Dante, Paris, profet, caricaturi, bășcălie și moarte

Evenimentele de la Paris au produs, cum era natural, o puternică impresie asupra opiniei publice în toată lumea.

sursa Karol Ioan Rus

Astăzi niște oameni care au vorbit cu alte ocazii despre libertatea de expresie, despre libertatea presei, au fost uciși. Ceilalți îi deplîngem în numele aceleași libertăți de exprimare și în numele cuvîntului liber. Sînt eroii noștri azi. Este o zi tristă pentru presa liberă, dar…

 

Oare este chiar așa de simplu?

Cred că francezii și nu numai ei nu au înțeles prea mult din situația complexă pe care au creat-o acomodînd un amestec atît de divers de populații, etnii, religii. Au crezut în absorbție, în botez cultural, în asimilare, așa cum americanii au crezut că vor fi primiți cu steaguri în Irak de populația civilă și au crezut, de asemenea, mare prostie, că îl vor ucide pe Sadam Hussein și apoi irakienii o vor apuca singuri pe calea roz-bombon a libertății.

O ediție Dante era ilustrată în urmă cu sute de ani astfel:

sursa Discarding images Dante and Virgil meet Muhammad in the eighth circle of Hell (Inferno, Canto XXVIII) Dante Alighieri, Divina Commedia, Genoa 14th century (Bodleian Library, MS. Holkham misc. 48, p. 42)

 

Astăzi autorul acestor ilustrații ar fi fost ucis. De ce nu a fost ucis atunci, din cauza contactului diferit dintre culturi atunci versus acum. Astăzi contactul dintre civilizații este mult mai violent, dar nu ne ajută cu mult mai mult să ne ne înțelegem între noi.

Ce au înțeles europenii din cultura musulmanilor care locuiesc în aceleași spații cu ei? Mai nimic.

Ce au crezut autorii caricaturilor bășcălioase? Că fac un serviciu cui? Cine era publicul țintă al bășcăliei, pentru că despre bășcălie este vorba? Vecinilor francezi ai algerienilor? Algerienilor? Marocanilor francofoni? Francezii înșiși? Cine rîde cel mai tare la o caricatură cu Mohamed? Cine se enervează cel mai tare și de ce?

Vă puteți imagina ce simte un musulman cînd îi este insultat profetul, chiar dacă vorbește perfect franceza? Nu! Nu vă puteți imagina! Sîntem de o naivitate soră geamănă cu prostia atunci cînd credem în civilitate, în civilizare, în asimilare, în cumințirea unei culturi căreia nu-i pricepem deloc resorturile de dincolo de cortine.

Oh, da, aceasta nu scuză terorismul. Trist, trist, trist! Revoltător. Regret enorm moartea jurnaliștilor și a polițiștilor. Ce s-a întîmplat la Paris este oribil și sper ca autorii crimelor să fie prinși și pedepsiți cum se cuvine. A propos … cum se cuvine?

Vorbim despre libertatea cuvîntului, despre libertatea de expresie, dar putem să spunem chiar tot ce ne trece prin cap?

Pot să te înjur de mamă în numele libertății de spune tot ce-mi trece prin cap? Pot să îți cărcălesc cele mai sfinte vase din sfînta sfintelor sufletului tău? Și chiar credem că putem scăpa doar cu un hohotit sănătos după toate astea, doar cu un hăhăit sau un rînjet simpatic?

De data aceasta bășcălia a fost înecată în sînge, hohotitul s-a oprit cu gloanțe. Și va mai urma.

Ce așteptați? Ca musulmanii să îi dea în tribunal pe caricaturiști? I-au dat! Și? Vă puteți imagina ce este în mintea unui musulman care a pierdut un proces în Franța în legătură cu un asemenea subiect? Nu mai cred în lege, în tribunal, în dreptate. Astfel că își fac singuri dreptate.

Nu, musulmanii radicali nu au simțul umorului și nu vor răspunde cu alte caricaturi la caricaturi, așa cum ne imaginăm noi.

Vor răspunde cu macete și gloanțe la caricaturi pentru că ei știu că nu pot caricaturiza nimic din cultura noastră în așa fel încît să suferim la fel ca ei, pur și simplu pentru că ei cred că nu mai avem … nimic sfînt. Mai avem?

