Mă aflu în Spania
dar nu pentru lupta cu morile de vînt…. deşi asemenea subiecte par a fi tocmai o astfel de înfruntare…
am venit pentru o conferinţă legată de modul în care, în aceste vremuri extrem de tulburi, creştinii ar trebui să îşi administreze finanţele. Nu cred că cele peste „2300 de versete din Scripturi care vorbesc despre resursele materiale şi administrarea lor, despre modul în care ne raportăm la bani şi posesiuni sînt în zadar, în aceeaşi carte în care găsim vreo 500 de locuri în care citim despre rugăciune şi alte vreo 500 în care putem citi despre credinţă” (Howard Dayton).
Încercăm să ne gîndim la cîteva subiecte, pe care sper să le putem atinge, nicidecum epuiza, în cele patru sesiuni alocate discuţiilor.
Iată cîteva dintre punctele în care ne vom opri:
Principii, priorităţi, valori, reguli, obiceiuri?
Ar trebui să existe vreo diferenţă între modul în care orice altă familie şi o familie creştină îşi administrează bunurile?
Ce înseamnă „familie creştină”?
Familia, comunitate care administrează resurse.
Care sînt resursele pe care le avem în stăpînire?
Proprietari sau administratori?
Banii, un lucru rău?
„Aşa face toată lumea!” Putem trăi curaţi şi fără compromis într-o lume în care onestitatea nu mai reprezintă o valoare?
Datornici? Ce facem cu „băncile”?
Care este diferenţa dintre zeciuială şi dărnicie? Care este „partea Domnului”?
Am putea economisi în criză? Trebuie să economisim?
Cum muncim? Cînd este prea mult? Cînd este lene… ce înseamnă să facem toate lucrurile „ca pentru Domnul”?
Ar fi posibil, în ciuda faptului că este dureros, să îţi faci un buget petru anul viitor? Cum ai putea face acest lucru?
Cînd este vremea să le dăm bani copiiilor pentru a-i administra?
„Este prea devreme să-i trimitem la muncă, să se bucure de copilărie, am suferit noi destul”. Cînd ar trebui să înveţe copiii noştri etica muncii şi arta administrării resurselor?
Cînd prea puţin este prea puţin şi cînd prea mult este prea mult…. diferenţa dintre „sărăcie”, „necesitate”, „confort” şi „lux”.
Cum ar trebui să trăiască nişte peregrini care au destinaţia finală spre altă lume?
Cuvinte rele şi cuvinte bune? datorie, zeciuală, onestitate, buget, rugăciune, sfat, patron, şef, stăpîn, investiţie, economii, garant, muncă, cheltuieli, risipă…
Le mulţumesc colegilor de la facultatea de Management, în special conf. univ. dr. Sebastian Văduva, pentru materialele oferite, consultanţa şi bibliografia extrem de utilă.
Recomand cu mare căldură materialele Crown Financial Ministries.
Bibliografie recomandată:
Alcorn, Randy, Money, Possesions and Eternity, Tyndale House Publishers, Wheaton, 2003
Dayton, Howard, Your Money Counts, the biblical guide to earning, spending, saving, investing, giving and getting out of debt, Crown Financial Ministries, 1996.
Fooshee, Geoge, You Can Be Financially Free, Old Tappan, NJ, Revell, 1976,
McConaughy, David, Money, the Acid Test, Westminster Press, Philadelphia, 1918,
banii ,un lucru rau? „banii „de azi da!-un instrument al raului,un generator de rau si un rau in sine
Banii n-au fost niciodată un lucru rău. Nu suport niciodată când mai aud de la amvon rostit versetul cu pasiune: banii sunt rădăcina tuturor relelor. Zice că „DRAGOSTEA” de bani este rădăcina, nu banii în sine.
Banii sunt doar un mijloc de a supravieţui în lumea asta materială, un mijloc, o unealtă cu care construieşti, niciodată scopul în sine.
corect, IUBIREA de bani…
azi banii sunt un lucru rau ,prin ceea ce reprezintasi prin modul in care sunt produsi:bani=debit;sistemul monetar reprezinta una din modalitatile principale prin care cei care-l folosesc(marea majoritate) devin tot mai saraci(sau doar tot mai indatorati in cazul celor mai „privilegiati”),iar cei care-l stapanesc si gestioneaza (f. putini) devin tot mai bogati si mai puternici
Doamne in aceste zile de pe urma, ajuta-ne sa ne deprindem sa fim multumitori si atunci nu vom alerga toata ziua sa adunam comori pe pamant .
“2300 de versete din Scripturi care vorbesc despre resursele materiale şi administrarea lor, despre modul în care ne raportăm la bani şi posesiuni sînt în zadar, în aceeaşi carte în care găsim vreo 500 de locuri în care citim despre rugăciune şi alte vreo 500 în care putem citi despre credinţă” – comparatia este mai mult decat deplasata. Deci, concluzia ar putea fi ca banii sunt mai importanti ca rugaciunea si credinta? Dar de o comparatie intre cele 2300 de versete despre bani si acelea in care apare numele Hristos ce parere aveti?
Toate bune si frumoase cu materialele „Crown Financial Ministries”. pana la….zeciuiala. „Crown Financial Ministries” = educatia financiara a credinciosului pentru a-l transforma intr-un zeciuielist consistent. Si, nu-i asa, zeciuiala nu-i obligatorie dar esti sub blestem daca nu zeciuiesti (Maleahi).
1.Care sunt sansele unui crestin nascut din nou aflat sub blestemul neplatii zeciuielii de a mai fi mantuit?
2.Ca sa iesi de sub acest blestem (al neplatii zeciuielii) ar trebui sa zeciuiesti retroactiv?
3.Exista oare un teolog al prosperitatii care sa nu faca propaganda pentru zeciuiala?
4.De ce oare mormonii si adventistii ,ca mari inaintasi in ale zeciuielii (stranse la centru), combina atat de frumos aceasta practica cu sabatul si mancarea Kosher iar noi nu putem?
5.In teologia zeciuielii se aplica regulile generale de hermeneutica si exegeza sau se face derogare de la ele? Ce spune patristica si istoria bisericii despre zeciuiala? Cine, cum si de ce a practicat-o in 2.000 de ani de crestinism?
6. A platit Isus zeciuiala? Cui a platit-o? Dar apostolii? Strangeau apostolii zeciuiala? De la cine strangeau? Erau aceleasi reguli in ce priveste zeciuiala pentru crestinii evrei ca si pentru crestinii dintre neamuri? Daca da, de ce? Daca nu, de ce? Cum a evoluat zeciuiala?
7.Mai platesc acum evreii necrestini zeciuiala? Cum au finantat evreii sinagogile de-a lungul timpului?
Are dreptate Emil „Toate bune si frumoase cu materialele “Crown Financial Ministries”. pana la….zeciuiala. “Crown Financial Ministries” = educatia financiara a credinciosului pentru a-l transforma intr-un zeciuielist consistent. Si, nu-i asa, zeciuiala nu-i obligatorie dar esti sub blestem daca nu zeciuiesti (Maleahi). ” Si eu am folosit resurse dela Crown Financial si am aceeasi parere. In sugestia lor cum sa contruiesti un buget iti spun sa calculezi zeciuala din salariul brut (inainte de taxe )