Primim bani de la stat sau nu? UPDATE – campanie de presă

Se știe că Bisericile Baptiste nu primesc bani de la stat sub formă de subvenții (că statul nu face donații, aici este o confuzie de termeni). Nu primim și asta se reglementează prin Statut bani de la stat sub formă de salarii pentru pastori.

Dilema pe care o au unii pastori și unele comitete de biserici este dacă primim bani de la stat pentru construcții de biserici, pentru întreținerea de clădiri, pentru renovări etc.

Ce credeți despre acest lucru?

 

V-aş ruga să fiţi puţin atenţi şi la campania de presă pe această temă.
Mie mi se pare foarte interesantă.
Iată
AICI.
AICI.
şi
AICI.

Dacă ne aruncăm de bună voie în ţepele acestea, credeţi că nu ne aşteaptă acelaşi lucru.
Asta se şi urmăreşte: amestecarea baptişitlor în aceeaşi oală în care fierb acum la foc mic sutanele negre.
Videoclipurile mi se par încă mai interesante.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

101 răspunsuri la Primim bani de la stat sau nu? UPDATE – campanie de presă

 1. teo zice:

  …n-am auzit de donatori care intr-un fel sau altul sa nu-si impuna,direct sau voalat,mai devreme sau mai tarziu…parerile,dorintele…persoanele…

 2. Cornelius zice:

  In ciuda ajutorului asa liber offerit, sa nu primiti, ptr ca odata cu primire de astfel de ajutoare de stat si de guvern, ele vor fi insotite de un control subtil care nu va fi aparent la prima privire, si in felul acesta ve-ti deschide portita compromisului si al controlului de catre guvern. Odata luati bani si cheltuiti sint greu de returnat, mai ales cind realitatea controlului de catre stat va incepe sa devina tot mai cruda.
  Ce ve-ti face cind pastori/preoti care vor lua asa zisul ajutor vor avea restrictii puse asupra subiectelor pe care la pot sau nu predica (ex. homosexualitatea care pare a fi transformata intr-un caz de drepturi ale omului si drepturi civile, inloc sa i se spuna pe nume ca si un pacat si o scirba inainte lui Dumnezeu).
  Mai bine sarac cu Dumnezu decit compromis si pierdut cu lumea

 3. dani zice:

  cine te plateste, iti va comanda intr-un fel sau altul.

 4. alterema zice:

  primim bani de la Stat, sub o forma sau alta, ca doar nu traim pe Luna. Credinciosii baptisti ca indivizi primesc intr-un fel sau altul banii prin intermediul Statului roman. Asta e. poate unii sunt platiti si prin intermediul altor state…

  ideea e cat de scrupulosi suntem cu chestiunea aceasta. Una e sa zici ca clerul baptist nu este salarizat de Stat alta e sa implici si restul fratietatii. Or aici lucrurile se complexizeaza.

  • Octi zice:

   Cind spunem ca primim bani de la stat de fapt spunem ca primim bani de la ceilalti semeni de-ai nostri pe care statul ii taxeaza.

   • alterema zice:

    corect. si atunci problema nu e daca sa primim bani de la Stat sau nu, ci probabil cate parghii ii ingaduim Statului sa utilizeze in relatia cu noi. Nu vrem sa fim controlati (financiar) de Stat? Hm, multe grupari anarhiste au aceeasi dorinta. Sper ca sa nu citeasca cineva de la Garda Financiara comentariile de aici, si sa intre la idei…A nu se intelege ca baptistii sunt o grupare anarhista!!!

    • Marius David zice:

     Alterema, cred ca stii statutul cultului in care esti pastor …. zimbarici, dar nu am pe tastatura instrumentlee sa il fac…

     • alterema zice:

      :).tocmai pentru ca il stiu, si pentru ca l-am votat…insa acum tind sa cred ca unii comentatori au impresia ca Statul roman cauta sa destabilizeze cea mai tare grupare religioasa din Carpati – i.e. baptistii. Nu e chiar asa. Avem si noi un cuvant de spus, corect, Statul vrea sa fie lasat sa-si faca mendrele cu toti cetatenii, corect si asta…dar sa nu dam in psihoza urmaritilor si vesnic-ispititilor-cu-bani-de-la-Stat. A, sa nu uit, NU sunt de acord ca Statul sa plateasca clerul, dar sunt de acord cu alte forme de intrajutorare atent analizate in prealabil sub carmuirea DUhului.

  • Marius David zice:

   ce vrei sa spui, in ce fel se implica restul fratietatii, in ce fel lucrurile devin mai complexe, elaboreaza un pic.

