„Dictator, comunist, scandalagiu” sau despre „judecata amînată… „

Ieri am descoperit un blog foarte interesant, cu un articol scris cu claritate de invidiat şi o ascuţime demnă de cauze mai bune. Iată că nu este cu totul pierdută speranţa în ţara asta. Că sîntem de acord unii cu alţii sau nu… cel puţin pe teritoriul românesc încă se gîndeşte … şi cu şi fără tembelizoarele deschise.

Recomand un articol care trebuie să ne pună pe gînduri. Cu totul de acord referitor la retorica domnului Antonescu. Măcar aici mă pricep. Predau retorică de cinci ani. Autorul articolului a simţit perfect slăbiciunea discursului public al celui care tocmai a decapitat PNL-ul şi i-a oferit capul pe o tavă dansatoarei roşii.

Pentru a porni o “revoluţie a bunului simţ” trebuie să împlineşti o condiţie minimală: să dai dovadă de bun simţ astfel încât ea să fie “contaminabilă”. Altfel, devii un jalnic actor în jocul ipocriziilor!

Exigenţa integrităţii îmi cere, în cazul “revoluţiei bunului simţ”, un simplu test. Discursul furibund al liberalilor este axat pe câteva dintre următoarele acuzaţii aduse lui Traian Băsescu:

1. are porniri despotice, fiind un adevărat dictator care periclitează frageda democraţie românească.

2. este un comunist

3. este o sursă permanentă de scandaluri.

Să le luăm pe rând:

Citeşte mai mult AICI.

Pînă una alta, azi fiind zi de post, să ne rugăm şi pentru amărîta asta de ţară…

Abia aştept să văd ce spun prietenii mei despre „pumnul lui Băsescu.”

PS.

Sesizez aici o problemă: aproape la unison şi cu rapididate suspectă mulţi dintre susţinătorii domnlui Băsescu, specialişti sau nu în efecte video, au dat verdictul: „e trucaj, domle”. Puţintică răbdare şi raţiune, domnilor şi doamnelor!

Poate că ar trebui să ne gîndim aşa: „da, este posibil, este om, este posibil să se fi enervat, cine ştie ce a fost acolo… este posibil ca în asemenea condiţii să se fi pierdut cu firea (ah, de cîte ori mi-a venit să îi pocnesc pe cîţiva puşti nesimţiţi şi obraznici pe cînd predam latina la Liceul de filologie istorie din Bucureşti de pe 1 mai… pe profesoara dinaintea mea o scoseseră în disperare plîngînd din clasă, după ce o ciupiseră de fund)”

Se poate, este posibil ca domnul Băsescu să îl fi pocnit pe acel copil. Să ne dregem… nu ochii, că aceştia ne pot înşela şi pot fi înşelaţi… da, cu trucaje perfecte, să ne dregem simţul raţiunii şi să punem frîna prudenţei, să încercăm un pic de amînare a verdictului.

David DeWitt în Cartea Bărbatului Matur vorbeşte despre creativitate. Dacă nu mă înşel (s-ar putea să încurc cartea cu superba lui conferinţă despre asta… ) vorbeşte tocmai în contextul creativităţii despre judecata amînată…Este capacitatea de a lua trece peste ispita de a lua o decizie rapid, de a da verdicte tentante pe o paradigmă de gîndire veche, pe un model previzibil. Este riscul de a sta în aşteptarea unui răspuns care trebuie incubat, copt. Da, starea aceasta induce nelinişte, este incomodă, este greu de stat în aşteptarea gîndului nou, dar rezultatele merită tot efortul. Am învăţat acest lucru în ani. Să amîn, să arunc înainte anumite verdicte şi concluzii.

Între prejudecată şi o judecată amînată… uneori este de preferat judecata amînată.În astfel de cazuri luciditatea se păstrează „dormind pe chestiune”, cum spun prietenii noştri americani. Mîine s-ar putea să fie altfel.

Părerea mea este că este posibil ca acest videoclip să fie netrucat. Problema ar trebui judecată diferit. Dintr-un alt punct de vedere. De ce acum? De ce aşa? De ce nu atunci? Da, dacă este adevărat, gestul lui Băsescu este absolut incalificabil. Spun asta ca tată de copil de 12 ani, poate de vîrsta acelui copil de atunci. „Emoţiile” domnului Patriciu, cu o întîrziere de reacţie de 5 ani de zile, mi s-au părut jalnice. Oare tot aşa îşi ascunde trăirile şi la negocierile în afaceri? Să fim serioşi!

Iată ce mă întreb: De ce nu înainte de referendum, de turul I, este oare acesta glonţul de argint pregătit de PSD-işti? Dacă da, atunci cred că încep să mă dumiresc cu cine voi vota peste 10 zile.

Şi să presupunem că este adevărat video-ul, dezamăgirea produsă de scoaterea lui ACUM, mă face să îi urez succes lui Băsescu şi să îi plătesc o sală de antrenament cu Sora pentru a-şi pune pumnii, dacă tot îi vine… nu pe copii, că e ruşine… ci pe cocoaşa celor care l-au luat drept prapure pe Geoană şi pe Johannis.

Dacă tot s-a băgat în bişniţa cu ruptul dinţilor de rechini… măcar să îşi consume energiile făcînd extracţii cu public.

Doamna farmacistă, încă două emetirale, vă rog!

Distonocalm se mai poate lua fără reţetă? Vreau să îl trimit unui comentator tv! Cadou!

