„Eu nu, mulţumesc.”

Subscriu:

Eu nu sunt reprezentată de cei care sunt acum în stradă.
Nici de cei violenti, nici de cei paşnici, nici de revoltaţii de profesie, nici de pensionarii obosiţi, nici de curajoşii indignaţi nevoie-mare. Să nu îndrăznească cineva să afirme că ceea ce se întâmplă acum pe străzi este imaginea întregii Românii.

Analişti foarte deştepti vorbeau ieri pe toate canalele de televiziune în numele meu. Eu nu am delegat pe nimeni să-mi strige nemulţumirea în piaţă, deşi îmi pasă şi mie dureros de mult de această ţară.

Eu nu am experienţa acestui mod de acţiune, eu nu am cultura violenţei, eu nu am timpul si energia necesare pentru a protesta în stradă. Eu încerc zi de zi, 8 sau 10 ore să imi fac cât mai bine munca pentru care sunt profesional pregatită, eu imi educ copii in virtutea valorilor în care cred, ca şi cum am trăi într-o lume a meritocraţiei, ca şi cum educaţia încă mai contează, eu încerc să ofer şi să cer corectitudine prin fiecare gest social.

Încerc sa-mi iau bilet de câte ori urc în tramvai, să nu arunc mizeria pe jos, să nu dau şpagă, să separ gunoiul menajer în pungi, să iau bonul fiscal de la spălătoria din colţ, să fiu ambasadorul îndârjit al ţării mele de câte ori am prilejul să fiu în străinatate sau să invit în casa mea străini. E puţin? Poate. “Mai înainte de a te intreba ce poate face tara pentru tine, intreba-te ce faci tu pentru tara ” spunea J.

F Kennedy. Ce-ar fi să ne uităm fiecare în ograda proprie, măcar un pic, poate vom întelege de ce nimic nu mai funcţionează cum trebuie. Si să începem cu munca. Dacă eu respect statul plătindu-mi toate impozitele la timp aş avea pretentia, modesta, să fiu la rând-mi respectată. E mult?

Eu nu sunt mai puţin dezamagită politic decât marea mulţime onestă a nemulţumiţilor zilei, însa eu nu cred ca aceasta e soluţia.

Eu nu cred că doborând şi desfiinţând în acest mod instituţii sau oameni, ceea ce am pune în loc, pe un asemenea teren mistuit de violenţă, va creşte sănătos.

Citeşte mai departe AICI

TExtul este scris de Rodica Ardelean

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Citate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

78 de răspunsuri la „Eu nu, mulţumesc.”

 1. Nelu zice:

  Articolul este interesant, multa pasiune pentru a afirma ceva prin negatii. Insa, e bine ca e de pe hotnews!

 2. Protestul e o manifestare a democratiei. Cand cei care conduc fac ce vor, cand nu te mai reprezinta, cand nu mai respecta principiile democratice, atunci apelezi la libera exprimare si-ti manifesti nemultumirea.
  Dupa cum probabil ati observat azi, are efect (depinde si cat de nesimtiti sau de tupeisti sunt cei care conduc): legea a fost retrasa, Arafat s-a intors (cu bonus: conditii, participarea la redactarea noii legi).
  Poti sa muncesti zi lumina si sa faci mii de lucruri corecte pentru o lume mai buna. Daca esti nemultumit si n-o spui, inseamna ca esti de acord cu tot ceea ce fac cei care conduc si chiar ii incurajezi sa continue asa.

 3. Incoerente, in opinia mea, parerile doamnei. De o astfel de confuzie ideologica are nevoie actualul sistem asa numita „democratie liberala”, de fapt neoliberalismul salbatic care controleaza intreaga lume, deoarece parerile exprimate nu au „dinti”, nu ameninta actuala putere, in sensul cel mai larg. Si eu imi cumpar bilet la tren si nu mananc seminte in autobuz, si, cu toate acestea, particip la demonstratii similare inorasul in care traiesc. Ca si cum acestea s-ar exclude reciproc. Doamna nu este decat varianta soft a celor care-si imagineaza ca mancand „organic” vor schimba cumva lumea. E ridicol.

 4. 2nan zice:

  Subscriu la textul Rodicăi Ardelean.
  Nici eu, nici familia mea nu suntem reprezentaţi de panicarzii de pe străzi.

  Îmi iubesc ţara de piatră şi pe cea de carne şi n-am emigrat tocmai din acest motiv, dar furnicarul (10 mii de oameni la nivelul ţării!), insistenţa cu care îşi cer rezolvate acum şi aici, imediat – instant! – nevoile mă trimite cu gândul la un personaj pe care l-aş caracteriza cel mai bine ca neisprăvit: domnul Goe.

  Scriitorul nu ne-a spus ce s-a mai întâmplat cu Goe în viaţă, dacă a ajuns om mare, dacă i-a venit mintea la cap şi dacă a îmbătrânit cuminte. Nici dacă cei din jur i-au suportat mofturile la vremea maturităţii.
  Zic ‘la vremea maturităţii’, pentru că Goe n-a ajuns niciodată la maturitate. A rămas un neisprăvit: „Dă-mi şi fă-mi! Acum! Imediat! Dacă nu, bat din picior şi ţip şi mă tăvălesc pe jos şi sparg ceva!”.

  După ce au păpat bine şi s-au îmbuibat de-a dreptul de „Sfintele Sărbători de Iarnă”, acum, ajunşi lefteri din pricina necumpătării, toţi vor bani! Un singur lucru este, în esenţă, „nevoia” urgentă a acestui Goe al poporului: banul. Restul este doar ambalaj de cuvinte, ca să dea bine ”revendicările”.

  Ură, violenţă, venin scuipat în stradă, pe la colţuri şi mai ales prin mass media.
  Iacă-l pe Goe poporanul!

  Ca să se împlinească Scriuptura care zice în Psalmul 1: “Ferice de cine… nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori”.

  Goe e „creştin de 2000 de ani”, e “creştin de când apostolul Andrei a predicat în Dobrogea”, e evlavios nevoie mare – că merge la toate praznicele, pupă toate mortăciunile, aprinde lumânări peste lumânări şi sărută cu regularitate Evanghelia ferecată în argint în fiecare duminică dimineaţa (pe care n-ar deschide-o să o citească, ferească Dumnezeu!) – e încântat că trăieşte în şi face parte din “Grădina Maicii Domnului”, se roagă la toţi sfinţii şi pupă toate scândurile boite.

  După care Goe, acest “creştin ortodox”, îşi “vine în fire” şi începe să îşi arate goliciunile feminine pe la tv-uri, prin ziare şi reviste, ba chiar pe stradă. Goiţinele dezmăţate de prin emisiunile tv (care plac Goiţanilor la fel de dezmăţaţi care se holbează la ele, pe sticlă, cu badogul de bere în mână, în vreme ce nevasta găteşte cuminte şi spală copiii la fund) sunt toate creştine ortodoxe. Că dacă era pocăite, zburau din biserică. În schimb în “sfânta noastră ortodoxie” (grosul poporului) sistemul imunitar moral este “admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire”!