   • alterema zice:

    cred ca trebuie sa facem o distinctie intre implicarea financiara a Statului in randul clerului baptist (i.e. salarizarea tuturor pastorilor baptisti) si salarizarea Statului sau a firmelor din RO a ne-pastorilor. Amestecul in doctrina si alte fobii pe care le au unii pleaca tocmai de la o centrare a Cultului pe pastori (da, stiu ca pe vremuri erau prelucrate diverse reglementari pe la Comunitati). Dar Statul ar putea sa se bage in Cult nu doar pe calea pastorilor, ci si pe calea membrilor ne-pastori (aici chiar ar fi prea mult de scris). Ar fi bine sa pazim si usa „ne-pastorilor” de eventualele imixtiuni ale Statului, si nu doar usa „pastorilor” (care, zic eu, e mai accentuata in Statut). Iarasi zic, sper sa nu citeasca Garda randurile astea :)…Pentru mai multe detalii tre sa ma gandesc si eu mai mult :))

 5. Narcis zice:

  Ce are de a face cezarul cu Hristos?
  Biblia invata ca diferitele conduceri ale lumii acesteia nu trebuie sa aiba nici un fel de control asupra bisericilor in doctrina, inchinarea sau slujirea lor inaintea Domnului.
  Bisericile Domnului nici nu trebuie sa se unească cu guvernele lumii, nici nu trebuie sa primeasca ajutor financiar de la guvern.
  O biserica se face vinovata de adulter spiritual daca este unita cu o putere guvernamentala. Acesta a fost cazul Israelului.
  Biserica se supune doar lui Hristos.

 6. Ionel Condor zice:

  Statul te poate sutine in proiecte sociale adresate TUTUROR gen: centre de copii defavorizati, cantine, alte activități în favoarea societății. Acest lucru nu cred ca poate dauna in vre-un fel independentei bisericii ci din contra, o poate mobiliza sa se implice mai mult (defapt sa implice mai mult membrii ei !!!) in astfel de activitati. Asta numai dupa ce isi face rolul ei de baza :).

  Orice alta forma de a primi bani (cladiri, salarii) nu ar trebui acceptata.

  • Marius David zice:

   dar cladiri in care se tin orfelinate? gradinite?
   o alta intrebare… noi sintem taxati de stat, platim taxa ca baptisti.
   cum beneficiem de acest lucru?

   • David Cristian zice:

    Frate Marius, subiectul asta a fost discutat in cadrul unei sedinte lunare a pastorilor la care am luat parte. Doar trei am fost din cei care au refuzat subvenţiile de la stat. Multe voci au argumentat in favoarea ajutoarelor de la stat si spre surprinderea mea cativa au avut in vedere si salariile pastorilor care ar fi mult usurate daca ar veni de la stat.
    Insa vizavi de intrebarea d-voastra. Intr-adevar, platim taxe la stat ca si credinciosi baptisti. O parte din acei bani ar putea fi directionati catre bisericile baptiste. Sunt ai nostri, noi ii platim ca impozite, si fie toti, fie o parte din ei, ar putea fi directionati catre bisericile noastre. Ma indoiesc insa ca statul roman ar fi de-a cord cu asa ceva. Scuza lor ar fi ca suntem minoritari şi pentru o minoritate nu pot sa dea legi speciale.
    E un subiect la care ma gandesc, si incerc sa mi-l clarific. M-as bucura sa aflu parerea dumneavoastra.

    • Marius David zice:

     da, şi acum înţeleg şi eu de ce … am înţeles în această săptămînă.
     te rog sa dai un link aici
     http://www.culte.ro/DocumenteDownload.aspx?ID=2487
     şi apoi să dai un search pe „bapst”. Vei înţelege exact care este problema.
     Da, s-a cerut această facilitate pentru noi, scutiri de anumite taxe. Nu se poate.
     Da, pentru o minoritate nu sînt legi speciale.
     Oricum şi banii tăi se duc pe catedrala Dezbinării NEamului, stai liniştit.
     aş prefera ca toţi banii daţi pentru biserici de la stat să se dea la spitale, la şcoli etc.
     să nu se dea nimic la biserici, biserica trebuie să se întreţină singură, indiferent că este ortodoxă sau catolică sau baptistă.

 7. Octi zice:

  Eu as merge mai departe. Cred ca ar fi bine chiar si credinciosii sa refuze orice ajutoare de la stat. Ma refer la ajutoare sociale in bani, servicii gratuite etc. Nu ma refer la salariatii crestini care presteaza o munca la stat si pentru asta sint remunerati. Normal biserica ar fi urmatoarea in linie dupa familie in a ajuta pe cei saraci vaduve, orfani. De unde stim asta? Cred ca din Biblie.
  Eu am fost pus pe liber acum citiva ani de la compania la care am lucrat10 ani, si am refuzat sa iau ajutorul de somaj care mi se cuvenea de drept. Am deschis compania mea si Dumnezeu m-a binecuvintat mai mult decit visam. Cind sotia ma intreba daca am ceva lucru pentru saptamina urmatoare ii raspundeam ca deocamdata nu dar Dumnezeu v-a avea de grija. Aceasta dependenta numai de Dumnezeu eu o numesc adevarata libertate.

