„Femei, încetaţi să vă mai supuneţi bărbaţilor!!!”

Those of us who hold to so-called “traditional gender roles” are often assumed to believe that women should submit to men. This isn’t true.

Indeed, a primary problem in our culture and in our churches isn’t that women aren’t submissive enough to men, but instead that they are far too submissive.

First of all, it just isn’t so that women are called to submit while men are not. In Scripture, every creature is called to submit, often in different ways and at different times.

Children are to submit to their parents, although this is certainly a different sort of submission than that envisioned for marriage. Church members are to submit to faithful pastors. (Heb. 13:17) All of us are to submit to the governing authorities. (Rom. 13:1-7; 1 Pet. 2:13-17) Of course, we are all to submit, as creatures, to our God. (Jas. 4:7)

And, yes, wives are called to submit to their husbands. (Eph. 5:22; 1 Pet. 3:1-6) But that’s just the point. In the Bible, it is not that women, generally, are to submit to men, generally. Instead, “wives” are to submit “to your own husbands.” (1 Pet. 3:1)

Citeşte mai departe AICI. Finalul va fi suprinzător.

Autorul articolului este Dr. Russell Moore

Dr. Moore is the Dean of the School of Theology and Senior Vice-President for Academic Administration at The Southern Baptist Theological Seminary. He also serves as a preaching pastor at Highview Baptist Church, where he ministers weekly at the congregation’s Fegenbush location. Moore is the author of several books, including „The Kingdom of Christ,” „Adopted for Life,” and ‘Tempted and Tried.”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la „Femei, încetaţi să vă mai supuneţi bărbaţilor!!!”

 1. marinelblaj zice:

  Poate să fi fost surprinzător pentru unii… Pentru mine a fost mai „surprinzător” când fratele Wurmbrand, aflat în biserica noastră într-o duminică, a spus că în baza versetului din 1 Petru 3:1, el este supus soţieie sale! Văzând sprâncenele ridicate ale celor din biserică, e a explicat: „Ştiu ca vă miraţi, dar eu sunt evreu. Şi evreii citesc de la dreapta la stânga!” 😀

  • ACIDUZZU zice:

   Frate Marinel,
   Desigur ca, fratele Wurmbrand, a fost si ramane un neintrecut manuitor al cuvintelor rostite in culori pastelate specifice poeziei ebraice, prin care intotdeauna a stiut sa-si captiveze cu o anumita reverenta auditoriul. Fie macar numai pentru expresivitatea poeticii ebraice, al carei reprezentant de seama ramane in…”lumea evanghelica din Romania”. Cand ma gandesc insa cat de fals au reusit unii sa-l copieze (sa-l plagieze) incepand cu o pronuntie sparta si lapidara de tipul : „scumpa si prea-iubita mea sotie…”, as fi „preferat sa-l ascult” pe…Simei, fiul lui Ghera cat de „poetic” se exprima atunci cand vantura praf !( 2 Samuel 16:5-7).

 2. Pomisor zice:

  Dupa parerea mea titlul folosit de autor este gresit 😦 . De fapt nu este nicidecum supunere fata de barbati ci la baza sta o manipulare a lor folosindu-se de slabiciunile lor. Pentru ca fiind supuse barbatilor in general cum doreste sa arate autorul aici de fapt nu sunt supuse nimanui. Astfel in loc sa fie supuse ele:
  1) Cauta sa atraga pe cel care le place lor nu pe cine „li se da” prin senzualitate.
  2) Cauta sa il tina sub papuc pe cel castigat sub teroarea ca oricand poate pleca si gasi oricand pe cineva „mai bun” evident castigat tot prin senzualitate.
  3) Cauta sa ii faca pe barbati sa se lupte intre ei pentru ele.
  Daca cu adevarat ar fi supuse ar cauta binele barbatilor nu sa le faca rau. Ori unde vedeti ca ele ar cauta prin aceasta „supunere” sa faca bine barbatilor? Ele isi vad doar interesul lor dar din nefericire nu vad bine la distanta prea mare asa ca ajung unde ajung si apoi se plang… Repet nu este vorba de supunere ci de tendinte de manipulare…
  Daca ar fi patriarhat adevarat atunci da nu ar avea cele 3 „libertati” de mai sus insa barbatii ar stabili ei intre ei cum stau lucrurile (barbatii sunt prin natura mai posesivi si mai teritoriali) si ar fi si mai responsabili cu ceea ce le apartine.