Creștini fiind, nu vă cer altceva decît să privim prin ochii celuilalt. Atît!

Oare nu asta înseamnă să îi iubim pe vrăjmașii noștri?

Nu, eu nu sînt Charlie, pentru că nu cred că bășcălia, batjocura și glumele proaste sînt soluția în tensiunea imensă care s-a adunat în societatea noastră.

Iar pentru ceilalți, care nu sînteți creștini, un prim pas spre civilitate? Dacă nu, musulmanii vă vor băga respectul în cap cu țeava de 7.62.

Un prim pas? Să încetăm cu bășcălia unii față de ceilalți. Creștinii față de atei, ateii față de creștini, liber-cugetătorii față de musulmani.

Dacă nu, atunci cumpărați-vă arme!

P.S.

Nu prea sînt fan CTP, dar de data asta sînt silit să îi dau dreptate.

CTP: Nu am văzut toate caricaturile, dar pe una dintre ele, care apare chiar pe copertă, scrie ‘Le Coran c’est de la merde’. După  care urmează o poantă cu nişte gloanţe care trec printr-un Coran. Astă nu mai e umor, nu mai e satiră. Ştim cu toţii ce înseamnă ‘merde’ în limba franceză. Asta e o jignire premeditată, o provocare în ultimă instanţă adresată islamiştilor. Eu nu aş apăra ca liberate de expresie ceea ce au publicat jurnaliştii francezi şi conduita editorială a publicaţiei. Dar cu siguranţă, cei care au înţeles să răspundă cu gloanţe unui act de presă, fie el tabloid, nefericit, de prost gust, jignitor, trebuie cu siguranţă urmăriţi şi aduşi în faţa justiţiei.

sursa

 

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului, Perplexităţi, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Dante, Paris, profet, caricaturi, bășcălie și moarte

 1. Viorel Dejeu zice:

  Nu pot sa subscriu! Tocmai aceasta ‘corectitudine politica’ -de a impaca si capra si varza- a venit de hac Frantei si Europei, in aceste zile. Straduinta de a intelege cultura lor nu va rezolva problema, tocmai datorita lipsei reciprocitatii. Trebuie sa fie libertate inclusiv de ‘bascalie’, chiar si cele mai sfinte concepte trebuie sa fie ‘apte’ de critica, ironie etc. Nimeni nu te obliga sa cumperi un ziar sau altul, sa intri pe un site de satira etc. Cat timp nu esti obligat sa suporti bascalia, ea poate sa existe in unele medii, separate de tine. Poti foarte bine sa fii comod cu oamenii care iti canta in struna, daca esti sensibil la critica. Stiu, o sa ziceti ca nu cunosc cultura lor… Cat timp sunt in Europa, ei trebuie sa faca efort pt a cunoaste cultura locala, nu invers. Am respect pentru acesti oameni care au fost ucisi. S-ar putea sa fi facut mai mult pt comunitatea musulmana decat au facut cei care sunt caldicei in aceasta privinta si au un discurs fricos si calculat (gen CTP care mereu face pe ilustrul, nu cumva sa gandeasca vreodata ca ‘multimile’). Un astfel de eveniment trist a facut ca multi lideri de comunitati musulmane sa se dezica de ‘islamism’. Un pas mare! Pt mine este eroism modern, cu toata bascalia lor!

 2. Lucian Blaga zice:

  Dumneata si domnul CTP aveti dreptatea voastra. La fel cum au dreptate si cei care astazi sunt Charlie. Libertatea si liberul arbitru presupune totusi si un fel de autocenzura, o asumare a celor pe care doresti a le spune, e drept. Dar, este cu totul neavenit sa exclamam, atunci cand cineva este ucis pentru ca a fost nesimtit, ca a cautat-o cu lumanarea. Da, oamenii aia faceau bascalie. E o treaba murdara. La fel cum unii prefera sa isi castige painea din scris in tabloide sau poza in reviste pentru adulti iar altii din chestiunii academice elevate. Si unii, si ceilalti au drept egal la viata si NIMENI nu este in masura sa ii judece. Nici dupa religie, si nici dupa chestiuni pe care noi le consideram morale. In asta consta esenta societatii libere din care facem parte. Iar daca cineva te injura, nu ai niciun drept sa ii pui capat vietii, oricat de mult te-ar fi jignit. Societatea noastra este bazata pe dreptul la viata al tuturor, punct! Acesta nu este negociabil.