  • dorin zice:

   tu nu mergi mai departe ci prea departe

   • Marius David zice:

    la cine te referi, Dorin?
    si incotro se merge prea departe..

    • dorin zice:

     Ma refereram la ce scrie Mr. Octi mai sus cum ca ar fi bine ca noi credinciosii sa refuzam orice fel de ajutor social de la stat. Ce s-ar face fratii nostri care au vreun handicap in acest caz? Ar trai din mila bisericii? De cele mai multe ori bisericile nu reusesc sa-si multumeasca liderii(indiferent de denominatie) cu donatiile lor. De unde sa mai ramana si pentru fratii cei mai neinsemanati ai Domnului Isus? Si atunci intervine statul care ia de la noi cei care lucram si ii ajuta sa supravietuiasca si pe cei ce au ramas fara lucru sau nu mai pot lucra.Domnul sa binecuvante toate statele care lureaza in felul acesta caci in cazul acesta statul devine slujitorul lui Dumnezeu(rom 13.4)

 8. alexandru zice:

  Eu stiu ca este o lege care sprijina cultele si ofera bani pentru renovari,amenajari tuturor bisericilor, indiferent de confesiune. Ma insel?

 9. dorin zice:

  Statutul e una si realitatea-i alta. Din cate stiu eu salariile pastorilor vin de la stat.

  • Marius David zice:

   wroooong!!! la pastorii penticostali… da, nu la baptisti.

   • alterema zice:

    pastorii baptisti NU primesc fluturasul de la Stat. Ci de la biserica in care sunt angajati (fie direct, fie prin Comunitate). Desi, daca eviti contabilitatea din RO esti sanctionat. Asta-i culmea, nu ne da bugetul de Stat banii, dar ni-i ia. Si vrea sa ii oferim si corect. Aici ar trebui sa intervina cei mai invatati decat mine, ca mi se pare ca Statul e cam…apucator.

 10. Anca zice:

  In cazul unor finantari, sponsorizari, subventii etc din partea statului nu se poate refuza daca beneficiarul ( biserica ) nu este de acord cu conditiile impuse? Nu exista contracte sau alte acte care sa prevada obigatiile pe care le are beneficiarul? Daca din start nu este de acord cu ele, nu se angajeaza. Sau are statul puterea de a interveni ulterior si de a avea anumite pretentii?

  Nu exista o modalitate prin care biserica sa poata beneficia de aceste lucruri si totusi sa fie protejata?

  Totusi, consider ca nu este corect ca din bugetele locale sa se dea bani pentru cladirile, salariile, intretinerea din cadrul cultelor din moment ce nu toti contribuabilii sunt apartinatori a vreunui cult. Pe mine m-a deranjat cand am vazut ce sume mari de bani s-au alocat pentru renovarea unor biserici ortodoxe. Cu atat mai mult o persoana atee.

  Cred a este altceva cu finantarile unor proiecte sociale care sunt spre bunul mers al societatii.

  • Marius David zice:

   draga Anca, poate ca voi reveni cu mai multe argumente de ce astfel de finantari sint capcane.

   1. da, beneficiarul poate refuza, dar ispita este mare. Interesant ca aceste subventii vin in pricinpal in campanii electorale si in acele locuri in care relatiile cu puternicii zilei capata o anumita culoare.
   2. ba da, exista caiete de sarcini in unele cazuri, pe care fratii, multi inca neglijenti in acte si nestiutori de carte in cele granturi si alte forme de sustinere, nu le completeaza. Se fac greseli, se fac controale asupra feluli in care au fost sau nu cheltuiti banii si … buba. Ah, cistigul este ca unii devin mai responsabili… dar cu ce pret…
   3. ai dreptate, daca esti ateu, musulman, budist… cum vezi sustinerea unor biserici din banii tai? Parerea mea este ca acest fel de subventii sint o forma de a ne inchide gura bapstitlor cu maruntis pentru ca acelasi stat sa continue sa verse sume imense in proiecte cum ar fi Catedrala Dezbinarii Neamului.
   Atunci nu vom mai putea spune nimic despre acest fel de proiecte faraonice in care intra si banii baptistilor.

   3.

 11. vio zice:

  Octi,
  ceea ce spui mi se pare cam…exagerat.
  Alocatiile pentru copii?, ajutoarele pentru incalzire? somajul?, nu cred ca se incadreaza in aceeasi categorie cu salariile pastorilor sau cu alt gen de sponsorizare a bisericilor.
  Dorin,
  pastorii baptisti sunt platiti de biserica, o stiu dupa statele de plata pe care le intocmesc, si mi-e rusine sa spun ca au salarii minime,ba unii chiar nu sunt platiti nici de biserica.