  • Pomisor zice:

   Daca societatea americana despre care vorbeste autorul este patriarhala atunci societatile musulmane cum sunt? 🙂 Si acolo din cate stiu tinuta obligatorie este burka… si nici toate pacatele spuse in articol nu sunt chiar la ordinea zilei. Pentru ca barbatii sunt responsabili si le pasa de ce stiu ca le apartine.
   Nici nu poate fi vorba de supunere ci din contra tendinta de dominare dusa dincolo de limita responsabilitatii.

   • corina zice:

    In societatile musulmane nu e vorba de patriarhat ci de sclavagism, femeia este sclava pentru ca s-a nascut femeie. Si sclavia este un lucru diavolesc. Dumnezeu a creat omul liber si ca acesta sa poata sa-si exercite dreptul de liber arbitru a ingaduit sa fie „expus” la rau. El nu ne-a incuiat intr-o inchisoare fie ea si de aur (Eden).Cu atat mai mult, nici un alt om nu are dreptul sa ingradeasca libertatea altui om , mai ales pentru o chestie cu care s-a nascut. Supunerea de care vorbeste Biblia nu e de genul ala practicat in societatile sclavagiste. Nu inseamna ca cel caruia i se supune „controleaza” pe cel sau cea care se supune si nici intr-un caz nu e vorba de o apartinere ca si cum ar fi o proprietate. Nu este o supunere impusa ci una liber consimtita ca rezultat al dragostei si increderii. Iar cel caruia cineva i se supune este intr-o pozitie mai dificila decat cel supus pentru ca devine responsabil, pe cand cel supus se poate relaxa. Iar in cazul supunerii sotiei fata de sot eu cred ca se refera asa cum zice autorul articolului la o alegere liber consimtita care implica o limitare.

    • Pomisor zice:

     Disclaimer: Text extrem de dur si foarte nepopular. Cei care nu il suporta au libertatea de a-l ignora.

     Si acum sa incepem…
     1) Plecati din start cu premisa gresita ca barbatii si femeile sunt egali… Daca inca biologia nu a reusit sa va arate ca nu suntem atat de egali ma indoiesc ca cineva va mai reusi… Si aceasta nu doar pentru ca „asa ne-am nascut” ci ne-am nascut asa pentru ca Dumnezeu ne-a creat asa dand fiecaruia un loc de activitate conform planului Sau. Si Dumnezeu se asteapta ca fiecare fiinta pe care a creat-o sa se conformeze modului in care a fost creata in baza planului Sau. Ideea aceasta de egalitate este un afront adus evidentei, naturii si Creatorului.

     2) Libertatea pe care ati castigat-o (acum 100 de ani nu exista pe glob in forma in care exista acum) de fapt este chiar poarta prin care in circumstantele potrivite (si care apar tot datorita acestei libertati…) ajungeti sa faceti toate pacatele… O adevarata cutie a Pandorei… Cam la fel ca imparatul Saul care si el a considerat ca este liber sa faca ce doreste… Si a facut… Si dupa cum profetul Samuel i-a spus (1 Samuel 15:23, ca neascultarea este la fel de vinovata ca si ghicirea) a demonstrat in viata pentru ca pastrandu-si libertatea de a nu fi supus a ajuns constrans de imprejurari… pana la vrajitoare…

     PS: Daca inca nu ati realizat inca supunerea, care va este ceruta acum, este doar o pregatire pentru cer… Pentru ca acolo va fi un pariarhat pur in care barbatul va avea aceleasi drepturi asupra femeilor pe care le are Domnul Isus asupra barbatilor: de viata si moarte… (Pentru ca daca inca nu ati observat Domnul Isus este treapta ierarhica superioara noua si de care si noi trebuie sa ascultam. Si daca nu o facem…) Astfel daca sunteti supuse aici va va fi usor sa locuiti acolo, iar daca nu va convine situatia pot spune doar ca modul in care a aparut Eva poate fi repetat…

