”Muntelui nu-i pasă!”

De mai mult timp am dorit să împărtășesc acest articol cu unii entuziaști ai călătoriilor visate. Visate de ei, nerealizabile de ei.

Și acum, după ce am anunțat o nouă tură la Auschwitz, mai mulți entuziaști s-au arătat disponbili, fără să știe ce înseamnă cu adevărat o asemenea aventură. Niciodată n-au pedalat 100 de km într-o zi, dar cred că sînt capabili să pedaleze 5 zile la rînd cîte 130 de km pe teren valonat. Drumul îi va rupe!

Care este diferența dintre buna și proasta echipare? Iată un articol bun AICI.

Veștile de Everest de anul acesta m-au făcut să mă gîndesc din nou la acest soi de ingnoranță periculoasă. Anul acesta au murit foarte mulți amatori pe Acoperișul lumii. Este 11.000 de dolari un permis de urcare. Cu atît și-au plătit moartea.

Din ce în ce mai mulți alpiniști amatori își depășesc măsura și condiția. Sînt studii care arată că o vină o au rețelele de socializare, posibilitatea de a populariza experiențele celor experimentați. Aceasta dă curaj celor nepregătiți și aceștia sînt victime sigure ale Zeului Mîncător de carne înghețată, Muntele. Muntelui nu-i pasă, spune autorul articolului și are dreptate. Confirm! În tinerețe era să mor de două ori pe munte. Am învățat să îl respect și să mă tem cum se cuvine.

Să nu urcăm? Ba da, dar să ne măsurăm bine puterile și să ne pregătim corespunzător! Iar ce este prea greu și prea mult să lăsăm altora. Să stăm pe canapea acasă? Nu, am spus că mai bine mor cu ghidonul în mînă decît cu telecomanda în mînă.

Iată articolul de care vorbeam:

Don’t panic. Forward. The only way to end the nightmare is to keep moving. My bike slips on a wet stick and knocks me over again. Stand up, walk. Follow the line, keep moving.

Almost an hour later, I stumble off the scree slope. Back on a trail. Thank god. I push downhill through the snow, the snow piles start to shrink.

Then I’m on a gravel road, hood covering half my head, jacket zipped, doing 40 miles an hour down the pass in the rain, shivering and thinking of anything warm, coffee, Colleen, our cat. Think warm, be warm. The wind screaches through the vents in my helmet.

Miles of dark descending, then the road flattens. I roll off to the side of the road, set up my tent, pull off my soaked clothes, and crawl into my clammy sleeping bag.

Three hours later the sun rises. I pull on wet socks, muddy rain gear, eat a crushed Mrs. Freshly’s cherry danish, and try to find the sweet spot to sit down in between saddle sores.

Citește mai departe AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ”Muntelui nu-i pasă!”

  1. Steve este un tânăr de la noi. A urcat aproape toate vârfurile montane din California. Nu pe toate și nu dintr-o dată. Aici se eliberează un fel d epermis celor ce vor să urce și se aprobă numai în funcție de alte isprăvi precedente. În felul acest se știe în orice moment cine este pe traseu și sut numărați la urcare și la coborâre.
    Nu-i rău zic eu.

    • Marius David zice:

      da, așa este legistlația, numai că se pare că unii abuzează, nu fac toate etapele de acomodare pe munte la diferite înălțimi, sînt superoptimiști în privința propriilor putințe. Sînt studii, din cîte am înțeles, despre legătura dintre mediile de socializare și performanțele la care se angajează unii.
      eu am dat pe media că am făcut 400 de km în 24 de ore cu bicla, După mine, dacă eu un boșorog de 48 de ani am făcut asta, au crezut că pot face și ei, fără a avea cei 15.000 de km de antrenament în spate. Au abandonat după prima 100 de km. Cam asta se întîmplă. Vinovați sîntem și noi că ne lăudăm 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.