„Înapoi la argument” cu Eugen Munteanu

În această seară, începînd cu orele 21.30, pe TVR Cultural, prof. dr. Eugen Munteanu va fi invitatul domnului Horia Roman Patapievici.

Pe domnul Munteanu l-am cunoscut în urmă cu 24 de ani. Eram în clasa a X-a la liceul Dimitrie Cantemir din Iaşi, la specializarea matematică-fizică şi îmi intrase în cap ca voi face filologie. Domnul Munteanu anunţase într-un cerc de prieteni că va face cursuri de greacă clasică. Atunci, într-o cameră a institutului de lingvistică am început prima mea întîlnire cu limba greacă. Apoi am petrecut nenumărate ore de studiu şi meditaţii gratuite în micul birou de la institutul Philipide sau în apartamentul dînsului din cartierul Dacia. Greacă, Latină, Ebraică. Mi-a dat teste la care nu mi-a dat niciodată note şi probabil că nu aş fi urmat cariera de clasicist dacă domnul Munteanu nu m-ar fi încurajat în clasa a XII-a pe cînd eram gata gata să renunţ la ideea de a merge la Bucureşti.

Am dat treapta a II-a la liceul de filologie-istorie Mihai Eminescu din Iaşi, am plecat la Bucureşti la facultatea de limbi clasice şi m-am reîntîlnit cu domnul Eugen Munteanu în anul III de facultate.

Mi-a coordonat lucrarea de licenţă pe o scriitură a lui Samuel Micu Klein, traducerea din 1812 la Imitatio Christi.

Este un om admirabil, de o tenacitate şi o precizie nemţească, de o timiditate şi smerenie direct proporţională cu realizările sale ştiinţifice.

Este unul dintre puţinii oameni care şi-au păstrat omenia şi bunătatea, simţul umorului şi cuminţenia după ce vor fi ajuns pe înălţimile acestei lumi.

Toat admiraţia!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Meşteşugăreşti, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la „Înapoi la argument” cu Eugen Munteanu

 1. dan zice:

  Am vazut emisiunea… m-a impresionat… Pacat ca nu mai exista cartea dansului in stoc la Humanitas… :((

  • Marius David zice:

   Da, domnul Eugen Munteanu este unul dintre cei mai mari specialisti in lingivistica indo/europeana din tara noastra si este unul dintre putinii specialisti in aceasta problematica a traditiei biblice romanesti

 2. dan zice:

  S-a vazut clar ca, omul are ceva de spus… 🙂

 3. Dan zice:

  :))) corect…

 4. elena florea zice:

  As vrea sa vad si eu emisiunea insa nu o gasesc pe internet. Pe site-ul TVR apare cea de pe 7 martie si apoi pe 14 martie, si din cate am citit in articol emisiunea a fost pe 10 martie.

 5. Roxana H. zice:

  Emisiunea a fost pe 14 martie. Iti las aici un link, sa o poti vizualiza: http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-03-14-22-50.flv&id=Inapoi%20la%20argument
  Vizionare placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.