  Când te duci la iarbă verde, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să strângi mizeriile lăsate de Domnul Goe cu BMW X5 în creierul munţilor: pet-uri, can-uri, ungi, hârtii, coji, bidoane de ulei, resturi de toate felurile şi câte şi mai câte. Că dacă le-a adus pline sus, nu putea să le ia cu el înapoi goale, jos? Nu putea, pentru că aia e “treaba primăriei”, să-i strângă mizeriile!

  Dacă lucrează la stat, exact asta şi face: stă. Nu tot timpul, dar suficient de mult ca să se simtă îndreptăţit să urle cu furie în stradă: “Sânge, sânge! Capul lui Moţoc vrem!” Bun, o să li se dea alt Moţoc, că de 21 de ani, i se tot dau poporului Moţoci după Moţoci. Şi de fiecare dată tot nemulţumit rămâne! Dar nu s-ar întreba – ferească Sfântul! – dacă nu cumva şi-i merită şi dacă nu cumva aceşti ciocoi mai vechi şi mai noi nu sunt ceea ce poate el, poporul, să dea mai bun!
  Nici n-ar cădea pe genunchi să îl întrebe pe Stăpân de ce merg lucrurile aşa ş ice are el, Goe Românul de făcut?

  Şi mai ales n-ar mulţumi pentru că a apucat ziua de azi!
  A uitat cum era să ai rafturile goale şi să primeşti pe cartelă ulei, salam de soia, unt şi ouă.
  A uitat cum era să înveţi în sesiune la lumânare, cu şuba pe tine şi căciula pe cap în casă, cu pixul la subţioară ca să nu-ţi îngheţe, cu program de apă călâie de 2 ore pe zi şi gaz metan la aragaz doar 3-4 ore pe noapte.
  A uitat cum era să ai un singur partid şi un “geniu conducător” – acum are câte o mie din fiecare!

  A uitat să mulţumească pentru toate binefacerile de care, în ciuda lucrurilor încă netocmite, se bucură de 21 de ani încoace.
  Asta e problema, că a uitat să mulţumească!
  Şi a uitat să se mulţumească, să aibă frâu.
  A uitat că e creştin şi că mulţumirea începe când “ai cu ce să mănânci şi cu ce să te îmbraci”.
  A uitat să mai aibă frâu!
  Vrea imediat lux, luxul vestului “civilizat” unde bisericile devine muzee.

  Asta e problema cea mai mare a lui Goe: a uitat că are la Cine să apeleze şi că de El depinde în primul rând.
  De aceea nu-i mai fumegă fitilul, de aceea nici nu are frâu – nici în pretenţii, nici în limbaj, nici în comportament.
  Pentru că e încă NEisprăvit.
  E Goe!

  Noroc că nu sunt toţi aşa – mulţumesc că ai îndrăznit să ne aminteşti asta, Rodica Ardelean!

  • marinelblaj zice:

   Excelent scris! O radiografie absolut perfectă Şi dureroasă în acelaşi timp!

  • Asta e un articol in sine.

   • marinelblaj zice:

    Exact! Şi încă unul foarte bun!

    • eLioR. zice:

     bun dar pe langa, sau f subiectiv.

     • marinelblaj zice:

      eLioR, ori, ori… Mie mi se pare mai degrabă că, spre deosebire de punctul de pornire, care este o privire de ansamblu, cu nuanţe strict subiective (mă refer la articolul de bază), comentariul lui 2nan este ca si când ar fi pus mâna pe microscop, pătrunzând în profunzimea individului ce formează „subiectul” atitudinii mulţimii.
      Deci… deloc „pe lângă”! Iar subiectiv… cine nu e?

     • 2nan zice:

      @eLioR Januarius 19, 2012 at 8:57 pm

      Recunosc şi eu că da, articolaşul meu este PE LÂNGĂ, cum zici.
      Este la fel de PE LÂNGĂ precum erau, la vremea aceea, şi parabolele Unuia de care poporul nu a învăţat să asculte. La o prea infimă scară, cuvintele mele, româneşti de-a dreptul – ca să nu se deranjeze nimeni de lucrurile de import (cum a scris oarecine pe pagina aceasta) – la o prea infimă scară, cuvintele pe care le-am scris ar putea atinge sau trece PE LÂNGĂ, în funcţie de calitatea cititorului.

      Poporul acela, este poporul acesta!
      Şi dacă acela a avut o Şansă, şi acesta ar putea-o avea. Numai că Goe (care e doar o parte, nu tot poporul român – să nu cumva să îndrăznească cineva să îi pună pe toţi într-o oală!) crede că se poate descurca singur, cu mijloace altele decât cele recomandate de Acela trimis de Sus de Tot.
      Nu e nicio problemă, fiindcă ce se seamănă azi, aceea se culege mâine, după cum ceea ce s-a semănat în ultimii 21 de ani, culegem azi.

      TIMPUL oricum lămureşte totul. El îi lămureşte pe toţi cei care au au ochi să vadă. Mai trec 10, mai trec 20 de ani, se mai însoară omul, mai creşte câţiva copii, începe să vadă şi el viaţa cu alţi ochi, mai priveşte şi în jur cu mintea ceva mai matură şi în final, PRICEPE.

      Eu am răbdare. Poate au şi alţii. Dacă or să aibă, atunci n-or să treacă PE LÂNGĂ. Or să priceapă şi ei ceva. De n-o fi prea târziu!

  • Irina zice:

   si sugestia dvs. care e, sa acceptam un guvern care trece toate legile proaste folosind raspunderea parlamantara?dvs. va descurcati numai cu haine si cu mancare?n-aveti nevoie de locuinta in care sa locuiti decent, nu luxos!n-aveti nevoie de bani ca sa purtati copiii la scoala, sa le dati o educatie?si de bani ca sa platiti curentul, caldura, gazul si apa?in caz ca nu traiti cu capul in vreo groapa, ca strutul, ati vedea ca majoritatea romanilor traiesc ca pe vremea lui Ceausescu fiindca, desi muncesc din greu, din salar nu pot acoperi nevoile de baza, ale lor si ale familiei!!am fost cu copilul la urgenta, si m-au rugat sa trec strada pana la farmacie, ca sa cumpar o fiola de fenobarbital, ca nu aveau!e normal, in conditiile in care muncesc, si platesc asigurare de sanatate?am de ce sa fiu multumita, cand sunt jefuita de fata de un nebun si de clica sa?ma iertati, dar comentariul dvs. e de toata jena, nedemn de un om care isi mai spune si crestin.

