Criminal sau medic?

He took the blade. It was bright silver. He loved the way it glistened. It felt good in his hand. He cut deep into her chest again and again. He showed no emotion, no recognition of her humanity. She lay motionless, her life gone. He made no attempt to cover the body. Later that night over a beer he openly talked to a stranger in the bar about what he had done. The stranger felt ill.

Aşa îşi începe Don Carson articolul de pe Desiring God. Hermeneut fiind, ne încearcă cu un test de hermeneză cu un citat care poate fi interpretat în cel puţin două feluri: este vorba de un criminal în serie, un ucigaş cu sufletul amorţit de rău sau este vorba de un autopsier, care are sufletul amorţit, dar din vederea a prea multă moarte.  Problema pusă de autor ne îndreaptă către dilema fundamentală atunci cînd citim Biblia: cine este Dumnezeu de fapt?

Acum citim cartea Numeri cu Biserica şi familia. Citim despre un Dumnezeu care omoară întîi 250 de oameni într-un mod neobişnuit, i-a înghiţit pămîntul cu tot cu focul din candelele lor.

Numeri 16:32  Şi şi-a deschis pământul gura sa şi i-a înghiţit pe ei şi casele lor, pe toţi oamenii lui Core şi toată averea;
33  Şi s-au pogorât ei cu toate câte aveau de vii în locuinţa morţilor, i-a acoperit pământul şi au pierit din mijlocul obştii.

34  Şi tot Israelul, care era împrejurul lor, a fugit la strigătele lor, că ziceau: „Să nu ne înghită şi pe noi pământul!”
35  A ieşit apoi foc de la Domnul şi a mistuit pe cei două sute cincizeci de bărbaţi care au adus tămâie.

Dar imediat cîteva versete mai încolo o scenă mai sîngeroasă:

Numeri 16:47  Atunci Aaron a luat, cum îi zisese Moise, a alergat în mijlocul obştii şi iată se începuse moartea în popor; şi a pus tămâia şi s-a rugat pentru popor;
48  Şi stând el între morţi şi vii, a încetat bătaia.
49  Au murit atunci din pedepsirea aceea paisprezece mii şapte sute de oameni, afară de cei ce muriseră pentru răzvrătirea lui Core.
50  Iar după ce a încetat pedepsirea, s-a întors Aaron la Moise, la uşa cortului adunării.

Aşadar, cine este Dumnezeu de fapt? Bun, îndurător, plin de dragoste sau un tiran setos de sînge? Sau … şi … şi sau … nici… nici?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Meditaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Criminal sau medic?

 1. Alexandru zice:

  Unii spun „in opinia mea Dumnezeu este” …dar nu studiaza Cuvantul, Scriptura intreaga pentru a descoperi Imaginea de Ansamblu, Caracterul Total al lui Dumnezeu.

  Si daca le prezinti un Dumnezeu manios, sfant, gelos, care ne controleaza viata (Bun, îndurător, plin de dragoste sau un tiran setos de sînge) …el iti va spune ” vai vai ..dar dumnezeul meu nu este asa”. – pentru ca a fost consolidat, construit, alcautuit prin inchipuire si imaginatie personala.
  Un „dumnezeu micut” realizat prin prisma personalitatii si poftelor lor.

  Nu este Domnul original al Bibliei.

  va recomand un audio scurt de 8 min. vazut de mine chiar azi.
  Este relevant intrebarii lansate ” Cine este Dumnezeu de fapt”. Este Domnul Scripturii. Un Domn al Bibliei intregi. Al tuturor pasajelor.


  Biblical Ignorance and Tradition Jim McClarty

  Ideea de baza a acestui material este aceasta ..”Cei care isi vor deschide cel mai mult gura sa combata Caracterul lui Dumnezeu, sunt chiar cei ignoranti care nu studiaza Sfanta Scriptura” si inlocuiesc Imaginea lui Dumnezeu cu „traditia opiniilor lor”.