PPS

cred că vom ajunge să cîntăm cum cîntam în Piaţa Universităţii… „mai bine golan decît comunist”… vom ajunge să cîntăm „mai bine scandalagiu decît neocomunist”

Ei, ei, să vedem cum stăm acum, după filmuleţe cu alegerile: Geoană sau Băsescu?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, dulce Românie, Linkomandări, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

61 de răspunsuri la „Dictator, comunist, scandalagiu” sau despre „judecata amînată… „

 1. @Marius
  Exista aici un singur factor care conteaza: este presedintele tarii, iar stirea a facut ocolul lumii. In acest caz, chiar si doar amanarea deciziei de a demisiona aduce prejudicii nationale.
  In ce priveste veridicitatea clipului, reactia in direct a lui Basescu ma scuteste de explicatii. A raspuns lamentabil: nu s-a priceput nici sa minta…
  Imi pare rau, dar nu cred ca ai dreptate. Orice ora de intarziere in a demisiona face rau Romaniei.

 2. Ionut-Andrei Purel zice:

  si totusi e trucat filmuletul. a aparut si analiza acestuia pe blogul lui Cristian Patrascanoiu inca de ieri noapte.
  marea intrebare este de ce a aparut acum filmuletul, si nu inainte de alegeri…din 2004?
  Patriciu ar fi trebuit sa faca un filmulet ca ala in care un tip care arata ca o fata urla „Leave Britney alone!!” si sa-l puna pe youtube; Patriciu ar fi trebuit sa urle „Nu mai pocniti copiii!!”

 3. Radu P zice:

  Eu cred ca Basescu era in legitima aparare, fiind injurat(„traiasca Iliescu „) de acest mic mogul …

 4. Radu P zice:

  Sa fim seriosi, revin acum cu remarca faptului ca sunt surprins de vulnerabilitatea lui Basescu in fata unor intrebari puse de moderatori adevarati- vezi Razvan Dumitrescu…
  Deci, si Basescu a facut guverne la Grivco,cu mogulul Voiculescu , si in 2008 cu Vanghelie si Hrebenciuc, dar atunci erau buni ca erau cu el.
  Iar cu filmuletul, ati vazut ca a recunoscut in direct ca nu era trucat si chiar a adus argumentele penibile cu injuraturi sau vorbe urate ale copilului. Abia dupa doua ore s-a dezmeticit si a intors-o ca la Ploiesti…

 5. Ionut-Andrei Purel zice:

  obiectivi suntem daca analizam filmuletul, nu daca analizam reactia lui Basescu. Singurul lucru dovedit de reactia lui Basescu este ca a pocnit smecherasi in viata lui, dar nu si ca copilul care apare in filmuletul difuzat a fost unul dintre cei loviti.
  filmuletul e trucat (Patrascanoiu, evz, etc.)

 6. IB zice:

  Deveniţi tot mai transparent, frate Marius! Am sesizat cu mult timp în urmă nuanţa aceasta, mai degrabă pro Băsescu, chiar dacă nu aţi declarat-o direct. (Poate nici nu a fost bine conturată în conştienţa dumneavoastră.)
  Este interesant de observat faptul că găsiţi comentarii „bune” în special (ca să nu zic doar) în această direcţie. (Aceasta este percepţia mea, per ansamblu.)
  Cât priveşte „decapitarea PNL” de către d-l Crin Antonescu şi oferirea lui pe tavă PSD-ului, mi se pare o exagerare, o gogoaşă care, pt. a se umfla aşa, are nevoie să dospească puţin, apoi să fie introdusă intr-o baie de ulei fierbinte. Viitorul va confirma dacă această afirmaţie este sau nu corectă. Dar, de exemplu, faptul că d-l Traian Băsescu a vrut să decapiteze PNL-ul, este deja un fapt cunoscut. Deci, o teamă din această direcţie, nu ar fi deloc mai puţin justificată.
  În ceea ce mă priveşte, mă încearcă o stare de resemnare îndurerată, în faţa evoluţiei lucrurilor în aceste timpuri, la nivel de ţară, la nivel mondial şi, din păcate, chiar în bisericile noastre.
  Dumnezeu să se îndure de lume, iar nouă să ne dea har să-I deosebim bine cărările şi să umblăm pe ele cu credincioşie.

  • Marius David zice:

   draga IB, întotdeauna am fost transparent. Cînd am spus că nu am cu cine vota, realmente asta am vrut să spun.
   Acum, cînd văd pe unde se poate scoborî campania electorală… cînd mesajele se radicalizează, cred că este de datoria mea să mă gîndesc de două ori cum voi privi în ochii copiilor mei peste 5 ani. Naum va avea aproape 18 ani şi se va pregăti să voteze. Neriah s-ar putea să fie căsătorită. Eu îmi gîndesc votul, implicarea socială în primul rînd ca o responsabilitate faţă de familie. Am fost la Vot cu Naum ca să îi arăt cum se face.

   Dacă filmuleţul este falsificat, aşa cum se spune… îmi este foarte clar.
   Dacă filmulţeul nu este falsificat, atunci avem mai multe probleme la care trebuie să gîndim. Doar asta am vrut să spun.

   Despre decapitarea Partidului. Astăzi voi scrie un mic text ca să fie mai clar.

