Cu Irisul deschis despre … Lene și hărnicie, despre ”escapism”, plictiseală și o taxonomie a pseudo-odihnirilor

sursa https://www.facebook.com/pages/Cu-Irisul-Deschis/1521499394758307?ref=stream sursa https://www.facebook.com/pages/Cu-Irisul-Deschis/1521499394758307?ref=stream

sursa AICI

Cu toții sîntem leneși într-un fel sau altul, îmi spune Natalia, soția mea, singurul om pe care nu l-am bănuit niciodată de lene. Este neostoită. Neobosită. N-am văzut-o niciodată, nici măcar în concedii stînd … degeaba. Nu se poate opri din hărnicia inserată în genele ei de prin bunicii Ologeni, Ștefănești.

Îmi spune un lucru interesant:

– Sînt multe feluri de lene sau stări pe care alții le pot identifica drept lene. Spre exemplu împietrirea într-o stare înainte de începutul unui lucru sau lucrări numai pentru că te temi de reușita sau sfîrșitul acelei lucrări. Atunci începi să stai degeaba. Nu mai lucrezi pentru că nu vrei să se termine, pentru că nu știi ce se întîmplă după ce se termină, pentru că nu cunoști calea spre săvîrșirea faptei de care te-ai apucat. Sînt leneși care stau împietriți numai pentru că sînt în căutarea unei soluții alternative. Caută o cale mai ușoară.

S-a și întîmplat. Joi am văzut un documentar despre niște tineri care au realizat un dispozitiv foarte interesant, care transformă gesturile în impulsuri electrice și … fără să te dai jos din pat, poți stinge sau aprinde becul. Cum i-a venit ideea respectivului student? Îi era LENE să se ridice din pat. Dar apoi… cîtă muncă, calcule, nopți nedormite, pentru a realiza ceea ce au realizat.

Sînt aceștia leneși? Într-un fel, da. Sînt leneși cu adevărat? Nu!

De aceea trebuie făcută o taxonomie a acestei stări regale. Lenea ca toate celelalte vicii, toate stări pervertite ancorate fie în primul RAI, cel edenic (mîndrie, invidie, avariția), fie cu tînjiri spre al doilea Rai, cel escatologic (desfrînarea, lăcomia, lenea), lenea este și ea o stare derivată dintr-o programare eternizabilă, veșnica odihnă activă. Odihnă activă? Da! Pentru că leneșul cel mai des întîlnit nu este katatonic, împietrit în inactivitate, ci este doar deviat, distopic și discronic.

Se află tot timpul în locul și la timpul nepotrivit.

Va veni sesiunea. Atunci începe curățenia în camere. Cu cea mai mare intensitate. Dar nu pentru că nu trebuie. Nu este locul și momentul. Este timpul și locul de învățat, dar dintr-o dată răsare o altă formă de hărnicie, o hărnicie prost plasată și temporal și spațial. trebuie să fii în bibliotecă, ești în cameră, trebuie să înveți, dar dai cu aspiratorul. De ce? Pentru că ești leneș în esență? Nu! Ci pentru că, din diferite motive, complicat de a analizat, nu vrei să mai faci ceea ce trebuie.

Escapismul este un nou simptom, care arată spre burn-out!

Nu mă consider un om leneș, dar de foarte multe ori am fugit de o responsabilitate, făcînd alte lucruri, utile, bune, duhovnicești, spirituale, de necondamnat.

Cînd am intrat în criză în momentul în care mi-am pierdut șirul la teza de doctorat, dintr-o greșeală metodologică, ce credeți că am făcut. M-am apucat de lucuri necondamnabile, cu totul duhovnicești, de multă, multă, multă muncă, numai ca să nu îmi pierd cu totul direcția, am plecat în misiuni, evanghelizare, călătorii, 50.000 de km pe an. De ce? Numai că să scap de Augustin. Augustin mă fugărea prin Oltenia și prin Dobrogea. Eram gata să stau 10 nopți nedormite la volan, să predic la megafon în intersecțiile din Tufeni și Stoborăști numai să nu îmi regîndesc metodologia. Ce trebuia să fac eu de fapt? Unde trebuia să fiu? La un computer nepocăit și insensibil, înfața unei tastaturi, nu în fața volanului.

Lenea este unul dintre cele mai perverse păcate. Poate îmbrăca forme dintre cele mai diverse și se ascunde sub diferite tipuri de relaxare și odihnă, dar toate au de-a face cu vocația, chemarea și mandatul pe care le-am primit fiecare.

Plictiseala? Boală a generației mai distrate și distrabile decît orice genereație care va fi trăit vreodată pe Pămînt. Nu este paradoxal că sîntem mai obosiți, noi cei mai odihniți, mai obosiți decît bunicele noastre care spălau la rîu cu mîna, crescînd cîte 10-12 prunci, mai obosiți decît bunicii noștri care trăgeau la coasă și aracu cu calul, noi, cei care sîntem înlocuiți de mașini de spălat, de uscat, de cusut, de murdărit?

Ce este plictisul? De ce, în umătorul moment în care am ajuns la obiectivul lenevirii ne apucă plictiseala și dorim să scăpăm de aceasta printr-o altfel de activitate.

Plictiseala este una dintre cele mai fascinante stări. Cu mare cătare la adolescenți în special, ne însoțește apoi pînă la bătrînețea senilă. Ați observat ceva interesant la micuții de pînă la 7 ani? Nu se plictisesc. Atunci cînd Mîntuitorul ne-a poruncit să fim ca acești micuți cred că s-a referit și la acest lucru: să nu vă plictisiți, precum aceștia.

Îngerii lor privesc Fața Domnului și anticipează Raiul, loc cu totul lipsit de plictis. De ce nu se plictisesc copiii? pentru că și atunci cînd lucrează, spiritul ludic nu îi părăsește.

Ați mai observat de-a lungul timpului un alt lucru, dacă veți fi citit Evangheliile, și anume că Domnul nu are program, trăiește în timpul kairotic, nu în cel cronologic.

Reiau un text mai vechi despre lene. Iată-l, cu plecare de AICI

Depre toate acestea și altele vom discuta Duminica seara, pe 26 aprilie, la Biserica Iris din Cluj, la ora 18.00

Restul conferințelor este AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Predici, Pt. studenţii mei, serile Iris, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cu Irisul deschis despre … Lene și hărnicie, despre ”escapism”, plictiseală și o taxonomie a pseudo-odihnirilor

  1. Pingback: Vicii și virtuți – sesiunea 7 video – Despre Lene și hărnicie, plictis și odihnă | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.