Dumnezeul care se tupilează (fragment) – Matei 6:1-18

Discreţia în viaţa religioasă este una dintre cele mai grele încercări pentru creştinul autentic. Tentaţia de a ne compara cu ceilalţi, dorinţa după apreciere, imaginea de sine aceştia sînt zei care cer pe altarul jertfe puturoase, de un miros neplăcut Domnului.

Vizibilitatea în viaţa religioasă este ispita subtilă pe care cel rău o foloseşte petru cei care trec de păcatele grosiere, este ispita din partea dreaptă. De ea suferă „cei buni”, „cei ireproşabili”, cei mîndri. Cînd faceţi milostenie, dacă se face strigare, veţi da mai mult.

Dacă te retragi numai tu cu Dumnezeu în cămăruţă, căutîndu-l în spatele cutiei de milă, acolo unde nu te vede nimeni, s-ar putea ca inima ta rea să scoată la iveală că în singurătate plăteşti mai puţin pentru milă.

Cînd te rogi, ascunde-te în cel mai strîmt şi de negăsit loc, în cămara cu alimente, în beci sau … acolo unde nu se aşteaptă nimeni să te găsească pentru aţi auzi şi vedea neprihănirea.

Dacă te rogi singur, roagă-te încet, să nu te auzi nici tu, roagă-te de fiecare dată cu alte cuvinte, dar aceeaşi rugăciune învăţată pe de rost, roagă-te în puţine cuvinte cu cereri, dar nu fă economie deloc în laude. Şi nu uita ce spui de fiecare dată cînd te rogi rugăciunea Tatăl Nostru. Declari o mulţime de lucruri care pot fi minciuni sfruntate înaintea Dumnezeului Atotputernic.Nu repeta, Dumnezeu înţelege repede, nu vorbi tare, aude în inimă, nu spune multe cuvinte, ştie deja şi de departe îţi pătrunde gîndul, chiar înainte de a fi se fi zămislit în minte şi, cînd cererea este gata să iasă de pe buze, chiar e şi împlinită.

Cînd posteşti, ascunde-te, la milostenie şi rugăciune, să nu te porţi ca un ipocrit (actor), dar la post să devii un foarte bun actor. Nimeni să nu ştie ce-i în inima ta. Doliu e postul, tu să vii ca de la nuntă, întristare de pocăinţă este, tu să fii vesel cu obrazul spălat şi uns ca în zi de sărbătoare.

Dumnezeul nostru este criptic, este un Dumnezeu ascuns, Lumină dar îi place să stea în întuneric. Este un Dumnezeu jucăuş, care vrea să se joace de-a v-aţi ascunselea cu noi, iese în căutarea noastră atunci cînd fugim de El şi se ascunde cînd Îl căutăm dinadins, ieşindu-ne pe dinainte şi pe dinapoi[1] şi ne pune mîna pe umăr.

Lui Dumnezeu îi plac locurile ascunse, este discret, subtil şi ne luminează faţa atunci cînd ne-am ascuns-o în palme, Dumnezeu îşi arată marginea hainelor Lui[2] cînd nu-i nimeni împrejur şi fără martori acelora care s-au dus departe de gura şi ochii lumii pentru a se întîlni în cea mai deplină intimitate cu El. Dumnezeu ne cheamă în Stîncă să ne arate Faţa Lui, la gura peşterii[3], pentru a ne arăta avantgarda Slavei Sale, şi ne acoperă cu degetul[4], tot singuri în chilii, pentru a ne arăta Gloria din ariergarda Sa[5].

Dumnezeu este furişat şi tiptil, intră şi iese fără să scîrţîie uşile, direct în mijlocul nostru şi nu vuieşte, nu dărîmă, nu trînteşte şi nu crapă munţii, ci se susură blînd.

Dumnezeu este de găsit lîngă paturi de spital, unde miroase plosca, lîngă patul de fier al gherlei, unde au rămas adînciţi genunchii, la uşa azilului, în cămara cu alimente a orfelinatului. Dumnezeu se ascunde ca să ia milostenia dată din toată inima şi apoi se tupilează şi se furişează tot în ascuns să îţi dea înapoi cînd te aştepţi mai puţin.