 7. Radu P zice:

  Stimate Ionut, eu nu am avut nevoie de filmuletul cu pumnul in gura ca sa-mi dau seama de caracterul lui Basescu, si nu bag mana in foc ca n-ar putea fi un trucaj, dar sunt sigur ca azi vor aparea adevaratele trucaje facute de profesionistii casei …
  Adevaratul motiv pentru care nu pot vota Basescu este lipsa totala de perspective pentru un guvern format de el , pentr-ca singura lui sansa ar fi sa-l numeasca prin referendum….Pe de alta parte solutia Iohanis chiar daca are si ea anumite riscuri totusi este mult mai actuala, si mai ales sustinerea ei in parlament este deocamdata garantata . Deci am de ales intre Iohanis si cei ce au condus Romania in perioada ei cea mai buna 2000 – 2008 si

 8. Radu P zice:

  Stimate Ionut, eu nu am avut nevoie de filmuletul cu pumnul in gura ca sa-mi dau seama de caracterul lui Basescu, si nu bag mana in foc ca n-ar putea fi un trucaj, dar sunt sigur ca azi vor aparea adevaratele trucaje facute de profesionistii casei …
  Adevaratul motiv pentru care nu pot vota Basescu este lipsa totala de perspective pentru un guvern format de el , pentr-ca singura lui sansa ar fi sa-l numeasca prin referendum….Pe de alta parte solutia Iohanis chiar daca are si ea anumite riscuri totusi este mult mai actuala, si mai ales sustinerea ei in parlament este deocamdata garantata . Deci am de ales intre Iohanis cu cei ce au condus Romania in perioada ei cea mai buna 2000 – 2008 si Basescu,Boc, Pogea, Udrea,etc . De aceea sunt obligat ,chiar daca nu simpatizez PSD-ul , sa votez Mircea Geoana

  • Ionut-Andrei Purel zice:

   respect opinia, desi nu sunt de acord cu dumneavoastra.
   nu am inteles pana acum care sunt perspectivele unui guvern PSD-PNL, in afara de platforma program „jos Basescu!”…in fine, fiecare cu argumentele si opiniile sale. Totusi, nu sunteti obligat sa votati; puteti sta acasa sau sa mergeti la vot si sa votati cu ambii candidati. Votul este un drept, nu o obligatie.

  • Marius David zice:

   draga RAdu P. dacă este trucaj apoi poate să apară un trucaj cu absolut orice.
   Eu înclin să cred că nu este un trucaj pînă voi avea o probă cu demonstraţie de specialişti.
   despre obligaţia de a vota Mircea Geoană… .hmmm, mă mai gîndesc.

 9. Conteaza? zice:

  Un presedinte TREBUIE sa se controleze!

  Da, probabil copilul a vorbit urat, si in anumite situatii reactia domnului Basescu ar fii fost poate chiar justificata. Si da – nu se declara pocait (nici cu numele, nici cu fapta), asadar faptul ca a mai injurat poate fii, la fel, justificat. Nu e nici primul, nici ultimul cetatean care vorbeste urat in public. Alte atitudini ar putea fii explicate, scuzate, etc. DAR e vorba de presedintele unei tari (in filmulet – aspirant) si NU are voie sa faca atatea greseli flagrante. Are toate resursele la indemana in acest sens!

  Bine, motivatia votarii sau ne-votarii lui nu ar prea trebui sa aiba legatura cu asemenea filmulete. Vorbim despre politica, si trebuie sa ne limitam la faptele din aceasta sfera. Este de netagaduit insa ca faptele unui om spun multe si atitudinea lui, poate mai evidenta in situatii limita, iese astfel la iveala.

  Gestul lui prezentat ieri nu ar trebui sa influenteze in mod decisiv o directie de vot, dar probabil in anumite cazuri o va face.

  • Marius David zice:

   Sigur, se va controla cînd vom avea nu un prim ministru neamţ, ci un preşedinte. Eu propun un preşedinte maghiar. Ei se controlează mai bine! Am prieteni maghiari de un calm de invidiat.
   Vă spun eu că de la sînge ni se trage.
   Cel mai bine le-a mers românilor cînd au fost conduşi de oameni mai bine temperaţi.

   • Conteaza? zice:

    No, eu as fii zis de la bun inceput ca atunci…cand NU au fost condusi de romani (bine, ma refer la anumite situatii din trecut) dar mi-era teama ca ma intelegeti gresit… Se pare ca nu trebuia sa imi fie, asa ca … zic! 😀

 10. cmdc zice:

  „Cine seamana vant, culege furtuna” – mi se pare o zicere potrivita situatie actuale in care se afla domnul Basescu. („cine scoate sabia,…cine sapa groapa…”).
  Biletele otravite, servicii, inregistrari, filmulete, declaratiile doamnei Udrea, jumatati de adevar, toate acestea nu sunt straine de domnul Basescu.
  Cat despre domnul Antonescu, eu cred ca a fost consecvent (lucru rar in politica romaneasca) atitudinii avute dinainte de campanie: alianta cu PSD impotriva lui Basescu pentru Iohanis premier (pe care d-l Basescu l-a refuzat pe motiv de Grivco, samd). Eu cred ca e laudabila initiativa d-lui Antonescu.
  Ce e de discutat?
  1. Era mai naturala o alianta cu Basescu si PDL. Cu asta sunt total de acord (cu toate ca si PDL are acelasi numar de moguli ca si PSD). Totusi, dupa cativa ani in care PNL in frunte cu Tariceanu a incasat zi de zi pumni de la Basescu, dupa ce a rupt PNL in doua si jumatate a trecut in PD (Stolojan, Flutur, samd) si dupa ce a refuzat solutiile PNL (Iohanis), permiteti-mi sa inteleg circumspectia cu care PNL priveste acum propunerile lui Basescu de alianta. E ca si cum ai cere unei sotii omorate in bataie sa se intoarca la sotul ei strigand in gura mare ca-l iubeste. Trebuie sa fi un bun crestin ca sa poti face asta.
  2. Alianta cu PSD este una nenaturala si clar impotriva firii – ma doare sufletul cand in vad pe Vanghelie, Hrebe, Nastase, Iliescu. Cred insa ca e o „solutie” imorala la si mai imorala solutie numita Basescu. Cu toate astea, sa nu uitam ca acum cateva luni in urma, pentru domnul Basescu, alianta cu PSD a fost o solutie excelenta pentru guvernare. Nu vad de ce pentru PNL nu ar fi „politically corect”.
  Pana la urma, ce s-a intamplat in acesti 5 ani de cand eu, personal l-am votat pe d-l Basescu? Daca nu se intampla nimic, poate il mai votam, dar cand vad atata ura si vrajba, oameni asmutiti unii impotriva altora, aratand cu degetul unii catre altii; nimeni nu mai este bun, toti sunt rai, samd ma gandesc ca daca mai urmeaza inca 5 ani de asa ceva, eu plec. Lucrurile astea ma fac sa zic – orice, numai nu Basescu. M-am saturat, vreau liniste.
  A, ca nici Geoana nu e mai breaz, sunt aproape convins de asta, dar sper ca ma va lasa in pace sa traiesc in liniste in tara mea.
  Ce sper eu ca se va intampla: dupa ce Basescu va fi plecat cu ultimul vapor ramas din flota pentru ca a pierdut alegerile, sper PDL sa se reformeze si sa se alieze cu PNL impotriva PSD si sa faca un nou guvern, dar pentru asta trebuie sa plece Basescu. (Era sa uit de propunerile lui Basescu pentru legalizarea drogurilor si a prostitutie – profund anticrestine).

 11. Ioana zice:

  Justitiarul domn Patriciu, care i-a replicat intr-o emisiune la Realitatea cu un tupeu si o insolenta fantastica ziaristei Andreea Pora, spunandu-i „mi-a mers bine, ban la ban trage”…s-a trezit cu procese de constiinta dupa 5 ani, culmea, tocmai cand simte ca nu ii mai ies jocurile politice pentru a mai trage vreo 600 de milioane de la bugetul statului. Daca era asa de revoltat de presupusul gest al lui Traian Basescu pentru ce nu a comentat atunci imediat? Sau e vorba de revolta retroactiva, moralitatea se „acutizeaza” cu 5 ani intarziere?…

 12. Ioana zice:

  …”toti basestieni” probabil cu inca un „i”, va referiti cumva la toti „romani” (cu inca un „i”) care il sustinem pe Traian Basescu? Alte argumente in afara de jigniri nefondate aveti? Nu ma simt la un apogeu, probabil mai am multe cai de „penibil” de parcurs.

 13. ana zice:

  Articolul din justitiarul este penibil. Din pacate nu avem cu cine vota, indiferent cine va iesi presedinte nu se va schimba nimic. Oricum Johannis este un bun gospodar, Sibiul se aproprie cat de cat de un oras european.
  Basescu este disperat, in bucuresti au aparut doua ziare ca se distribuie gratuit si in care membrii psd, pnl si Klaus Johannis sunt atacati in permanenta. Isi fac mai mult rau decat bine. Nu sunt precizate sursele, ‘persoanele’ respective dau marturie sub anonimat.

  @Ioana nu suntem pe site-ul Academiei. Comentariul tau este nepotrivit.

  • Ionut-Andrei Purel zice:

   si unde anume este nepotrivirea?

  • Ioana zice:

   Este nepotrivit sa raspund unei jigniri? Eu mi-am declarat deschis optiunea politica.

   @ana
   Gramatica este valabila numai pe site.ul Academiei? In afara lui este permisa orice greseala? Sau e nepotrivit faptul ca mi-am permis o reactie? Si eu am facut greseli, si am fost corectata rapid, dar din cate tin minte nu am jignit pe nimeni…

  • Marius David zice:

   Ana, hai să încercăm totuşi să scriem şi să vorbim corect. Încurajez vorbirea şi scrierea decentă, dar nu pe cea a Academiei, că eu nu scriu cu î din a!
   Am discutat despre asta.
   Şi mie mi-au scăpat din neatenţie greşeli, ditamai doctoru în filologie, şi nu m-am supărat.
   Am corectat şi gata!
   Adevărul în care trebuie să trăm include şi adevărurile ştiinţelor, inclusiv pe cel al gramaticii.

 14. ioan zice:

  Daca vine base prin zona va rog inchideti coppiii in case …

 15. elisa zice:

  M-as fi mirat sa fi gasit ei un om altfel decat pe masura lor,cine se aseamna se aduna.Adica asta nu este nemaipomenit de grav?
  Curios ca fiul meu mi-a zis imediat ca are rezerve fata de Iohanis,mie imi placuse cum a vorbit,calm,linistit,ponderat,oricum facea fata.