  Va salut

 2. Rodica Botan zice:

  …eu cred ca singurul fel in care noi oamenii cunoastem cu adevarat orice, este prin experienta…Domnul Isus ii spune unuia…”du-te si spune CE TI-A FACUT tie Domnul…”

  Eu cred ca asta este pentru mine Dumnezeu…CE MI-A FACUT MIE…aia este experienta mea cu El, si de felul cum raspund acestei experiente depinde restul…daca raspund cu recunostinta sau cu indiferenta…ca daca ar fii dupa merite…s-ar scufunda pamintul…si ar ramine gol…

 3. viorica zice:

  Dumnezeu este suveran in toate lucrurile ;Creatie,istorie suveran in Rascumparare,in prioritate,moralitate ,judecata ,guvernare,in chemare,nastere .Cind omul l-a nesocotit pe Dumnezeu si a calcat porunca lui ,El l-a pedepsit ,dar nu l-a abandonat si acesta e un mare har .El este in control in toate lucrurile .Omul se poate revolta impotriva lui Dumnezeu ,dar niciodata nu poate ispravi ce nu-i ingaduie Dumnezeu .

 4. Marius David zice:

  Alexandru, Dumnezeu ESTE … de aici începe teologia, probabil aici ar trebui să se şi oprească…

  Rodica, cunoaşterea doar prin experienţă este periculoasă, ea trebuie combinată cu Legea, „Cum citeşti în ea?”, cu asistenţa comunităţii, a poporului lui Dumnezeu, altfel am fi în haos.

  Da, Viorica, Dumnezeu se ţine de om, tocmai de aceea îl şi pedepseşte. Problema este cu pedeapsa veşnică despre care unii spun că n-ar exista tocmai pornind de la descrierea lui Dumnezeu ca Dragoste.

 5. Mihai Corcea zice:

  Aşadar, cine este Dumnezeu de fapt? Cel ce este de trei ori sfânt. Cel în care trebuie să ne gasim placerea.

  „There is only one atribute of God that is ever raised to the third degree of repetition in Scripture. There is only one characteristic of God that is communicated in the superlative degree. The Bible doesn’t simply say that He is „Holy” or that He is „Holy, Holy” but that He is „Holy, Holy, Holy”. The Bible doesn’t say that God is „Mercy, Mercy, Mercy” or „Love, Love, Love” or „Justice, Justice, Justice” or „Wrath, Wrath, Wrath” but that He is „Holy, Holy, Holy”. This is a dimension of God that consumes His very essence.” R. C. Sproul

  Probabil că Sfinţenia Lui a determinat existenţa evenimentelor din Numeri 16, pentru că spre deosebire de Dumnezeu, oamenii pedepsiţi în acel episod erau „Razvrătiţi, Răzvrătiţi, Răzvrătiţi” faţă de Dumnezeul ce i-a creat. Care ar trebui să fie reacţia noastră? Să ne gasim placerea in Dumnezeul Sfânt Sfânt Sfânt, pentru ca Slava Lui să se vada prin noi.

  ” God is most glorified in me when I am most satisfied in Him (…) Oh how we need, a bringing together of mind and heart, of thought and passion because God is onlz half glorified when He is known accurately and not delighted in with the hear” John Piper

 6. Rodica Botan zice:

  Inainte de a citi raspunsul tau, am citit ce am scris;daca nu-mi vedeam numele n-as fi crezut ca am scris eu…

  N-am exprimat nici un pic din ce aveam de spus, iar ce am spus seamana cu ceva ce ar spune aia de se arunca pe jos la televizor…

  Dumnezeu nu este definit de cit percep eu…dar vroiam sa spun ca sint limitata sa-L cunosc doar la cit pot sa citesc , sa inteleg, sa-l iubesc si sa simt…

  La cit sint de marunta, mai imi dau si cu parerea…

 7. Patrix zice:

  Iata aici un articol excelent pe o tema asemanatoare

  http://www.albertmohler.com/blog_read.php?id=3335

 8. Marius David zice:

  Mihai, Patrix, muluţmim pentru citate şi indicaţii, link-uri.

  Rodica, chiar dacă greşim putem să ne spunem părerea într-un cadru în care putem fi corectaţi, uceniciţi, mai bine spus.

  Excleent articolul lui Mohler, mai are Piper acum un articol despre dragostea necondiţionată a lui Dumnezeu.

  http://www.desiringgod.org/Blog/1645_Is_Gods_Love_Unconditional/

 9. vaisamar zice:

  Pe mine, dacă mă pot încrede în abilităţile mele de hermeneut, textul mă trimite clar la o chestie clinică. Nu prea văd elementul de „criminalistică”. Ce criminal în serie vorbeşte „casually” despre „realizările” sale? 🙂

 10. Marius David zice:

  VAisamar, textul este intentionat ambiguu, tocmai de dragul didacticitatii. Continuarea lamureste …

 11. Pingback: Dacă ai fi bogat?, Recesiune sau “resetare”?, Criminal sau medic? « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.