   • 2nan zice:

    @ Irina

    Am propus cumva pasivitatea?
    Am propus cumva mulţumirea orbească?
    Am susţinut guvernul actual?
    Dacă aşa aţi citit, nu aţi înţeles mare lucru, de fapt chiar nimic.
    Mai citiţi de câteva ori. Veţi pricepe.

    p.s. apropo: ce soluţie propuneţi Dvs.? – una de care să nu vă jenaţi peste 10 ani, demnă de o femeie creştină.

    • trebuia sa explicati mai bine. nu puteti scrie la general si sa pretindeti intelegerea nuantelor.

     de asemenea, nu puteti pretinde o gandire crestina, biblica, unei societati ne-educata in aceasta. de altfel, 20 de ani vi se pare o perioada scurta de asteptat. salariul mediu este la 82 la suta din cel din 1989.

     • 2nan zice:

      Mulţumesc.
      Tocmai asta este, Ciprian Simuţ: Goe Românul este NEeducat. Îi lipseşte DUMNEZEU din cei 7 ani de acasă şi din restul petrecuţi prin societate. Spoiala nu-i ajută, îl lasă tot aşa cum este.
      De aici şi dificultăţile prezente, fie ele şi hermeneutice ale cuiva.

      Apropo: care ar fi soluţia, după Moţoc 3?
      Moţoc 4 şi aşa mai departe.
      Revoltocraţia.
      Avem deja tradiţie. 🙂
      Eu sper în folosirea unor mijloace mai inteligente, chiar dacă, fiind strategice, cer un timp mai îndelungat. Lui Moise, Iosua şi Caleb le-au trebuit 40 de ani.

      • da, si lui Noe 120, fara nici un rezultat.

       nu cred ca Dl Goe se reflecta doar in cei pe care ii descrieti dvs. Dl Goe se gaseste si in cel sarac, si in cel cult, si in cel analfabet, si in…cat se poate de practic, in orice om. Si oameni cu dacii lasa mizerii prin munti, si oameni cu dacii injura ca la usa cortului…pentru omul ramane om indiferent de starea sociala.

       ar fi de dorit un al doilea articol cu Dl Goe adaptat realitatii tuturor claselor sociale.

       • 2nan zice:

        Foarte de acord că Goe Românul merge şi în opinci, şi cu Porsche-ul, că poate fi şi analfabet şi cu diplome.
        Tocmai asta era şi ideea: Goe Românul este universal
        Sau cum scriai: „Dl Goe se gaseste si in cel sarac, si in cel cult, si in cel analfabet”.

        M-am oprit.
        Fiiindcă
        „si in…cat se poate de practic, in orice om.” refuz să cred că Goe e esenţa umanităţii. Tocmai de aceea scriitorul îl zugrăveşte ca anormalitate.
        Şi tocmai pe reacţia de bun simţ a cititorului mizează el când se foloseşte de personaj: nu fiţi ca el, măi oameni buni! măi români!

        Ca şi el, şi eu cred în OM, în omul zidit după chipul şi asemănarea CELUI SFÂNT!

    • Irina zice:

     am citit si am inteles ca, dupa parerea dvs., oamenii nu mai pot de bine dar nu le-ajunge, vor lux, si de asta au iesit in strada. va citez :„După ce au păpat bine şi s-au îmbuibat de-a dreptul de “Sfintele Sărbători de Iarnă”, acum, ajunşi lefteri din pricina necumpătării, toţi vor bani! Un singur lucru este, în esenţă, “nevoia” urgentă a acestui Goe al poporului: banul. Restul este doar ambalaj de cuvinte, ca să dea bine ”revendicările”. „

     Din punctul meu de vedere solutia e iesirea masiva in strada si protestul pasnic contra acestui guvern si a acestei caricaturi de presedinte, care si-a dat in stamba suficient.

     • 2nan zice:

      Doamnă

      nu aţi propus – deci nu aveţi – nicio soluţie la problemă.
      Problema sunt banii – de lipsa lor v-aţi plâns şi Dvs., în jurul lor v-aţi organizat comentariul.

      Cineva, tot pe pagina asta, ceva mai jos întreba: „şi pe cine să punem în loc?”
      Nici întrebarea respectivă nu atinge chestiunea.

      Fiindcă esenţial este nu să demolăm – mai ales în vremuri dificile în care Europa noastră se clatină – doar ca să ne satisfacem frustrările, ci să privim un pic mai departe de ziua de mâine. Ultimii 21 de ani au dovedit că schimbările de guverne nu au rezolvat PROBLEMA ROMÂNIEI. Problema noastră este una mai adâncă, iar cei care nu o văd, reacţionează visceral, nereflectat, contextual, ca la fotbal: vine mingea spre ei şi… buf un şut în ea! Libertatea este acolo, în spaţiul dintre stimul şi reacţie, dacă chiar ne oferim spaţiul acela pentru reflecţie.
      După care se dau de ceasul morţii că iarăşi au sperat prosteşte, că iarăşi au fost traşi pe sfoară de noul guvern şi de noul preşedinte în care-şi puseseră toate speranţele.
      Şi iarăşi nemulţumire, şi iarăşi ieşit în stradă, iarăşi ură şi venin, şi iarăşi câteva capete însângerate.

      Problema nu sunt capetele însângerate, că de ele nu ducem lipsă de 21 de ani încoace, ci problema este că nu apar capetele (a se citi: caracterele) acelea luminate – iar Goe nici măcar nu bagă de seamă.
      El ştie una şi bună: hai în stradă! Uă!

      Revoltaţii vor capete de Moţoci? Foarte bine. Să le pună acolo unde le stau picioarele. Treaba lor! Dar se întreabă oare Goe acesta ce va fi mâine? De unde îi vor veni banii? – că din cer, ca mana, n-or să-i cadă câtu-i lumea şi pământul.
      Şi se mai întreabă oare Goe de ce el produce numai astfel de reprezentanţi la nivel înalt?

      Asta e problema naţiunii noastre, doamnă! Maturitatea. Moralitatea.
      Vorba unui personaj dostoievskian: „Dacă DUMNEZEU nu există, totul e permis. ”
      Sau, ca să traduc pe înţelesul tuturor: „Dacă DUMNEZEU nu e inclus în ecuaţia naţională, totul e posibil”.

      p.s. şi eu vreau, ca şi Dvs. şi ca cei mulţi, soluţii la starea stării, dar le prefer pe cele inteligente; şi continui să sper!

      • Irina zice:

       sa sperati ce?ca se pocaieste Basescu ?

       • 2nan zice:

        @ Irina – Januarius 19, 2012 at 11:40 am

        sa sperati ce?ca se pocaieste Basescu ?

        Mai sper că masa uriaşă, larg majoritară (deci critică!) a acestui popor care se declară „creştin de 2000 de ani” se va trezi şi se va pocăi masiv de multe rele de dinăuntru, ca astfel să dea DUMNEZEU şi rezolvarea relelor de dinafară, după cum e scris:

        „Dacã poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va cãuta Faţa Mea, şi se va abate de la cãile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta pãcatul, şi-i voi tãmãdui ţara.” (2Cr.7:14).