 12. Octi zice:

  Vio,
  Am trait in comunism si din pacate comunismul inca mai traieste in noi. Eu traiesc acum in lumea libera (pentru moment), USA . N-am primit niciodata alocatie pentru copii, ajutoare pentru racire (locuiesc in Florida) ajutor de somaj etc. Platesc zeci de mii de dollari taxe la guvernul federal in fiecare an. Si ghiceste ceva? Traiesc, si inca bine. Daca sint sanatos si pot sa muncesc de ce sa primesc bani de la ceilati oameni? Nu mi se pare corect. Inca odata. trebuie sa intelegem ca statul nu are bani. Statul taxeaza pe oameni si redistribuie banii primiti. Comunismul s-a bazat pe aceasta redistribuire. Aceasta a fost esenta lui.

 13. Anca zice:

  Nu asta a fost esenta comunismului.
  Si ce se intampla daca maine nu mai esti sanatos? Sau ce va fi cand vei fi in varsta si nu vei mai putea munci?

  • Marius David zice:

   exista o casa de penstii a cultului, Anca!

   • eMi zice:

    o fii… dar cum ramane cu somajul, sanatatea? comunitatea nu are nimica pentru asa ceva. la pentru acestea si pentru celelalte impozite/taxe se varsa la comunitate bani de acasa alaturi de cei varsati de biserica (pentru completare – ca salariul net dat de biserica sa ‘devina’ brut), se fac platile la stat, iar apoi se ridica salariul net. asta se intampla in fond cu pastorul ‘de rand’ (cel a carui turma este prea mica/prea slaba sau eventual in parte iresponsabila). ironia este ca cei bivocationali platesc toate acestea inca o data (sanatate, etc) si pentru a 2-a slujba…

 14. Octi zice:

  Anca,
  E adevarat ca nu redistribuirea este esenta comunismului. Esenta lui este mult mai satanica.
  Poate ca este una din formele de manifestare.
  „Si ce se intampla daca maine nu mai esti sanatos?”
  -Am pe Dumnezeu, am asigurare de sanatate, am familie si prieteni care ma iubesc, am biserica in care activez. Aceasta ar fi ordinea.
  „Sau ce va fi cand vei fi in varsta si nu vei mai putea munci?”
  – Am pe Dumnezeu, am bani investiti, am fond de pensie, si din nou, famile, prieteni, biserica. Aceiasi ordine.

 15. eMi zice:

  frate marius, de ce nu facem ca la adventisti – punem tot impreuna si apoi impartim frateste? 😀 ei, stiti (pe aici prin arad, cel putin) cine nu vrea ‘centralizarea’? cei cu biserici mari, cu potential financiar, cu fonduri externe in spate… v-as da exemple de persoane foarte apropiate, care pastori fiind la 3 biserici trebuie sa puna bani din buzunar ca si completare pentru a ii depune la comunitate, iar apoi sa si-i ridice ca salar, din care de-abia ii ajunge de benzina pentru a se deplasa la slujbele saptamanale ale bisericilor!
  Eu cred ca nu la intamplare a venit postul acesta in perioada asta. Din informatiile mele, comunitatile isi formuleaza un punct de vedere cu privire la respectivul articol din statut, pentru a-l inainta mai sus – pt ca au fost cazuri in care un grup de biserici/comunitate a cerut bani de la guvern pt constructii/social/cultural/educational si au fost refuzati pt ca in statut scrie ca nu se poate. Ei, sa vedeti ce discutii pasionale, aprinse au fost luni la comunitate aici in arad (din pacate, atunci sunt pasionale si aprinse si consumante de energie cand e vorba de bani, sau alegeri) –

  CENZURAT DE MODERATOR

  a iesit ce-a iesit.
  e bine totusi ca dam bani la stat si individual (ca si crestini) de pe urma carora beneficiaza biserici de alte culte, iar la constuctia cladirii noastre stam de ani de zile ca membrii sunt pensionari sau tineri sau cu salarii asa cum sunt (e adevarat ca nici darnicia, zeciuiala, etc nu sunt foarte ‘la moda’), iar de la stat nu primim, la comunitate ni s-a spus ca nu sunt bani, etc. iarasi e bine ca platim gunoiul – o gramada de bani pentru de-abia o gramajoara de gunoi (de anul asta daca biserica completeaza nu-stiu-ce cereri are cateva procente mai putin) la stat, sau alte taxe… dam cezarului ce-i al lui, si lui Dumnezeu ce-i al Lui, nu? dar nu primim 😀
  scuzati ironia si fuseratia in scris (circumstantele… 😀 ) dar sa stiti (dvs. stiti probabil, dar sa stie si cititorii) ca situatia multor pastori (de biserici mici si eventual multe) e foarte grea – tot mai multi au inceput sa lucreaze 5 zile pe sapt (de dimineata pana dupamasa , ca seara e slujba :D) in constructii, agricultura, educatie, chiar si paznic de noapte(!), s.a.

