Cele 10 motive …. Partea a II-a

Urmare de AICI

6. Lipsa de hărnicie. Lenevia și lipsa de interes pentru ce se întîmplă în jurul tău este otravă curată pentru orice relație de durată. Egoismul este rudă bună cu lenevia și amîndouă vor ieși la iveală după primele întîlniri. Ah, deja s-a văzut că nu ați ieșit la curățat zăpada, deja s-a văzut că sînt o grămadă de slujiri la care băieții nu ies pentru că „au de pregătit predici”. La ce folos predici din partea unor oameni leneși, cînd cel leneș este frate cu cel care nimicește?

 


7. Lipsa de atenție și dragoste pentru copiii altora. Din nou vă amintesc faptul că sînteți observați cu atenție. Fetele vă urmăresc atunci cînd sînteți în prezența familiei lărgite sau a copiilor în general, atunci cînd sînteți în misiune sau în biserici. Dacă vi se lipește vreun copil de picioare și îl scuturați precum vi s-ar fi lipit vreo meduză de picior pe sub apă, atunci este semn rău. Nu uitați că nu farmecul vostru personal este cel care contează în primul rînd, nicio fată nu așteaptă să îi țineți brațele ridicate în vînt ca Leonardo di Caprio în Titanic. Aia trece! Așteaptă să fiți tații copiilor lor și brațele voastre să obosească ținîndu-le rodul dragostei cu dragoste.

8. Lipsa de cultură generală. Da, lipsa lecturilor. Fetele fermecătoare citesc. Citesc mult. Este o axiomă aceasta. Și acestea urăsc proștii. Punct.

9. Lipsa de interes pentru lucrurile spirituale și imposibilitatea de a fi preoți și lideri spirituali pentru ele. Cine și-ar da trupul cuiva care nu îi poate fi psihogogos, călăuză sufletească? Ce femeie și-ar împărți 16 ore pe zi cu un bărbat care nu are niciun interes pentru lucrurile spirituale în general, pentru lucrarea lui Dumnezeu, pentru Biserică, pentru propria creștere duhovnicească. Preot, Rege, Profet! Asta trebuie să fii dacă vrei Împărăteasă la casă. Dacă vrei fetișcană de gașcă, companie pentru plictisul generat de pauza dintre jocurile de computer, dacă vrei doar un partener sexual, atunci nu trebuie să te îngrijorezi prea mult de viața ta spirituală, dar mă tem că drumul spre un plictis mai adînc, dureros și plin de umbre trece pe aici.
10. Lipsa de principii și de direcție morală în viață și în lucrare. Există șmecheri care îți provoacă aceeași senzație pe care ți-o provoacă bara de la urcare de la tren. Soioși, dar descurcăreți, jegoși la suflet, dar plini de bani și lăudăroși din acestă pricină. Veți aduna în jur coropișnițe de portofel, dar nu femei pe care să le respectați. Există, da există oameni care pretind conducere spirituală asupra altora, dar care nu au nicio temelie ascunsă de principii, valori, priorități, reguli personale de disciplină și obiceiuri sfinte pentru că nu au nicio direcție. Vrei ajutor potrivit? La ce? Știi ce ai de făcut în viață? Vrei partener de viață? Da, existi, dar chiar trăiești, ai o viață sau ai doar funcțiuni biologice și digestie bună? Vrei partener de drum? Dar te îndrepți undeva?