  Intre cei ai lui Geoana si Basescu,votez Basescu,pentru ca nu doresc sa mai vad fete palide,pardon rosii pe ecrane,desi nu am TV,cand se intampla sa fiu in vizita si sa fie TV deschis.
  Traiasca regele . 🙂

 16. Traian Basescu finantat de GRU a provocat caderea guvernului CDR

  Ofiterii SIE loiali, activi pe spatiul fostelor tări sovietice, au făcut mai multe informări în Centrala SIE, despre “lucrătura” de la Bucuresti. Toate au fost blocate. Nu au ajuns nici la Seful Serviciului de Informatii Externe (SIE) din acea perioadă Cătălin Harnagea, nici la presedintele tării. Avertizorii au fost dati afară din SIE sub diferite pretexte. Mai târziu, acestia au informat Președintia, Comisia Parlamentară de Control SIE și alte instituții despre trădare si corupție. Nu au fost luati în seamă. Ba mai mult, au fost prigoniti si trecuti în rezervă fără drept de pensie.

  Bani de la GRU pentru căderea guvernului Ciorbea

  În perioada 1996-1997, petrecerile de la cabana de protocol a Directiei Silvice Hemeius, de lângă Bacău s-au înmultit. Cabana se află acum în Parcul de la Hemeius, o unitate de cercetare de 50 ha apartinând Institutului de Cercetări si Amenajări Silvice București (ICAS), aflată sub tutela Romsilva.

  Presa locală a scris pe larg despre chiolhanele udate din plin cu băutură si animate de moldo-rusoaice, ale unor politicieni aflati la putere atunci ca si acum. Articolele respective nu au fost luate în seamă de presa centrală sau pur si simplu au dispărut de pe Internet. Mai multi politicieni, alături de ofiteri Spetsnaz (trupe speciale ale Armatei Rosii care actionează în spatele frontului, împotriva inamiculu) si GRU au pus la punct acolo strategia de prăbusire a guvernării CDR. Emil Constantinescu dăduse un semnal prea brutal de apropiere de structurile euro-atlantice.

  Cel putin două partide politice au primit, la scurt timp, sponsorizări în bani prin intermediul băncii PROMEX, filiala din Moscova, prin care serviciile secrete rusești derulează de mai multi ani, activităti în România si Ucraina. Mai exact, filiala de pe strada Ilinka nr.13 a băncii PROMEX, ulterior mutată ceva mai sus pe strada Maroseyka 1, 9/2 în vecinătatea faimoasei piețe Liublianka.

  În perioada 1996-1997, banii au fost transferati în România cu acordul presedintelui al filialei PROMEX generalul Mihail Gorbunov (fost angajat în Centrala Serviciului Secret al Armatei Sovietice GRU). Gorbunov este căsătorit cu o româncă Silvia si este prieten la cataramă cu miliardarii Abramovici si Hodorkovski. După ce a devenit actionar majoritar la Promex Bank, a vândut actiunile si s-a reprofilat. În momentul de fată detine una dintre cele mai mari firme rusesti de transport gaz lichefiat din Rusia. Legătura cu filiera moldovenească a afacerii era asigurată de un amiralul GRU, fost director General Adjunct al Razvarujenia – Romtehnica rusilor, al cărui nume nu-l dezvălui. Deocamdată. Ofiterul a fost reprezentant al agentiei în Spania si Franta si a fost printre altele si sef al Razvarujenia la Cairo, filială prin care se promovau exporturile de armament rusesc in zona orientului mijlociu. Se pare că în fostul sediu al băncii de pe Ilinka, oficialii de la Kremlin au mutat o mare parte a arhivelor KGB.

  Despre aceste afaceri, pot da relatii Nistor Vasile, fost vicepresedinte si actual presedinte PD-L Bacău, Mihai Darie fost ofiter DIE, secretar executiv PD la acea dată si un apropiat al acestora, M.P. Cebotari. Omul de afaceri “basarabean” a fost garda de corp a unor importanti demnitari rusi, ofiter Spestnaz,apoi agent GRU sub acoperire cu experientă îndelungată în misiuni grele în tări ca Irlanda si Iordania. În vârstă de 50 de ani, Cebotari învârte afaceri cu motorină si alti combustibili, materii prime si materiale din Rusia pe teritoriul României. Recent se văita că niste românasi cu bisnisuri din domeniul real-estate i-au tras clapa dispărând cu o sumă mare de bani. Desi se laudă că ar fi moldovean, constraspionajul detine date certe că Cebotari s-a născut în Rusia, activând cu preponderență la Vladivostok. si-a luat cetățenie moldovenească, pentru a activa cât mai usor pe teritoriul României. Prima sotie locuieste la Moscova. Ultima misiune din 2008 a lui Cebotari s-a desfăsurat în Sri Lanka, la Colombo.

  “Aveam treabă… A trebuit să mă duc!”, spune zâmbind Cebotari despre misiune. Serviciul de Informatii Externe îl are în atentie pe Cebotari de cel putin 10 ani, permitandu-i totusi să actioneze pe teritoriul României datorită sprijinului politic PDL.

  Despre „trădarea de la Hemeius” a fost informat în amănunt si Petre Roman, sef al Partidului Democrat la acea dată. În cursul anului 2007, fostul premier declara că pe teritoriul României au rămas zeci de mii de agenți GRU si KGB, dezvăluind legăturile apropiate dintre securistul D.I.E. Marin Antonescu(fost sef filiala PDL Dambovita) si Traian Băsescu.

  O criză politică anuntată

  “Trădarea de la Hemeius“ s-a lăsat cu un lant de demisii, scandaluri si a culminat cu prăbusirea Guvernului Ciorbea în martie 1998.Operatiunea a fost declansata de catre actualul sef al statului, Traian Basescu.

