Hamism? (P)

(Acest text a fost scris în urmă cu trei ani, cînd se discuta despre alegerea noului patriarh. Cred că tema este actuală și acum cînd discutăm despre memorie și răscumpărarea ei.)

Ascult un reportaj special pe N24, cred. O reporteriţă şi două feţe bisericeşti.

Se discută, se înţelege, şi despre dosarele de la securitate în contextul alegerilor pentru noul patriarh.
Imediat unul dintre cei doi sare şi într-o tiradă furtunoasă spune următoarele (redau rezumatul):

„Cei care se ocupă acum de dosarele ierarhilor noştri şi vor să îi deconspire trebuie acuzaţi de hamism, un păcat foarte mare. Vrednic de blestem.

Nu poate nimeni să îi judece pe ierarhi. Şi, dacă au colaborat? Ce! Aşa li s-a cerut atunci. Ce, ţăranii noştri care s-au răsculat la 1877 (sic!) au îndurat pînă atunci tot felul de biruri, pentru că aşa li s-a cerut.

Nimeni nu poate judeca un ierarh….(vine o altă întrebare despre influenţa sistemulu politic etc.) . da, poate fi pus de un împărat sau sprijinit de o putere politică, dar nu poate fi judecat de simpli mireni, ăsta este hamism!”

Hamism. De unde vine termenul.

De la istoria fiilor lui Noe, Sem, Ham şi Iafet. Ce s-a întîmplat? Facerea (Geneza) 9:20-27

Noe s-a îmbătat şi s-a dezbrăcat!

Ham l-a văzut, a rîs de el şi l-a făcut de rîs!

Sem şi Iafet au luat o acoperitoare şi l-au învelit pe tatăl lor.

După ce acesta s-a trezit, l-a blestemat pe Ham pentru lipsa de respect faţă de tatăl lor.

Comparaţi şi voi cele două cazuri. Nu-i aşa că-i bine că avem o Biblie, deşi sîntem mai mulţi şi diverşi? De ce? pentru că putem să facem orice cu ea, putem să ne scuzăm toate porcăriile în dosul unor citate şi pasaje pervertite!

Ce bine că sînt puţini cei perverşi!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, Dezbatere, dulce Românie, Fabrica de barbati, intrebările lui Naum, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Hamism? (P)

 1. Darius Abrudan zice:

  Nu, nu sunt putini cei perversi. Sunt mai multi decat ne dam seama.

 2. Mi se pare mie sau in ultima vreme sunt cam multi (P) ?

 3. DanutM zice:

  Astia, care au avut ‘curajul colaborarii’, cum spunea un alt idiot in sutana, sunt eroii zilei. O tara fara orizont si fara proiect, condusa de oameni stricati pina in maduva oaselor. Sa aiba Dumnezeu mila! Si la cit mai multe inmornintari! Mai avem cel putin 20 de ani pina la cea mai mica sansa de normalitate.

  • Marius David zice:

   da, am auzit: „noi am salvat biserica, noi ne-am sacrificat, noi am intrat în cuşca leului în timp ce vouă vă era frică, noi ne-am confruntat cu ei… „.
   Adică s-au tăvălit în adevărată luptă corp la corp pînă a devenit o îmbrăţişare adulterină. Cam asta-i!

 4. Elena zice:

  Parerea unei Biserici nu sta in reactia de moment a unui om(fie si in sutana). Domn profesor, esti ”cutitar”periculos, vari cutitul pe neasteptate. Cred ca esti mai periculos decat fostii securisti( ce legatura are subiectul cu conjunctura din care facem parte?) sau da! incepe scoala, nu mi-am dat seama!

 5. elisa zice:

  Sa fie sanatosi si ai nostri..care nu poarta sutana, e drept..dar au facut acelas lucru..si acum sunt tot ei la vremuri noi-tot noi!
  Aratati-mi unul care ” a abdicat de la amvon” smerindu-se.
  Suntem toti oameni, fie preoti fie pastori; ceva ne separa NASTEREA din Nou!
  deci…pocainta- cainta …de cite ori cadem.

  • naomi zice:

   Sora Elisa, nu toti sunt la fel „ai nostri”. Nu cred ca este crestineste sa criticam pe „unsul Domnului”(caci cei ce ne invata, ne conduc, ne cresc, sunt unsi de Domnul in slujba care o fac). Va vad o femeie serioasa si de aceea imi permit sa va mustru, nu va suparati, va rog. 🙂 Daca ne citesc comentariile in care ii tooot criticam pe frati, cei nemantuiti, ce imresie isi vor face despre noi? Si ce este mai grav este ca -i pacat sa inegrim pe fratii nostri.
   Cu respect
   Naomi

 6. Pingback: Top 10 #9 « Claudiunitisor's Blog

 7. DanutM spunea ca in 20 de ani mai avem pana la cea mai mica sansa de normalitate. Dupa revolutie Silviu Brucan „profeţea” că România va scăpa de comunism în 20 de ani. El a murit, 20 de ani au trecut şi noi am rămas cu sechelele comunismului. Încă 20 nu sunt de ajuns, poate nici 200. Neagu Djuvara spunea că triburile care au populat ţările estice au fost rebuturile ce nu au fost destul de puternice să cucerească centrul Europei şi s-au stabilit la periferie. Aşa o fi: românul se strică repede şi se repară greu. Ca o Dacie 1310.
  Să dea Domnul ca 20 de ani să fie de ajuns ca poporul nostru iubit să-şi schimbe mentalitatea şi să aibă înceapă să dea semne măcar de cele mai mici urme de normalitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.