Instrumentul îngerilor

Luni este o zi grea de obicei, dar această luni a fost frumoasă. Am petrecut cu prieteni, am cîntat cu ei, am discutat. A fost spectaculoasă întîlnirea de la prînz între prof. dr. Nicolae Bica, Maistrul Gyorgy Lorinczi şi prof. Ioan Sabău. Am ascultat istoria muzicii în cantina Universităţii Emanuel între ciorbe şi pireu de cartofi, apoi am studiat primele măsuri din BWV 997 şi am primit explicaţii despre felul în care Bach reia tema ascendent-descendentă din prima parte descendent-ascendent-descendent, în a doua parte. 

Seara concertului a fost deschisă de Lauren Bota, sopranistă formată în şcoala muzicală din Detroit, şi de  Stephanie Crabb, violonistă, formată în şcoala americană de vioară de un profesor chinez (asta este America, nu?). Stephanie ne-a cîntat pe o vioară de luthier, care meştereşte cîte două viori în fiecare an. 

Apoi a urmat prezentarea Maistrului şi miniconcertul de chitară. Păcat că pentru Milonga de la Bis chitaristul a fost „răcit” la mîini. A fost greşeala mea. Trebuia să pun miniconcertul înainte de prezentare şi să nu-l las pe chitarist să îşi răcească mîinile. De ţinut minte pentru data viitoare! Preludiile lui Villa Lobos au fost cîntate în ordine inversă: 3, 2, 1.

Unul dintre studenţii mei a fost mai rapid. Se pare că fac ucenici şi la blogging 🙂 şi a pus cîteva iutubizări pe blogul său. 

Sper ca invitaţii noştri să nu se supere că au fost iutubizaţi fără drept de apel.


Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Chitara, Lauta, Muzica, Pt. studenţii mei, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Instrumentul îngerilor

 1. guitarschizofrenic zice:

  superb! am intrat pe chanelul lui extremguitar pe tube si am urmarit si preludile lui villa lobos, superb… sper ca avea voie sa le puna!

  • Marius David zice:

   uita-te pe blogul lui Trezire, are Legnani, cu o ezitare sau două şi două preludii,
   Ezitările sînt din vina mea, l-am pus la lucru neîncălzit sau, mai bine spus, „răcit” se încălzise la 6.30 şi a început să cînte aproape de 8.00. Criminal pentru nişte piese aşa de grele, dar ce îmi place cel mai mult la Neluţu SAbău, aşa cum a remarcat şi domnul Eryk MAnyak şi domnul Papp Attila, precum şi presa care a fost în sală… este interpretarea.
   Interpretarea preludiului 1 este una dintre cele mai reuşite.

 2. guitarschizofrenic zice:

  villa lobos a fost foarte energic si in acelasi timp foarte echilibrat, foarte greu de atins dinamic si cu mult feeling. legnani mi a placut foarte mult interpretarea si cred ca a iesit foarte foarte bine. cred ca a fost autentic in spiritul scolii vieneze, multi canta azi legnani sor sau giuliani cu interpretari din perioada romantica cea ce cred ca nu e potrivit. cat despre incalzire nu cred ca multa lume si a dat seama!

 3. M-am gândit şi la copyright dar în acelaşi timp la următorul concert.

 4. Pingback: Şi doamna Lăută… « lumea adam(a)ică

 5. Flautu fermecat zice:

  Am si eu o nelamurire: de ce faceti astfel de lucruri acolo?
  Nu se face in lumea muzicala buna asa ceva si voi, niste amatori, faceti astfel de promovari.
  Ce castig puteti avea din asta? Vad ca este mai mult o initiativa privata.

  • Marius David zice:

   Draga Flautu fermecat, mi s-a pus de vreo 5 ori intrebarea asta zilele acestea. De ce fac eu asta din moment ce altii ar trebui sa o faca.
   Intrebarea lor si a ta mi-a dat de gindit,
   Intrebarea voastra este PENTRU CE? Adica care este interesul sau cistigul… Este un interes: vizibilitatea universitatii, sa ma dau mare etc. 🙂
   Intrebarea cred ca trebuie pusa altfel: DE CE?
   Nu trebuie cautat SCOPUL, ci CAUZA … uneori.

   M-am analizat mult dupa intrebarea ta, de asta n-am raspuns imediat, mi-a mai pus si altcineva, un reporter, aceeasi intrebare, i-am raspuns simplu: PENTRU CA POT!
   De aia.
   Sint lucruri pe care eu le pot face si altii nu le pot face. M-am gindit ce as putea sa fac pentru oras, pnetru mine, pentru copiii mei, pentru comunitatea baptista daca am oarece influenta si putere. Da, este o chestiune care tine de administrarea autoritatii si puterii, intr-n fel.
   Cred ca invatam asta de la Dumnezeu, Dumnezeu n-a fost silit sa faca creatia si mintuirea, a creat pentru ca A PUTUT, nu numai pentru dragostea Lui.
   Exista si DE CE-uri ale fiecarei actiuni, nu numai PENTRU CE-uri,

   cind nu voi mai putea nu voi mai face.
   Cu puterea si influenta poti face faorte multe lucruri, o gramada de lucruri, raul este nelimitat, binele este limitat,
   Binele este limitat de timp, de bani, de tot felul de constringeri aici in trup si carne, Raul nu este limitat decit de Dragoste,

   Eu sper ca am facut asta DIN Dragoste nu PENTRU dragoste.
   pentru ca am PUTUT face SI asta, nu pentru ca A TREBUIT sa fac SI ASTA.

   Sper ca am fost bine inteles. Multumesc pentru intrebarea care m-a pus pe gind.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.