  “Specialistul în crize” cum a fost numit de opozitie Traian Băsescu a declansat nebunia politică în 28 decembrie 1997, în urma unui interviu acordat în Evenimentul Zilei, viitorului său consilier pe probleme de politică internă si mai apoi Sef SIE, Claudiu Săftoiu. Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun în bloc demisiile din guvern. PD iese de la guvernare, apoi după o lună de criză în sânul Coalitiei, Victor Ciorbea demisionează. Conventia Democrată si tărănistii intrau într-o criză din care nu si-au mai revenit nici astăzi. Ei bine, despre toate aceste evenimente se stia cu cel putin trei luni înainte, cel putin la nivelul doi al conducerii Serviciului de Informații Externe. Informatiile culese de agentii români din afara tării sunt dovada că scenariul căderii guvernului Ciorbea, fusese îndelung pregătit si raportat către cercuri interesate externe.

  Informările “diplomatilor”, blocate în SIE

  Surse din cadrul Serviciului de Informatii Externe au confirmat că primul care a semnalat “Trădarea de la Hemeius“ a fost ofiterul sub acoperire Ilie Stănică. În 1997, Stănică era consilier economic la Stockholm si cadru “asociat” al SIE, sub directa coordonare a generalului Grigore Istrate. Stănică a cules informatii referitoare la căderea guvernului Ciorbea pe toată perioada august-septembrie 1997. A trimis o informare completă prin curier diplomatic, în Centrala SIE în septembrie-octombrie, acelasi an. Informatia a sosit în Centrală pe Spatiul Nordic – Marea Britanie, Irlanda, Stockholm, Copenhaga. Conform documentului, un agent dublu arab, trebuia să se deplaseze la Bucuresti pentru a da informatii suplimentare. Nota trimisă de Stănică, prezenta în amănunt scenariul căderii guvernului Ciorbea. Totul organizat cu ajutorul unor agenti GRU si a complicilor, ministrii în executiv. Guvernul Ciorbea, ca dealtfel si presedintele Emil Constantinescu deranjau foarte tare datorită avântului reformator si apropierii de Occident. Datele au ajuns la directia care se ocupa de curier diplomatic. La departamentul “Curier diplomatic” lucrau la vremea aceea 4 ofițeri SIE – 1 sef, 2 subalterni, 1 responsabil cu curierul diplomatic.

  Unul dintre ofiteri are si acum o copie a informării lui Stănică.

  Omul a fost dat afară de generalul Silviu Predoiu, seful Directiei Generale de Protectie Internă în 2005, după ce i s-au înscenat niste mizerii. În mod normal, SIE trebuia să exploateze datele si să-i informeze mai departe pe beneficiari. Cătălin Harnagea, izolat strategic în actuala clădire a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, fost sediu al Securitătii, numită si “Banca” din strada Batistei nu a fost informat. Nici presedintele tării la acea dată, Emil Constantinescu. Cel care a blocat informatia în Centrală a fost generalul Grigore Istrate, securist vechi, fost sef al Directiei de Protectie a Operatiunilor din SIE. Pentru astfel de servicii, în prezent rezervistul Istrate a fost reangajat pe post de consilier civil al adjunctului Silviu Predoiu. Unul dintre aceia care cumulează pensia de general cu salariul de consilier.
  O părticică din “Arhiva Mitrohin”

  Haosul s-a produs conform planului, iar la începutul anului 1998, guvernul a căzut. Tărănistii au fost discreditati pentru totdeauna. Informatia se mula perfect pe “Lista lui Severin”. Cap de listă printre agenţii români.

  “ – Lista lui Severin cu spionii din mass-media si partide politice a provenit de la SIE? A avut Adrian Severin dreptate?

  – Lista nu a provenit de la SIE. După ce Severin a anuntat că a intrat în posesia unei liste cu jurnalisti si politicieni spioni, au circulat în institutie mai multe liste, ca să se vadă dacă transpiră vreun nume. Dacă lista pe care am văzut-o eu este cea pe care o detinea si fostul ministru de externe, atunci în proportie de 99,9% este adevarată si deci Severin a avut dreptate.”, fragment din interviul generalului Corneliu Grigoras, fost sef al Directiei de Protectie a Muncii si Cadrelor din Serviciul de Informaţii Externe – 1998. Ofiterul acoperit (cu numele de cod Cuza) a reusit în cele din urmă să informeze Presedintia despre trădare. A fost dat afară din Serviciul de Informatii Externe cu o tinichea de coadă.

  Pe parcursul anului 2005, alt fost ofiter acoperit pe spatiul sovietic a depus independent de primul, la conducerea SIE, Presedentie, Parlament, câteva informări care incriminau personalităti politice implicate în “Trădarea de la Hemeius“. Cu nume si date concrete. A fost marginalizat, acuzat de trădare, anchetat mai multe luni de acelasi general Silviu Predoiu. Apoi a fost exclus din SIE. Cătălin Harngea, fostul sef SIE în legislatura Constantinescu a recunoscut într-o emisiune la Antena 3, că nu a fost informat cu privire la această afacere.(Ovidiu Ohanesian)

  • Moromete zice:

   Lefter.
   Ai vorbit mult si nu ai spus mai nimic care sa poata fi verificat de noi, acesti micuti. O fi asta o formare profesionala, deprinderea de a prezenta date si fapte care pot fi verificate doar de superiorii tai, oameni potenti, cu bani, relatii, putere.
   Trebuie sa inveti sa furnizezi informatii( comprimate sau detaliate) care sa poata fi verificate si de marea masa a cetatenilor, asta daca vrei sa fi credibil.

