Între Scriptură și ziar(e): ”Soarta IT-stului în România” cu Daniel Lar

sursa

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Între Scriptură și ziar. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Între Scriptură și ziar(e): ”Soarta IT-stului în România” cu Daniel Lar

  1. szromulus zice:

    Destul de multe lucruri bune afirma Daniel Lar. Evident ca piata romana de soft isi are particularitatile specifice ale unei tari in tranzitie spre o societatea civilizata. Totusi accentele unei piete extrem de diferite fata de cea a UK, Germania, etc se resimt profund. Am trait in Marea Britanie si nu exista termeni de comparatie cu piata autohtona, oricine ar face afirmatii si ar incerca sa supraliciteze valorile nationale.
    Evolutia profesionala este destul de mult conditionata de angajator si de cat investeste in angajati. Totusi nu exclud talentul si ambitia personala care sunt factori importanti. Sunt de acord cu retentia in schimbul trainingurilor de calitate. Totusi un procent covarsitor de firme nu investesc deloc(sau superficial – lucru pe care il consider nedemn de notat) in evolutia profesionala. Cunosc o singura firma – Siemens – care a investit masiv in cursuri extensive de buna calitate. Dar, desigur, firma este lider mondial atat pe piata de software, cat si hardware. Restul se bazeaza pe sacrificiul personal al angajatului de a evolua, lucru care ridica multe probleme de dezbatut la fileu.
    Fenomenul burnout este o realitate si subsumeaza o gama larga de factori, de la cei culturali, care conditioneaza un comportament specific, la cei individuali de talent si angajament si desigur cadrul concret al firmei in care se lucreaza. Un angajator inteligent se sileste sa creeze un cadru in care burnout-ul nu este favorizat. Burnout-ul nu este un fenomen ireversivil, dar odata atins este mai dificil de depasit.
    O idee buna, pe care o sublinia si Daniel Lar, daca piata autohtona de software ar investi bani in modernizare, nivelul de trai cotidian al romanului s-ar imbunatati, dar si Romania ar nota o crestere a nivelului de performanta individuala a softistului. Pe de alta parte piata de software autohtona se formeaza, in schimb nu avem manageri si investitori care sa arate romanului eficienta evolutie digitale. In occident, cetateanul nu s-a educat singur, ci campaniile masive de digitalizare au condus la formarea pietei. Deocamdata raman la concluzia ca piata nu intelege softul, datorita corigentei managerilor la capitolul marketing intern. Si cand spun asta nu ma bazez pe un statut de coder, ci pe o experienta dobandita pe mai multe paliere in lumea IT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.