Dumnezeu te întîmpină în dulapul strîmt în care te-ai grămădit ca să te rogi, ca să îţi plătească pentru că te-ai rugat pentru întreg universul, ca să se facă voia Lui şi pe pămînt. Îşi freacă mîinile şi trece la treabă să lucreze, după ce I-ai şoptit la ureche despre pîine şi margarină şi chirie, şi îl ia la rost şi pe rău, după ce i l-ai pîrît cu îndrăzneală.

Dumnezeu stă în beci sau în cămara de alimente să te asculte despre Împărăţia Lui, despre ce e sus şi despre ce jos, despre datoriile tale şi ale vecinului către tine.

Dumnezeul întregului Univers este de asemenea Dumnezeul care are grijă de papucii dezlipiţi ai orfanului şi de halatul rupt al văduvei.

Dumnezeu fuge de aglomeraţie şi de marşuri, de pieţe şi de amfiteatre, de scene şi de ecrane, de spaţii largi şi de staţii de amplificare. Lui Dumnezeu nu I se poate face reclamă şi nu poate fi dat la televizor. Fotografii nu reuşesc să-L „prindă” şi regizorii nu L-au convins nici măcar să facă figuraţie.

Dumnezeu e un rege care umblă desculţ. Dumnezeu este Împăratul cu ştergar la brîu, ascuns în camera de sus.

Dumnezeu este Stăpînul călare pe măgar. Dumnezeu este cel care mă ademeneşte în ascunzătoare ca să mă dovedească, prin dezbrăcarea Sa de Sine, cît de sărac, orb, schilod, sărman şi gol sînt, iar, prin slujirea Sa, cît de puturos şi murdar, şi prin lacrimile Sale, cît de bolnav sînt de păcat.

Ascunderea cu Dumnezeu în cămăruţe şi unghere mă scoate la lumină cu toate bubele şi puroaiele, cu toate rănile supurînde de pe tot obrazul sufletului.

Unde-l putem întîlni pe Dumnezeu? Într-o relaţie personală? Aceasta spunem noi protestanţii atît de uşor, dar nu este numai relaţie personală, trebuie să fie şi o relaţie intimă şi, mai mult decît atît, o relaţie secretă. Religia este un dialog, dar în cămăruţă, cu un Dumnezeu care se pogoară de pe tronul Său de Slavă direct în cămăruţa noastră. Lucrarea Sa este muncă faţă de un Dumnezeu care se pogoară în acelaşi jug cu tine. Neprihănirea Sa stă nu în urcarea noastră spre altare, ci în coborîrea Lui din Cer pe Cruce.


[1] Psalmul 139:5

[2] Isaia 6:1  În anul morţii împăratului Ozia, am văzut pe Domnul şezând pe un scaun de domnie foarte înalt şi poalele mantiei Lui umpleau Templul.

[3] 1 Împăraţi 19:13  Când l-a auzit Ilie, şi-a acoperit faţa cu mantaua, a ieşit şi a stat la gura peşterii.

[4] Exod 33:22  Şi când va trece slava Mea, te voi pune în crăpătura stâncii şi te voi acoperi cu mâna Mea până voi trece.

[5] Exod 33:23  Iar când Îmi voi trage mâna la o parte de la tine Mă vei vedea pe dinapoi; dar Faţa Mea nu se poate vedea.”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Comentarii, Meditaţii, Periegeza, Predica de pe Munte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Dumnezeul care se tupilează (fragment) – Matei 6:1-18

 1. dori`s zice:

  da, asa este Dumnezeu de aceia Il iubesc 🙂
  ce imi place iaras mult la Dumnezeu este ca vorbeste si nu tace.
  slavit sa fie numele Lui in veci!

