De neuitat! 71 și cîteva zile …

Astăzi s-a încheiat o zi de întristare. Mi-au trecut prin cap tot felul de lucruri și imagini. Prin stomac, nimic! Poate tocmai de aceea.

Pe 27 ianuarie s-au împlinit 71 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului. Sîntem astăzi mai liberi? Sîntem astăzi mai buni? Am învățat ceva din toată istoria de acum cîteva zeci de ani?

Am făcut de două ori excursia Oradea – Auschwitz cu bicicletele. De fiecare dată pe drum m-am gîndit la cît rău poate face o ființă umană altei ființe umane. Astăzi ne luăm copiii unii altora cu aceeași ură ca atunci, despărțim familii cu aceleași drăcești trăiri ca atunci. Armele au fost înlocuite cu legi. Sîntem un pic mai sofisticați și mai acoperiți de litera legilor la fel de nedrepte. Astăzi, cu gîndul la Ruth și Marius, am citit rîndurile scandaloase ale doamnei Pippidi. Aceeași propagandă gobelsiană și grobiană, dar cu instrumente mai performante. Mincina răspîndită mai eficient.

Educația nu-l face pe om mai bun. Ne rafinează doar instrumentele de tortură și ne ajută să găsim scuze mai bune! Atît!

sursa 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului, Meditaţii, Perplexităţi, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De neuitat! 71 și cîteva zile …

  1. vdfilip zice:

    Daca s-ar fi observat cum functioneaza Auscwitz-ul nu doar in interiorul unei celule ci mult mai grav in formele de libertate si democratie atat inainte de ’89 cat si dupa ’89, nu ar mai fi luati cu multa surprindere indivizii de rand. Si nu ar deveni ei insisi exponentii Auschwitz-ului fara sa ia seama. Am fost gazati in „n” forme si adaptati la o viata gazata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.