  • michael zice:

   bine le zici, emi, desi tare ma tem ca vorbim la peretzi…

  • alterema zice:

   retin din articolul dvs/tau precautia de a da nume complete (so funny, atat de necesar insa) si lejeritatea la initiale. trecand peste problema banilor pe care ati/ai prezentat-o, ma intreb daca e biblica ascunderea dupa initiale si litere lipsa in ce priveste numele diverselor somitati din fratietatea baptista?
   Pai asa pot sa va spun si eu cu toata convingerea (am si eu sursele mele, credeti-ma) ca I.C. din nordul tzarii le-a spus lui S.P baiatul lui I. si lui A. sa il lase pe I. si sa treaca in tabara lui! Iar I.I. i-a vandut pe tovarasii de credinta sub mandatul lui P.P. Dar sa vezi lovitura de teatru: acelasi S.P., care si el a cochetat cu tradarea, l-a infierat pe I.I. pe baze biblice si l-a propus in locul lui, dupa ce a primit acordul de sus, pe M.!

   • Marius David zice:

    draga Alterema, am editat partea aceea de comentariu. N-are rost!

   • eMi zice:

    e la fel de biblic cu numele de scena al meu si al tau si al tuturor celor ce posteaza pe vreun blog. regret ca am dat numele, iar pe viitor n-o sa mai dau nici macar initiale. chiar nu are rost.
    probabil ca nici anumite situatii concrete nu ar trebui prezentate; dar cu ce situatii concrete (la subiect) sa argumentam? sau nu mai vorbim cu situatii concrete?

  • Marius David zice:

   Emi, se pare ca boala lui Michael este molipsitoare..
   ai dat nume, am moderat.
   deci
   1. da, au fost patru comunitati care si-au exprimt punctul de vedere. Sint discutii. Parerea mea este ca acest lucru nu este de discutat atit timp cit statulul este clar.
   2. daca dorim sa schimbam statutul se poate, dar numai in Congres.
   3. e simplu si dur: pastorii care nu sint sustinuti de turma se apuca de altceva. Simplu. Ori turma este prea mica si atunci sa faca SI corturi. avem precedente, ori turma nu le pretuieste sau nu are nevoie de slujirea lor si atunci sa faca NUMAI corturi.
   4. Este nevoie de fix exact 10 familii care sa sustina o familie, a pastoruli. Simplu, daca se da zeciuaial acum trebuie.
   5. Da, stiu pastori care nu se descurca financiar. Fiecare caz trebuie tratat separat. Va rog, daca stiti vreunaul care a ramas muritor de foame si nu are piine pina vine seara sa imi trimiteti urgent datele si ii trimit bani de piine in urmatorul moment. Pina acum n-am vazut pastor murind de foame, daca isi merita numele de pastor.
   6. te rog sa lasi ironia si fuseratia in scris… daca sint inutile. In cazul tau chiar sint inutile. Faptul ca pastorii lucreaza. Bravo lor. si eu lucrez. Asa cel putin tinerii nostri nu vor mai glumi: „unii oameni muncesc… iar altii sint pastori”. FAptul ca unii, putini, traiesc parazitind bisericile arunca noroiul pe care il culege michael al nostru asupra tuturor. Nu vad nicio problema in faptul ca un pastor munceste in constructii, agrigultura, educatie si chiar ca paznic de noapte.

   A propos…stii care este cea mai scumpa substanta din lume???

   iti spun eu: cea facuta din transpiratie de paznic.

   • eMi zice:

    sincere scuze – uneori am tresariri de fiu al tunetului 😀
    1. scriptura e clara in privinta la a se hrani din ‘laptele turmei’. resttul e discutabil, zic eu.
    2. si numai inspre bine! 🙂
    3. am si eu 4 in familie si miros unul mai bine ca altul 😀 si fac si corturi tare faine, ca de astea faceau si la inceputuri… tot ce pot sa va zic e ca isi iubesc turma (oricum ar fi ea uneori).
    4. ‘practica ne omoara’. m-as bucura daca v-ati simti putin de tot dator cu un (re)post special pe tema asta 🙂
    5. asa este, si asta pentru ca mare este Domnul si credincios promisiunilor Lui.
    6. nici eu nu o vad ca pe o problema; dar si Pavel s-a bucurar de TImotei, la venirea caruia a putut sa se dedice INTRUTOTUL slujirii sale. totusi, am vazut sudoare, oboserala, poate chiar slujire prin vizite mult mai putina, maini tremurande, roase de ciment si var, la citirea Scripturii de la amvon, etc. e eroul meu! 😀
    de fapt, a fi bivocational poate fi un mare castig in Imparatia lui Dumnezeu (un bivocational a vorbit pe ora11 despre asta).
    poate ca am deviat si sunt off-topic; parerea mea – ori rupem orice legatura cu statul (chiar si vizitele electorale, politica in biserica, taxe, etc.) dar si sa oprim mersul la strans de fonduri la bisericile din strainatate si bisericile sa fie pe cont propriu – ori dam taxe si ce trebuie, dar asteptam banii sa ni se intoarca si in ceea ce dorim – proiecte sociale, educationale, constructii, etc.
    PS: v-am vazut intr-o poza cantand la lauta pe bysergio.ro la nunta unui prieten 🙂 va şădea bine!

    • Marius David zice:

     1. da, atunci cînd se poate. Dar plantarea unei biserici? Ce te faci ca plantator de biserică sau atunci cînd comunitatea este foarte mică. Dacă biserica ajunge la 10 familii, atunci te poate întreţine, la acelaşi nivel cu ei fără probleme. Logic, nu-i aşa? Dar.. întrebarea mea este ce anume face un pastor care este pastor într-o biserică de 40 de persoane toată ziua. Pregăteşte predici? Ok, 12 ore pe săptămînpă, vizitează? de cîte ori pe săptămînă fiecare familie? meditează? se roagă? ok, totul se transformă în ore pe săptămînă, da? Buuun! Atunci treubie să legitimeze cele 48 sau 50 de ore pe săptămînă de lucru, altfel este un parazit fără ruşine.
     3. şi eu am în familie pastori şi ştiu exact despre ce vorbesc.
     4. da, vor veni, desi, daca te uiti pe patratosu am scris intenst despre asta.
     5. corect! Deci să ne incredem in El. eu cred ca s-a facut o greseala prin apelarea la stat chiar şi pentru cladiri si proiecte sociale.
     6. da, sint pentru SEPARAREA nu RUPEREA. sint doua lucruri diferite. Nu sintem izolati intr-un borcan social.
     Nu vad nicio problema in intrajutorarea bisericilor din tara sau strainatate, care-i problema cu strinsul de fonduri din alte biserici pentru biserici mai sarace. Biserica noastra a trimis fonduri pentru cele din Oltenia sau Moldova la fel cum altii ne-au trimis din Olanda sau America pentru noi alta data.
     NUANTE, NUANTE, NUANTE!!!!!

    • Marius David zice:

     nu, nu-mi sedea bine, inca un motiv de continuat slabitul.
     lauta are burta
     eu am burta
     unul dintre noi trebuie sa renunte.

 16. michael zice:

  a primi bani din impozitele pe care statul le administreaza nu inseamna neaparat un compromis cu acesta. pastorilor CENZURAT DE MODERATOR i carora le nu le ajung banii de benzina consumata pe deplasarile de serviciu?

  • Marius David zice:

   acelasi ton, acelasi stil, am pus filtrul pe tine cu mare parere de rau… Michael… dar … de rau.
   Pacat, aveai o idee productiva pentru discutie, dar compromiti totul prin tonul de baraca.

 17. michael zice:

  oups! n`am citit comentariile ( de revoltat ce sunt) abia acum vad ca si altii au sesizat aceleasi probleme.

  daca tot suntem la capitolul bani si la necesitatea de a ramane eschidistanti fata de orice ajutor din partea unor organizatii sau grupuri, de ce nu se scandalizeaza cand….

  CENZURAT DE MODERATOR…

  • Marius David zice:

   draga Michael, comentariul tau iar trece spre generalizări acuzatoare nepermise.
   arunci cu noroi în toti pastorii. Daca sint UNII, o minoritate cu masini si vile, asta nu inseamna ca poti trece cu buldozerul presupozitiilor tale peste toti.
   Eu stau la apartament, am o masina modesta zic eu, imi cresc copii dintr-un salariu de profesor etc.
   Multi alti pastori sint bivocationali. Sint cazuri si cazuri.
   Daca mai revii pe aici, te rog sa incerci sa discuti subiectul in chestiune fara a arunca afirmatii necontrolabile si rautacioase in balta.
   Incearca data viitoare sa citesti comentariile si apoi sa comentezi. Te-am moderat si te voi mai modera cu entuziasm daca continui in acest fel … pentru sanatatea dialogului.
   Sper sa nu continui la fel. Speranta moare ultima. Am demonstrat-o si in dreptul altora.