     (PPS: Nuanta de misoginism pe care ati remarcat-o nu este chiar o iluzie. Am intrat acum cativa ani pe acest site avand de la inceput o impresie nu foarte pozitiva si in timp a reusit sa mai coboare cateva trepte… Totusi nu este atat o ura fata de femei cat dezgust. Pentru ca daca ar fi ura cel mai rau lucru pe care l-as putea face este sa va las si sa va incurajez pe directia in care mergeti, pentru ca nici nu as avea atata imaginatie sa fac rau cat reusiti sa va faceti singure… Si daca urmati modul acesta de gandire (care este din lume nu de la Dumnezeu) aproape garantat veti avea parte in vesnicie de un loc cu multa caldura…)

     • marcel s zice:

      …textul nu e dur,e doar format din ,,texte”…

     • marinelblaj zice:

      Pomisor, cu tot respectul, dar frazele pe care le citez necesită neapărat explicaţii:
      1. „Pentru ca acolo (în cer) va fi un patriarhat pur in care barbatul va avea aceleasi drepturi asupra femeilor pe care le are Domnul Isus asupra barbatilor: de viata si moarte…”
      Câteva întrebări ajutătoare:
      a) Unde scrie aşa ceva sau ce susţine o asemenea idee?
      b) Cum să fie „drept de viaţă şi de moarte” în cer? Acolo nu este viaţa veşnică? Eu aşa am crezut…
      2. „Totusi nu este atat o ura fata de femei cat dezgust”
      O singură întrebare:
      1. Eşti căsătorit?

      Mulţumesc pentru (eventualele) răspunsuri!

      • ACIDUZZU zice:

       Frate Marinel,

       „Unde scrie asa ceva sau ce sustine o asemenea idee ?”

       Tot acolo unde scrie: „Si cand a ajuns Famenul Etiopian acasa, a intrat pe usa, si-a imbrtatisat copiii si nevasta si apoi a exclamat: „Nevastaaa…! La Ierusalim, eu L-am gasit pe Domnul !” (citat dintr-o expunere…(la fel de hilara, ca si afirmatiile de mai sus) pe tema intoarcerii Famenului Etiopian !)

      • Pomisor zice:

       1) a) Apocalipsa 2:26,27; Apocalipsa 12:5 (copilul care reprezinta biserica este singura entitate natiune din biblie de gen masculin, toate celelalte sunt de gen feminin.).
       b) Daca nu se ajunge pana la moarte nu este pentru ca nu exista acest drept ci pentru ca oamenii care vor face parte vor fi selectati foarte atent de la inceput. Dumnezeu tot un foc mistuitor ramane si cuvantul Domnului Isus tot forma de sabie va avea, dar daca cei care vor fi acolo nu vor fi afectati este pentru ca s-au pregatit de aici sa poata sta acolo.
       2) Nu.

       • marinelblaj zice:

        Mulţumesc pentru răspunsuri. M-am lămurit. La aşa argumentaţii eu chiar nu mai am niciun fel de comentarii. Ar fi de prisos… 😦 Mi-a fost dat să văd multe „interpretări” ale Apocalipsei, dar asta n-am mai întâlnit-o!
        Bine măcar că substantivul „păcat” e de gen neutru, că dacă era feminin…

       • Pomisor zice:

        Nu inteleg… Eu nu m-am referit la gramatica si cuvinte. Imaginea din Apocalipsa este o imagine a masculinitatii in rolul de conducator. Este adevarat ca este la nivel de natiune nu de familie, biserica impreuna cu Domnul Isus fiind natiunea conducatoare fata de restul natiunilor. Dar cred ca se poate continua ideea si la nivelul familiei sau ma rog formei sociale echivalente, familia de forma actuala nu va mai fi, din moment ce exista un precedent.

