mod natural să ceară iubire în mod egoist, satisfacție sexuală, apreciere, supunere, împlinirea tuturor nevoilor fizice, cel răscumpărat de Cristos primește puterea de a iubi sacrificial, măcar ca pe sine însuși, dar și mai mult decît atît, pînă la moarte, precum Cristos Biserica.

Să aveți în voi gîndul acesta care era și în Cristos Isus! Filipeni 2.

În loc de tiparele ancestrale pe care tradiția ni le oferă, bărbatul-vînător, bărbatul-soldat și bărbatul-cultivator, Cristos ni se oferă ca Preot, Profet și Rege. Este o schimbare de paradigmă radicală.

Citește mai departe pe Edictum Dei AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole publicate pe Edictum Dei, Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.