Sufficiency of Scripture Conference – NCFIC

Iată cîteva detalii despre conferinţa referitoare la Suficienţa Scripturii, conferinţă organizată de NCFIC.

Din păcate Suficienţa Scripturii sună foarte urît ca titlu în româneşte.

Chiar … Ce înţelegeţi prin acest titlu?

Ce înţelegeţi că se dezbate în conformitate cu invitaţiile ascultate?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Sufficiency of Scripture Conference – NCFIC

 1. Ioana zice:

  „Suficienta” suna urat. Poate din cauza expresiei „plin de suficienta”, care are o conotatie negativa, caracterizand o persoana mandra, dispretuitoare, ingamfata. Termenul „sufficiency” poate ca ar fi trebuit tradus prin „prea plinul”.

 2. adrian zice:

  Eu vad acest termen in contextul din 1 Timotei 3,16-17.
  Suficienta, pentru ca in Scriptura gasesti tot ce ai nevoie pentru mantuirea si sfintirea ta. Termenul din 1 Timotei (ofelimos – profitabil, avantajos) mi se pare mai concludent. Cam asta inteleg eu.

  Am auzit insa in ultimii ani si pareri care extind suficienta Scripturii in toate domeniile cunoasterii.

  Asteptam parerile teologilor.

  • Marius David zice:

   Nu, Biblia nu este o carte de ştiinţă. Nu are pretenţia asta.
   Biblia este autoritate în ceea ce priveşte credinţa şi trăirea, cunoaşterea de Domnul, … un exemplu în care Biblia nu INTENŢIONEAZĂ să ofere soluţii şi nu poate fi o „autoritate”: construcţia chitărilor clasice 🙂 GS?

 3. Beni zice:

  Suficienta in romana pentru „sufficiency” e la fel ca suport(in sens de tolerant) pentru „support”. Imi aduc aminte de multe filme de la tvr in care titlul din program nu parea sa aiba nici in clin nici in maneca cu ce aparea pe ecran in momentul derularii filmului. Traducatorii adevarati stiu de ce.
  „Suficienta Scripturii” imi transmite ideea unei scripturi handicapate (scuzati preluarea popular-vulgara a termenului) care se chinuie si intr-un final reuseste sa-i multumeasca pe specialisti cu privire la revelatia speciala a lui Dumnezeu. Eu stiam ca atunci cand Dumnezeu daruieste ceva bun da din belsug. Belsug de exemple chiar in Scriptura! Putem fi mai atenti cu traducerile astea dupa ureche…

 4. Adi Popa zice:

  Nu cred că titlurile şi paragraful explicativ din link-ul pe care îl dai sunt suficiente (scuzaţi jocul-de-cuvinte) pentru a anticipa sau pre-judeca viitoarele discuţii despre suficienţa scripturii. Ne putem agita ca o sticlă de pepsi pe marginea acestei sintagme, fundamentale Reformei, câtă vreme nu ni se explică în ce sens scriptura este suficientă şi atotsuficientă vis-a-vis de nişte domenii ale cunoaşterii ignorate de aceasta cu bună-ştiiţă sau din raţiuni pur cronologice, cum ar fi ştiinţa, tehnicile de comunicare şi tradiţia (nepomenită, adevărat, dar importantă şi ea în context). Nu am auzit până acum, eu personal adică, un argument, valid în concluzie şi coerent-intern, privind excluderea antropologiei, lingvisticii, istoriei, filosofiei, criticii literare, fizicii, cosmologiei, geneticii, etc., de la actul colectiv al umanităţii de aplecare asupra scripturii, ca dar dumnezeiesc; dar am auzit nuanţări importante şi echilibrate, precum cele făcute de C. S. Lewis, inclusiv în privinţa psihologiei sau psihanalizei. Nu pot deci decât să întreb, sunt mijloacele moderne de comunicare, în ele însele şi nu ca formă de abuz, incompatibile cu principiul suficienţii scripturii; şi, dacă da, totuşi cum am putea explica istoric mutarea sabatic-duminicală sau definirea treimii şi a dublei naturi hristice, fără tradiţie?

  • Marius David zice:

   Ai adus în discuţie tradiţia, necesitatea tradiţiei.
   Îţi recomand o lectură din
   http://en.wikipedia.org/wiki/Lesslie_Newbigin
   The Gospel in a Pluralist Society, SPCK/Eerdmans/WCC, 1989,
   capitolu patru,
   Despre Tradiţie, cred că se găsesşte pe google books.

   repet Biblia are o focalizare pe un anumit domeniu al cunoaşterii, cunoaşterea de Dumnezeu, faptelor şi isprăvilor Lui cele mari, Psalmul 150.