       • Edgar zice:

        @2nan

        E corecta folosirea acestei promisiuni? Intreb si eu…

  • gh.iulian(l'exateo) zice:

   exista deasemenea si un mr. goe amirican,sau americanizat-acesta e vanghelic ultraortodox-el si f.democrat si foarte fidel ordinii si autoritatii-functioneaza doar ascultand intotdeauna orbeste de oricine se erijeaza in autoritate, in toate domeniile si aspectele vietii sale tihnite si plafonate(intotdeauna de altcineva)-asa a citit el biblia(de fapt asa i-a fost explicata).el stie ca autoritatile sunt de Sus si a te revolta e pacat-uita ca se bucura din plin de viata intr-o tara nascuta dintr-o revolutie(facuta de crestini si masoni!);el are constiinta impacata cand vede (daca i se arata) vreo victima colaterala a actiunilor armatelor platite de el,trimise de guvernul votat de el(cresti dealtfel)sa planteze cu forta stilul sau de viata mai bun in vreo tara indepartata(si cu subsol bogat-o coincidenta)-doar el nu a facut nimic. …

   • Shifu zice:

    Solutiile oferite la ce?
    La bani? ca asta vrea poporul.
    O sa scoata Ponta si Antonescu bani din portofelul lor, uite solutia! – or sa sponsorizeze poporul roman din fonduri proprii.
    Sau poate de la FMI?

 5. nusa zice:

  Domnilor, doamnă ! De ce incă mai traim cu impresia că in țara asta există o democratie?
  Cind nu suntem decit niste sclavi! Sclavii uniunii europene,F.M.I , ect!
  SIncer ceea ce lipseste tarii mele sunt pe putin 3 lucruri.
  1. Teama de Dumnezeu!
  2.Lipsa educatiei!
  3. Generatia noastra si-a pierdut identitatea! taranul romana nu mai este taran! intelectualul nu mai e intelectual! politicieni am ajuns cu totii!
  Păcat mon cheri ;mare păcat!

 6. naomi zice:

  Are dreptate.
  Cine s-a fript odata sufla si in iaurt.
  In 1989 am iesit in strada si ce am rezolvat? Al sustinut niste marginalizati care si-au batut joc de noi. Ei de data asta nu mai „punem botul”.
  Oricum noi stim ca nu iesitul in strada va rezolva situatia din Romania, ci intoarcerea la Dumnezeu. „…dacă nu păzeşte Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzeşte.”

 7. Mihai-Sorin zice:

  Motto:
  ” Cuvântul Domnului ..a vorbit astfel: .. când va păcătui o ţară împotriva Mea dedându-se la fărădelege, şi Îmi voi întinde mâna împotriva ei – dacă îi voi sfărâma toiagul pâinii, dacă îi voi trimite foametea.. chiar de ar fi în mijlocul ei aceşti trei oameni: Noe, Daniel şi Iov, ei nu şi-ar mântui decât sufletul lor prin neprihănirea lor, zice Domnul Dumnezeu” Ezechiel 14:12-14

  „Violenta pasnica” sau „viata ponosita”..?

  1.”Eu nu sunt reprezentată de cei care sunt acum în stradă”
  Eu da..
  – sunt reprezentat de cei ce sunt acum in strada,
  de cei pasnici care suporta mai degraaba esecul bisericii la nivel national decat esecul clasei politice.. cine ar putea afirma in adevar si dreptate ca macar o biserica denominationala (ortodoxa, catolica, baptista, penticostala etc )si-a facut datoria fata de tara postind asa cum trebuie si opunandu-se in rugaciune atat cat trebuie pentru implinirea cuvintelor din 2 CRonici 7:14
  – eu (noi) am delegat pe oricine sa ne strige nemultumirea in piata, prin lasitate si lipsa de combativitate spiritual-sociala si organizare la nivel national a unei miscari spirituale pentru vindecarea tarii (REVOLUTIA ALBA), in acest fel, pe cale de consecinta, in mod tacit oricare dintre noi am delegat pe oricine sa strige nemultumirea noastra cu gura lor.

  2.”Eu nu am experienţa acestui mod de acţiune, eu nu am cultura violenţei, eu nu am timpul si energia necesare pentru a protesta în stradă”
  – eu da, noi da ar trebui sa avem experienta si cultura „violentei pasnice” adica a rugaciunii fierbinti si asidue inaintea Tronuluii indurarii al Lui Dumnezeu, dealtfel avem si timpul si energia (cf ne-a dat tot) necesare pentru a protesta pe „strada ingusta” in rugaciune pentru tara
  3.”eu nu cred ca aceasta e soluţia”
  – eu da, cred ca asta e o solutie, desi nu cea ideala pentru schimbare dar totusi o solutie (desigur nu din partea crestinilor); oare nu astfel am ajuns in 89 la schimbare? pacat ca nu am stiut sa pastram ce am castigat
  4. „Eu nu cred că doborând şi desfiinţând în acest mod instituţii sau oameni..”
  – eu cred ca doborand si desfiintand reperele ilegitime ale acestui soi de oameni si institutiii auto-denaturate, orice am pune in loc poate creste sanatos caci nimeni nu smulge o planta otravitoare ca sa puna o alta de aceeasi specie in loc, va pune implicit o planta folositoare, daca nu hranitoare cel mult incantatoare, frumoasa, decorativa -( putem vorbi de o asa zisa terapie prin frumusete, fie ca e vorba domeniile culturii fie ca e vorba de orice domeniu social)
  5. eu cred ca ar trebui sa intelegem ca daca noi nu vom face ceva pentru schimbare in tara o vor face altii si o vor face asa cum stiu ei
  6. eu cred ca nu ar fi ceva mai dezastruos decat sa ajungem sub puterea cuvintelor din motto, dar oare nu suntem deja pe acesta cale..ca tara ca natiune?
  7.eu cred ca oricine nu se implica in vindecarea tarii practiand violenta pasnica (adica o viata de rugaciune combativa impotriva duhurilor rautatii si pentru atragerea bunavointei si binecuvantariii Lui Dumnezeu asupra traii este condamnat la o „viata ponosita”, veche, neanoita si obositoare.
  In fond nu e mai obositor sa traiesti o „viata plictisitoare” decat o „viata istovitoare” ?

