De ce am părăsit topul wordpress şi platforma WP în limba română? din seria WWJD

Acesta este varianta scurtă. Varianta lungă s-ar putea să vină cu altă maşină, mai mare. Un VW broscuţă, an 1971, nu duce prea mult.

***

The skill of writing is to create a context in which other people can think. – Edwin Schlossberg

Nobody goes there anymore; it’s too crowded. Yogi Berra

1. Voi face o distincţie între blogofraţi şi blogogeni. Fac distincţie între blogosfera evanghelică şi cea pocăită. Expresia blogosferă pocăită sau a pocăiţilor a devenit mai puţin depreciativ decît blogosferă „evanghelică”, nume compromis deja în mod paranghelic. Pentru detalii, varianta lungă.

2. După ce m-am mai retras o dată, acum, după o perioadă de 5 ani şi cam 4.5000.000 de accesări cumulate, în care vreme, fie prin Pătrăţosu, fie prin www.mariuscruceru.ro, m-am prelumblat între poziţiile 1-5 prin top wp,  – ca urmare a unei perioade de cugetări, evenimente şi experimente, am hotărît să părăsesc platforma worpress.ro ca platformă de indexare a blogurilor wp de limbă română. Am deja domeniu separat şi voi mai folosi o perioadă utilitarul wp din panoul de control.

3. Oboseală? Nu! Lehamite? Parţial. Alte programe de viaţă şi alte agende? Da! Atît pentru mine cît şi pentru blogosfera românească pocăită, eu fiind unul dintre pionerii acesteia.

4. După aceşti 5 ani am epuizat cam toate experimentele între blogurile de limbă română, din curiozitate. Curiozitatea ştiinţifică şi instinct. Din instinct m-am retras din mulţime. Cînd „toată lumea” juca fotbal, am început să fac atletism, cînd s-au interzis artele marţiale în România, a doua zi m-am apucat de shotokan-fudokan, cînd toţi băieţii se făceau ingineri, m-am dus la filologie. Dacă toată lumea se ducea la engleză-franceză, m-am dus la clasice. Luaţi gestul meu şi ca un reflex care vine dintr-o istorie personală a căutării unei planete ca a Micului Prinţ.

5. De o vreme încoace platforma wp.ro s-a aglomerat mult prea mult cu bloguri aşa-zis „evanghelice”. Densitatea este mult prea mare şi o prezenţă şi o vizibilitate prea mare acum, la situaţia şi gradul de maturitate în care se află blogosfera pocăiţilor, nu aduc decît deservicii.

6. Acest tip de retragere de pe platforma wp.ro este pe de o parte o formă de protest faţă de unele manifestări din ultimul an, dar în acelaşi timp este şi o formă de protecţie personală şi, de ce nu, o formă de promovare a unor bloguri, care ar putea ocupa poziţia în care am fost eu, prin transferul de cititori şi trafic către acestea.Voi face tot posibilul să sprijin vreun condei talentat şi bloguri care merită vizibilitate, fără a mă aventura prea tare totuşi, date fiind experienţele trecute.

7. Am spus-o în nenumărate rînduri: nu sînt interesat de topuri, de niciun fel de topuri, de niciun fel de trafic. N-am făcut schimb de link-uri şi nici nu caut promovarea. Am rămas pe platformă pînă acum din comoditate. Era foarte simplu de urmărit vecinătatea şi atmosfera prin accesul la panoul de control. Din motive pe care le voi păstra pentru varianta lungă, am devenit cu totul dezinteresat de ce se mai întîmplă atît în blogosfera românească în general, cît şi în cea aşa-zis „evanghelică” în particular. Eram oricum destul de absent din comentariile pe blogurile apropiaţilor din pricina abundenţei de comentarii pe blogul meu.

8.  Această retragere din spaţiul „românesc”, un fel de emigrare, de autoexilare, îmi prilejuieşte cîteva gînduri de „bătrîn” blogofer. Dacă este cineva interesat, le voi împărtăşi. O analiză la rece, incluzînd cele bune, dar şi greşelile mele patrăţosu-mariuscruceru.ro se impune oricum la „la cumpăna dintre ani”. Dacă s-ar putea „sine ira et studio”… Nu se poate, aşa că o vom amîna!

