Facebook şi cinismul involuntar: „a murit… fii primul dintre prietenii tăi căruia să-i placă asta „

Astăzi am auzit că a murit o clasicistă. Absolventă a facultăţii de limbi clasice, Florica Ungur era şi cîntăreaţă de muzică populară. O femeie cumsecade, din cîte am auzit şi bine educată.

De mai multe ori am primit veşti proaste prin intermediul presei sau chiar pe facebook. Un prieten anunţă că a avut o inundaţie devastatoare. Ce să faci, dai like? Sau foamea din somalia? Îţi place?

Astăzi a murit Florica Ungur, „fii primul dintre prietenii tăi căruia să îi placă asta” 😦

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Facebook şi cinismul involuntar: „a murit… fii primul dintre prietenii tăi căruia să-i placă asta „

 1. Asa-i cu gandirea asta pozitiva si cu imaginea falsa despre viata propusa de facebook – doar zambete si fericire, voie buna si distractie. Viata rareori e astfel.

  • Marius David zice:

   da, chiar azi am auzit de o familie care este în divorţ deja, dar pe facebook au zîmbete fericite. Ce bine ar fi ca viaţa să ne fie tuturor aşa de frumoasă precum o facebook-ăţuim.

 2. ACIDUZZU zice:

  Frate Marius,
  Pentru mine anuntul acesta cernit este doar „partial cernit” si departe de mine gandul de a-l considera ca fiind „rupt din…Familia Adams”!

  „Astăzi a murit Florica Ungur, “fii primul dintre prietenii tăi căruia să îi placă asta”

  In ciuda ambiguitatii din exprimare…”fii primul dintre prietenii tai”, inteleg ca cel mai bun prieten pe care il poate avea un om nu este decat el insusi ! Deci, suflete, fii primul care sa-si fie lui insusi un prieten adevarat caruia sa-i placa „a muri in Hristos” ! dar pentru asta, mai intai trebuie sa mori fata de lume, fata de pacat ! Abia atunci iti va place sa fii primul…

 3. CNI zice:

  Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca ” acolo unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit”, „in loc luminat, in loc de verdeata , in loc de lumina, de unde a fugit toata durerea si intristarea si suspinarea”, „acolo unde este locasul tuturor celor ce se veselesc”.
  In veci pomenirea ei.

  • ACIDUZZU zice:

   Frumoasa litanie ce tine loc de…prohod ! Dumnezeu sigur stie ce-a fost in sufletul ei in viata. Noi nu mai putem „pecetlui” nimic…

 4. eLioR. zice:

  vai ce povara pe capul tau sa petreci o ora alaturi de amaratii si pacatosii aia?!!

 5. CNI zice:

  Cata micime sufleteasca.

 6. CNI zice:

  I-a fost profesoara tatalui meu.

 7. CNI zice:

  Si eu am fost la inmormantari ale np. Impresia mea? Cele mai triste inmormantari la care am participat, in care mortul este ignorat, fara rugaciuni, fara cruce, tot efortul indreptandu-se spre acapararea de noi adepti. Am avut o matiusa, sora a bunicului, care intebata de niste vecini „pocaiti” de ce nu vrea sa se pocaiasca doar atat a zis: „Pa mine vreu sa ma-ngrope ca pa uamini, nu ca pa cani.”

  • michael zice:

   nu stiu la ce inomrmantari ati fost, dar le cele la care eu am participat n`au fost deloc triste. comparativ cu tipetele isterice si bocetele auzite la inmormantarile ortodoxe, cele evanghelice se disting prin solemnitate si decenta. se canta, se predica din Biblie si se incurajeaza familiile in suferinta. fobia asta ortodoxa care crede ca orice ar face un evanghelic este doar ca sa atraga noi adepti este ridicola!

 8. elisa zice:

  CNI
  crezi ca inmorminatrea cu rugaciuni si Cruce mintuieste, daca omul nu s-a impacat cu Dumnezeu cit a fost in viata?
  Cind a murit fratele meu, am plins cu mult amar, pentru ca nu era intors la Dumnezeu,
  fiul meu ortodoxul, mi-a spus:
  acuma plingi? trebuia sa o faci cit a trait (adica sa-i spun despre mintuire)
  si nu a spus”Dumnezeu sa-l ierte”
  La inmorminatrea respectiva, soacra de preot fiind
  ( un om deosebit , credincios consevator, cu cinci copii)
  au fost vreo sase preoti, s-au adus laude atit de multe (intradevar ajuta pe preoti si biserica din cartier cu diferite ocazii), numai de Hristos nu s-a vorbit si despre mintuire si iertarea pacatelor.

 9. elisa zice:

  Elior–
  R ,
  inca un margaritar din tolba-ti, pacat ca e cam acrisor si cu iz de rautate;
  cind citesti incearca sa intelegi ceea ce se vrea a spune;
  ma refeream la cu totul altceva, si anume:
  la timpul piedut in laudarea mortului;
  daca as fi putut fi de folos, as fi stat cit ai fi vrut tu „acolo”.. 🙂
  ….. :))

 10. Marius David zice:

  Greţos, Michael, nici măcar nu era vorba despre doamna respectivă. Sînt lucruri care, chiar dacă ar fi adevărate, pot fi trecute sub tăcere, dacă nu mai pot fi schimbate, dacă nu zidesc…
  unele lucruri… nici măcar să nu fie pomenite între voi. Păcat că iar nu te-ai abţinut.

  • michael zice:

   pacat este sa nu spui pacatului pe nume, chiar gretos fiind. suntem extrem de diplomati cand nu se impune, dar si necizelati cand atacam pe altii.

   • Marius David zice:

    michael, chiar crezi ca acesta este cazul? Chair crezi ca se cuvenea, cînd femeia era moartă şi nu se mai putea face nimic să spui fără probe, fără confruntarea directă, pe care probabil ai fi avut ocazia sa o faci, într-un astfel de context „pacatului pe nume”???? bati cimpii, domnule.

 11. Marius David zice:

  Stimata Elisa, este periculos să stabilim noi locul fiecăruia în parte. Eu cred că trebuie să ne abţinem de la astfel de afirmaţii.

 12. CNI zice:

  Si daca s-ar canta numai troparul de mai jos la o inmormantare ortodoxa, tot ar fi mai mai luminoasa si mai plina de speranta decat toate predicile si cantarile np. O spun din experienta, nu de dragul polemicii:
  „Tu esti Dumnezeu care Te-ai coborat la iad si ai dezlegat durerile celor legati. Insuti si sufletul adormitului robului tau il odihneste.”
  Pogorarea la iad a lui Hristos (care este insasi invierea) este temeiul rugaciunii „si sufletul robului tau (roabei tale, dupa caz) il odihneste.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.