Mai trebuie să adaug cumva că pentru ele prețuiește mai mult o igienă corectă decît înfrumusețarea exagerată, mai degrabă bunul simț decît o inteligență ieșită din comun, mai degrabă consecvența și perseverența decît carierismul, mai degrabă calmul, nu ambiția și mîinia, mai degrabă blîndețea și înfrînarea, respectul și slujirea decît alte calități pe care noi le considerăm necesare „reușitei în viață”? Înțelepciunea de sus în viața de zi cu zi, pasiunea pentru lucrurile lui Dumnezeu și pentru cele de sus, pentru viața lăuntrică, spirituală, toate acestea vor fi mai degrabă prețuite decît alte lucruri pe care le-am cultivat în viața noastră, crezînd că le vom fi fermecat.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

55 de răspunsuri la Cele 10 motive …. Partea a II-a

 1. Estera zice:

  Tare adevarat

 2. Estera zice:

  As mai putea adauga un soi de condescendenta… sau nesiguranta? – ideea ca fiind barbat, in mod obligatoriu ai dreptate intotdeauna, ai dreptul sa tii lectii despre lucruri despre care n-ai habar, sa te razbuni pe cine iti vine la indemana, pentru lucruri complet independente de om, si nu trebuie sa fii niciodata contrazis. Iar daca ea, Eva, indrazneste sa nu fie de acord cu tine, Dumnezeu sa o pazeasca de dusmania ta!

 3. Bulzan Ciprian zice:

  E foarte interesant topicul. Mă cam aflu și eu printre acei băieți, încă nu am ajuns să am toate aceste calități, dar este o speranță, se poate lucra la ele, se pot modifica. Prea am iubit egoist…mie, eu, mie, eu…ceva trebuie schimbat. Mulțumim frate Marius pentru postare.

 4. Ana O. zice:

  very nice Marius D, sir!

 5. da sunt foarte adevarate toate…acestea mi au amintit de cartea lui gary chapman-de stiut inainte de casatorie…sunt multe chestii comune

 6. Alejandro zice:

  Ar trebui si o sectiune pentru fete cele 10 motive vice-versa :> ce ziceti :>
  Foarte reusita sectiunea felicitari 🙂

 7. dorel zice:

  acest fel de a gandi face parte dintr-o educatie de tip „underground”?

 8. dorel zice:

  Multumesc. Sunt de acord ca stam la etaj si de multe ori nu stim acest lucru. Ceea ce nu e neaparat rau, ba presupun ca e chiar bine.

 9. Wind Song zice:

  Toate mi se par bine punctate. Punctul 8 e genial! 😀

 10. crestin zice:

  Ei, ei, frate Cruceru, nu pot fi barbatii atat de perfecti, asa cum nu sunt nici femeile. E ideal ce scrieti acolo, dar daca ar fi sa aplice toate fetele crestine toate acele criterii ar ramanea nemaritate. Eu cred ca in primul rand fetele trebuie sa se casatoreasca cu un baiat pocait cu adevarat, asta e cel mai important lucru. DA, exista baieti pocaiti dar care nu sunt atat de preocupati de igienă, DA, există baieţi pocăiţi şi care nu sunt atât de preocupaţi de cultură generală ( şi care poate sunt mai preocupaţi de cultura generală Biblică decât cultura generală omenească).

  • Wind Song zice:

   Prin iginenă a se înțelege apă și săpun, care nu lipsesc din casa nimănui. Sper!
   Cât privește cultura generală, te asigur eu că cei interesați de Biblie sunt interesați de citit în general. Cultura generală nu se referă strict la cunoștințe din varii domenii….:D

  • Marius David zice:

   nu-i ideal, este de bun simț. eh, să-l văd eu pe ăla care este preocupat de cultura biblică și nu este preocupat și de cultura lui generală. Un asemenea speciem nu există, nu potți să fii interesat de Biblie și să nu devii curios și asupra culturii generale.Este imposibl să te lapezi ca de Satane de istorie, de geografie, de arheologie, atunci cînd citești Pentateuhul.

   Băieți pocăiți care nu sînt interesați de igienă și care put ca sconcșii? Nu există! Nici asta. Pentru că aceia vor fi ajuns la versetul care îi va convinge că trupul este templul Duhului.

   • crestin zice:

    Am cunoscut crestini extraordinari, profunzi, care nu stiau mai nimic despre politică, economie, geografie, istorie etc. Si aveau rezultate spirituale extraordinare, mult superioare baietilor culti si scoliti pe la diverse facultati. Cred ca nici nu are rost sa spun pe cine preferă Dumnezeu. In ce priveste igiena, da, apa, săpunul şi deodorantul sunt de bază şi suficiente cred eu, însă pretenţiile feminine azi pot fi exagerate si in domeniul asta. Nu vreau să detaliez, nu are sens.