   in alta ordine de idei, trebuia sa zici ca esti un fel de reprezentant al ANTENELOR- ANT 3 aici. De la o vreme imi batea la ochi ca prea vedeam scrise, de catre tine, multe rele despre Basescu si despre Voiculescu nimic.
   Da chiar asa nene nimic nimic despre radacina istorica a lucrurilor ? Nimic despre tatuci, nimic despre Serpii cei vechi si batrani de peste 60, 70 ani ?
   Degeaba ne vorbesti despre odrasle daca nu ne vorbesti mai intai despre parinti, despre stramosi. Vrei sa credem ca Basescu, fiind mai tot pe mare, a coordonat si a dat si Lovitura de stat din 1989 ? Si mai apoi a planificat mineriadele, el avand sub 40 ani pe atunci ?
   Mai intai invata ca pentru ca parintii au mancat agurida, copiilor li s-au strapezit dintii.
   PS: pe adrian severin ni-l dai ca exemplu de credibilitate ?

 17. @Moromete

  Ma crezi sau nu… Sunt somer (sau hai sa zicem free-lancer – traduc texte pe apucate, de orice factura: am tradus de la psihologie, politica filosofie, pentru doctoranzi imbecili, pana la texte despre pivoti feroviari si masini de prelucrat ciment fixe, trecand prin anuarul ecologist). Abia reusim sa ne platim chiria, eu si sotia mea, mai mult din leafa ei. Am insa surse bune si incerc sa ma folosesc de ele, daca tot stau acasa toata ziua. Crezi ca daca lucram pentru moguli eram disperat? Sau sarac?
  Pur si simplu ma folosesc de educatia mea pentru a ma juca. Dar prostii nu scriu. Cu atat mai putin minciuni toxice. Un pic de rabdare in a sapa pe blogul meu te-ar putea lamuri.
  Mai am un pic pana sa-mi vand cu suferinta chitarile, la juma de pret, pentru a trece si luna asta. Iar toate astea mi se intampla de cand Tariceanu a plecat de la putere: la acel moment, septembrie 2007, venitul gospodariei era de 1000 si un pic de euro. Acum e mai mic de 500. Si vrei sa am incredere in Boc si Basescu???
  Nu vreau sa fiu bogat. Vreau doar sa am un acoperis deasupra capului.

  Daca e sa iasa Basescu din nou, intr-o luna am plecat in Australia. Si nu ma mai uit inapoi (fireste, blog o sa am, si dinti si mai ascutiti!)

  • Moromete zice:

   Toti putem gresi, chiar daca am fi cel mai bine intentionati si am avea multe informatii.
   Nu zic ca scri prostii sau minciuni toxice. Dar daca tot ce spui este doar o parte dintr-un intreg ansamblu, chiar daca acea parte este reala si cel mai bine intentionata si prezentata, ne putem afla pe un drum gresit din pctul de vedere al unei viziuni globale sau al Lui Dumnezeu(pentru cei care cred in El).
   Referitor la faptul ca-ti merge mai rau acum, nu e cel mai bun mijloc de masurare, nu e obiectiv. In politica, in cele pamantesti nu se poate fara victime colaterale. Si eu pentru o vreme sunt victima colaterala, detaliile nu conteaza ca nu pot fi verificate. Si tu si altii se poate sa fiti victime colaterale. Dar daca vine PSD alte grupuri de oameni vor lua locul victimelor colaterale si altii in locul lor o vor duce mai bine. Se poate ca in ultimul an sa fi suferit 5 milioane, dar sub PSD sa sufere 10 sau 15 mil. Si foarte important, nu uita, in ultimul an PDL nu a fost singur la putere, ci a fost obligat sa se lase tarat ori catre PNL Patriciu, ori catre PSD. Pan la urma fiind impinsi catre PSD.
   Dar sa revin la victimele colaterale. Chiar daca ar fi invers, si sub PDL si Basescu am suferi 10 mil pentru o vreme si sub PSD doar 5 sau 1 mil, asta nu ar insemna ca tara si noi ne aflam pe calea cea buna.
   Cred ca este esential sa ne fie descoperit care este suferinta si voia placuta Lui Dumnezeu pe termen lung. De fapt El numai pe termene foarte lungi, pe vesnicie face planuri. ( am zis acestea pentru ca e blog crestin si se asteapta de la crestini sa gandeasca altfel). Asa ca ce sa mai zicem, faca-se voia Sa. Daca Vrea si noi suntem pregatiti o sa ni-l dea si pe Geoana, ca si asa romanii vor sa le incerce pe toate, toate combinatiile.

   Apropo de plecat, ce zici ca diaspora l-a votat pe Basescu in proportie de peste 50%, poate chiar 60% ? Si aceia stiu mai bine ca noi ce fac, inteleg mai bine ca noi democratia. Asta se poate verifica pe saituri ziare, cati dintre romanii plecati au votat cu Basescu inca din primul tur. Daca era dupa diaspora nu mai aveam tur2.

   • Moromete zice:

    imi pari mai tanar de 25 ani. Dar sa ne bucuram ca pe viitor o sa invatam si o sa intelegem tot mai mult. Caci „toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu” Romani 8 v.28.