 18. celcezice zice:

  Atunci cand se vorbeste despre amestecul statului in problemele bisericii, putem apela la experienta fratilor penticostali, ei primesc de aproape 20 de ani, si nimeni nu se plange de vreo problema cu amestecul statului in probleme specifice ale bisericii.

 19. gamaliel zice:

  Interesant ca ne preocupa ” daca sa luam bani de la stat ” si nu discutam daca ” sa dam bani la stat”, asta vizazvi de ce zicea Vio cu salariile minime ale pastorilor. Da unii or avea salarii minime ( in mod cert pe bune) dar oare cati au salarii minime pe stat de plata numai ca sa plateasca cat mai putin dari catre stat( rusine sa ne fie!). Unii i-au bani din alta parte si trec pe statele de plata atata cat sa scoata ochii naivilor. Nu de rapoarte pe bani primiti de la buget trebuie sa ne fie noua teama ( pentru ca acolo in general se face pe baza de contract cu conditii si clauze) ci de eventuale controale care pot sa ne arate cu degetul ca evazionisti. Mi+e groaza sa ma gandesc ca i-ar tuna cuiva prin cap sa verifice spre exemplu modul de dobandire a proprietatilor si bunurilor de valoare a unor pastori spre exemplu. Oare cati pot dovedi cu acte ca au castigat legal acele sume pe care le-au investit in case, masini, etc. Doamne iarta-ne ipocrizia. Nu vrem bani de la buget ( unde si noi contribuim) da ne jucam cu banii altora despre care stim numai noi. De ce sa nu luam bani de la buget pentru cladiri, activitati culturale, caritabile etc? Da, cred ca salariile pastorilor nu trebuie sa vina de la bugetul statului ( nu pentru ca ar fi ilegal sau nu am fi indreptatiti) ci pur si simplu pentru ca Biblia spune ca ” ei sa traiasca din evanghelie”. Si asta e treaba bisericilor sa inteleaga.

 20. Marius David zice:

  Ioan Duscas, bine ai venit aici, dar nu pot da drumul comentariului tau. Imi pare rau, are prea multe greseli de ortografie, neglijente. Pacat ca ai scris atit.
  Voi incerca totusi sa iti raspund: este prea simplist. Desi banul este ochiul…. celuilalt nu intra cel mai usor prin bani in Biserica. Are si alte metode… Este simplist sa gindim asa.
  Nu mai scrie Dumnezeu cu litera mica!
  despre colaborarea cu securitatea… alta data.

 21. dori`s zice:

  subscriu la parerea fratelui Cruceru ca pastori care au si un alt servici nu vor pati nimic rau si nu le strica de fel. sa multumeasca Domnului ca in stfel de vremuri au un loc de munca si sanatate sa-si poata castiga painea. macar asa depind numai de Domnul. chiar ma gandeam uneori cum pot pastorii care stau izlolati de problemele izvorate din viata cotidiana sa ne predice cu folos. pana si Domnul nostru Isus Hristos a dus un trai obisnuit muncind ca oricare om pentru a fi un exemplu. am tot respectul pentru frati implicati in lucrarea Domnului care-si castiga existenta prin munca, cand un astfel de om ma mustra parca mustrarea lui are greutate ,deoarece trece prin aceleasi experiente ca mine in fiecare zi.

 22. Marius David zice:

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/873765/Romania-produce-de-zece-ori-mai-multi-teologi-decat-in-89

  citiţi şi celelalte articole din seria care formează o adevărată campanie de presă.

  Dacă ne aruncăm de bună voie în ţepele acestea, credeţi că nu ne aşteaptă acelaşi lucru.
  Asta se şi urmăreşte: amestecarea baptişitlor în aceeaşi oală în care fierb acum la foc mic sutanele negre.

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/873425/Romania-dupa-1989-o-biserica-noua-la-doua-zile–VIDEO/

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/872942/Parteneriatul-Politica-Biserica-o-afacere-prospera-de-20-de-ani/

  • alterema zice:

   intreb cu tot simtul raspunderii: suntem chiar atat de importanti pt tara asta incat sa fim ispititi in felul asta? daca da, atunci sincer as vrea sa fiu incurajat si io mai des cu privire la importanta mea ca baptist roman pentru cetatenii romani. sincer.

   • Marius David zice:

    da, Alterema, sîntem importanţi. Şi nu glumesc. Orice comunitate care este vocală, care are simţul civic, care are presă, care are conştiinţă politică, disciplină de grup este de băgat în seamă.
    Eşti foarte important ca baptist român, deşi părem o minoritate insignifiantă. Să îţi intre bine asta în minte.
    Vrei un exemplu? Evreii!
    Vrei un model? tot ei!