    • Marius David zice:

     eu n-am cunoscut creștini extraordinari, profunzi și care să se complacă în ignoranță și am o vagă senzație că voi fi întîlnit mai mulți oameni decît tine pînă acum.
     Nu vorbim de pretențiile feminine că nu pentru femei ne dăm cu deodorant. Ne dăm ca să ne simțim bine în sacul ăsta de piele în care ne-a plantat Dumnezeu.
     Numai bine!

     • Astra zice:

      nu e adevarat ca cel interesat de Biblie va fi numaidecit interesat de politica, georgrafie sau literatura. Priviti in realitate, nu este asa. Posibil ca cu greu citeste, si citeste doar Biblia, si o aplica si se roaga, poate e un om simplu ce lucreaza din greu undeva si nu are timp dupa sa se mai informeze, poate nici energie si dorinta, si mai ales ca citeste greu!

      • Marius David zice:

       Se poate! Ideea este că cel care este interesat de lumina lui Dumnezeu în general devine interesat de lumina cunoașterii și practică o curiozitate sănătoasă asupra lumii.

      • Mircea Mitrofan zice:

       Astra, nu cred ca ai dreptate. Ce spui tu sint mai degraba exceptii, nu regula. Te rig citeste atent cartea Proverbelor din Biblie. Lenea nu este o virtute. Nici lenea intelectuala. Nu discutam despre cazurile exceptionale, cind cinva chiar nu poate mai mult. Insa majoritatea baietilor nu citesc din lene, din comoditate, din decizii proaste in administrarea timpului. Noi vorbim din multi ani de experienta.
       Bineinteles, toti avem timp limitat si de aceea trebuie sa ne alegem atent lecturile, dar tinerii au mai mult timp decit familistii. Ce scuza au ca sa nu se forneze intelectual si spiritual pein lecturi bune? Stiu ei prea bine ca avem dreptate, deci nu cred ca trebuie sa le mai luati apararea.
       Tatal meu a crescut la tara, in timpul razboiului, prin foametea, saracia si bolile care i-au urmat, dar dupa ce s-a pocait a citit cu aviditate toate cartil bune pe care le-a gasit.
       Si eu, cind m-am intors la Dumnezeu, prin 1979-80, unul din primele lucruri importante pe care mi le amintesc este o dorinta noua si puternica de studiu si citit. Regret insa timpul pierdut, cind nu am citit cind trebuie cit trebuia.
       Le urez baietilor mult spor!

 11. Annie zice:

  Multumesc din suflet, frate Cruceru. Randurile pe care le-ati scris sunt gandurile\strigatele inimii mele ca si fata. Parca mi-ati dat auz cuvintelor. Multumesc Domnului pentru intelepciunea pe care v-a dat-o si ma rog pentru si mai multa inspiratie sa scrieti. Cred ca e mare nevoie de adevarul prezentat de dumneavoastra! God bless!

 12. Alina zice:

  Punctul 7 nu mi se pare ca e punctat bine.

  Eu m-am casatorit cu un barbat credincios, care a avut si are calitatile enumerate, insa nu stia niciodata cum sa se poarte cu un copil, habar n-avea cum sa tina in brate unul.

  Mai multe persoane mi-au atras atentia asupra acestui aspect, am meditat si eu si m-am rugat mult pentru asta. Am discutat amandoi despre asta si el mi-a spus ca nu e genul care sa se joace cu copii, dar vrea si crede ca va fi diferit cu ai lui. Avem 5 ani de cand ne-am casatorit si 2 ani de cand avem copil. Din prima clipa cand a aflat ca sunt insarcinata a asteptat cu nerabdare sa vina pe lume. Si DA, se joaca, se roaga, se baga prin toate chestiile din parc cu copilul, sta cu el ca eu sa merg la studiu sau la alte intalniri, cu alte cuvinte e foarte implicat in cresterea si educarea acestuia. Si mai cunosc exemplare ca cel al sotului meu. ☺

  Cred ca e important sa fie credincios cu adevarat si educat ca sa stie care este rolul lui ca tata. Mi se pare insa total incorect sa masori capacitatea lui de tata asa cum o precizati dvs la punctul mentionat mai sus.