9. Fără prea multe analize de detaliu se poate spune totuşi că de o vreme încoace blogosfera (evanghelică) românească a crescut. În cantitate, în număr. Este încă tînără, dar vorba cuiva… „eşti tînăr o singură dată, dar poţi să fii imatur tot timpul…” . Ca să crească în continuare un tînăr, părinţii trebuie să se dea la o parte. Ca pioner al acestui fenomen cred că trebuie să fac loc altora. Cinci ani de scris susţinut mi-au dat destulă experienţă pentru a crea un curs pentru studenţii mei, dar nu numai. Prin cele aproape 100.000 de comentarii, am adunat material pentru cîteva romane. Iată că sînt şi alte lucruri de făcut!

10. Această retragere, după ce am dominat topul WP aproape pînă la plictisul personal (realmente poate fi plictisitor să fii pe locul 2 sau 3 în curtea blocului 🙂 nu înţeleg bucuriile unora şi geloziile altora), este şi un exerciţiu spiritual, dar şi o rupere de un mediu care mi-ar fi putut ataca creativitatea. Sper ca această retragere să îmi facă bine mie în primul rînd, apoi unor invidioşi cărora le-a stat în gît „pastorul baptist blogăr”, topul wp devenindu-le un fel de măsură a succesului şi pricină de gelozii nejustificate, bieţii de ei, şi apoi altor „tastaturi” talentate care merită promovare. Am numărat cam 18 bloguri citibile şi care merită mai mult decît mine sau alţii locurile fruntaşe din top WP.

Şi în încheiere:

În urmă cu un an citam cîteva rînduri:

Există ..în lumea românească, semnificative categorii de cetăţeni care par să-şi ţină zilele cu un singur aliment: ura îndreptată împotriva cuiva. Nu mă refer la cei care, nemulţumiţi de politicieni, legi, curbe de sacrificiu, demagogie şi incompetenţă, se înfurie periodic şi îşi varsă năduful pe unde apucă. Mă refer la cei care şi-au făcut din ură şi din exprimarea ei o profesie lucrativă, un program, un mod de viaţă. Ura pare să fie, în aceste cazuri, preocuparea dominantă a persoanei, unicul conţinut al prestaţiei ei publice: un viciu şi o obsesie.

Citeşte mai departe AICI.

PS. Oricum … profeţesc: anul 2012 va fi plin de surprize în blogosfera românească!

PPS Şi nu vă relaxaţi prea tare. Nu mă retrag de pe cîmpiile internetului. Am ieşit numai un pic la aer din compartimentul românesc. Voi călători cu maşina, un VW broscuţă, an 1971. Feriţi-vă de Mercedesurile G. Au inerţie mare 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Blogroll, dulce Românie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la De ce am părăsit topul wordpress şi platforma WP în limba română? din seria WWJD

 1. Teofil S zice:

  Cred că furnizați suficient material pentru un „caz” de studiu. Cu atât mai mult cu cât v-ați și expus deliberat la anumite experimente. Aș fi foarte curios să citesc măcar un roman inspirat de comentatorii blogurilor dvs. Îl aștept. După cum aștept și varianta lungă, dacă tot ați promis-o.

  A, și încă o chestie: nu dați numele celor 18 bloguri demne de atenție. Să le descopere fiecare pe cont propriu și să-și prezinte (în 6 luni) concluziile. Să vedem ce iese :))

  • Marius David zice:

   draga TEofil,
   cred că ofer material de studiu cel puţin pentru un ne-caz 🙂
   Da, am expus unele experimente, pe altele le-am păstrat pentru materialul de curs.
   Există cel puţin patru portrete de roman foarte bine conturate. Dacă vrei, discutăm în particular.
   Un roman de atmosferă este în lucru, dar mi-am promis, aşa cum mi-am promis să nu public pînă în apropierea vîrstei de 40 de ani, să nu public romane înainte de 65. Sper să trăim amîndoi pînă atunci.
   Varianta lungă? Musteşte! Nu cred că o doreşti.
   Da, nu dau numele celor 18 bloguri, aş fi creat tot felul de discuţii inutile. Dar stai liniştit, al tău este printre cele 18 🙂

   • Teofil S zice:

    Dacă se întâmplă să mai comenteze și ceilalți 17 blogeri, gata lista 🙂 Eu zic că puteți tăia partea finală de la comentariu (la fel și acest comentariu al meu). Să rămână 18 necunoscute, nu 17+1 deconspirat.

  • Marius David zice:

   vezi că s-au mai deconspirat doi

 2. Lucian zice:

  Si daca v-ati retras ,pe cine ne recomandati in locul acestui blog? Dar sa fie de acelasi fel de „blog pocait”.

