„Adînci bătrîneţe” (P)

Duminică fratele Avram, cel mai bătrîn enoriaş al bisericii, 87 de ani (acum are 90), s-a rugat aşa:

„Doamne, îţi mulţumesc că m-ai ţinut pînă la adînci bătrîneţe!”

Bun!

Atunci mi-am dat seama:

1. că „bătrîneţe” este la plural. De fapt este „adînci bătrîneţi”, nu este „adîncă bătrîneţe”!

2. că bătrîneţile astea sînt adînci şi nu înalte. Nimeni nu spune „îţi mulţumesc, Doamne, că m-ai adus pe culmile, pe înălţimile, bătrîneţilor.”

Bătrîneţile sînt la plural pentru că sînt mai multe. Este bătrîneţea cordului, bătrîneţea ochilor, bătrîneţea pielii, bătrîneţea durerilor, bătrîneţea singurătăţilor şi azilului, bătrîneţea văduvei, bătrîneţea fracturilor de şold şi ale osteoporozei, bătrîneţea paraplegiilor. Toate acestea sînt bătrîneţi, adică feţe ale aceleiaşi realităţi, ale aceleaşi pietre netezite pe mai multe părţi.

Bătrîneţile sînt adînci pentru că percepţia omului este că merge în jos şi finalul bătrîneţii este la mormînt, cel mai de jos dintre cele ce coboară în viaţa noastră.

Deci, uşurel, atenţie la trepte, să coborîm cu grijă, cîte o zi o dată! Gata! Imediat ajungem şi la adîncime şi la bătrîneţi. Sau poate că numai la adîncime? …

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Gînduri, Meditaţii, Oameni, pseudotratat de semantică, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la „Adînci bătrîneţe” (P)

 1. Ana zice:

  Off, chiar daca nu-s batrana, ca fratele Avram 🙂 , un oftat adanc m-a facut sa ma intreb: dar batranetea sau batranetile nu are/au nimic frumos? de ce totul e in jos, in adanc…etc.
  Eu cand o sa fiu batrana cum o sa fie? Cum voi „suporta” batranetea?
  Cred ca „aici” o vezi astfel: in jos, in adanc, in mormant. Dar fiind „aici” cu gandul la vesnicie, esti : sus, inainte, in inalt, in ceruri, cu Domnul. Asta Da batranete!

  • Marius David zice:

   Ba da,,, bătrîneţea are frumuseţea ei. Mai ales pentru pastori 🙂 Cu cît sînt mai bătrîni, dacă nu se smintesc, cu atît sînt mai buni. Ca vinul!

   • napoleonus zice:

    ca un fel de adaugare….. batranetile sunt adanci ptr ca te fac sa intelegi profunzimea vietii…. mergi pana in adancinile cunoasterii si experientei umane…atat cat se poate….

  • Brainerd zice:

   Sora Ana,
   din perspectiva vietii umane, in mod normal toti mergem in jos, pana la imaginea mormantului, dar pana acolo, si dupa, realitatea este ca mergem in sus. Iata Psalmul 92: „Ei aduc roada si la batranete, sunt plini de suc si verzi”. Adica, destul de copti nu? Nu stiu daca din perspectiva aceasta, mergem in jos. Mai degraba in sus, sa devenim copti. Ve-ti suporta batranetea daca o petreceti in Casa Domnului, cum spune acest Psalm. Ideea este despre prezenta Domnului.

 2. Ente' zice:

  Hmmm…
  Interesant ca Moise, in capodopera sa pe care o numim in limbajul uzual, Psalmul 90, NU se refera la ‘batrani’, ci – culmea!! – la „cei mai tari, la optzeci de ani”. Asa sa fie? Ce ii face pe cei tari… tari?
  Cat despre remarca [de mai sus a] Anei… De ce ‘in adanc’ sa fie neaparat corelat cu ‘in jos’?! Daca ar fi sa le pun cap la cap (ce spune Moise, ce afirma fratele Avram si observatia Anei), mai degraba as asocia ‘adancimea’ cu intelepciunea… Si atunci, da! Am o baza temeinica pentru a-i considera ‘tari’ pe cei ce ajung la 80 de ani. Tristetea ma cuprinde insa atunci cand ii vad pe unii, ne-buni, ne-intelepti, din tinerete si pana la batranete… Ne-inteleptirea, odata cu ‘sansa’ trecerii vremii… asta da viata irosita! Fereste-ne Doamne de asta grozavie!