  • Delia zice:

   De acord cu tine Alina!
   Deși bănuiesc ca ‘predica’ e generalizată…..dar excepțiile întăresc regula!
   Soțul meu nu a vrut de fel copii (si din acest motiv n.am putut sa ma opun dragostei mele fata de el), dar cu rugăciuni spuse si nespuse, după ceva ani, a cedat si mi.a zis ca din dragostea pt mine imi ‘daruieste’ unul…..dar nici sa nu.mi treacă prin gând sa.l cer pe al doilea…..
   D-zeu are planurile Lui, si ne-a binecuvântat cu 2 gemeni (pedeapsa Lui pt indaratnicirea soțului?), fetița si băiat, 2 îngerași care mai ales in primii 2 ani ne.au dat mult de furca (nu vreau sa vb ca toată lumea doar de satisfacții ). Ce vroiam sa subliniez e dragostea de tata care a descoperit.o soțul meu, care nu se poate descrie si explica înainte sa fii in cauza…totul este un proces care la unii au alte ‘viteze’…..dar acum când ii văd împreuna pe cele 3 ‘daruri cerești ‘,nu.mi imaginez un tata mai bun si mai iubitor…..
   Succes fetelor….deschideți bine ochii….eu am așteptat(căutat) 30 de ani pana sa.l găsesc, dar a meritat așteptarea….!

   • Marius David zice:

    uf! Ce să comentezi la așa ceva. Sper că soțul dvs. s-a deșteptat între timp.

    • Delia zice:

     Nu tot timpul trebe’ comentat, am vrut doar sa dau un alt fel de exemplu, o alta excepție cu siguranta….
     Toți ‘ne desteptam’ cu trecerea anilor, si cu căpătarea noilor experiențe…
     Mi-a plăcut ultimul paragraf al Alinei, educația ….dincolo de toate e f importantă !
     Alt sfat care l-as da tinerilor , după umila mea părere, e sa bage de seama si sa ‘studieze’ părinții (familia) de unde provine alesul sau aleasa. Poate zicala ‘aschia nu sare departe de trunchi’ nu e cea mai potrivită , dar asta imi vine imi minte….are înțelesurile care le descoperi doar după ceva vreme…..uneori prea târziu !
     Mulțumesc D-lui ca si pe mine m-a deșteptat între timp( si la timp)….si sper ca va ma mai deștepta in continuare!

     • Marius David zice:

      exact, așa este, cu timpul ne maturizăm. și eu îi mulțumesc soției că a avut răbdare cu mine și a crescut un adolescent.
      Am rugat-o de la bunul început al căsătoriei noastre: învață-mă să fiu soț și tată. Eu n0am avut de unde ști. N-am avut un exemplu de tată, fiind crescut de o văduvă. A avut răbdare cu mine. A fost extraordinar să mă dăscălească întru maturitate.
      Da, chiar săptămîna aceasta am văzut o tragedie legată de moștenirea familiei. Nu întotdeauna este valabil, dar trebuie privit împrejur cu grijă. Sînt oameni extraordinari care vin din familii dezbinate, dar și lepre care vin din familii extraordinare. Harul lui Dumnezeu și mîntuirea ne transformă.

      • Delia zice:

       Rabdarea si indelunga răbdare….cheia multor succese! O femeie înțeleaptã o știe ‘manipula’ 🙂
       Eu ma gândeam mai mult la caracterul ‘viitorilor socrii’….caci asta este mai greu de schimbat. Situația ‘separare politica’ nu trebuie sa aibe neaparat conotatii negative…total de acord !