 3. Pingback: Ce a reprezentat headerul meu din ultimele luni? | Marius Cruceru

 4. PetcuToday zice:

  Frate Marius, imi doresc sa va cunosc personal. Mi-a placut ce ati scris si mi-ati fost un exemplu. V-am admirat pentru talentul dvs,dar mai ales efortul depus atat in muzica, cat si in ce priveste pregatirea in scripturi, predica sau posturi. Nu pot sa va spun decat ca va respect, ati adus in mintea adolescentina a baiatului de 17 ani dorinta de maturizare. Domnul sa va binecuvanteze pe mai departe! 🙂

  • Marius David zice:

   Draga Petcu, n-ai pierdut nimic dacă nu m-ai cunoscut.
   Fiul meu are un tricou pe care scrie „You look better on facebook”. Aşa se poate spune şi despre mine.
   Arăt mai bine pe blog. Stai liniştit. Să ne plimbăm cu „Broscuţa”.
   DAcă vrei să vii să bem o cafea împreună, oricînd. Sînt la dispoziţie şi abordabil. N-am mofturi de prof. univ. dr. 🙂 nici de pastor scrobit care va fi înghiţit vreo mătură

 5. Anca Gherman zice:

  Smart move… Un an nou binecuvantat intregii familii!

 6. marinelblaj zice:

  Dacă n-aş fi ajuns să vă cunosc cât de cât în scurtul interval de timp în care v-am fost „musafir” pe acest blog, aş fi fost tentat să vă sugerez să includeţi aceasta postare şi la rubrica… perplexităţi. Oricum, personal, fiindcă, vorba soţiei, „de multe te poţi vindeca, de naivitate niciodată” :D, rămân perplex şi mai ales trist… Perplexitatea n-are rost să o explic… Tristeţea nu se explică niciodată…
  Opinii? Multe… pe privat! 🙂
  Un an nou cu Domnul şi pentru El !

  • Marius David zice:

   Nu ai de ce să fii trist, Marinel,
   spre ciuda unora voi cutreiera mai departe internetul, dar un pic mai departe de ceata românească.
   Tot ce pierd este cîteva sute de accesări zilnic, care veneau pentru că apăream tot timpul pe panoul de control al tuturor wordpressarilor. În fiecare zi, orice wordpressar vedea pe locul 2 sau 3 http://www.mariuscruceru.ro şi din cînd în cînd cîte o postare în top. Dacă era şi un titlul interesant, atunci clik-uia. şi … apoi reacţiile. Unele dintre acestea…. specific româneşti.
   Aşa am ajuns să am la această oră fix exact 133.439 spam comments. Multe dintre ele vin de la românaşii mei dragi. Sătul!

   Pentru unii asta ar fi fost curată nenorocire.

 7. ionel condor zice:

  nu v-am citit niciodata pt ca erati in top wp 🙂 si cred ca multi altii pot spune la fel.
  Oricum intotdeauna mi s-au parut jenanti cei care fac topuri de accesari gen „top bloguri evanghelice”.

 8. Paul Pantea zice:

  Stiu eu de ce ati parasit, de fapt, platforma WordPress: v-a impus sa purtati cravata.

 9. Dana zice:

  Asta e varianta scurta?! Domnule Cruceru, scuzati-mi franchetea, am impresia ca dramatizati excesiv intreaga intamplare.

  • Marius David zice:

   Stimată Dana,
   1. bun venit!
   2. care francheţe?
   3. care întîmplare?
   mă tem că nu ştiu despre ce vorbiţi.
   Ceea ce spuneţi dvs. nu-i francheţe, ceea ce amintiţi nu este întîmplare.
   An nou fericit!

   • Luca zice:

    De ce trebuie sa fim deschisi doar fata de cei care ne lauda? De ce nu se poate trata cu seriozitate si o parere diferita de a noastra?
    Stimata Anca, ce intelegi prin expresia ca sunt unii care NU VOR? Ce sa vrea? Sa isi doreasca sa fie doar aprobatori naivi?
    De ce crezi ca Dana e nefericita? Doar cei care il aproba pe Cruceru au acces la fericire?