  • Ana zice:

   Ma intreb, daca nu cumva Tristetea e buna, atunci cand „ochii” nostri vad asemenea lucruri, si asta pentru a ne indeamna sa ne rugam…pentru acele ‘suflete ne-intelepte’, ‘ne-bune’ care se irosesc… Ce te faci cand esti inconjurat doar de asa oameni? intr-un mediu anume…la job, de exemplu?
   Eu nu mai indraznesc decat sa strig la Domnul: ai mila Doamne, mantuieste!

  • Marius David zice:

   Ente, ai dreptate, adînc nu este de corelat întotdeauna cu jos.. poate înseamna şi profund.. mă tem însă că fratele Avram la asta se referea… la adîncime ca fiind jos.. .acum are 90 de ani şi… aşteaptă … un înger pe cal gălbui

 3. Bătrânețea cred că îți poate oferi cea mai bună perspectivă asupra vieții, asupra valorilor adevărate ale vieții, asupra a ceea ce contează cu adevărat. Bătrânețea cred că poate însemna atingerea unei maturități extraordinare, care cumulată cu perspectiva ”adâncimii” ei (6 feet under) poate însemna o apropiere unică față de Adevăr. De aceea cred că bătrânețea poate fi frumoasă.

  • Marius David zice:

   Draga Pompe Funebre… parcă vorbeşte cineva de la Pompe Funebre 🙂
   Da, sînt de acord, există doar două feluri de bătrîni: care îmbătrînesc frumos şi care îmbătrînesc urît.

 4. Daniela zice:

  Fratele Avram ma impresioneaza de fiecare data prin crediciosia lui fata de Dumnezeu si fata de familie. Fratele Avram a imbatranit frumos, asa cum a trait. Ma rog totusi ca Dumnezeu sa nu ma tina atatia ani pe pamant. Vreau mai repede Acasa! Ca si fratele Avram de altfel.

 5. Brainerd zice:

  Daniela, daca vrei mai repede acasa, ca si fratele Avram, atunci trebuie sa astepti pana la 90… de ani 🙂

 6. Ana zice:

  Ma uitam la bunica mea are …84ani. O ‘necajeste” batranetea, prin durerile pe care le resimte cand merge mai mult decat trebuie, sau daca ..intr-un moment de zel…ridica ceva mai greu..decat ar fii trebuit.. Dar ma uit la ea, si e frumoasa, e o batrana atat de frumoasa, cu fata ca de copil, cu parul alb, inca mai are putere sa croseteze sosoni (ciorapi de lana)…pentru nepotii ce vor venii…:). Deja am colectii…pe culori. 🙂 Zice ca nu poate ‘sta degeaba’, trebuie sa lucreze ceva tot timpul…Imi place de batrana mea mamaie.

 7. Ana zice:

  Ma uitam la bunica mea are …84ani. O ‘necajeste” batranetea, prin durerile pe care le resimte cand merge mai mult decat trebuie, sau daca ..intr-un moment de zel…ridica ceva mai greu..decat ar fii trebuit.. Dar ma uit la ea, si e frumoasa, e o batrana atat de frumoasa, cu fata ca de copil, cu parul alb, inca mai are putere sa croseteze sosoni (ciorapi de lana)…pentru nepotii ce vor venii…:). Deja am colectii…pe culori. 🙂 Zice ca nu poate ‘sta degeaba’, trebuie sa lucreze ceva tot timpul…Imi place de batrana mea bunica.

 8. Ana zice:

  este bunica, pt ca este mama lui tata, dar eu..ii „zic”:mamaie

 9. Radu Voda zice:

  sa nu lasati sa se vada comenturile mele…EDITAT DE MODERATOR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.