De ce sînt „inundăţii” în ţară? (P)

Nu ştiu exact. Nu sînt „verde”, ecologist etc.

Cum să fii creştin şi să mai fii verde? Ştiu că planeta se încălzeşte, şi? Nu numai că se încălzeşte, va arde cu troznet. Oricum totul se va termina, nu în apă, că ne-a promis Dumnezeu o dată, de asta avem curcubeu (nu pentru homosexuali avem curcubeu), pentru că ne-a promis că nu va mai stîrpi pămîntul prin ape.

Data viitoare va fi prin foc.

Şi pînă atunci?

Pînă atunci ne mănîncă şuvoaiele casele.

De ce?

Am aflat explicaţia asta de la un pădurar bătrîn:

„Ştii, taică, de ce-s inudăţii acum cum n-au mai fost? Pentru că au tăiat copacii. Ştii matale, domnu…. Ce-ş mata? Aha… Ştii tu, domnu (curioasă combinaţie, nu?) cîte găleţi cu apă ţine sus un singur copac? Pe fiecare frunză? Acu, dacă i-au tăiat, toată apa aia care se usca pe frunze, încet, frumos, e acum pe noi…. Ne-am făcut-o cu mîna noastră, domnu!”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Întrebările lui Ghiţă, dulce Românie, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la De ce sînt „inundăţii” în ţară? (P)

 1. Gabi Macovei zice:

  Ok, 5, poate chiar 6 puncte de abordare a acestui post si totusi un raspuns sec, la fel ca pamantul uscat. Care e ideea?

 2. naomi zice:

  Pai nu asa a facut si Ilie? Inainte de a da drumul la foc a inundat bine totul!
  Banuiesc ca badea padurar daca este expert printre copaci, stie el ce stie. 🙂

 3. elisa zice:

  Cred ca Judrecata care vine de la Domnul prin inundatii, seceta, criza finainciara este ca si in Amos:
  Am dat ploaie peste o cetate, si nu am dat peste alta, am dat grindina ..foamete…si tot nu v-ati intors la Mine.
  Am citit ca in greaca CRIZA inseamna de fapt JUDECATA (VELIMIROVICI)….o numim criza, dar daca am numi-o judecata lui Dumezeu prin inundatii..etc…am zabovi mai mult si ne-am intoarce poate la Cuvint!
  Cit timp duhul oamenilor va ramine neschimbat, Domnul va ingadui judecata, paote-poate ne vom trezi.

 4. CNI zice:

  Ştiu că planeta se încălzeşte, şi? Nu numai că se încălzeşte, va arde cu troznet. Oricum totul se va termina, nu în apă, că ne-a promis Dumnezeu o dată, de asta avem curcubeu (nu pentru homosexuali avem curcubeu), pentru că ne-a promis că nu va mai stîrpi pămîntul prin ape.
  @@@@@@@@@
  Dupa parerea mea reusiti sa rezumati aici foarete bine sentimentul cvasi-maniheist care insufleteste (mare parte din?) protestantismul radical.
  Din aceasta cauza acest curent al protestantismului este destul de sterp dpdv artistic. Nici nu are cum fi altfel, ca ar trebui sa iubeasca lumea aceasta, cazuta cum e, deoarece aceasta este singura lume menita omului dintru inceput.
  Prin invierea lui Hristos lumea devine si va deveni mai deplin, in veacul viitor taina/sacrament/loc al intalnirii si al comununii omului cu Dumnezeu, tocmai ceea ce a fost menita sa fie dintru inceput.

  • dori`s zice:

   CNI de unde ati dedus aceste lucruri?

  • naomi zice:

   CNI says:
   ” …ca ar trebui sa iubeasca lumea aceasta, cazuta cum e, deoarece aceasta este singura lume menita omului dintru inceput.”
   Noi suntem aici ca sa pastram curat si bine tot ce ne-a incredintat Dumnezeu.
   Tot ce se intampla si se va intampla rau cu pamantul acestea este din cauza pacatului. Ce trebuie sa facem noi ca sa nu fie inundat pamantul?Sa nu mai pacatuim, sa ne intoarcem cu fata spre Dumnezeu-Creatorul.
   Deci ca sa ne aratam cat de mult iubim pamantul acesta trebuie sa ne oprim din a pacatui.
   Cine poate, o mana sus!!!

  • Elena zice:

   Zici tu ceva… dar nu zici pana in capat. Le cam amesteci putin. Nu poti vorbi de lume ca sacrament oricat de binevoitor ai fi, in schimb e adevarat ca lumea transfigurata va fi noua imparatie a lui Dumnezeu; un cer nou si un pamant nou.

  • Marius David zice:

   păi noi despre poetic şi artistic discutăm aici, CNI, despre ADevăr discutăm.
   Adevărul nu este întotdeauna estetizat şi estetizant.
   Deci… lumea va arde… Cumplit adevăr! Neartistic dar arzător.

 5. michael zice:

  CNI, la cel de arta faci referire?

 6. Mihai-Sorin zice:

  De ce sunt inundatii…?

  Cauze sigure.. raspunsuri posibile..

  Inainte de intrebarea ce face subiectul postarii, se impun alte doua:

  atunci cand ploua,
  – cum ploua?
  si
  – cat ploua?