  • Vladimir zice:

   Eu subscriu, cu unele completari, (sau rezerve). Este adevarat ca nu ai dreptul sa ucizi pe cineva care te-a jignit, dar nu ai dreptul nici sa-ti bati joc de credinta altuia, chiar daca esti la tine acasa.

 3. FS zice:

  „Vă puteți imagina ce simte un musulman cînd îi este insultat profetul, chiar dacă vorbește perfect franceza? Nu! Nu vă puteți imagina!”

  ba-mi pot imagina foarte bine, pentru ca am trecut prin multe asemenea situatii. daca dumneavoastra nu ati trecut, nu pot decat sa va felicit. sa va dau cateva exemple:
  – bancuri cu Isus si Dumnezeu (auzite de la colegi de scoala)
  – caricaturi cu Isus, Dumnezeu, etc. (internet, ziare „umoristice”)
  – exprimari de genul „nu cred in prietenul vostru imaginar” (parafraza dupa Academia Catavencu), „cine crede intr-un om din cer nu merita sa conduca o tara” (parafraza dupa Neil Degrasse Tyson), „religia este boala umanitatii”, etc, etc,

  toate acestea intra la capitolul Blasfemie si Luarea Numelui lui Dumnezeu in Desert. m-am simtit insultat si rusinat sa ascult sau sa vad asa ceva. si n-am omorat pe nimeni. am sa adaug opiniile vehemente „anti-pocaiti” pe care a trebuit sa le ascult de la „buni ortodocsi”. n-am spus nimic, pentru ca nu gasesc ca fac cuiva un serviciu proclamandu-mi in stanga si-n dreapta religia. deci, despre ce vorbim? sa fii minoritar religios? sa rada oamenii fara Dumnezeu de tine si de credinta ta? cu ce-s musulmanii mai speciali in cazurile acestea? atacatorii nici macar nu erau emigranti, ci erau nascuti in Franta.

  pe de alta parte, acele asa-zise „caricaturi” sunt de un prost gust cum rar am intalnit. dar, de la un redactor sef care face uz de ateismul sau pentru a jigni religia cuiva la ce sa ma astept? ma intreb cate imagini ofensatoare la adresa crestinismului s-au publicat in acel ziar, si de ce au trecut necriticate.

 4. Adi zice:

  Nu!
  Orice ar spune cine, orice ar face, cu orice m-ar jigni nu are nimeni nici un drept sa omoare!
  Fiecare se poate simti jignit de altceva…dar cu toate acestea nu toti se apuca sa traga cu arma intr-un alt om! Asa ceva e inacceptabil si tot mai des intalnit in comunitatea extremista islamista!

  Nu demult ati scris un articol pe blog sau pe facebook(nu mai stiu exact unde) in care spuneati ca orice ar zice sau face o femeie nu trebuie lovita de un barbat. Total de acord!
  La fel se aplica si aici…orice ar zice un om..nimeni nu are dreptul sa il omoare!

 5. STEFAN T. zice:

  Problema mai grea si importanta pentru Europa si lumea de west este oprirea sau adresarea terorismului cum trebuia sa fie facuta de mult cu mai multa determinare.Ce ma speriat mai mult este precizia militara cu care au lovit.De la planificare pana la felul cum au tras cu armele in toti cei din jur.Sa vazut clar ca teroristi siau gasit training -ul pe undeva in Syria,iraq sau cine stie pe unde.In ultimi trei 3-4 ani,cel putin in syria sunt mult jihadisti veniti din europa care lupta si care in viitor se vor intoarce la locurile de bastina ca sa isi continue jobul.Cancerul asta de terorism trebuie extirpat exact cum face Israelul,care primeste multe condamnari din partea Europei si mai nou a SUA.Apropo de pedeapsa: mas duce pe principiul ochi pentru ochi si dinte pentru dinte,pentru ca altfel daca nu transmiti in mesaj puternic inamicului,el va fi din ce in ce mai curajos sa lovesca unde doreste.

