De ce vom fi la fel de posomorîţi şi la sfîrşitul lui 2010? (P)

Pentru că facem prostii şi vom continua să facem prostii! De vreo patru ani de zile, zic eu, m-am deşteptat puţin. Unii spun că pe la 33 de ani se termină tinereţea. Cred că au dreptate!

Şi au dreptate şi aceia care spun că pe la 40 de ani pe bărbaţi îi apucă o depresie care se numeşte „midlife crisis”. De ce? pentru că încep să îşi dea seama cine sînt de fapt!

depression5.jpg

Îţi trebuie cel puţin vreo 30 de ani de viaţă ca să îţi dai seama de următoarele lucruri:

1. Uităm că Dumnezeu ne culcă o treime din viaţă. Nani! Asta-i! Trist, mi-e necaz pe somn, dar fără nu se poate. Dumnezeu ne-a împărţit viaţa în trei părţi: o treime o dormim. Dacă ai 24 de ani, ai dormit deja 8 ani, poate chia mai mult 🙂 . Un bătrîn de 75 de ani a dormit 25 de ani în viaţă, în cazul lui… poate mai puţin.

Prostia noastră, a bărbaţilor, este că ne facem planuri ca şi cum am sta treji 24 de ore. Fals.

Din 24 de ore, dormim o treime, ar trebui să muncim cel puţin o treime şi cealaltă treime s-o dăm celor mai importante relaţii din viaţă: Dumnezeu şi familia.

2. Nu avem curajul să privim înapoi! Nu avem curajul să ne uităm la anul care a trecut şi să vedem ce-am făcut din ce ne-am propus şi ce n-am realizat.

Asta este laşitate şi nepocăinţă! Curaj mare îi trebuie unui bărbat să se uite înapoi şi să îşi recunoască falimentele, ratările, eşecurile.

Nooo! Noi plecăm mai optimist spre noul început de an şi facem planuri la fel de proaste.

De ce?

Adevărata pocăinţă înseamnă şi recunoaşterea stării în care eşti: ţi-ai propus să citeşti 52 de cărţi pe an? Ok, n-ai fost în stare decît de 24. N-ar fi mai înţelept să îţi propui să citeşti anul acesta doar 30? De ce ţi-ai propus 100?

Da, recunoaşte că nu eşti mai spiritual de 10 minute de rugăciune petrecute în fiecare zi şi nu eşti mai vrednic de trei sau patru capitole din Biblie pe zi. Nu-i o tragedie! Li se întîmplă şi altora.

De ce nu ţi-ai propune anul acesta 15 minute cu Domnul, patru capitole şi un verset de învăţat pe zi. Dar O ORĂ pe genunchi? Să citeşti Biblia de trei ori într-un an?

Asta-i mîndrie, puştiule, şi în februarie sau cel mai tîrziu în martie te va lăsa entuziasmul.

Apar neprevăzute şi nu uita….dormi o treime din viaţă!

3. Nu ştim să folosm radiera! Vrei să îţi faci planuri, da? Bun! Ok. Fă-ţi planurile pe 2008. Buun! Ai terminat?

Întrebare: cînd ţi-ai făcut planurile pe 2008 te-ai uitat puţin înapoi? Este vreo legătură cu 2007. Ce te determină să crezi că anul acesta vei face revoluţia radicală din viaţa ta? Eşti acelaşi. Ia-o uşor!

Dacă îţi propui obiective prea înalte este descurajant şi an de an vei fi mai uşor de învins. Dacă îţi propui obiective prea mici, nu-ţi este de nici un folos. Te vei mîndri în fiecare an că eşti mai bun ca alţii.

Dacă ai terminat lista cu planurile pe 2008, practică minima înţelepciune acum să tai cel puţin 30-40% din tot ce-i acolo.

Hai! Curaj! La ce renunţi?

De ce să tai? pentru că dormi 30% din viaţă şi asta ai uitat deja? Pentru că apar neprevăzute, pentru că te aşteaptă încă viaţă dincolo de meserie… Mai am încă vreo patru, dar revin eu…. după ce-mi termin planurile pe 2008… pardon, după ce termin de tăiat planurile pe 2008, după ce le termin eu pe ele… 🙂 ca să nu mă termine ele pe mine… pentru că eu zic că m-am deşteptat un pic …

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Meditaţii, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la De ce vom fi la fel de posomorîţi şi la sfîrşitul lui 2010? (P)

 1. Un pacatos zice:

  La multi ani lui domnu’ Cruceru, familiei sale si la toti cititorii sai!

 2. Clou Jan zice:

  Excelent! Voi lua aminte!

 3. calin zice:

  poate unii dorm o treime. am o problema cu somnu de pe vremea facultatii. culcat pe la 1-2 noaptea , trezit la sapte. scuze pe timpul scolii ma trezesc la 6 si5 minute, uneori si 15. despre citit.o amintire frumoasa din adolescenta. un singur tv, rev cu parintii dar sefi erau ei la tv asa ca am dat gata, de suparare primul si jumate din al doilea volum al romanului Shogun de james clavel. asa spor mai zic si eu.
  hai la mult citit, multi ani de pe acum ….. Aho, nu stati …

 4. OBSERVATOR zice:

  Adevarat , asa ca trebuie sa investim mai mult intr-o SALTEA ORTOPRDICA decit intr-o masina buna !? 33 % din viata dormind, merita o astfel de investitie !
  Oricum dormim in paturi in care cu sute de ani in urma nici chiar Imparati nu aveau asa ceva.

 5. tudor zice:

  Dormitul in biserica se ponteaza dublu.

 6. lacrad zice:

  pt 2012 doar 3 obiective mi-am fixat …!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.