Polonezii și casele lor

Am bătut Polonia pe bicicletă! Trebuie să mărturisesc: sînt impresionat de ordinea aproape nemțească îndulcită cu o căldură inconfundabilă slavă, cu o rigurozitate și disciplină care vine din ușoarele influențe reformate și cu o evlavie aproape țeapănă, dar fermă care provine din catolicism. Grădinile, superb aranjate. Străzile, impecabil asfaltate. Respect pentru cicliști în trafic, dar aceasta este altă poveste. Ce mai … civilizație!

Pentru cei care caută modele de case care să nu semene a autogări sau ozn-uri, care să fie totuși locuibile și ușor de încălzit, dintr-o arie geografică înrudită cu a noastră … site-urile poloneze sînt probabil cea mai bună alegere. Sînt bine făcute, ușor de utilizat, cu multe posibilități de selectare. Cel puțin vă puteți gîndi la CE NU DORIȚI și să negociați cu arhitectul, după ce vă veți fi spălat creierul și ochii, asupra lucrurilor pe care le doriți.

În felul acesta evitați să copiați case mediteraniene, spre exemplu, de prin California sau Italia, sau case nordice din Suedia sau Norvegia, cu totul nepotrivite pentru clima noastră.

Poate se trezesc și arhitecții români și fac ceva de genul acesta.

Ce fac site-urile românești de profil? Copiază de pe site-urile poloneze! Simplu! Ah, da, acum ne dau și link-urile.

Eu zic să căutăm singuri!

Iată AICI o variantă.

Dacă mai aveți și alte propuneri … vă rog!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în CASA, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Polonezii și casele lor

  1. Elisei C. zice:

    Arhitectii deseneaza ce le cer beneficiarii cel putin cei din jurul meu dar sa nu uitam ca ne pricepem cam la tot si toate,sindromul ceausescu este o boala grea.Am servit recent o cafea cu un prieten arhitect era suparat tare.Il intreb ce e cu tine nu esti in apele tale?Pai mi-a schimbat beneficiarul proiectul.A pus intrarea la sud,windfang-ul l-a eliminat si lista a continuat cam jumatate de ora.Am vazut planul era un camin calduros cu un acoperis in 4 ape nimic SF.Problema de cele mai multe ori este beneficiarul o spun din experienta mea de 17 ani de lucru in domeniu.Nimeni nu vrea ceva simplu ca in Polonia.Nu vreau sa generalizez dar mai toti vor conac boieresc fara sa dispuna de resurse nelimitate si atunci se naste arhitectura din polistiren,arcade,coloane ornamente si alte trasnai care seamana cu ceva care imita altceva.

    • Marius David zice:

      da, sigur, tocmai aceasta este problema, să evităm să ne pricepem la toate.
      Beneficiarii din Romania nu au civilitatea și bunul simț de a respecta specialistul.
      La fel pățesc și eu. Cînd vine vorba de vreun divorț, spre exemplu, mă trezesc că împricinatul din fața mea devine brusc expert în greacă și începe să îmi dea lecții. Fiecare trage pe turta lui, disprețuind expertiza și experiența.
      Da, bună asta cu conacul din polistiren.

    • Marius David zice:

      multumesc, mă voi uita peste, deși eu recomand lucrul cu un arhitect,
      dacă nu, vom împrumuta proiecte de pe internet și vom locui în niște peșteri care nu ni se potrivesc

      • Tani zice:

        O casa de tip circular cu pilon de sustinere la centru pe care sa se ridice si caminul …e genul de case traditionale de pe malurile Istriei! Acolo se foloseste lespedea de piatra din abundenta…chiar si pentru acoperis ! E un proiect practic si inedit,chiar si costurile sunt diminuate…problema poate fi probabil o echipa profesionista de executie !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.