Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Va rog sa ma iertati ca va deranjez vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol despre fetita mea Leontina Nicoleta care are nevoie urgent pentru a se opera in America in clinica din Detroit. Diagnosticul fiind retinopatie de prematuritate.
Mai multe detaliI le gasiti pe adresa de blog: http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
0769244865-mama-Violeta Calin
Va multumesc pentru sprijinul acordat.
Astept mesajul d-voastra la adresa de e-mail violetaleontina@yahoo.com
Va multumesc anticipat!
să ne țineți la curent cu evoluția
Dumnezeu să se îndure
Pai stati un pic, da’ dispozitivele electronice nenorocesc ochii, cum sa fie varianta cea mai recomandata? Tocmai de aia exista e-book-reader-ele, pentru ca sunt facute special sa nu afecteze ochii, si totusi sa retina avantajul de ordin financiar.
corect…..clasicul ebook reader ramane … http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Kindle
Nu stiu daca nenorocesc sau nu ochii, dar eu am citit toata bibliografia lui Asimov si inca vreo 20 de carti pe un display CRT de 17″ si inca n-am probleme cu ochii :D. Desi am citit mai multe carti „hard-copy” am inceput sa prefer calculatorul, mai ales daca setez fundalul negru si textul alb. Cel putin pentru mine asta functioneaza mai bine
așa este, cle mai comod este pe e-reader.
Smartphone. Am impresia că citesc mai repede pe telefon decât pe pagină tipărită (probabil din cauza rândului mai scurt).
da, dar ochii, vorba lui Cezar.
Cat timp mai sunt copaci…raman pe varianta clasica in principal, iar pe locul secund eBook Reader-ul!
in primul rand, cartea pe hartie. sper ca nu va disparea prea curand.
Daca am cartea pe hartie, nu ma mai intereseaza nimic electronic.
Dar daca nu o am sau e mai ieftina varianta electronica?!
Trebuie sa recunoastem, accesul la cartea electronica a devenit indispensabil.
in acest caz, prefer o tableta (cu Android, Samsung sau Assus sau, pentru cine suporta tampeniile legate de transferul de fisiere, un iPad). Si un e-reader e bun, dar mi-ar placea o varianta cu un ecran mai mare (astfel dificultatile legate de citirea pdf-urilor rezultate din scanari ar disparea).
Cu toata dragostea pentru cartea clasica, cred ca trebuie sa ne adaptam epocii digitale si sa ne obisnuim cu cititul pe dispozitive electronice.
Cat despre ochi, sa fim seriosi, oricum stam toata ziua cu ei holbati in tot felul de ecrane.
da, Adrian, mirosul, mirosul de vanilie învechită, am citit un articol despre cauza pentru care cărțile vechi miros așa de frumos,
se pare că sînt niște reacții chimice care dau acel inconfundabil miros.
Cartea (hardbook-ul) nu va disparea curand pentru ca exista multe lume care prefera sa citeasca in acest format (nu ma refer doar la cititorii din Romania), in al doilea rand e vorba de business(edituri, librarii, tipografii etc).
Dispozitivele electronice de citit sunt utilizate pe scara larga in zonele unde se calatoreste mult cu trenul (de ex pana la job – back poti face zilnic si 3-5 ore). Pentru multi trenul este o sala de lectura mobila, sau este un salon de muzica, sursa de informatie(muzica) este dispozitivul electronic personal din dotare 🙂
Ochii sunt nenorociti de varsta, indiferent ca citim sau nu. Daca citim mult, vor simti mai repede. Ca sa raspund la intrebare, prefer cartea in format clasic, mai ales seara si cand ma rasfat, dar acum citesc mai mult pe calculator.
da, și este așa de păcat să ne stricăm ochii pe cărți proaste.
eu prefer Kindle de la Amazon.. ecranul este special facut sa imite hartia si textul tiparit. Nu luceste, nu se aprinde, nu are lumina, este preferatul meu. Citesc si pe laptop dar ma oboseste ecranul luminos si cand citesc o carte prefer sa stau comod in fotoliu sau pe afara la aer decat cu laptopul in mana.
Singurul lucru care ma enerveaza este ca nu gasesc carti in romaneste, insa Amazon are acum peste 1 mil de carti si ai de unde alege, unele cu bani altele gratis.
da, și eu citesc mult electronic, altfel n-aș mai putea lucra, avînd în vedere volumul de informație. Cărțile în hard copy? nu mai am loc pentru ele nici în casă, nici la birou.
Stimate domnule Cruceru,
Cu rugămintea să primiţi cu indulgenţă sugestia mea, un cititor pasionat al cărţilor pe orice fel de suport, vă rog să răsfoiţi măcar, o carte minunată, fascinantă, pe care cred că o veţi înţelege mai bine ca mine. E vorba despre DANIEL STEIN TRADUCĂTOR de LUDMILA ULIŢKAIA.
Cu mare drag, Ada
vă mulțumesc pentru recomandare, voi căuta cartea mai ales că mi-am dat licența din teoria traducerii.
Dar despre cartile audio ce parere aveti? Surse?