Tras cu arcul împreună cu Noah!

Copiii sînt precum săgețile într-o tolbă! Așa ne spune Cuvîntul! Tragem! Ratăm! Toți ratăm! Dar este un factor corector: pneuma (vîntul/Duhul). După ce săgeata a plecat din arc, te apucă frustrarea că nu mai poți schimba nimic din traiectoria ei. Doar vîntul o mai poate îndrepta. Cînd ne-au plecat copiii din casă, numai Dumnezeu le mai poate schimba drumurile. Îi putem educa, dar nu îi putem mîntui. Numai Dumnezeu poate!

Arcașii știu: dacă vrei să tragi o săgeată drept și cu putere, trebuie să ”săruți săgeata”, să îți atingi buzele de ea, apoi îi dai drumul. Numai așa, întinzînd-o către tine, apropiind-o cît mai mult, numai așa va zbura cît mai drept.

Este așa și cu ai noștri copii. Cu cît îi ținem mai aproape în copilărie, cu cît mai mult ”sărutăm” săgețile, cu atît vor zbura mai departe, mai drept, mai puternic.

Dar, frustrant lucru! Fiecare săgeată zboară diferit! Aceeași săgeată zboară în fel diferit de fiecare dată, pentru că fiecare lansare îi modifică sensibil proprietățile.

Niciodată nu tragi aceeași săgeată de două ori. Fiecare săgeată se schimbă la fiecare tragere! Cînd crezi că ai învățat săgeata, ea se schimbă. La fel este cu fiecare copil. Cînd crezi că ai învățat să tragi cu o săgeată de lemn, vine una de aluminiu, sau una de carbon și atunci toate regulile se schimbă. Cînd începi să tragi, se schimbă direcția vîntului.

Oh, cîte lecții am învățat din frustrarea tragerii cu arcul despre copii și creșterea lor. Nu la întîmplare Psalmul 127 ne vorbește în acest fel despre copii.

Precum sunt săgețile în mîna celui viteaz, așa sunt feciorii născuți la tinerețe. Fericit este bărbatul care are tolba lui plină cu atari săgeți. Nu se vor face de ocară cînd vor sta de vorbă cu dușmanii, la porțile cetății. (Traducerea Carol) Psalmul 127: 4-6

Foto Natalia Achim

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, homeschooling, Jurnal de tată imperfect, Meditaţii, Meşteşugăreşti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tras cu arcul împreună cu Noah!

  1. Alex M zice:

    Frumos….putin cam mare arcul pentru Noah…dar vorba aceea, sa se simta si el barbat!

  2. C zice:

    Aseara am studiat in adunare pasajul din 2 Imparati 13 despre cum il invata Elisei pe imparatul Ioas al lui Israel sa traga cu arcul, explicandu-i semnificatia a ceea ce faceau: sageata era eliberarea de Siria, lucrata de Domnul. Cu lectia invatata, Ioas e indemnat sa loveasca sagetile de pamant, de acum stiind care e semnificatia sagetii. El nu avea credinta, asa ca nu se foloseste cum trebuie de sagetile pe care i le da profetul. Dar e un exemplu frumos, care se leaga de experienta dvs. cu baietelul, le punem in mana copiilor nostri arcul si sageata credintei, explicandu-le semnificatia lor, dar mai departe ii va purta credinta lor proprie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.