 8. adrian zice:

  dansa ba, altii da!
  Tot asa, unii (multi, 80% din cetatenii du drept de vot!) nu se simteau reprezentati de „pietarii” din 1990. Textul doamnei m-a dus cu gandul la indemnurile la „liniste, pace sociala si munca” de pe vremuri ale lui Ion Iliescu. Democratia nu este nici adunatura de ultrasi bezmetici, dar nici pension unde domnisoarele pivesc fluturi cu lupa si citesc cu melancolie poezii romatice. Nici eu nu am chef de mitinguri si cu atat mai putin de revolutii (mi-a ajuns una!). Dar nu cred ca daca cineva striga „jos cutare!” scade productivitatea muncii. Presedintele tarii ne-a sfatuit sa plecam din tara daca nu ne convine (de parca ar fi apartamentul fetei Excelentei Sale, ala ieftin, confort III). Pentru echilibru, nu cred ca strica sa i se strige, macar din cand in cand, si Domniei Sale ca, daca nu-i place tara, poate sa se duca sa conduca alta, eventual una din Africa unde un presedinte face tot ce vrea doar aruncand saci cu paine populatiei.
  Cand era presedinte Ion Iliescu multi clamau zilnic (pe drept) incalcarile Constituiei de catre acesta. Ce era rau pentru Iliescu, este bun in cazul actualului presedinte?!
  Daca imi cumpar bilet de autobuz, ma duc la serviciu, nu arunc hartii pe jos inseamna ca altii nu au voie sa faca manifestatii (biletul la control, mai intai, si apoi mitingul!)?! A pretins cineva ca o reprezinta pe doamna sussemnata?! Ce-ar fi daca am accepta ca cei care sunt in Piata se reprezinta fiecare pe sine (cu exceptia ultrasilor care cred ca ii reprezinta pe luptatorii de K1)?!
  Nici eu nu ma simt reprezentat de participantii la miting (e drept din cu totul alte motive decat ale doamnei – nu vad dictatura, nu vad totalitarismul, nu toate masurile pdl-iste au fost aberante, presedintele a facut si lucruri bune s.a.m.d.). Dar dupa ce citesc argumentatiile cu iz de (fals) pastel pacifist ale autoarei acestui articol, mai ca-mi vine sa iau drumul spre Piata Universitatii. 🙂
  Nu o fac, totusi. Energiile mele revolutionare s-au consumat ireversibil in decembrie 1989 si in prima jumatate a lui 1990… Nu-mi ramane decat sa iau partea buna a acestui guest post: in sfarsit, descoper ceva la care nu pot sa subscriu 100% in acord cu Marius Cruceru, eveniment atat de rar incat merita sarbatorit cu un ceai cald de lamaie! Vivat diversitatea, vivat cei care pot fi prieteni chiar si cand nu gandesc la fel! 🙂

 9. ar putea cineva sa enumere cateva legi pe care le-a initiat guvernul boc?
  aici nu ma refer la vorbe si promisiuni, ci la legi promovate, aparute in monitorul oficial.

 10. razvan zice:

  amintirile si trecutul nu trebuie sa ne ingradeasca exprimarea si folosirea libertatii. Intr-o buna zi cu totii ne vom lovi de institutiile statului, de nevoia de ajutor din partea sistemului sanitar.
  Ipocrizia si inconstienta sunt printre internauti la ele acasa: ruptura de societate si problemele acesteia printr-o simpla rugaciune, participarea la actiuni in urma carora „nimic nu s-a-ntamplat”,” toti sunt la fel” sunt piedici in a gandi liber.
  multumesc

 11. gh.iulian(l'exateo) zice:

  am pierdut timpul si am citit toata propaganda aia ,pardon articolul;eram curios sa vad solutiile oferite de autori;le-am vazut sunt aceleasi ca ale guvernului-sublime,dar lipsesc cu desavarsire

 12. michael zice:

  o schimbare semnificativa in societatea romaneasca nu poate avea loc mimand un soi de revolutie fara noima. problemele sunt in primul rand de etica a societatii. si pe cine sa inscaunezi? PSD? care are lider un primar analfabet, dar care topeste 120 000 de E intr`o saptamana cu amanta intr`o statiune exclusivista? se striga jos, dar pe cine punem sus? sa aud!

 13. Nelu zice:

  Consider articolul de fata o incercare de diversiune. Accentul este pus pe violenta unor „protestatari” si nu pe cauza iesirii oamenilor de bine in strada. Consider ca accentul, in aceste zile, se pune pe „violenta” conducatorilor actuali, care este indreptata impotriva propriului popor prin tot ceea ce acestia au facut mai ales in ultima vreme. Astfel, sa lasam pe fiecare sa-si manifeste opinia fara sa dispretuim si sa judecam. A pune uniforme pe oameni si a obliga pe cei de langa noi sa gandeasca doar dupa un tipar, consider ca este un lucru gresti. De ce sa judecam pe cei care ies in strada si spun ceea ce probabil multi dintre noi spunem doar in fata televizoarelor (conducerea tarii fura si …)? Si putin mai tarziu, dupa ce aceste persoane pe care le blamam acum (ma refer la protestatarii sinceri) vor influenta o schimbare sociala, vom iesi si noi sa ne bucuram de drepturile castigate. Oare sa fie vorba aici despre ipocrizie si manipulare?

 14. elisa zice:

  Lucreaza barbatii in zona la diferiti patroni care si-au facut fabricute in Romania, ca e rentabil cu mina de lucru ieftina; salariul 6-7-800/ lei; ca slugile fostului regim;
  ce batjocura!
  Pensia mea e mai mare , si imi ajunge pentru ca is singura, dar ce face un familist cu doi copii?
  care mai trebuie sa si manince, sa se imbrace sa-si ia caiete si carti la copii, sa-si plateasca caldura.
  Sa stam pe internet si sa citim scrisori „duioase”?
  Sunt convinsa ca doamna Rodica are strictul necesar; si copiii dinsei pot gusta si banalele si clementinele; dar eu vad aici in oras o multime de copii care nu au cele necesare traiului si „doamne-fereste” sa ai nevoie de dentist, (spre exemplu);
  dar nu-i nimic, ca se poate trai si fara dinti. 😦
  Suntem niste lasi.

  • Vivi zice:

   Elisa
   din scrisoarea lui Rodica nu reiese ca este impotriva rezolvarii problemelor. Ea are insa alta viziune cu privire la mijloacele care pot fi folosite.
   Si eu am 2 copii si nu ne scot banii din casa. Momentan sotul este somer, asa a fost situatia. Si cu toate astea nu iesim in strada si nu urlam si nu ne inveninam sufletul cu ura. Ii multumim lui Dzeu ca putem pune painea pe masa si stim ca asa cum nu ne-a lasat pana acum, nu ne va lasa nici de acum inainte.
   Si mai stim ca la El sunt solutiile pentru familia noastra, nu in strada. Ce exemplu sa le dam copiilor? Sa ii invatam sa urasca si sa iasa in strada, sau sa umble cu Domnul?
   Asa cum Rodica Ardelean are o pozitie mai nuantata, asa si noi in familie.

