Vai, Vai, Vai, Steve şi Sharon l-au omorît pe Agustin (Barrios)

Am admiraţii diferite, puse în borcane diferite, cu etichete diferite. Chitara clasică este una, chitara electrică este altceva. Sînt două instrumente complet diferite. Uneori sună bine împreună, dar cu mare mare grijă amplasate, controlate şi orchestrate.

Iată un exemplu de AŞA NU!

Doi chitarişti excepţionali, Sharon Isbin şi Steve Vay (toată admiraţia pentru cariera fiecăruia şi pentru realizările excepţionale  – mai puţin unele videoclipuri de prost gust – ale ambilor) s-au apucat să facă un lucru care ar avea loc numai prin vreun internat de nefamilişti sau într-o pauză de lucru la filarmonică, dar numai după vreo băută sănătoasă sau în acea stare de „n-am ce face”.

Prima dată am crezut că cineva s-a jucat. A suprapus o alintătură de chitară electrică peste vreun disc cu Agustin Barrios, Catedrala.

Mărturisesc şocul şi dezgustul. Nu aş fi crezut niciodată că doi instrumentişti atît de mari pot să se coboare la demolarea Catedralei lui Barrios şi încropirea unei biete coşcorobete de sunete. Un biet bordei de sunete care se suprapun cînd nu trebuie sau lasă să se vadă soarele mediocrităţii ca printre paiele lipsă la acoperirea covergii.

Am ascultat „amestecuri” de bun gust. Sting este un artizan al aducerii chitarei clasice lîngă bass-ul electric sau lîngă chitara  solistică, Leonard Cohen îşi aduce cu sine tot felul de instrumentişti, Avishai Cohen poate să pună contrabasul lîngă aproape orice. Bun gust, echilibru, un amestec de culori şi nuanţe precum într-o pictură bună.

Place? Sigur! La fel de mult precum picturile lui Kinkade.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Muzica, Perplexităţi, Recenzii-critică, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Vai, Vai, Vai, Steve şi Sharon l-au omorît pe Agustin (Barrios)

 1. marinelblaj zice:

  Hm… obiecţia pe care o am e legată de două întrebări… Cum ar fi fost dacă Vai ar fi folosit o chitară acustică? Unde e de găsit internatul acela de nefamilişti în care se poate găsi ceva de nivelul Sharon Isbin şi Steve Vai? M-aş muta o săptămână acolo! 😀

 2. guitarschizofrenic zice:

  Vai se aude bine, improvizeaza foarte bine pe piesa. Catedrala este o lucrare greu de interpretat nu numai tehnic dar si interpretarea in sine. am auzit cateva versiuni facute de chitaristi cunoscuti care suna foate prost..

  • Marius David zice:

   profesorul meu de chitară spune că se îndoieşte că este Vai … seamănă mai degrabă a un amataor foarte bun, care imită Vai şi are a făcut o suprascriere peste Isbin.
   S-ar putea… Vai şi Isbin au destulă minte ca să nu fi făcut aşa ceva şi… totuşi se poate întîmpla şi la case mai mari.

   • guitarschizofrenic zice:

    este Vai, Isbin a facut un cd in care a invitat prieteni si a „fusionat” piese de chitara clasica. mie imi place cum se aude. nu este o interpretare „corecta” cum este cea a lui Bianco dar suna bine. Vai vine dintr un background oarecum neoclasic metal al anilor 80, desi nu s a ocupat strict de asta. a avut colaborari cu Tony MacAlpine (cu care cred ca este prieten) si cu Yngwie.
    un alt chitarist neoclasic deosebit Vinnie Moore:

    nu canta „corect” ca pe partitura dar suna bine.

 3. strongindependentwoman zice:

  Mda, am inteles; deci nu. Dupa auditie ma simt exact cum m-am simtit la concert la Romero Pepe, cand unul dintre vecinii de sala care statea langa mine a decis ca e prea plictisitor d-l Romero, si-a bagat castile in urechi si a pornit MegaDeath. Sunt ametita.

  • Marius David zice:

   asta este tare. Trebuie scris ceva pe chestiune! Vă rog nu lăsaţi amintirea asta neexorcizată. Am văzut că aveţi blog. Înseamnaţi acestea!

   Fiecare în stilul lui cîntă absolut corect. Vai este un artist la ale lui, Sharon Isbin este foarte tehnică… dar nu întotdeauna merg amestecurile de genul ananasul cu sarea….

   Fiecare dintre aceştia, cîntînd bine şi unul şi celălalt, dis-preţuiesc, fac să scadă valoarea propriei interpretări, dar mai dihai a celuilalt prin acest gen de amestec.

 4. strongindependentwoman zice:

  Cu stima, d-l Marius, erata: omorât. 😉

 5. Mihai-Sorin zice:

  „A suprapus o alintătură de chitară electrică peste vreun disc cu..”
  asta a facut si Malmsteen cu Bach si Beethoven

  • Marius David zice:

   nu-i chiar aşa de simplu, şi Steve Vai şi Malmsteen au compus bucăţi inspirate din muzica clasică,
   la vremea lui Ingwie a făcut un lucru unic.
   Nu-mi place ca personalitate, este un fel de Bute al boxului românesc, un fel Cassius Clay al boxului american, dar nu i se pot nega meritele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.