    • Anca Gherman zice:

     Stimate Luca, (frumos nume, poate sunteti si doctor)

     1. Din spiritul de protectie poruncit chiar de Domnul Isus in Matei 7:6. Si chiar aici fratele Cruceru nu mi-a fost de mare folos, publicandu-mi comentariul in forma originala. Dar se pare ca si dumnealui are probleme cu protectia proprie. Eu l-as fi bagat direct la spam, nu as mai fi cheltuit 5 minute cu raspunsul, care arata foarte clar cat de mult doreste dumnealui sa faca conversatie. A pus niste simple intrebari.

     2. Nu vad lipsa de seriozitate in raspunsul dat de fratele Marius, sincer, nu vad. Am si eu nefericirile mele, dar pana cand nu mi-e clar unde nu e serios, n-am sa spun altfel.

     3. Unii care nu VOR… aici NU e vorba de Dana (sunt aproape convinsa ca o doamna are altfel de intentii, dar asta numai dumneaei stie) … ci de o clasa, „gasca” de incapatanati in mod constient. Ceea ce am vrut sa spun exact prin a NU VOI este reflectat in urmatorul verset: „Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine! De cate ori am vrut sa strang pe copiii tai cum isi strange gaina puii sub aripi, si n-ati vrut! (Mat.23:37)
     Asta am vrut sa spun, INCAPATANARE CONSTIENTA SI ALEASA ZI DE ZI. Groaznic pacat! Groaznica atitudine. Gabriel Liiceanu a facut o afirmatie buna can a sctis despre Prostie. El a spus ca Prostia intr-un individ persista prin faptul ca e consacrata. Individul care zace intr-o astfel de stare este pe deplin indragostit de propria lui prostie si refuza in mod voit sa o demascheze si sa o paraseasca.
     Ma bucur de faptul ca nu sunteti un aprobator naiv, ar fi o stare foarte plictisitoare… Sa avem insa grija sa nu alunecam in cealalta extrema a dezaprobatorilor nefondati, adica de a nu fi de acord doar de dragul dezacordului. In muzica, orice dezacord trebuie sa aiba o rezolvare, altfel strica toata piesa. Tot asa e si in ce priveste realitatea spirituala.

     4. Daca intentia Danei e nefondata, imi pare rau, din acest motiv e intr-o stare nefericita. Daca insa intentia a fost buna, si doar comentariul a luat forma nefericita, atunci Dana e PREAFERICITA si merita un premiu pentru ca a reusit sa iste o conversatie atat de interesanta 🙂 Eu n-am reusit asta, dar m-am bucurat sa partcip, ca intre frati si surori 🙂

     5. Nu dau 2 bani pe oameni si parerile lor daca nu coincid cu Biblia. Asta incepand cu mine, si il include si pe fratele Cruceru. NU CONTEAZA CINE! Insa, daca cineva vorbeste cuvintele lui Dumnezeu, merita toata lauda – in Domnul – caci doar prin El suntem toti ceea ce suntem. Si de ce sa fim zgarciti la vorbe, cand cineva face un lucru bun, e bine, sanatos si de mult bun simt sa apreciezi, si sa ai o vorba de incurajare. Si blogul asta cu board-ul VW si cu cravata (adica fara ea) a fost un lucru BUN, la care s-a pus mult suflet. Eu una, nu inteleg de ce mi-a publicat comentariile, se putea si fara ele. Avea tot dreptul sa nu isi iroseasca timpul cu incepatori ca mine. (Este primul blog pe care comentez, si probabil ultimul 🙂 Cam asta e cu accesul la fericire si cu fratele Cruceru… depinde ce vorbeste!

     Un an nou FERICIT tuturor! Numai sa fie fericit in Domnul 🙂

     • Luca zice:

      Draga Anca, prin acest articol domnul Cruceru ne anunta ca v-a parasi platforma WP, ok nicio problema pana acum, dar prin modul in care ne anunta asupra acestui lucru „varianta scurta” – „varianta lunga” pare sa fie o dramatizare excesiva a unei situatii. Banuiesc ca Dana se referea strict la acest fapt.
      Dar nici dramatizarea nu ar fi o problema, pentru ca pana la urma are si domnul Cruceru argumentele sale prin a face aceasta expunere de „despartire”, eu cred ca problema apare la comentariul postat de dansul si la intrebarile puse de care aminteam si in comentariul precedent.
      Franchete = Faptul de a-și spune deschis gândurile; sinceritate. Oare privind aceasta definitie mai este necesara intrebarea care franchete?
      Comentariul Danei fiind adaugat la postarea: „De ce am părăsit topul wordpress şi platforma WP în limba română?” mai este oare necesara intrebarea Care intamplare?
      Oare chiar nu stia la ce se refera?
      Acestea sunt semnele de intrebare pe care mi le-a ridicat nu postarea domnului Cruceru ci comentariul dansului.