  • gh.iulian(l'exateo) zice:

   hai ca sunteti negativista,nu e chiar asa de rau…un om care stie sa se gospodareasca se descxurca din salariu ,din munca lui cinstitta. iaca ezemplu:

  • J. Florin Oprea zice:

   Regimul lui Traian Basescu este mult mai rau decit regimul lui N. Ceausescu pentru ca N. Ceausescu a dublat salariile Romanilor dupa 4 ani de presidentie, iar Basescu dupa 4 ani de presidentie le-a taiat salariile Romanilor cu 25%. Ce rusine!

 15. J. Florin Oprea zice:

  A trcut timpul si uite ca am ajuns in 2012. An considerat al Sfirsitului, daca ne luam dupa cele 3 calendare care exista si care sau ocupat de numararea anilor de la Noe si pina in prezent. Dar sa nu uitam ca aceste calendare nu sit facute prea exact, asa ca mai este un pic mai mult pina va fi Sfirsitului. Multii Romani se uita la rege nostru care are 90 de ani. Nici o speranta cu regele. Cel mai bun lucru care ar putea omenirea sa il faca acum este sa se pocaiasca.
  J. Florin Oprea

  • adrian zice:

   dupa calendarul dacilor costoboci sfarsitul va fi in 2013.

   • Potrivit unor profeti din California sfarsitul a veni in mai anul trecut. Nu mai tin minte ziua exacta, cred ca era o simbata si eram ocupat cu alte lucruri.

    • gh.iulian(l'exateo) zice:

     🙂 in mai pe 21, a mai fost apoi inca odata in octombrie_tot acelasi a „profetit”-supravetuise si el in mai 🙂

     • adrian zice:

      calendarul costobocilor este cel mai precis. Prezice o schimbare de mare sef geto-dac in 2012 provocata de conflictul cu unul din vracii vestiti in Dacia. Mai scrie acolo si ca in 2012 alegerile de sefii de triburi si ginti vor avea loc in acelasi timp cu cele ale pileatilor pentru Consiliul Marelui Rege. La fel, sunt prezise miscati ale comatilor in 2012. Datorita impreciziilor de calcul si aproximatiilor pe care a trebuit sa le faca cu socotitoarea din os de zimbru, costobocul care a facut calendarul a dat ca o marja de eroare de 17% (uimitor, dar este exact valoarea TVA-ului din Bosnia-Hertegovina!!!) . Vorbim prea mult de mayasi si nu cunoastem trecutul acestor meleaguri.

   • J. Florin Oprea zice:

    Dupa calendarul dacilor costoboci, cineva zicea ca sfirsitul va fi in 2039.

 16. Sigur au citit articolul si oameni care nu erau nemultumiti. Aceia nu comenteaza?
  Inteleg ca cei nemultumiti au vocea mai puternica si sunt indreptatiti sa isi strige pasurile… dar ceilalti? Au mai putine drepturi? Si eu subscriu la parerea doamnei… nici eu nu ma simt reprezentat, si, in plus, m-am saturat de atatea mitinguri. Oricare ar fi motivul care ii scoate pe oameni in strada.

  • 2nan zice:

   Salut opinia ta „Ochiu raţiunii”.
   Discutam situaţia în familie, cu soţia şi copiii mei (3 la număr, 2 majori, unul aproape major) şi la un moment dat s-a decantat aceeaşi idee pe care ai prezentat-o tu mai sus. Ai avut, da, un ochi atent – ‘ceilalţi’ care nu comentează, nu prea îşi prea susţin opinia (sau drepturile, cum ai zis tu).

   Mulţumesc că ţi-ai expus punctul de vedere; deja începem să nu mai fim chiar „o cantitate neglijabilă”, noi, „ăştialalţi”, care nu ne dăm în vânt după mitinguri şi accese de furie în stradă.

   • L.I. zice:

    dar dupa ce va dati in vant voi astialalti?

    saracii romani nu mai pot de bine (comparativ cu perioada comunista(?)) de-or iesit in strada.

    cred ca romanii sunt spalati pe creier daca au impresia ca sunt o rasa aparte de restul popoarelor. legile si aplicarea lor fac dinferenta dintre noi si altii, dintre unii si altii. nu suntem mai rai sau mai buni decat alte popoare; uitati-va cum se comporta un roman afara si cum se comporta aici. cine sau ce face diferenta? de ce aici nu arunca mizeria la cos, iar dincolo da? pt ca aici e voie, dincolo ba. asta e problema la romani. nu de sofisme a la doamna rodica ardelean e nevoie ca sa schimbi romanul.

    • 2nan zice:

     Dragă fetiţă în roz L.I.

     mă dau în vânt după reformarea lui Goe – de asta are nevoie de 21 de ani naţiunea noastră. Reformă de la opincă, la vlădică!

     Mă dau în vânt după chestii din astea şi din astea (click pe linkuri).

     De părerea că DUMNEZEU lipseşte din cei 7 ani de acasă şi sus, la vârf, şi jos, în popor.

 17. Marius zice:

  In 1989 pprintre securistii cu dezinformarea,printre servicii secrete si regizori la lovitura de stat, peste 90% dintre cei care au iesit in strada credeau si aveau un curaj nebun care a dus azi la libertatea de a a scrie aici pe acest blog.
  O prietena crestina 100% a iesit pe strada timisoarei iar la intrebarea de ce nu sta in casa a raspuns firesc – vreau sa ma pot uita in ochii copiilor mei peste ani!
  Oare nu era mai simplu sa stea si doar sa se roage pentru cei din strada?
  Azi peste 90% din cei din strada s-au saturat sa critice guvernul la cafelute in caldura caselor, s-au saturat sa-si bata cineva joc de ei si ne-au aratat ca in Romania au mai ramas cativa oameni demni. Daca am avea demnitate in fate celor care umbla cu pantofi de 1000 de euro si promoveaza gradina carpatica, in fata celor care au puscat din degete si si-au trimis fica in parlamentul european ca sa avem o agramata in plus acolo, in fata celor care inaugureaza cate 10 km de autostrada, in fata celor care i-au numit pe cei demni si curajosi – viermi, in fata celor care dorm in parlament, in fata celor care ne sfideaza prin legi tampite, in fata celor care vor sa otravveasca ardealul si rosia montana af fi cu toii in strada. Dar demnitatea noastra a murit … si atunci ne ascundem cu civilizatie, biblie, texte …. etc
  Pacat ca in loc sa scriem macar RESPECT pt cei ce ingheata in strada ne pierdem litere in textele celor care critica fara sa faca nimic si se plang fara sa-si doreasca cu adevarat ceva.
  RESPECT pentru cei din cauza carora s-ar putea sa se schimbe ceva!

 18. Nelu zice:

  Subscriu la comentariul postat de Marius. Si prin faptul ca se critica, asa cum se scrie in articolul de mai sus, se poate observa o atitudine. Astfel, nu vad de ce alte persoane nu ar putea avea o atitudine printr-o exprimare diferita de cea facuta in articol. Dar, vazand sursa articolului de pe internet, cel putin mie imi este mai usor sa inteleg mesajul plecand de la context.