 13. Sebastian zice:

  Foarte interesante si adevarate cele 10 motive si totusi nu vezi sa ca baieti sa caute sa le implineasca si nici fetele( cele de maritis 20-25 ani )sa le prea aprecieze , cred ca le vor aprecia si uni si alti dupa vreo 35 de ani. O gandire prea matura pt cei tineri . ps este posibil sa gresesc

  • Astra zice:

   cele de maritis 20-25 de ani????/ nu scrie Biblia asa ceva si mai degraba de maritis ar fi 25-40, la 20 treb inca sa mai faci si inveti multe – si totusi clasificarea asta e pur omeneasca si cam incorecta

   • Marius David zice:

    Sigur, se poate ca cineva să dorească să se căsătorească și la 70 de ani. Am avut asemenea mireasă în cariera pastorală.
    Să nu ne ascundem după deget. După o anumită vîrstă la bărbați începe declinul. Bănuiesc, deși nu am dovezi, mai ales privind la soția mea, că și la femei se întîmplă același lucru. Nu-i clar la ce vîrstă anume, epntru că de la o anumită vîrstă femeile pot avea vîrsta pe care o doresc dînsele. 🙂

  • Marius David zice:

   ei, eu vorbeam totuși de tineri serioși și maturi, nu de cei care doresc să își prelungească copilăria …

 14. Adrian zice:

  Unde gasesc 10 porunci pentru femei

 15. Andrei B zice:

  Foarte util.

  Cu stima,
  Andrei B

 16. Astra zice:

  Vreau sa zic si eu ca fata parerea mea cu privire la inca ceva care nu-s deacord – e vorba de dragoste pru copii si inca ai altora: Sa-i iubesti si sa-i scuturi cum ati scris sint 2 extreme. Nu toti sint cei care se joaca cu copii sau au pricepere sau calitati pru aceasta lucrare. Nu cred ca nici fata, nici baiatul nu e obligat sa atraga multa atentie copiilor altora, cum a scris si sora mai sus, asta nu inseamna ca pe ai sai nu-i va iubi. Da e frumos cind un baiat tine un copil in brate, dar sa-l categorizezi ca nepotrivit ca nu o face e radical.

  • Marius David zice:

   Ideea de aici este că fetele urmăresc să vadă dacă pot deconspira din toate gesturile și apucăturile viitorului soț profilul unui potențial tată.
   Mai mult decît un partener de dialog romantic, fetele se pare că se uită cu alți ochi la un băiat, cu ochii unei viitoare mame, care își caută tată pentru copiii ei.

 17. Pingback: Întîlnire ”fabrica de bărbați”: 10 motive pentru care fetele vă refuză ”prietenia” | Marius Cruceru

 18. XLucian zice:

  16 ore pe zi petrecute in viata de cuplu ar trebui sa fie ideal.
  Daca faci 1 ora pe drum pina la serviciu mai taiem 2 ore (ramin 22).
  Probabil ati pus si orele de somn, cu toate ca le-as exclude (ramin 15).
  Scadem servicul (ramin 7 ore).
  Scadem 1-2 ore alte activitati (igiena etc.).
  Ar ramine un maxim de 5-6 ore. 😐

 19. foolfield zice:

  Pavel împărtășește o experiență personală, nu o recomandă explicit. Cu atât mai puțin o prezintă ca model de urmat. Cât despre interacțiunea în cadrul unui cuplu da, se poate cronometra, cu precizarea că sub aspect existențial nu poate fi experimentată între limitele rigide ale timpului măsurabil.

  • XLucian zice:

   Corect!
   (cu toate că autocontrolul era ceva subiectiv în pasajul respectiv, aș preciza că una dintre roadele Duhului Sfînt din Galateni este și acesta „înfrînarea poftelor” sau autocontrolul, deci aplicabil tuturor – și mai este menținat și în pasajele despre calificările episcopilor…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.