Oud-ul

Oud-ul este un instrument înrudit cu lăuta renascentistă, cobza și cu mandolina barocă, la care să mai adăugați alte instrumente cu spatele în formă ovoidală. Au forme asemănătoare și neinițiații le confundă. De ce? O poveste lungă. Se pare că sursa este comună. Oud-ul a mai fost prezentat AICI.

N-am avut cum ocoli drumul. De la lăută, pentru care știți că am o pasiune neascunsă, am ajuns și la lăută și la cobză. Era inevitabil. Despre cobză ceva mai încolo. Tocmai am primit una de ziua mea 🙂 în Bucovina! M-am apucat de studiat! Un acordaj imposibil! 🙂

Am primit în urmă cu vreo trei ani și un oud de la un prieten din orașul meu natal. L-am păstrat, dar dezacordat. M-am tot chinuit cu diferite tipuri de acordaj. Acum am reușit să îl pun la punct. Este un oud cu 12 coarde. Greu de găsit acordajul autentic și exact. I-am luat coarde noi. Este cu adevărat un instrument care merită carieră mai mare decît va fi avut pînă acum. Are un sunet inconfundabil. Este între sitar și chitară romantică, este reținut și totuși ferm. Îmi place, ce mai…

Ritmul și melismele orientale îmi sînt în sînge. După cum știți, unul dintre străbunii noștri a stat prin Turcia. A rămas de pe atunci ceva în sîngele meu cu siguranță.

Iată cîteva interpretări pentru gust:

și bonus


Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în instrumentul săptămînii, Lauta, Muzica, Schimb de iutuburi, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.