 19. gh.iulian(l'exateo) zice:

  urrraaaaaaaaaaaaaaaaa! am invins !se va schimba schimbarea.pleaca astia si vin(iarasi)aia. „pleaca-i nostrii,vin ai nostrii,noi…” , offfffffffffffffffffff

 20. Bogdan Burghelea zice:

  Apropos de rîzgîiaţi … nu vi se pare că şi fiul risipitor era un rîzgîiat, un revoltat, un tîrîie-brîu? Aceasta l-a descalificat apriori de la pocăinţă şi de la primirea iertării?

 21. J. Florin Oprea zice:

  Problema numaru 1 in Romania este ca salariile sint prea mici si din cauza aceasta si impozitul pe salar este mic. Fondul de Stat aduna din inpozite prea putin banii ca sa acopere cheltuielile Tarii. Ca sa se rezolve problema ar trbui sa se dubleze salariile la toata lumea din Romania cu exceptia celor care lucreaza in guvern, pentru ca eii au salarii bune. Deci daca salariile ar fi dublate si inpozitele catre stat ar fi dublate. Atunci Romania nu ar mai trbuii sa mai inprumute bani de la FM. Guvernul Boc a gresit ca a micsorat salariile la totii Romanii cu 25%. Boc a facut favoare patronilor ca sa se inbogateasca cu 25 % de la fiecare Roman care lucreaza in Roamania si mult rau Statului pentru ca colectarea de inpozite a fost mai mica si inprumutul de la FM mai mare. Romanii trebuiau sa iasa in strada de mult timp si sa nu permita guvernului sa mareasca saracia in Romania. Cui le-a facut bine Boc si Basescu? Patronilor. Cui le-ar fi facut bine Boc si Basescu daca ar fi marit salariile Romanilor cu sa zicem 50%? 22 de Milioane de Romanii ar fi avut o viata mai buna. Guvernul ar avea bani sa puna medicamente in spitale, sa construiasca autostrazi si sa acopere cheltuielile Tarii noastre dragi fara sa se mai inprumute de la FM.Deci jos Basescu, jos Boc.

  • Edgar zice:

   Fascinant. V-ati gandit singur la aceasta solutie sau ati consultat ceva manuale de economie?

   • sa vedem:
    1.salarii mici, impozite mari
    2.taxe foarte multe pentru firme
    3.sistem de colectare al taxelor defectuos
    rezultat?

   • J. Florin Oprea zice:

    Hai sa vedem salar micsorat cu 25% de la 200eu la 150 eu pe luna, impozit 20%=30 eu .
    Salar marit cu 50% este 300 eu pe luna, impozit 20%=60 eu
    Daca Basescu ar fi marit salariile datoria tari ar fi mai mica si poporu roman ar avea o viata mai buna. Deci in loc sa faca bine poporului le-a facut bine patronilor.
    Asta fac comunistii cu tara o distrug si la fel distruge si poporul Roman.

    • Edgar zice:

     @J. Florin Oprea

     Am inteles ca se dubleaza sumele incasate din impozit. De unde face guvernul rost de bani pentru dublarea salariilor la bugetari?

     Sa o luam simplu.

     La bugetari, statul da 200 EUR si ia 40 EUR (20%), deci efectiv da 160 EUR.

     Cu 50% in plus la salariu, statul da 300 EUR si ia 60 EUR, deci efectiv da 240 EUR. De unde compenseaza cei 80 EUR pe care i-ar da in plus? Sa nu uitam ca ati spus ca banii incasati ar fi directionati spre medicamente, autostrazi, evitarea FMI etc.

     O dublare a salariilor la bugetari nu duce intotdeauna la o dublarea a salariilor in mediul privat. Cum nici scaderea salariilor la bugetari nu a dus (in toate cazurile) la scaderea salariilor in mediul privat.

     Mentionez ca nu sunt economist.

     @Ciprian Simuț

     Ma tem ca nu inteleg. Era pentru mine raspunsul?

     • J. Florin Oprea zice:

      Eu m-am referit la salariul minim din sistemul privat. Bugetari sint platiti de la sistemul de stat si au salarii mult mai mari decit cei care lucreaza in sistemul privat. Vroiam sa spun ca salariul minim in sistemul privat sa fie 300 eu pe luna pentru ca 90% din totalul celor care muncesc in Romania sint in sistemul privat si numai 10% din cei care muncesc in Romania sint platiti de la bugetul de stat care au salarii peste 300eu pe luna. Deci cei care sufera sint cei care lucreaza in sistemul privat si care sint sclavii Europei. Pentru ca muncesc pina cad de pe piceoare si nu primesc bani nici de mincare. Deci Basescu si boc au micsorat salariile cu 25% si a scazut si impozitele catre stat. Si daca ar fi crescut salariile, ar fi crescut si impozitul catre stat, iar deficitul tari ar fi fost mai mic. Populatia tari ar fi avut o viata mai buna. Chiar si N. Ceausescu dupa 4 ani de presidentie a dublat salariile la toata lumea care a muncit in Romania. Deci Basescu si Boc sit cei mai rai din istoria guvernarii din Romania.

 22. J. Florin Oprea zice:

  O rugaciune: Doamne Ajutama sa nu fiu superficial, Ajutama sa ma cunosc pe mine insumi asa cum ma stii Tu Doamne, Ajutama sa inteleg prezentul, sa schimb ce este rau, pentru ca sa am un viitor mai bun. Multumesc Doamne! Amin!

 23. guitarschizofrenic zice:

 24. Bogdan Burghelea zice:

  Mi-e milă de el
  Autor: Marius OPREA

  Cine nu știe povestea Împăratului gol, cea a lui Andersen, în care țesătorii minciunii au construit urzeala nevăzută a hainelor poleite, sub care acela ce conduce și defilează își ascunde adevărata ființă, iar un copil vine și spune că împăratul e gol? În România, în aceste zile, s-au arătat foarte mulți copii. Am văzut un copil cu pălărioară, cred că avea cam cincizeci de ani, am văzut o fată cu ochi foarte tineri și frumoși, chiar dacă avea – după cum ea a spus – șaizeci și doi.

  Nu am crezut că asemenea lucruri, precum cele din ultimele zile, se vor mai petrece. Acești copii sînt părinții și bunicii noștri.

  Imaginile din ultimele zile îmi fac un rău aproape fizic. Sînt tulburătoare. Nu pot pune mîna pe piatră, nu mai pot striga. După douăzeci de ani, dați-mi voie să fiu un pic mai calm. Mă gîndesc mai ales la cei care ne-au crescut în iluzia că ne va fi nouă bine. La toată dragostea lor pentru noi și la marea lor tristețe pentru că se văd și ne văd așa și la marea noastră suferință – aceea că noi nu le putem întoarce mai nimic din ceea ce ne-au dat și nici această lecție de demnitate, pentru că ei au protestat primii, față de ceea ce se întîmplă și protestează și acum. Ceea ce ni se întîmplă, în aceste zile este prețul plătit – și acesta este prețul complicității, lașității și lipsei noastre de atenție și umanitate. Față de cei alături de care trăim și lîngă care vom trăi, mai tîrziu.
  Nimic nu e nou sub soare. Ceea ce se întîmplă s-a mai văzut. Atît diversiunea, cît și destinul diversionistului șef, de cînd lumea. Și așa a fost și acum douăzeci de ani.