  Ca si crestin cred in idea de democratie si ma abtin sa ofensez pe oricine altcineva,asa cum si eu ma astept de la alti sa nu ma ofenseze pe mine in cea ce cred eu.Daca toti am gandit asa atunci lumea asta ar fi mai diferita.Din pacate,in democratie ai si idioti care cred ca pot spune orice,bascali pe oricine.Este dreptul lor fundamental intro democratie sa faca asta,daca cred de cuviinta.Dar nu mai vreau sa ne vedem pe noi,prin political correctness sistemul nostru de valori regresand in timp ce musulmani castiga teren la fiecare capitol in tarile pe care le invadeaza prin imigratie.Destul!!!

 6. Camix zice:

  Vorba unui prieten, si crestinii au fost ofensati si au facut o petitie! Diferenta se face intre petitie si glont.

  Eu nu pot spune acum „au primit ce au meritat”. S-o spuna cine poate.

  • Marius David zice:

   Da, Camix, singura problemă este că dînșii, muslimii, nu gîndesc ca tine. Ei consideră că au primt ce-au meritat. De ce gîndesc așa? Ei, asta-i adevărata întrebare.

   • Camix zice:

    Da, eu am înțeles ce spuneai despre diferența de cultură, de ființare a lor. Dar bine, care e atunci soluția? Că ei oricum au fost așa și înainte și vor fi și de acum încolo. Mai ales că se vor înmulți, ei se înmulțesc mult mai cu spor decât europenii.

 7. Octavian zice:

  Nu-s Charlie. N-as fi publicat obscenitatile alea lipsite de orice haz.

