Pleoape la urechi! (P)

Ascultînd prezentarea dr. Dorin Frandeş de la Şcoala de vară mi s-a născut un gînd devenit în ultimele săptămîni, de cînd discutăm despre muzică, tot mai puternic.

Dacă la ochi avem pleoape să le putem închide cînd priveliştea este „de uitat repede” (adică de neamintit), dacă la gură am buze, ca să tăcem pentru a deveni mai înţelepţi, dacă ne putem ţine respiraţia, ca să nu mirosim cu nările ce este pestilenţial, atunci, la urechi de ce nu avem „pleoape”, ceva care să ne închidă urechile atunci cînd zgomotul este prea mare, cînd muzica este proastă…

Dacă ai mîinile legate, eşti silit să auzi tot. Nu să asculţi, să auzi! Mă atacă zgomotul şi n-am ce face! Am să îmi pun vată în urechi. Bun! Şi dacă aud o albină şi vreau să îi ascult zumzetul? Ce fac? Îmi scot dopurile?

Grea problemă!

Pe cînd făceam Yoga, în adolescenţă, pe cînd voiam să scap de creştinii ipocriţi, pe vremea cînd creştinismul mi se părea o religie pentru doamne mai în vîrstă, prea dulce pentru gusturile mele, Guru (o ruşine de om, altă dată despre el, un păcălici) mi-a dat următoarea temă de concentrare:

Să mă uit la un ceas din acela rusesc cu ticăit puternic, să îi ascult ticăitul o vreme, după care să mă concetrez ca să nu îl mai aud. A mers de vreo două ori, la fel şi cu lumînarea la care mă uitam cîteva minute şi apoi trebuia să mă uit dincolo de ea. Bun exerciţiu, proastă filozofie de viaţă!

Voi încerca din nou să îmi dezvolt un fel de pleape pentru urechi. Să aud, dar să n-ascult! Să vedem dacă se poate!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Gînduri, intrebările lui Naum, Meditaţii, Muzica, Perplexităţi, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Pleoape la urechi! (P)

 1. Nu ştiu cum sunt alţii, dar mie mi se întămplă des să aud fără să ascult. În acele momente sunt numit (pe drept) absent-minded. Sunt sigur că bărbaţilor li se va părea mai uşor acest exerciţiu decât femeilor! 🙂
  Problema intervine când alegem noi ce vrem să ascultăm şi ce să auzim doar. Unele discuţii sunt ca melodiile de proastă calitate care ţi se învig în ureche ca un ac de albină: doare, vrei să-l scoţi, dar eşti neputincios.

 2. Rodica Botan zice:

  Mi-a venit un gind…citind despre exercitiul de yoga…Poate Dumnezeu vrea sa ne tina cuplati cu realitate; sa nu putem sa o ignoram – ne-a dat totusi posibilitatea de a alege …nu ne tine legati.

 3. dorin zice:

  Solutia problemei trebuie sa fie tot biblica. Modelul ar putea fi Pasitul pe ape a lui Petru. Minunea este urmarea unei ascultari tintite si sustinute. In momentul in care Petru nu mai are auzul focalizat catre Isus ci catre valurile a caror sunet masura taria furtunii el incepe sa se scufunde. Solutia are deci trei conditionari: FOCALIZAREA voluntara catre SURSA CORECTA si CONSECVENTA. Doar ca auzirea nu face obiectul niciunui act educational. Legat de privire se mai face un fel de educare in special cu privire la anumite „tematici”. Legat de auz nu se face nici un fel de educare, in special cind ceea ce este de auzit nu are continut semantic (text). Atit familia cit si biserica, dar mai ales scoala ar trebui sa preia aceasta carenta a pregatirii tinerilor pentru gestionarea spatiului sonor in care este imersat de la nastere pina la moarte.

 4. naomi zice:

  Poate pentru ca ascultarea face mai mult ca jertfa, Dumnezeu a ales sa nu avem posibilitatea sa ne inchidem urechile. Poate. poate printre celelalte vocii, zgomote, sa patrunda si Cuvantul Lui. De aceea credinta vine in urma auzirii. No, asa cred eu. 🙂

  • dorin zice:

   Perfect adevarat, doar ca in noianul de sunete nu toate sunt bune. Unele sunt rele prin mesajul lor, altele prin faptul ca ecraneaza pe cele care sunt bune. Cind este vorba despre suntele care sunt organizate in limbaje lingvistice-cuvinte- parca ne mai descurcam, avem ceva dreptare. Ce ne facem cind suntele sunt cele care formeaza muzica. (Iar muzica la rindul ei este formata din sunete muzicale, zgomote si taceri !!!) Cum stie copiulul mai apoi tinarul, sau chiar adultul care sunt cele care trebuie ascultate. Spre ce sa-si indrepte atentia auditiva???

   • Marius David zice:

    Draga Dorin,
    Oare se poate educa nu numai auzul, ci şi urechea, gustul? Tocmai am avut o discuţie cu cineva pe facebook referitoare la pensionara Jeni Făraş care vine să cînte în Rromînika din nou cîntec intrat în Guiness Book, vîndut tare, Ză pauăr of love.
    Cum am putea convinge generaţia noastră că şi dacă un cîntec se vinde în milioane de exemplare acela nu este un criteriu de valoare… dar este o discuţie atît de lungă..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.