  • Adi Popa zice:

   Leslie Newbigin compară operaţional tradiţia ştiinţifică şi tradiţia creştină, fără a lega însă existenţa de facto a tradiţiei creştine de principiul reformator al suficienţei scripturii.

   • Marius David zice:

    Este foarte corect. aţi intuit exact unde este problema. Merge pe linia Polanyi şi Kuhn, dar nu integrează finalmente modelul.
    Este valoroasă totuşi contribuţia lui penru că demonstrează necesitatea tradiţiei.
    Jaroslav PElikan pune altfel problema cînd încearcă să definească tradiţia în relaţie cu Biblia şi Biserica ca un icon.
    Stăniloae vede un model perichoretic, după modelul trinitar: Biblia-Biserica-Tradiţia.

 5. alexandru zice:

  Scriptura este suficientă pentru a ne învăţa cum să trăim în familie,in Biserică, in societate. Sociologia, Antropologia, Apologetica, Psihologia, Etica au inceput să fie influenţate de „experţii sociali”, care sunt conduşi şi călăuziţi de duhul lumii şi nu de „duhul lui Christos”.
  Ştiinţele sociale au fost inventate pentru a lupta impotriva Cuvântului lui Dumnezeu.
  Avem nevoie de barbaţi care să-şi deschidă Biblia şi să spună ” Care este Voia ta Doamne?”.
  Oameni care să raspundă oricărui gând care nu este rob ascultarii de Christos prin cuvântul „este scris”.
  The Bible is all we need for life – it is completely sufficient! Paul Washer

  • Marius David zice:

   Afirmaţia lui Paul Washer trebuie nuanţată.
   Dacă mergi cu Biblia ca Chris în sălbăticie, nu te ajută, trebuie să mai citeşti cîte ceva despre supravieţuirea în sălbăticie…

  • Adi Popa zice:

   Alexandru, toată cunoaşterea îi aparţine lui Dumnezeu. Fizica, genetica, sociologia, antropologia, psihologia…sunt domenii ale cunoaşterii, iar adevărul pe care acestea îl conţin este (tot) adevărul lui Dumnezeu. Prin urmare, adevărul revelat în scriptură şi adevărul revelat în natură, oricât de tensionată ar fi uneori relaţia lor, rămân (şi trebuie să rămână) în final compatibile – adică să nu încălce legea non-contradicţiei, pentru că sălăşluiesc în aceiaşi fiinţă.

 6. Beni zice:

  „Nu am auzit până acum, eu personal adică, un argument, valid în concluzie şi coerent-intern, privind excluderea antropologiei, lingvisticii, istoriei, filosofiei, criticii literare, fizicii, cosmologiei, geneticii, etc., de la actul colectiv al umanităţii de aplecare asupra scripturii, ca dar dumnezeiesc”.

  Adi Popa – fain ai zis. Nu cred ca trebuie exclus aportul pe care il pot aduce abordarile respective asupra Scripturii; totusi, ce se face nea Gheorghe, de la mine din biserica penticostala, care nu are acces la ele? Sa puna mana pe carte! Sigur, asa i-am zis si eu, numa ca el o tot da inainte cu 2Tim 3:16, zicand ca poate fi deveni desavarsit doar cu ce-l invata Scriptura… Mai mult – zice ca traducerea Cornilescu-i destul…

  • Marius David zice:

   Sola Scriptura nu înseamnă… nu citim altceva decît Biblia

  • Marius David zice:

   If King James was enough for Apostle Paul… is enough for me too! 🙂

  • Adi Popa zice:

   Beni, harul mântuitor aduce chiar şi o persoană simplă şi needucată în împărtăşire cu trupul lui Hristos, unde unii (episcopii, dar nu numai) au înzestrarea şi vocaţia de mediatori ai cunoaşterii.

   • Beni zice:

    Adi, harul mantuitor aduce chiar si o persoana care nu poseda o Biblie in impartasire cu trupul lui Hristos. Dar nu cred ca asta e tema pusa in discutie…; sau daca King James is enough sau avem nevoie de NIV, sau daca putem citi alte carti…

    Cat despre vocatia unora de a fi mediatori ai cunoasterii e evident: Şi El le-a zis: „De aceea orice cărturar, care a învăţat ce trebuie despre Împărăţia cerurilor, se aseamănă cu un gospodar, care scoate din vistieria lui lucruri noi şi lucruri vechi.”

 7. alexandru zice:

  Pe mine doar Cuvantul lui Dumnezeu m-a schimbat. Cuvantul are putere pentru ca este insuflat de Duhul Sfant.
  Biblia este singura carte din lume al Carui Autor este prezent cand o citesti.
  Alte carti au aceasta putere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.