 8. Stelian zice:

  Tocmai ce pastorul bisericii mele scrisese acum 2 luni despre ce invata Coranul:
  ” Dear friends
  I’ve spent quite a lot of time recently reading the Koran – the book which Muslims regard as supremely holy. Why? Because I want to
  know what it says. And especially What it has to say about Violence and war. Day after day we hear reports from across the world of
  brutal violence carried out by Muslims in the name of Allah. Some are carried out by individuals. Some are carried out by terrorist
  groups. Some are carried out by Muslim states. But all of them claim that they are following God’s commands, given in the Koran.
  Islam and the politicians
  Many folk – not all Muslims – are quick to defend Islam and the Koran. They tell us that Islam is a religion of peace and that the
  Koran never advocates violence. On the 22nd May 2013, a young soldier named Lee Rigby was
  hacked to death by two Muslims on the streets of London. A shocked Prime Minister made it clear that the murder had nothing to do
  with Islam: “This was not just an attack on Britain – and on our British way of life. It was also a betrayal of Islam and of the
  Muslim communities who give so much to our country. There is nothing in Islam that justifies this truly dreadful act.”
  The Deputy Prime Minister agreed: “A religion of peace was being distorted, turned upside down and inside out, perverted in the cause
  of an abhorrent and violent set of intentions. ” And he quoted a verse from the Koran to prove his point. This is what he read out:
  “If anyone kills a human being it shall be as though he killed all mankind whereas if anyone saves a life it shall be as though he
  saved the whole of mankind.
  I’ve heard many politicians allude to that verse from the Koran. President Obama when visiting a university in Egypt declared,
  “The Holy Koran teaches that whoever kills an innocent, it is as if he has killed all mankind; and whoever saves a person, it is as
  if he has saved all mankind.”
  So who is right? Mr Obama or the Al Qaeda terrorists who struck at the World Trade Centre on September 11, 2001? Mr Clegg or the IS
  militants who are beheading children in Iraq and Syria? Mr Cameron or the Islamists who attacked the Westgate shopping mall in Nairobi?
  When a Pakistani court sentences Asia Bibi to death for blasphemy, is it following the Koran or distorting the Koran? When Boko Haram
  burns a Nigerian school to the ground and massacres the children, is it betraying the teaching of Islam, or following it?
  Quoting or misquoting?
  Let’s start with the verse that President Obama and Nick Clegg both referred to. Nick Clegg claimed that he was actually “repeating a
  verse from the holy Koran”. But it was far from an exact quote. This is what the passage says: “For this cause have we ordained to the
  children of Israel that he who slayeth anyone, unless it be a person guilty of manslaughter, or of spreading disorders in the land,
  shall be as though he had slain all mankind; but that he who saveth a life, shall be as though he had saved all mankind alive.
  So, the Koran forbids Muslims to kill anyone… “unless he is guilty of manslaughter or spreading disorders in the land And Nick Clegg
  seems to have overlooked the next words in the passage: “of old our Apostles came to them with the proofs; then verily after this most
  of them committed excesses in the land So anyone who hears the message of Islam but then “commits excess in the land” he is guilty.
  And that means he can legitimately be killed since he has spread “disorders”. That was true, says the Koran, of most of those who heard
  the message in Muhammad’s lifetime. And how should such people be dealt with? “…the recompense of those who war against God and his
  apostle (Muhammad) and go about to commit disorders on the earth, shall be that they shall be slain or crucified, or have their alternate
  hands and feet cut off or be banished the land… ” So the very passage which Nick Clegg quotes to prove that Islam is “a religion of peace”
  actually teaches that Muslims should slay, crucify, mutilate or banish all who “spread disorders in the earth And that means anyone who
  rejects or opposes the message of Muhammad. If you want to check the passage it is Sura 5,32-33.
  Newer and better?
  Of course, that passage doesn’t stand alone- AS I read the Koran, I found many 3 similar passages – passages which permit, or even command
  Muslims to make war on anyone who refuses to bow to Islam. The Koran is not a simple book to read. For one thing, though it is the work of
  one man – Muhammad – it is made up of “revelations” which came to him over many years. And the Koran itself makes clear that the later
  revelations override the earlier ones. “Whatever verses we cancel, or cause thee to forget, we bring a better or its like… ” (Sura 2,106).
  “We exchange a verse in the place of another verse… ” (Sura 16,103). So in order to be sure which verses are binding on Muslims, you have
  to know when they were “revealed” and whether they were replaced by later, “better” ones.
  Muslim scholars and others have spent much time and effort establishing which are the earlier and which are the later revelations. Imade
  use of two translations of the Koran. One of them lays out the chapters in order of length starting with the longest. That is the arrangement
  that is standard in most editions of the Koran. The other lays out the chapters in approximate chronological order. And it is very striking
  to see how Muhammad’s teaching about war and violence changed and developed.
  Stage 1: Patience
  When Muhammad first presented himself as a prophet in Mecca in 610 AD, he and his disciples were only a small group, without great financial or
  military resources. The chapters of the Koran which come from that time emphasise that Muslims must leave it to God to take vengeance on their
  enemies.
  “Endure what they say with patience, and depart from them with a decorous departure. And let me alone with the gainsayers, rich in the
  pleasures of this life; and bear thou with them yet a little while. For with us are strong fetters, and a flaming fire, and food that choketh,
  and a sore torment… ” (Sura 73, 10-11).
  “Leave them then until they come face to face with the day when they shall faint away: a day in which their snares shall not at all avail them,
  neither shall they be helped… Wait thou patiently the judgement of thy Lord… ” (Sura 52, 45-48).
  When Muhammad and his followers have argued their case, and others have refused to belive, „Turn thou then from them, and say ‘Peace’. In the
  end, they shall know!”
  Stage 2: Pumshment
  Things changed for Muhammad and his followers when they moved from Mecca to Medina in 622 AD. From that point on, his role was not just that
  of a prophet and religious leader; he became a political and military figure. And the tone of his revelations changed too. In many chapters he
  urges his followers to fight back against anyone who opposes or wrongs them.
  “Assuredly, God will defend those who believe; surely God loves not any ungrateful traitor. Leave is given to those who fight because they were
  wronged surely God is able to help them, who were expelled from their habitations without right… ” (Sura 22, 39-41).
  “Prescribed for you is fighting, though it be hateful to you. Yet it may happen that you will hate a thing which is better for you; and that
  it may happen that you will love a thing which is worse for you… ” (Sura 2, 216-217).
  “Say to the unbelievers that if they give over, He will forgive them for what is past; but if they return, the wont of the ancients is already
  gone! Fight them, till there is no persecution and the religion is God’s entirely… ” (Sura 8, 38-39).
  “When you meet the unbelievers, smite their necks, then, when you have met wide slaughter among them, tie fast the bonds… ” (Sura 47, 4-6).
