Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Foarte frumos! Cred ca live suna mult mai bine decat inregistrat video. Felicitari si sa se bucure de acest instrument minunat!
sigur sună mult mai bine, am auzit acest instrument cînd şi-a deschis gura în atelierul lui Gyury baci. Era încă nefinisat.
suna superb de atunci
nu există tehnică să reproducă sunetul aşa cum se aude el natural.
superb instrumentul si muzica deasemenea. stiam inregistrarile lui Nicolae Szekely de pe tube dar nu m am gandit ca sunt facute in Ro.
sînt făcute în România cu tehnică elementară. să încercăm să vedemde un album…
Domnul Szekely a inregistrat vreun album?
Daca da, de unde poate fi cumparat?
din păcate nu a înregistrat încă, este un singur album înregistrat, dar nu multiplicat al lui Caius HEra,
aici este nevoie de mecenat pentru încurajarea acestui fel de muzică.
Donaţiile sînt primite! 🙂
haideţi să încercăm să visăm la un album Szekely-Hera-Lazăr-Deak, lutenişti români pe un singur album, cîte patru piese fiecare.
Pentru a inregistra asemenea instrumente trebuie folosit analog recording, microfon cu lampa, etc, Se pierde prea mult daca se foloseste digital si produsul e slab.
Cum se poate face asta, Mihai?
tocmai mi-am bătut capul cu asta … am înregistrat un instrument supriză … vine în vreo două zile.
Am înregistrat şi bucata pentru Ascultarea Credinţei şi iese „ca porcu”, ca să mă exprim foarte frumos….
Fa un Search pe You tube , ANALOG RECORDING
sper să ajute puţin.. mai ales pentru cei din Braşov, Ploieşti… ar merita
Marius,trebuie sa afli pe cineva , in Romania care are aparatura analog,
deci un recorder cu banda profesionist sau cel putin semi profesionist,
Microfon cu lampa ,stereo
preamplificator cu lampi
ah, nu cred că este asta în Romania, voi vorbi cu cineva care are studio, dar nu cred.
Deci asta e scoala veche de inregistrari, daca gasesti pe cineva care a lucrat pe la ceva studiouri ca Electrecord , sau alte case de discuri.
Si recorgingul e o arta pe care doar putini o cunosc.
Cu siguranta astfel de aparatura exista la Radiodifuziunea Romana.
da, asta am văzut,
primu meu disc a fost înregistrat oribil. Au fost şi alte probleme acolo… dar inginerul de sunet este al doilea artist, este la fel ca traducătorul în literatură.
Cu vreo doi ani in urma am contactat un studio de inregistrari din Romania, Mesaj parca se numeste, pentru ca doream sa inregistrez un CD. Acolo banuiesc ca dispun de aparatura profesionista pentru ca practica niste preturi destul de piperate.
inregistrarile „pe lampi” au farmecul lor, se pot face inregistrari de calitate si „digital”. un microfon cu preamplificator cu lampa (de fapt preamplificator cu lampa ca microfonul e microfon…) nu e chiar asa o raritate. de ex. si eu am un amplificator/preamp cu lampi costruit de un prieten dupa o schema marshall. eu nu vad necesitatea analogului si lampii. normal ca are farmec insa tocmai lampa creaza distorsiuni mai mari. lampile mai sunt folosite doar de chitaristi (chitara electrica) si pentru audiofili foarte pretentiosi.
Digital distorton e ma rau decit harmonic distortion. In digital format componentele harmonice sunt drastic reduse sunetul devine aproape unidimensional, transparent si rece. Marhall din cite stiu ,nu produce recording preamps. De indicat ar fi Universal Audio mic tube preamp iar pentru microfon
firme ca Neuman, AKG, Sony…… . Chiar daca produsul final e pe digital format
, e mai bine ca procesarea sa sa fie facuta analog.
nu era vorba de o schema de recording preamp marshall ci de un head pentru chitara electrica. am dat numai o idee, ca nu sunt asa de rare. sunt de acord distorsiunea digitala sau a tranzistorilor e mult mai „urata” decat a lampilor. caracteristica lampilor e modul in care se atinge distorsiunea, foarte lin, smooth spun unii, pe cand la tranzistori e brusca. e adevarat au un sunet cald. ce e de remarcat insa e ca lampile intra in distorsiune mult mai repede decat alte mijloace de amplificare/preamp asta face sa nu fie chiar hi-fi dar sunetul este … placut.
iarăşi mă bucur că am blog… uite cîte lucruri învăţ…
interesant ce spui, am văzut un astfel de studio de înregistrări în bucureşti… era tot cu lămpi. Era la o televiziune privată.
Uite aici
http://www.butleraudio.com/tubeservants3.html
Mulțumesc, m-a impresionat designul!
Pingback: Miki Szekely un chitarist convertit la lăută « Marius Cruceru
Pingback: Prima bucată la lăută: “O, Doamne, aşterne Slava Ta!” | Marius Cruceru
Pingback: Miki Szekely cu vihuela | Marius Cruceru
Pingback: Uvertură la lăută cu 10 coarde şi lăuta cu 8 coruri “Lorinczi” | Marius Cruceru