Hautboy – Zelenka

sursa youbtube walvis 2007

Un link pentru download gratuit AICI. Absolut tulburătoare această muzică!!!

Tocmai l-am descoperit pe Zelenka. Este un compozitor absolut fascinant. Instrumentele? Hautboy – oboi istoric, oboi baroc.

sursa wikipedia

Nu mă satur să tot ascult Adagio din Sonata în Sol Minor. Interpretarea? Într-o asemenea companie? Cu Nigel North, Kathleen Staten, Stephen Hammer, Rhoda Patrick, Michael Willens? Ascultaţi coloratura fagotului!

Dacă veţi asculta cu atenţie, se aud mecanismele de pe fagot şi de pe oboi. Una dintre cele mai bune înregistrări pe care le-am ascultat. Cine spunea că avem nevoie de torente pentru a asculta muzică de calitate?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în instrumentul săptămînii, Muzica, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Hautboy – Zelenka

 1. Ioana zice:

  Tocmai cand eram pe punctul de a depune o plangere pentru faptul ca aici se promoveaza numai instrumente de coarde! Imi place foarte mult cum suna oboiul baroc, are un sunet mai „carnos” decat oboiul zilelor noastre. Nu acelasi lucru pot spune despre blockflote (din cauza sunetului sau aproape lipsit de armonice). Prefer flautul contemporan sau chiar flautul de lemn, dar traversier.
  Apropos de ultima intrebare, as reformula cu permisiunea ta: Cine spune ca avem nevoie de „muzica crestina”, formatii cu chitari electrice, baterie si alte minuni ale tehnicii, cand nu ne ajunge o viata intreaga pentru a asculta muzica sacra compusa pana acum?

  • Marius David zice:

   Uite, gînd la gînd cu bucurie, bine că nu ai făcut reclamaţie 🙂
   şi mie îmi place mai mult oboiul acesta.
   Oare unde se poate găsi?
   Ştiu că sînt din plastic, dar m-ar interesa din lemn.

   Tocmai am răspuns la întrebarea ta în dreptul răspunsului pentru Dorin
   Despre blockflote trebuie sa mai discutăm… încă nu sînt convins 🙂

 2. dorin zice:

  Frate Marius
  La un moment dat tot la manageriat ajungem. Intrebati mai multi absolventi ai diverselor Academii de muzica si constatati citi au auzit de acest compozitor, cu totul remarcabil de altfel. Si mai intrebati pe la institutiile de spectacol muzical, sau chiar de concerte, cind au programat macar o singura lucrare apartinind acestui compozitor.
  Pe de alta parte sunt curios daca exista o contorizare a accesarilor clipurilor de pe youtube si cam care e proportia intre accesarile unor formatii de muzica usoara en vogue si cele ale unor muzicieni ca cei care formeaza aceste superbe ansambluri de promovare a instrumentelor de epoca, a stilului de cintat al acelor vremuri, a muzicii mai putin, sau chiar deloc cunoscute din vremurilor de mult apuse.
  Pe urma am putea deschide o discutie legata de motivarea audierii unui astfel de clip in locul unuia „la moda”, de ultima ora. De ce un tinar sau un matur ar opta pentru un clip cu muzica culta, in locul unuia care l-ar pune la curent cu ce e mai nou si mai la moda acum pe „piata” muzicala. Mai ales ca pe primul nu ar avea cu cine sa-l comenteze pe cind fiind la curent cu ultimele noutati in materie de subcurentele, cu trendurile muzicii de discoteca poate sa se simta relazat printre cei de o seama cu el. Nu credeti ca e inervant sa nu existe o sectie ritmica si o miscare scenica si de lumini ? Ori cum ar fi, ori una, ori alta majoritatea se raporteaza la NOI, noua sa ne placa si eventual la cit mai multi dintre NOI. Dar oare lui Dumnezeu (care nu are nevoie nici de torent nici de youtube nici de mp3 nici macar de casti ca sa auda tot) ce-Io fi pland in materie de sonor. Catolicii care cinta muzica gregoriana sustin ca aceea e muzica ce-I place Creatorului. Ortodoxia rasariteana e ferm convinsa ca muzica bizantina este modalitatea de laudare si inchinare placuta Lui. Am vazut si ascultat, mut de uimire, supershow-urile din unele hiperbiserici americane neoprotestante, care, la fel de sincer si convinsi ca si fratii nostrii carismatici I se adresau cu muzica cea mai bombastica si festivista adeseori teribil de dansanta sau macar vesela. Iar David Ii cinta lui Dumnezeu psalmi acompaniindu/se cu un instrument caruia ii ciupea cele citeva corzi. Cu acelasi instrument rezolva si problemele de sanatate ale lui Saul. Sint si azi chitaristi sau harfisti, sau chiar oboisti, ori flautisti, care-I cinta lui Dumnezeu. Ar trebui sa-i gasim. Sper ca nu pe youtube ci in grupurile de casa sau maximum in biserici. Cind devin show man-i muzica lor si-a schimbat cu 90 de grade traiectoria tintind inima mea si nu pe cea a lui Dumnezeu. Majoritatea postarilor de pe magaziile de informatii sonore au o destinatie paralela cu suprafata terestra.

  • Marius David zice:

   Din păcate aveţi mare dreptate…
   Fiica mea se gîndea să aleagă o carieră muzicală, deja studiază partituri pentru conservator, dar este descurajată de perpective.

   problema pe care o puneţi dvs. atinge exact punctul pe care doream să îl discutam
   acest blog există ŞI pentru a promova aceste fel de lucruri, muzica de un anumit fel, o gîndire de un aumit fel, creştină, estetică etc.
   o literaturaă de o anumită factură..
   cred că deja unii au fost virusaţi.

   Am primit trei comenzi de harfa barocă şi oameni care sînt gata să plătească preţul pentru aşa ceva … Eu nu voi obosi să promovez DIVERSITATEA SONORĂ, chiar dacă asta înseamnă tăcerea chitărilor electrice din cînd în cînd în favoarea instrumentelor acustice măcar pentru contrabalans şi compensaţie.

 3. David T zice:

  It was fun to play this concert; thanks for listening!

 4. Pingback: Roţi pătrate, Disciplina înstrăinării, “Cela ce face păcatul de la dracul iaste”, Bachianine, Hautboy « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.