Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Exista parerile medicilor versus parerile pacientilor cu zeci de ani de suferinta si tratamente din medicinei alopate. In general recomandarile medicilor suna extrem de euforic, cu o tenta prea optimista. Tratamentele actuale, de fapt, au pachete foarte severe de contraindicatii pe termen mediu si lung. Fiecare medicament pare promitator si cu rezultate bune de moment, lucru care devine tot mai inconsistent odata cu folosirea repetata a tratamentului, fapt care duce la marirea dozelor pana la valori maxime admise si la prescrierea altor medicamente mai puternice. In general toata gama de solutii alopate pentru astm, indiferent de tip si de categorie poate duce la afectiuni cardiace, renale, afectiuni ale ficatului de diverse tipuri. Pe de alta parte produc micoze, unele chiar foarte accentuate. Pe scara afectiunilor de ordin psihic pot produce hiperiritabilitate, depresie, tulburari de anxietate. Din pacate medicul roman nu discuta paleta larga de efecte secundare, care sunt deosebit de grave, dimpotriva combate, in general, orice abordare care implica efectele secundare. Practic as fi destul de moderat in optimismul bazat pe tratament alopat. Desigur, in caz de criza este necesar, dar pe dura medie si lunga se recomanda alte tratamente.
V-am aprobat comentariul. Sper că cineva va putea răspunde informat!
Multumesc! Intentia era una simpla, de a vedea si asculta si vocea pacientilor care au fost zeci de ani la medic sa isi mentina astmul la un nivel ok. In occident libertatea de exprimare a pacientului este acceptata mai bine, la noi exista inca timorarea si agresivitatea fata de orice atitudine a pacientului. Evolutie nu exista, idiferent de domeniu, atata timp cat o singura parte are adevarul absolut, iar erorile sunt ascunse si cenzurate. Pacientii imi vor da dreptate, medicii nu. Multumesc inca odata.