Despre duşmani, vrăjmaşi, Vrăjmaş şi iubirea (in)finită (P)

Pentru că ne apropiem de Săptămîna Mare, reiau un text mai vechi. Îi mulţumesc lui Agnusstick pentru aducerea aminte.

memling_passie.jpg

Tabloul lui Memling… ultima săptămînă.

Iată cîteva idei pe care le-am atins într-o conferinţă care a avut loc în urmă cu trei ani:

Cine au fost duşmanii lui Isus?

Cum s-a raportat Isus la vrăjmaşi, la Vrăjmaşul?

Atitudini, dialoguri, personaje…

Se pare că iubirea vrăjmaşilor nu presupune neapărat şi părtăşia cu aceştia.

Iubirea vrăjmaşilor nu înseamnă şi respect.

Isus nu şi-a iubit şi nu-şi va iubi toţi vrăjmaşii.

Isus nu îl mai iubeşte pe vrăjmaşul.

Iubirea este limitată de ultima decizie pe care o poate lua cineva.

Iubirea Lui este din veşnicii, dar nu este infinită. Din pricina sfinţeniei Lui, într-o „bună zi” iubirea Lui va sfîrşi în judecată şi pedeapsă veşnică.

Iubirea Sa stăruie asupra noastră atît timp cît sîntem în „plasa” relaţiei cu El, atît timp cît ne mai poate atinge. Odată ieşiţi din proximitatea Lui eficace…. iubirea Lui încetează şi se transformă în Vrăjmăşie.

Dumnezeu este vrăjmaş cumplit (Evrei 10:31 Grozav lucru este să cazi în mâinile Dumnezeului celui viu!) şi va rămîne vrăjmaş cu Vrăjmaşul pentru vecii vecilor. Amin!

Faţă de Isus nu există neutralitate: Cine nu este cu mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte (Matei 12:30).

Personajele din Evanghelie sînt într-o continuă alergare pentru o repoziţionare faţă de Isus, fiecare îşi caută locul, în funcţie de masa lui Isus (de la care Iuda pleacă), în funcţie de crucea lui Isus (de care Petru fuge.)

Evanghelia după Matei începe cu două posibile opţiuni: CU ISUS şi ÎMPOTRIVA LUI ISUS.

Meta Ihsou în contextul evangheliei nu este doar sociativ, cu Isus, ci arată, mai mult decît sociativitatea, apartenenţa, koinonia, împreună cu Isus, de partea lui Isus, ba chiar expresia are un aspect locativ: laolaltă cu Isus. Acest fapt va avea impact asupra înţelegerii finalului Evangheliei.

Ultima formă de duşmănire a lui Isus relatată în Evanghelia lui Matei a fost prin zvon şi minciună

Matei 28:15 Ostaşii au luat banii, şi au făcut cum i-au învăţat. Şi s-a răspândit zvonul acesta printre Iudei până în ziua de astăzi.

Vestirea Evangheliei este de fapt o întoarcere împotriva acestui zvon, este vestirea naşterii, morţii şi ÎNVIERII Domnului nostru. Evanghelizarea este de-zvonire, are un aspect demolator al întunericului minciunii prin lumina Adevărului.

După ce toată evanghelia este o relatare tragi-comică a modului în care Isus este biruitor în discurs, dar „biruit” la cruce de vrăjmaşii Săi, în capitolul 27, în ultimul capitol este o declaraţie de putere suprinzătoare asupra tuturor vrăjmaşilor Săi: toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pămînt…

După ce istoria Evangheliei se desfăşoară în jurul personajelor şi grupurilor din Evanghelie care se poziţionează pentru sau împotriva lui Isus de-alungul întregii istorii relatate de Matei, naraţiunea ajunge în punctul climactic de pe cruce în care chiar co-pătimitorii, cei doi tîlhari se definesc ca împotriva sau pentru Isus.

Finalul este ironic-surprinzător, la fel ca întreagul ciclu de imagini-naraţiuni din Evanghelie: după ce Evanghelia ne-a silit la o a-proximare şi re-poziţionare faţă de Isus, Isus se defineşte faţă de noi:

Voi fi CU VOI… pînă la sfîrşitul veacurilor… .

PS.

După observaţiile mele niciunde Cornilescu nu foloseşte cuvîntul duşman…. numai vrăjmaş. Interesant ca fapt de limbă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Comentarii, Meditaţii, Periegeza, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Despre duşmani, vrăjmaşi, Vrăjmaş şi iubirea (in)finită (P)

 1. Agnusstick zice:

  Extrase din comentariile lui Marius Cruceru la articolul iniţial (18 martie 2008) – a se vedea şi recentul articol Este “dragostea”… mesajul “esenţial” al lui Isus Cristos?