      • Anca Gherman zice:

       Draga Luca, multumesc pentru precizari, dar se pare ca intrebarile si chestiunile puse acum de tine sunt pentru dumnealui, nu pentru mine.

      • Marius David zice:

       Draga Luca,
       istoria cu WP-ul după cum se vede din link-uri, dacă aţi avut timp să citiţi, este una mult mai lungă.
       Motivele sînt mai multe şi complexe,
       unele ţin de disciplinia mea interioară şi de viaţa mea spirituală, lucruri pe care nu le pot dezvălui public, alte chestiuni sînt de interes public. Uneori s-ar putea să te saturi ca vreun smintit să se apuce să îţi numere firele de păr de pe picioare dacă te apuci să umbli în pantaloni scurţi, iertaţi imaginea, dar este revelantă”.

    • Marius David zice:

     Stimate domnule Luca, iertaţi-mă, dar nu înţeleg Adică? Ce înseamnă

     „Doar cei care îl aprobă pe domnul Cruceru au acces la fericire”.?
     Mi-ar fi pe plac să înţeleg ce spuneţi ca să mă aprob pe mine şi în acest fel să am acces la fericire!

     • Luca zice:

      Domnul Cruceru,
      eu am pus intrebarea “Doar cei care îl aprobă pe domnul Cruceru au acces la fericire?” in urma comentariului doamnei Anca, care o numea nefericita pe Dana, deoarece aceasta a avut un comentariu cu o tenta dezaprobatoare asupra postarii dumneavoastra.
      Si ma intrebam de ce ar fi nefericita Dana?, singurul element pe care il avea doamna Anca la dispozitie pentru a-si dea seama de acest fapt ar fi comentariul Danei. (sau poate se cunosc personal si atunci lucrurile se explica)
      Pe baza acestui rationament ma gandeam ca fericirea este direct proportionala cu atitudinea de aprobare sau dezaprobare fata de afirmatiile dumneavoastra.

      *presupun ca a-ti prins si cheia ironica in care am adresat acea intrebare.

      • Anca Gherman zice:

       Nu o cunosc pe Dana (inca) 🙂

      • Marius David zice:

       dacă studiaţi istoricul acestui blog destul de vechi şi destul de comentat veţi vedea că fericiţi sînt şi cei care sînt în dezacord cu mine. Ce-i fericirea, BTW?

       • Mihail zice:

        Fericirea este o traire crestineasca ce se afla in lucrurile mici : o mica vila, un mic iaht, un mic helicopter, o mica mostenire , alte lucruri mici… dar cu continut.
        Cred ca o sa ne lipseasca FRANCHETEA dialogurilor „made cruceru”!! Alte ingrediente cred ca avem din belsug ,inmultit cu 18 !

   • Marius David zice:

    draga Anca, îmi pare rău, am văzut prea tîrziu comentariul meu, de obicei, pe blogul meu, dacă cineva nu este pus la moderare, dacă am încredere în persoana respectivă, orice comentariu se aprobă automat.
    Too late!

 10. elisa zice:

  Orice despartire e o tristete.
  Daca va retrageti, nu e suficient ca altii sa promoveze,
  chipurile nu puteau, fiind ca exista Un obstacol.
  Si oricum, daca veti scrie doar in engleza, pentru mine va fi ca
  si o ignorare a romanilor care v-au iubit si apreciat.

 11. dumnezeueateu zice:

  Marius, eu regret un singur lucru.
  Ca in loc sa fi tu pe locul 1 (sau prin apropiere) acum sunt dispersatii mentali, fundamentalisti ortodocsi de la apologeticum.
  Acolo nici macar nu pot sa zic buna, desi as spune mult mai rele.

 12. Pingback: DE-ALE VIRTUALULUI | Popas pentru suflet

 13. Frate Marius, imi pare rau sa aud ca va retrageti, desi pricep ca aveti motive intemeiate sa o faceti. Marturisesc ca multe din cuvintele dvs mi-au fost un fel de oxigen pentru suflet si minte.
  Stiu ca suna egoist, dar, pentru bucuria mea si a altora, sper ca retragerea aceasta sa nu fie definitiva, ci sa reveniti in scurt timp.
  Va doresc multe binecuvantari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.