  Asadar nu e vorba doar de ploaie ci si de cantitate dar si de modul in care ea (ploaia) ajunge pe pamant.
  Daca ne gandim la cantitate, poate ploua: cativa stropi, foarte putin, putin, moderat, indeajuns (pentru recolte si pentru refacerea panzei freatice), mult, foarte mult, prea mult…
  Daca observam modalitatea in care ploaia ajunge pe pamant atunci putem vorbi de ploaie torentiala, averse de ploaie, ploaie mocaneasca, ploaie blanda de primavara (timpurie) de toamna ( ploaie tarzie), deasemenea cu picaturi fine, medii mari…in functie de condiitiile atmosferice, de tipul de nori (nimbus, cumulus, cumulonimbus, nimbostratus..)
  Daca observam starea vremii din ultimele luni e cert ca ceva neobisnuit se petrece Romania caci aceasta nu e asezata intr-o zona geografica cu schimbari climatice dramatice,
  E cert ca a plouat prea mult si in special in averse.
  Asadar ne putem gandi serios: de ce..?

  Raspunsuri sigure :

  1. pentru ca asa a dorit Dumnezeu
  2. pentru ca asa a vrut Dumnezeu
  3. pentru ca asa a intentionat Dumnezeu

  Toate acestea pentru ca El, doar El si numai EL hotaraste cate vrabii si care dintre ele cad la pamant in fiecare minut ba chiar secunda (daca e vorba de oameni, statistica spune ca mor doi oameni pe secunda, aceasta fiind una dintre motivatiile cele mai puternice de rugaciune sustinuta, programata, continuata in ani, caci in acest ritm, in lumina cuvintelor din Matei 7:13-14, iadul se hiper-populeaza intr-un ritm dramatic, iar cei care ar putea interveni asupra ponderii, adica crestinii aleg de cele mai multe ori in locul rugaciunii de mijlocire pentru mantuirea altora, lectura beletristica, cearta pe bloguri, cinemateca, comoditatea chatu-lui, cimilituri inutile..)
  tot El hotaraste cate fire de par cad uni om dar si cate picaturi de ploaie ajung pe pamant si in ce mod .

  Abia acum, se poate pune intrebarea dar modificata in esenta ei.
  nu de ce ploua in tara ci
  De ce Dumnezeu a hotarat sa cada atatea picaturi de ploaie, atata timp si in acest mod pe pamantul Romaniei ??????? .

  Raspunsuri posibile:

  – in primul rand, pentru ca s-a inmultit pacatul la nivelul
  conducatorilor bisericilor, conducatorilor statului, conducatorilor institutiilor si pacatul poporului intr-atat de mult incat Dumnezeu in marea mila si sfanta bunatate a Sa fata de Romania a considerat (fortat de imprejurari- pacatul poporului) sa-i vorbeasca Romaniei in acest mod ca acesta sa ia aminte,
  si sa se intoarca la El

  – un alt raspuns ar fi: degeaba.(de ce? Degeaba!!) caci in atatea luni de cercetare si vorbire distincta (prin ploi prea multe) poporului, acesta, nici nu s-a oprit din nelegiuri, nici nu s-a intors la Domnul (exista oarece diferente intre cele doua aspecte)

  – alt raspuns ar fi, pentru ca in urma cu cativa ani a vorbit prin luni de seceta iar acum a schimbat vorbirea (caci El vorbeste cand intr-un fel cand in altul) si pentru ca in aceasta vorbire perceputa de majoritatea doar ca aspect negativ (desi cel mai grav e atunci cand Dumnezeu tace, nu mai vorbeste si te lasa in nelegiuirile tale sa faci voia mintii blestemate) exista doua parti bune:

  a) Dumnezeu nu a lepadat natiunea romana o iubeste inca de aceea o mustra (caci El mustra si disciplineaza pe cine iubeste)

  b) de multi ani in Romania se manifesta fenomenul de seceta pedologica, drept urmare panza freatica scazuse semnificativ si acum o reface.

  Cert e, ca in primul rand crestinii pot opri ploile luand in foarte serios implinirea cu mare acuratete a cuvintelor Domnului din 2 Cronici 7:14 care sunt de fapt o suma de ingrediente din care nu trebuie sa lipseasca nici unul si care alcatuiesc astfel compozitia medicamentului vindecator cu valente de panaceu.

  Post scriptum:

  Reteta,
  „”Daca poporul meu, peste care este chemat numele meu, se va smeri, se va ruga si va cauta fata mea, si se va abate de la caile lui rele, atunci il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul si ii voi tamadui tara.” (2 Cronici 7:14)

  Ingrediente:
  – smerenie
  – rugaciune
  – cautarea fetei Lui Dumnezeu
  – abaterea de la caile rele

  Eficacitatea e data de acel superconditionant articol hotarat „l”
  e vorba de „poporul”, nu o parte din popor..si nu e vorba de intreg poporul tarii ci ce intreg poporul Domnului.
  Sa implinim reteta, la acesta sa ne ajute Domnul Dumnezeu.

 7. elisa zice:

  2 Cronici 7 cu 14..aici e cheia…tot poporul…si Daniel s-a rugat ca si cind si el ar fi pacatuit; desi nu era asa.
  Azi mai marii nostri calca in strachini si improasca in jur..in loc sa ne cheme la cerere de iertare catre Dumnezeu.

 8. mihu zice:

  Interesant raspunsul de mai sus. Poate nu corect in deplinatate, ..dar la ultima parte ((2 Cronici 7:14)) cred ca noi, crestinii, ar trebui sa luam mai mult seama! Dar poate ca trecem cu vederea prea usor, si sper sa nu continuam asa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.