„Sîntem creştini de două mii de ani” sau „eşti român… eşti ortodox şi invers…”

Maybe not ..

Iată AICI un articol care merită salvat şi citit în întregime. Adevărul istoric este crunt şi cred că rîndurile domnului Barbu explică foarte multe şi dă răspuns la multe întrebări care ne-au stăruit cumva în minte. Îi mulţumesc lui Ştefan Colceriu pentru semnal.

…………….

Altfel spus, cultura publică românească a fost pusă în discurs, din veacul al XIX-lea şi până astăzi, ca un Volksgeist indivizibil, la temelia căruia stă „legea strămoşească“ a Ortodoxiei, ca un spirit colectiv ameninţat în permanenţă de individualism, de raţionalism şi de „privatizarea“ religiei. Prin contrast, în Europa Apuseană, liberalismul veacului al XIX-lea şi social-democraţia secolului al XX-lea au fost responsabile de desfacerea aproape completă a legăturilor tradiţionale dintre tron şi altar, dintre viaţa politică şi practica religioasă, dintre dreptul pozitiv şi morala creştină, dintre Stat şi Biserică, de regulă în beneficiu reciproc şi întotdeauna în avantajul cetăţenilor, a căror libertate de a face alegeri în cunoştinţă de cauză şi pe cont propriu a sporit neîncetat.

Statul român nu s-a orânduit însă potrivit unei asemenea logici a separaţiilor menită să conducă la despărţirea credinţei de teritoriu, etnie, tradiţie şi cadru etatic. În 1928, Nicolae Iorga, participând la dezbaterea parlamentară în jurul Legii cultelor, recunoscuse că „societatea hrăneşte statul, nu statul poate să dea viaţă societăţii“ din moment ce aceasta îi pune la dispoziţie „organisme libere, legate de sufletul omenesc şi consacrate printr-o experienţă de mai multe secole“, printre care şi Ortodoxia.

Citiţi restul articolului AICI. Merită. Textul conţine o ipoteză şocantă pentru mine, şi anume că Înalta Poartă ar fi avut oarece interese spre confesionalizarea poporului român. Interesant şi de discutat.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la „Sîntem creştini de două mii de ani” sau „eşti român… eşti ortodox şi invers…”

 1. vioricaO zice:

  Frate Marius,

  Nu stiu cat de ortodocsi (drept credinciosi) sunt romanii, dar ii vad la tv. la stiri cand se impart pomeni, bonusuri, chiar apa sfintita , care nici n-ajuta nici nu strica…
  Mai bine ar spune ca romanii sunt credinciosi si s-ar comporta ca atare, ca si crestinii, ca doar spun despre ei ca sunt crestini, de 2000 de ani! Mai bine sa spunem despre noi ca suntem credinciosi de 1 an, 5-10-25 de ani, si vorba noastra sa aiba acoperire in fapte…

 2. crisuadi zice:

  Mi se par deosebit de suspecte comentariile la articolul semnalat . Marea majoritate sunt agramate , dar un agramatism facut , ciudat , mai bine zis contrafacut . Oricat ai fi de prost , nu poti vorbi si gandi in halul acelor comentarii si daca tot esti atat de prost , ce cauti pe un site al unei reviste de istorie : alta treaba nu au anonimii agramati care nu stiu sa se semneze si pe care ii doare in cot de cultura , decat sa flendureasca pe Internet , pe siteuri de istorie ? ? !
  Ciudata populatie majoritar ortodoxa ! Milenar ortodoxa ! 🙂

 3. Pingback: Acrituri, costumul, cravata şi maşina, procrastinarea, în mînă de Olar, creştini de 2000 de ani « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.