  • corina zice:

   Nu subscriu la miscarea feminista, dar totusi cred ca societatea contemporana occidentala este inca patriarhala. Faptul ca femeile (unele) sunt „vinovate” de cele cele descrise de tine in cele 3 puncte este de cele mai multe ori datorita faptului ca au invatat (tot de la barbati) ca asta e „calea succesului” din pacate. Si n-as fi pus acest comentariu daca nu simteam un piculet de misogism in ce ai spus, ceva de genul: daca femeia este imorala, ea e de vina, daca barbatul este imoral tot femeia e de vina. Ceea ce e nedrept. Imorali sunt si barbati si femei , si morali tot la fel. Moralitatea si puritatea unei persoane nu e influentata de genul persoanei (masculin sau feminin), ci de cu totul alte chestii.

 3. lacrad zice:

  M-a luminat foarte mult! Multumesc 🙂

 4. dorin zice:

  Femei, incercati sa va mai supuneti barbatilor!

  • naomi zice:

   Ii mai placut celalalt indemn. 🙂
   Totusi o intrebare pertinenta: care este limita supunerii?

   • moisi zice:

    Noi trebuie sa fim supusi tuturor autoritatilor, conducatori politici,spirituali, sefi,soti, forte de ordine, etc…limita insa fiind credinta noastra. Ascultam si ne supunem ordinelor si regulilor emise pana in punctul in care acestea ne impun contrarul invataturilor primite de la Dumnezeu.

    • Gabriel Dinca zice:

     cum vine treaba cu supunerea la toti liderii spirituali, dar pana la credinta? Vrei sa spui ca daca o tara e condusa de un catolic eu trebuie sa ma supun si sa fac ceea ce mi se impune? Ca doar crestini sunt si catolicii…

     • ACIDUZZU zice:

      Frate Gabriel,
      Hai sa analizam „supunerea” cu o alta metoda, cea a eliminarii.
      Faptul ca avem atat de multi si performanti „leaderi” (spirituali) meritul il au femeile supuse de-acasa, care fiecare-si viseaza sotul a fi sau a deveni un viitor leader (spiritual sau, cat mai spiritual) dintr-o anumita biserica si pana pe scena politica. Expresia imortalizata fonic in timpanele noastre: „Mihaela, dragostea mea !” oare va mai spune ceva despre „apogeul”…apoteotic al lui Mircea Geoana ? Sau, in alta ordine de idei, cand avem musafiri de seama in biserica, si de la amvon, fratele orator aloca si consacra mai mult timp prezentarii…supusei sale sotii decat citirii textului biblic, cam cum stam atunci cu supunerea ? Cine este de fapt supusul si cine este SUSPUSUL ?

    • naomi zice:

     Da asa este, noi trebuie sa ne supunem pana la pacat.

   • dorin zice:

    „care este limita supunerii?”-Daca femeia este chemata sa ia exemplu din relatia Biserica-Hristos,iar barbatul din relatia Hristos-Biserica atunci limita este pe undeva prin vesnicie. O supunere limitata si o dragoste limitata nu fac altceva decat o casa neimplinita.

    • naomi zice:

     Ok.
     Spui ca supunerea trebuie sa fie de lunga durata, dar profunzimea ei? Trebuie sa fie obsecvioasă?
     Dar daca una dintre parti nu respecta aceasta relatie, Biserica-Cristos si invers, pana unde trebuie sa mearga celalalt cu supunerea?

     • dorin zice:

      Biblia spune ca atunci cand noi (una din parti) ii suntem necredinciosi, El ramane totusi credincios pentru ca nu se poate tagadui singur. Nu ma dau pe mine exemplu, ca si eu sunt om, dar sa luam exemplu de la Domnul Isus.

 5. Gabriel Dinca zice:

  Nu, femeile in general nu trebuie sa se supuna la barbati, ci sotilor lor. Totusi sunt limitate putin fata de barbat in unele aspecte. Oricum noi trebuie sa ne supunem unii altora IN DRAGOSTE. Cam greu sa te supui cuiva care e lipsit de dragoste, nu?

 6. marcel s zice:

  …femeia este egala cu barbatul si cu siguranta nu ii este inferioara…femeile din anturajul Domnului au fost cu adevarat un ajutor potrivit…barbatii au facut restul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.