  …asta nu se negociază, exact, faţă de Isus nu poţi să … “te abţii”, ori votezi “pentru” ori “contra”, dar nu există “abţinere”.
  …citeşte Matei şi Apocalipsa cu gîndul ăsta în cap să vezi ce-ţi iese… din cap 🙂
  Ştii ce-ţi iese din cap? Că şi eu sînt şocat de două zile, asta îl supără şi pe Spaniard… (Îmi pare aşa de rău prietene, şi eu sînt şocat la fel ca tine)… îţi iese din cap Dumnezeul prietenos…
  Nu-i prieten lui Isus asemenea, nimeniea… exact, n-am mai cunoscut o prietenie ca a Lui, dar “ferească Dumnezeu” de duşmănia lui Dumnezeu: Grozav lucru este să cazi în mîinile Dumnezeului celui Viu! Evrei 10:31
  …dragul meu, poate că eşti dezamăgit de Dumnezeul meu, dar spune-mi te rog dacă tu crezi că Isus se va împăca vreodată cu Diavolul. Îl ai doar pe Origen de partea ta. Atît, dar lucrurile sînt mai grave.
  Spune-mi, te rog, de ce nu este îndurare pentru nenorocitul ăsta:
  “Luca 16:24 şi a strigat: „Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi moaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.””
  Spune-mi, te rog, de ce Isus nu aleargă după “tînărul bogat” să îi spună… hei, scumpule, n-o lua chiar aşa în serios… am folosit o metaforă, stai un pic să îţi explic cum este cu limbajul hiperbolic… hai să negociem..
  Isus l-a iubit
  Marcu 10:21 Isus s-a uitat ţintă la el, l-a iubit şi i-a zis: „Îţi lipseşte un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci şi vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ţi crucea şi urmează-Mă.
  Isus l-a iubit, dar nu s-a dus după el să îi explice cum stau lucrurile…. l-a lăsat să piardă şansa, să piardă trenul.
  …iubindu-te îţi spun că mesajul esenţial al creştinismului nu este Dragostea.
  În Biblie ni se spune că Dumnezeu este dragoste …. iar despre Isus Cristos că este Calea, Adevărul şi Viaţa
  ***********************
  …da, asta-i întrebarea, “to be or not to be with Jesus, that is the question”.
  Ceea ce ne trimite în Iad nu este Dumnezeu, ci noi înşine. sîntem liber în această relaţie, problema nu este răutatea lui Dumnezeu, ci limita opţiunilor, cu El în lumină, sua fără El în întuneric şi suferinţă.
  Alegi viaţa ori moartea?

  Deuteronom 30:17 şi19
  15 Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul. Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,

  Asta este singura problemă, limitarea opţiunilor, între bine şi rău, între moarte şi viaţă, între Dumnezeu şi Diavol, între sus şi jos, între capre şi oi, între stînga şi dreapta, între păşune şi iaz de foc…. cerul şi pămîntul.
  Uite-aici, dacă nu este destul

  “Deuteronom 32:39 Să ştiţi, deci, că Eu sunt Dumnezeu şi că nu este alt dumnezeu în afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea.
  40 Căci Îmi ridic mâna spre cer şi zic: „Cât este de adevărat că trăiesc în veci,
  41 Atât este de adevărat că atunci când voi ascuţi fulgerul săbiei Mele şi voi pune mâna să fac judecată, Mă voi răzbuna împotriva potrivnicilor Mei şi voi pedepsi pe cei ce Mă urăsc;
  42 Sabia Mea le va înghiţi carnea, Şi-Mi voi îmbăta săgeţile de sânge, De sângele celor ucişi şi prinşi, Din capetele fruntaşilor vrăjmaşului.””

 2. Marius Tepelea zice:

  Nu degeaba cred ca mesajul central al Evanghelistului Ioan este urmatorul: Dumnezeu este iubire. Iubiti-va unii pe altii! Pentru ca suntem aproape de celebrarea Patimilor si a Invierii, am gasit cateva sfaturi spirituale interesante, folositoare celor care doresc sa se apropie mai mult de Dumnezeu macar in aceste zile, apartin unui ucrainian din secolul al XIX-lea:
  Nu născoci şiretlicuri în problema mântuirii tale. Nu căuta căi nefireşti. Nu te împovăra pe ţine însuţi cu nevoinţe extraordinare, decât numai atunci când Domnul îţi dă puterea să o faci.
  Nu este bine să povesteşti altora isprăvile tale, chiar dacă această nu provine din iubirea de slavă. Darurile lui Dumnezeu, când le descoperi, pleacă de la tine.
  Pentru a dobândi desăvârşita curăţie, să nu ai legături pătimaşe, chiar şi duhovniceşti, cu persoane sau lucruri. Iubeşte pe fiecare cu nemărginită iubire ca pe tine însuţi, dar nu îţi lega inima de nimic.
  Nu ajunge să ne păzim curăţia trupului. Lucrul de căpătâi este să avem gânduri curate şi neprihănite.
  Orice suflet binecuvântat este simplu, drept, milostiv, nobil, smerit, lipsit de rautate, lipsit de viclenie, înfrânat si temator de Dumnezeu. Nerautatea si simplitatea atrag harul si mila lui Dumnezeu mai mult decât toate virtutile.
  Lipsa harului lui Dumnezeu este mai înfricosatoare decât orice alta lipsa. Nu exista stare mai jalnica decât atunci când harul dumnezeiesc s-a retras.

 3. ACIDUZZU zice:

  Ei L-au privit ca pe un dusman (care le strica Legea…); El i-a privit ca pe ai Sai („A venit la ai Sai, dar ai Sai nu L-au primit…”)

 4. Pingback: Isus în închisoarea duhurilor şi despre duşmani şi vrăjmaşi « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.