  “Do you desire to guide him whom God has led astray?… take not to yourselves friends of them, until they emigrate in the ways of God; then if
  they turn their backs, take them, and slay them wherever you find them; take not to yourselves any one of them as friend or helper except
  those… who are joined to you by a compact… “ (Sura 3, 91-92).
  Stage 3: Conquest
  As the years went by, Muhammad and his followers grew in numbers and military strength. And his can to make war on unbelievers – including
  Jews and Christians – became more and more strident. Sura 9 is perhaps the most stark chapter of all. Muhammad’s followers had made peace
  treaties with some nearby tribes. But now God reveals that those treaties could only be upheld for four months.
  “Then, when the sacred months are draw away, slay the idolaters wherever you find them, and take them, and confine them, and lie in wait for
  them at every place of ambush. But if they repent, and perform the prayer, and pay the alms (ie if they convert to Islam), then let them go their way.
  “Fight those who believe not in God and the Last Day and do not forbid what God and his .Messenger have forbidden – such men as practise not
  the religion of truth… This applies especially to Jews and Christians – “those who have been given the Book – until they pay the tribute out
  of hand, and have been humbled…
  “0 believers, fight the unbelievers who are near to you, and let them find in you a harshness…
  „Historians – including Muslim writers tell us
  that Muhammad lived by what he preached. By all accounts, he led his followers in many campaigns of aggression, many of them culminating in the
  massacre of civilians as well as opposing troops. For me, Muhammad is a better guide to “true Islam” than Obama, Cameron or Clegg.
  All religions the same?
  Many folk claim that “all religions are the same”. For some that means that all religions are equally valuable. They all lead to God. They all
  have elements of truth in them. They all promote tolerance, compassion, kindness, generosity, peace. David Cameron again: “The values of a
  Christian country are shared by people of all faiths and indeed by people of no faith ”. For others, it means that all religions are equally
  dangerous. None of them are true. And they all promote violence, bigotry, social division.
  Well, I’m not concerned here about the question of
  whether Islam is true. All I’ll say is that when I read the Koran, all I find in its pages are the ravings of a brutal and ignorant man. But what
  about the claim that Christianity and Islam share the same values? I’ve quoted lots of Muhammad’s words, recorded in Islam’s holy book. Now
  let’s hear the words of Jesus Christ:
  “I say to those of you who hear, Love your enemies, , u do good to those who hate you, bless those who curse you,
  pray for those who abuse you. To one who strikes you on the cheek, ofler the other also… love your enemies and do good… be merciful, even as
  your Father is merciful…(Luke 6:27-3 6).
  There were some of Jesus’s followers who wanted to curse people who opposed him. Jesus wouldn’t have it entered a village of the Samaritans,
  to make preparations for him. But the people did not receive him, because his face was set toward Jerusalem. And when his disciples James and John
  saw it, they said, „Lord, do you want us to tell fire to come down from heaven and consume them? But he turned and rebuked them… ” (Luke 9:52-55).
  Nor would he allow his followers to take up arms to defend him. “Then they came up and laid hands on Jesus and seized him. And behold, one of
  M those who were with Jesus stretched out his hand W and drew his sword and struck the servant of the high priest and cut of his ear. Then Jesus
  said to him, „Put your sword back into its place. For all who take the sword will perish by the sword” (Matthew 26:50-52).
  Jesus prayed for his enemies. “And when they came to the place that is called The Skull, there they crucified him… . And Jesus said, ‘Father,
  forgive them, forthey know not what they do.” (Luke 23:33-34).
  To follow Jesus meant (and means) living as he lived, praying as he prayed, and if necessary suffering as he suffered.
  “For this is a gracious thing, when, mindful of God, one endures sorrows while suffering unjustly… if when you do good and sufi’er for it you
  endure, this is a gracious thing in the sight of God. For to this you have been called, because Christ also suflered for you, leaving you an
  example, so that you might follow in his steps. He committed no sin, neither was deceit found in his mouth. When he was reviled, he did not
  revile in return; when he suflered, he did not threaten, but continued entrusting himself to him who judges justly… ” (1 Peter 2: 19-21).
  “Beloved, never avenge yourselves… On the contrary, if your enemy is hungry, feed him; if he is thirsty, give him something to drink…
  do not be overcome by evil, but overcome evil with good” (Romans 12:19-21).
  This is Christianity. Is it really just the same as Islam?
  Inconsistent Christians?
  Of course. there have been many Christians who taken up the sword to promote their religion, to strike down unbelievers or to punish “heretics”.
  But were ‘ l, A they real Christians at all? Remember, a Christian is a follower of Jesus Christ. Can we call people Christians pifthey disobey
  Christ’s plain commands?
  A person may live in a “Christian” country, he may be baptised with “holy water”, he may be blessed by a clergyman. He may believe in the
  Christian God and attend Christian worship. But none of those things makes a person a real Christian. A real Christian is someone who has
  personally, individually, turned from sin and turned to Jesus Christ, believing him, trusting him, loving him, obeying him. Being a Christian
  means being joined to Jesus Christ himself. The Spirit of Jesus Christ lives in the heart of every real Christian. A real Christian wants to
  obey Jesus’s commands and follow Jesus’s example.
  Many critics of Christianity point to the Crusades or to the Inquisition or to the religious warsnof 16th century France. “There, you see!
  Christianity is just as Violent as Islam!” they say. Well, I’m sad that wicked things were ever done in the name of Christianity. But if the
  people who did them were Christians at all, they were acting in flat disobedience to their Master, Jesus Christ. Muslims who embrace Jihad
  (holy war) are doing exactly what their Prophet and their holy book command. Christians who take I up arms for their faith are doing exactly
  what Jesus Christ and the New Testament forbid. Violent Islamists are being true to their religion. Violent Christians – if there are such –
  are being false to theirs.
  So what about us?
  What should our attitude be towards Muslims? Towards militant Muslims? Towards Muslims who carry out acts of violence and who are committed to
  killing unbelievers – i.e. us? Well, certainly we must pray that they win be thwarted, that their crimes will be punished, that innocent people
  will be protected from then crueltres, that Justlce W111 be done. But read again the words of Jesus – the words we’ve quoted above. Love your
  enemies… Can we find it in our hearts to love the terrorists who plant bombs on the Underground or burn Christians alive in their church
  buildings? Pray for those who abuse you? Can we bring ourselves to pray for them as Christ prayed? Father forgive them, for they don’t know what
  they’re doing. Are we determined to go to them with the good news that there is a Saviour who loved his enemies and died to save them? Jesus said,
  “Blessed are the peacemakers”. Are we ready to show them the way to find peace with God? If we cannot love our enemies, dare we call ourselves
  followers of Jesus Christ?
  Every blessing to you all, Stephen”