 2. michael zice:

  Dumnezeu este pretutindeni. si in intimitatea noastra proprie dar si in mijlocul vacarmului acestei lumi. cand este nevoie sa se ascunda se ascunde, iar cand este nevoie sa vorbeasca glasul Lui este ca vuietul unor ape mari. cateodata, alege sa stea in mijlocul laudelor si strigatelor de bucurie. in toate cazurile, Dumnezeu sta impotriva celor mandri indiferent de liniste sau galagie, dar da har celor smeriti.

 3. Vasilis zice:

  Slava lui Dumnezeu sta in ascunderea lucrurilor, dar slava imparatilor sta in cercetarea lucrurilor. – Proverbe 25

 4. Catalin zice:

  Citins rândurile dvs. de mai sus mi-am amintit ce scria părintele Stăniloae în Dogmatica sa: În fiecare sărac şi asuprit şi bolnav ne întâmpină Hristos, cerându-ne, prin coborâre, ajutorul nostru. În mâna întinsă a celui sărac e mâna întinsă a lui Hristos; în vocea lui stinsă, auzim vocea stinsă a lui Hristos; suferinţa lui, din pricina lipsei şi a umilinţei în care-l ţinem, e suferinţa lui Hristos pe cruce, pe care noi o prelungim. În toate, Dumnezeu se coboară la noi şi ni Se face cunoscut. Chiar această coborâre face evidentă taina Lui mai presus de orice pricepere; face evidentă iubirea Lui care întrece toate iubirile din lume. Toate împrejurările şi persoanele prin care ne agrăieste Dumnezeu sunt apeluri şi chipuri vii şi transparente ale Lui;
  Dumnezeu cel simplu Se coboară la noi într-o multitudine de forme şi de situaţii, propriu-zis în toate situaţiile şi formele vieţii noastre.

  Este extraordinar. Dumnezeu se coboară la noi şi ni se face cunoscut în orice situaţie a vieţii noastre… trebuie doar să vedem asta şi să cunoaştem şi noi rânduiala lui Dumnezeu cu noi…

 5. viorel zice:

  Multumesc mult frate drag! L-ai vorbit de bine pe Domnul nostru! Cat de vindecator este asta !!!

 6. naomi zice:

  Nu stiu daca stie cineva cum este dupa operatie, la renimare?! Mie mi s-a parut ca a am fost abandonata, uitata acolo in acel salon si ca nu-si mai aminteste nimeni de mine. Am inceput sa plang traind cu adevarat acel moment, fiecare secunda mi se parea o vesnicie, acel gol pe care il aveam in suflet mi-a fost umplut de pace am avut vedenia sau visul (nu stiu ce a fost) .
  M-am vazut pe un pat alb invelita intr-o cuvertura alba de un alb pe care nu-l pot descrie, la cap pe noptiera erau niste flori frumoase de-o culoare stralucitoare, niste culori de care pe pamant nu am vazut. Florile erau puse intr-un vas de aur stalucitor de-o frumusete rara. Am stiut atunci ca nu sunt singura ci aveam pe Cineva care sta langa mine. Cred ca banuiti cine! In acelas timp am simtit o pace imensa in inima mea si o bucurie care m-a facut sa zambesc tot timpul cat am fost incostienta.Eram singura care zambea intr-o astfel de situatie ceea ce i-a facut pe asistenti sa ma cerceteze mai des, pana m-am trezit si au vazut ca sunt ok.
  Slava Domnului ca el este acolo unde nimeni nu poate intra dar stie ca este un un copil de-al Lui.

 7. naomi zice:

  Imi place cum L-ati descris pe Domnul meu, frate Marius, nu ati folosit nici sticla, nici lemn, nici acuarele si totusi mai elocvent decat orice icoana pictata.

 8. Slava Domnului!trebuie sa-L cunoastem cu adevarat intr-o relatie intima!

 9. dumnezeueateu zice:

  Dumnezeu este de găsit lîngă paturi de spital, unde miroase plosca, lîngă patul de fier al gherlei, unde au rămas adînciţi genunchii, la uşa azilului, în cămara cu alimente a orfelinatului.

  Imi place asta, e frumos spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.