  Mie îmi e milă de Băsescu. De fapt, cine e el în economia istoriei și mai ales a sufletelor noastre? Cei șapte ani în care ne-a condus ne-au distrus bruma de solidaritate și încrederea dintre părinți și copii, dintre prieteni. A distrus solidaritatea unei națiuni. El este creatorul (din nou) al celor două Românii – cea a lor, a boierilor de bani și trufie, și cea a noastră, buni să plătim ca ei să aibă bani și minte pentru noi.

  Nu Băsescu e de vină. Nu Boc e de vină. Nu galeria Steaua e de vină. Nu jandarmii sînt de vină. Nici dinamoviștii. Vina e aici. În camera mea. Trăiesc cu ea în fiecare zi. Vina e a mea, pentru că am tolerat atîta vreme ca un asemenea impostor nebun să fie lăsat în pace. Vina e a mea, pentru că nu am terminat de scris, din comoditate, biografia acestui personaj halucinant, care i-a făcut atîta rău României – și-i va mai face.
  Fiecare baston pe care îl văd la televizor pe spatele unui protestatar, chiar dacă e unul din „galerii“, mi se cuvine – și ei sînt copiii nefericiți ai tranziției noastre, în care o mulțime de grupuri de dialog social se dovedesc a fi grupuri de monolog cultural. Dacă ar fi avut o șansă? Care e diferența dintre o cărămidă și o poezie, într-un ceas de furie?

  Vinovatul este el, Băsescu, Domnul Președinte, Împăratul, acela învestit de noi ca președinte al fiecăruia dintre locurile în care ne mișcăm. Nu există, în ultimii ani, o frază în care să nu se pomenească numele său, în care să nu se evoce faptele sale. Și acum nu mai înțeleg – de ce mai trebuia și asta? Suprema înjosire a unui om: după ce i-ai luat portofelul, îl mai și scuipi.

  Asta e. Băsescu a scuipat ani de zile nu doar pe noi, ci și pe copiii nenăscuți. Să-l ierte Dumnezeu. Eu nu îl iert. Dar mi-e milă de el.

 25. Dohi zice:

  Problema e presedintele, e limepede. Oricare ar fi el, problema a fost, este si va fi conducatorul. Romanul oscileaza intre a nu suporta autoritatea si a se plange ca nu are un conducator puternic. Cand nu-l are, il cauta cu ardoare si il introneaza ca pe un „mesia”, iar cand il are, ajunge sa il urasca mai devreme sau mai tarziu.
  Presedintele actual isi merita soarta, oricum. A uitat ca la finalul ultimelor alegeri Romania a ramas impartita in doua si nu doar ca l-a invins pe oponentul lui, ci ca „i-a ciuruit” pe ceilalti care-l sustineau. Adica unul din doi romani, jumatate de Romanie. A uitat ca echilibrul e fragil, a uitat ca nu te poti purta cu inamicii ca si cu prietenii, ca daca acestia din urma iti mai trec cu vederea una sau alta, ceilalti nu te vor ierta.
  Isi merita lectia.
  Sper ca au invatat ceva si ceilalti care fac opozitie si cred ca isi pot legitima accesul la putere doar cu ura impotriva actualei puteri.
  Si as vrea sa cred ca si poporul a invatat ceva, ca o data ce ai delegat prin votul tau pe cineva sa foloseasca puterea, atunci nu poti iesi in strada mereu si mereu, si nu poti face inca o revolutie ori de cate ori ceva nu-ti convine. Trebuie gasite alte modalitati, alte mecanisme de „constrangere” a puterii si chiar a opozitiei, adica a intregii clase politice, de catre societatea civila, altele mai inteligente decat ureletele, huiduielile, mistourile, ura, furia, daca este ca sa fii la randul tau respectat si daca este ca propria ta constiinta sa mai urce o treapta.
  Mie nu mi-a mila de actualul presedinte. Si-o merita!
  Ca de altfel intreaga clasa politica.
  Dar si poporul. Vorba lui Antim Ivireanul: „fierbem cu totii in aceeasi caldare”.

 26. J. Florin Oprea zice:

  Problema este ca opozitia in Romania nu se prezinta cu barbati capabili de a fi mai buni decit cei care conduc acum tara. In parlament or senat nu ajung oameni capabili de functie, ci ajung cei care dau mai multi bani. Deci este clar ca daca vrei sa ajungi in senat or parlament trbuie sa dai o suma buna de bani. Din cauza asta a ajuns in opozitie unul ca Antonescu si altii, cred ca si Domnul Presedinte si-a cumparat pozitia cu bani. Cred ca Stolojan ar fi fost mult mai bun presedinte decit Basescu. Deci lucrurile se vor schimba in bine dupa ce generatia tinara va ajunge la guvernare cu o mentalitate mai Democratica si mai cinstita.

 27. Mihai-Sorin zice:

  @Problema e presedintele, e limepede.
  @Problema este ca opozitia in Romania

  De fapt problema e ca cei care se tem de Dumnezeu si il cunosc ca Tata nu se implica in politica
  Politica nu e un domeniu exclus crestinilor ci dimpotriva ar trebui sa fie un domeniu vizat de ei,
  mai mult faci printr-o lege care nu promoveaza pacatul (hotia in speta sau altele) decat cu ridicarea pacatului deja facut prin evanghelizare, prin pocainta, mai bine sa asiguri un cadru de afareri si un mediu social curat decat sa faci curatenie intr-o murdarie de nedescris.

  De fapt a face politica se reduce la a avea o optiune, ridica o mana si a da o semnatura,
  in speta e vorba de a face alegeri, orice copil in credinta invata politica alegerilor corecte, bune inca de la primele zile. Deci orice crestin teoretic e apt sa faca politica.

  Un partid crestin ajuns la putere ar face mai mult bine tarii decat suma evanghelistilor ei daca ar evangheliza zilnic,

 28. Mihai-Sorin zice:

  mai mult faci printr-o lege care nu promoveaza pacatul (hotia in speta sau altele) decat cu ridicarea prin evanghelizare, prin pocainta, a pacatului deja facut, mai bine sa asiguri un cadru de afaceri si un mediu social curat decat sa faci curatenie intr-o murdarie de nedescris.

 29. Mihai-Sorin zice:

  De fapt a face politica se reduce la a avea o opinie, a ridica o mana si a da o semnatura.
  un guvern cu o majoritate ne sau anti crestina are o singura cale pentru popor : cea rea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.