 9. Terres Mihaly zice:

  Jesus is morality, were is the morality in the world finance,……

  • Marius David zice:

   Și cine spune că Isus sau moralitatea ar trebui să fie în finanțele de pe wall street? Dacă nu e, nu e! Cezarul are moneda lui, cu al său chip, Dumnezeu are Chipul Său, după al Său Chip a creat omul.

 10. nany zice:

  Nu cred ca au actuat singuri. Erau pregatiti ca niste mercenari platiti. Sa nu uitam ca Franta are cea mai buna scoala de mercenari, unde capteaza tot felul de natii, tineri in cautarea unei vieti mai usoare…le servesti lor doi, trei ani si te alegi cu o suma frumoasa de bani, asa uiti a mai lucra pe o mizerie de salariu. Astia sint castile albastre neoficiale unde de asemeni ai antreneaza cum occidentul ne vinde informatii despre musulmani. Deci tinerii acestia, pot fi creatia propiei societati secrete de mercenari, cu diferenta ca erau de origine musulmana. Eu cred ca au fost marionete folosite sa induca ura, haos. Sa analizam cum a inceput saptamina: stirea despre iesirea Greciei din Europa odata cu alegerile ce vor avea loc luna aceasta, apoi manifestatiile antixenofobe din Germania unde se stabileau bunele relatii intre crestini.+ musulmani intr.o Europa a tuturor. Apoi actul acesta bine calculat….erau prea sincronizati si au actuat ca niste mercenari bine platiti. Au facut treaba ptr ca li s.a vindut altceva. Ce?! Toate actele astea din 2000 incoace, sa ne pregateasca ptr ce? A uri? A monta razboaie fara sfirsit? Cine plateste toata paranoia asta?

 11. Până nu privim în sufletul oamenilor, lucrurile se vor repeta, ca aseară în Belgia și ne vom omorî unii pe alții cu ce folos?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.