    Chiar daca acum si aici gresesc mult … pe viitor, daca sunt dintre cei care-L iubesc pe Dumnezeu o sa gresesc tot mai putin.

  • Marius David zice:

   draga Felix, spune/mi si mie cu chitarile…
   cum pot ajuta, ca sa nu le vinzi, daca le vinzi nu le da in bataie de joc.
   scrie/mi pe privat, te rog!!

  • adrian zice:

   @Felix
   Nici nu stii cat de bine te inteleg la capitolul „scazut veniturile”… Si spun asta fara sa fiu somer… Imi inchipui ca nu-ti este deloc usor.
   Cam asa se traduce, dupa 5 ani, urarea „sa traiti bine!”… 😦
   Vara aceasta a fost foarte dificila din punct de vedere economic pentru foarte multi dintre noi. Nu si pentru Ridzi&Udrea Company… Pentru aceste madame de Pompadour (care nu au nici macar cultura doamnei de Pompadour – mai curand sunt un fel de Mita Baston si Didina Mazu!) nu au existat si nu exista decat crize de isterie. Financiar, domniile lor se vor „descurca” acum si pururea…
   Nu voi vota pe 6 decembrie. Am calculat ca procesul de vot, in cazul meu, necesita un consum de circa 250 calorii. Tinand cont ca e criza, voi face economie. 🙂
   Iti urez sa ai parte de cat mai multe comenzi „grase” in anul ce vine!

 18. Lucian zice:

  Fratilor Basescu ,,poate„ a batut un copil e adevarat deplorabil din partea lui si de condamnat dar sa nu uitam ca Iliescu si ai lui PSD-isti au batut mii de oameni nevinovati. Amintiti-va de episoadele ,,Mneriada „ cum facea Iliescu dreptate.

  • Marius David zice:

   Da, este o bătaie diferită. Totuși … de la televizor se vede altfel.
   Mineriada se vede ca civism, atitudine patriotică.
   Așa se vede prin ochelarii domnului Iliescu.
   Prin ochelarii domnlui Băsescu… lipsă la inventar în ziua în care i s/a arătat filmulețul…. pumnul se vede mîngîiere.

 19. @Moromete

  Am 42 de ani, multumesc. Viziteaza-mi blog-ul, daca ai bunavointa. Iarta-mi rautatile de acolo si incearca sa iei ce e bun acolo. Nu e usor, ce-i drept…

 20. Multumesc frumos, Marius. Evident, ar fi o tampenie sa le vand. Ne descurcam noi, pana una alta. Intelege si Oana (sotia mea) ca nu merita sa vinzi chitari la care tii pentru o solutie de termen scurt. Inca stam in picioare. Si inca ma lupt, cu ajutorul Domnului. Ea are job, iar eu mai pigulesc cate ceva.
  Multumesc inca o data.

 21. E nevoie de evidente? Iata-le! (http://amalgammax.wordpress.com – dar urmariti mai ales link-urile!) Va trebuie insa mult travaliu!
  Spor la lectura!

 22. @Adrian
  Multumesc:)

  @Adrian @Marius
  Voturile cu 0 calorii si cu 500 de calorii sunt falsificabile. Oricum, mai bine cu 0 calorii.
  Bine nu ne va fi nicicum, tuturor. Dar prefer sa votez Johannis, stampiland Geoana. Ma simt ca si cand as vota cu un Carol I bis…(sper ca nu v-ati imaginat ca-l iubesc pe prostanac… – Doamne iarta-ma, ca e interzis sa faci prost un om – Mt. 5:22)

  • Marius David zice:

   Ehehe, s-au dus vremurile alea, FElix, nici măcar la nemţi nu mai este materialul din care a fost făcut Carol I.
   Nici măcar Johannis n umai crede în guvernul acela.

   • Moromete zice:

    Te cred Marius. Nemtii au fost candva mari. Tine de ridicarea imperiilor si decaderea lor. Odata cu nazismul nemtii s-au dus de tot de la putere, chiar daca la fel ca si grecii mai au in sange unele din calitatile care candva , candva au contat si i-au consacrat.
    Roata se tot invarte, dar vin altii si altii.
    Carol I nici macar nu a fost facut din material nemtesc de pe la 1900. Ci parca unul mai vechi, mai de calitate, de 1850 plecat din Germania si calit, conservat prin alte parti.
    Interesant pentru istorici, de analizat cand si pe unde a plecat, din Germania, familia din care a provenit Carol I.

    • Marius David zice:

     Uite un domentiu de cercetare şi investigare. Aici numai Adrian ne poate ajuta 🙂

    • adrian zice:

     Din cate stiu eu, familia Hohenzollern nu a plecat din Germania, pe care a condus-o pana in 1918 (stiu ca Ferdinand a fost renegat de neamurile sale din Germania, in momentul intrarii Romaniei in razboi impotriva Puterilor Centrale). Au avut reprezentanti prin toata Europa (mai ales prin casatorii), dar nu se poate spune ca au parasit vreodata Germania.

     • Marius David zice:

      da, renegarea lui FErdinand est o chestiune pe care s-a scris foarte puţin după ştiinţa mea. Există ceva bibligrafie pe temă?
      Soţia mea este foarte interesată de tot ce este legat de familia regală.

 23. amatorul zice:

  Ieri am scris un comentariu pe blogul domnului Geoana. din nefericire, asa cum m-am asteptat, desi a fost foarte pertinent, nu a vazut „lumina blogolui”
  N-am fost foarte elogios, dar nici sarcastic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.