 23. Liviu zice:

  „Nu” stiu de ce, am o „problema” sa mi-i imaginez pe Domnul sau pe sfintii Pavel si Petru mergand la Cezar pentru a primi dinari din visteria imperiala pentru casele Domnului…
  Si tot o „mica” problema am in dreptul scenariului in care Cezarul , foarte zambaret, se da de ceasu mortii sa faca plocoane ,”ne-electorale” of course, Bisericii.
  Oricat ne-ar placea sa ne imbatam cu apa rece, Cezarul nu este si nu va fi incantat in veci de rivali , mai ales de Rivalul suprem. Statul pofteste supusi, cat mai neconditionati, si orice forma de independenta sau autonomie ii este suspecta. Ca „sfintii” au grija sa ii dea motive pentru suspiciuni de evaziune fiscala e alta poveste…

 24. Paul zice:

  Daca trecem in revista site-ul M.C.C. http://www.cultura.ro/Documents.aspx?ID=179
  si: http://www.culte.ro/
  Vom descoperi ca, in ultimii doi ani, zeci de miliarde de lei dn sutele de miliarde primite de Cultul Penticostal NU au fost dirijati in mod nemijlocit catre Bisericile Penticostale, ci au fost deturnati pentru ridicarea unor sedii impozante ale Episcopiilor/Comunitatilor Regionale Penticostale din Arad, Oradea, Suceava, etc.
  Dar, surpriza, apar pe site si finantari cerute de biserici baptiste,la http://www.culte.ro/FinantariDetalii.aspx?id=1828

 25. emsal zice:

  Am remarcat și eu că în ultima săptămână EVZ a avut o campanie de presă împotriva bisericii (în special ortodoxe, dar nu numai). Nu am înțeles însă prea bine care ar fi miza! Poate electorală…

 26. celcezice zice:

  Nu credeam ca voi reveni, dar multimea comentariilor si modul de abordare a temei ma face sa-mi pun mai multe intrebari.
  Care este entitatea de referinta in Cultul Baptist, daca e Biserica si ii spunem si autonoma atunci de ce nu lasam Biserica sa decida ?
  Nu cumva imixtiunea statului este doar pentru a face lucrurile mai de speriat, adevaratele motive tin de specificul Credintei Baptiste de la inceputurile ei ?
  Oare parteneriatele si aliantele cu tot felul de biserici si grupari religioase din America si Europa, foarte putin baptiste sunt mai sanatoase ?
  Dar implicarea in politica ori afaceri mai mult sau mai putin la vedere sunt mai de dorit ?
  Si intrebarile ar mai putea continua…

  • eMi zice:

   bune intrebarile. pot continua eu?
   probabil stiti cum e in Statele Unite… pai unchiul meu, spre exemplu a primit deducere din impozitul anual undeva la $2500 deoarece cu aceasta suma a sustinul un licrator misionar din Romania! tot ce a prezentat acolo a fost o hartie printata si semnata de respectivul misionar (roman)! Apoi, guvernul iti poate returna (daca te interesezi si iti faci taxele cum trebuie) chiar si un procent din cat daruiesti la biserica ta (undeva la 15-16%). Na! acelasi stat in care sunt plecati multi pastori la ‘predicat’ pentru a strange fonduri, timp in care turma de acasa e lasata cum e lasata. Daca s-ar duce la predicat unde chiar e nevoie…
   Pai, nu ne mai dorim si noi o tara binecuvantata? un stat care sa te sustina ca credincios? mai bine cu paranoia inradacinata in comunism, ca cine-stie-ce ar putea sa ni se intample… pai sa se intample, sa se dea in gat pe EVZ si la tv pe baptistii (nu pocaitii!) care ar face fraude cu banii DOmnului. oricum n-ar fi asa grav ca ce-au patit Anania si Safira.
   Mi se pare mie sau deja cam zeificam baptismul si biblificam statutul?
   cu cativa ani in urma (am promis ca nu mai dau nume sau initiale) s-a trimis de la uniune o scrisoare la toate bisericile baptiste din jud. Arad prin care se explica de ce bisericii Metanoia din Arad i se refuza (la acel moment, ca lucrurile s-au mai schimbat azi) inregistrarea – cu o nota de avertisment pentru destinatari se spunea, printre altele, ca se constata o indepartare de traditia baptista (nu retin 100% termenii folositi, dar in nici un caz nu erau argumente biblice. eventual semi-statutare)…

   • Marius David zice:

    vorbeşti de America, Emi, adcă de o lume care A FOST normală…
    şi acolo se întîmplă lucruri ciudate.

    citind în a doua parte a comentariului tău mi se pare că nu ai înţeles despre ce este vorba. Dar dacă te interesezi sînt sigur că poţi să înţelegi.
    cine zeifică baptismul, cine biblifică statutul? Think, man! cine a spus aşa ceva? De unde ai dedus asemenea enormităţi?

    Despre Metanoia nu este cazul să vorbim acum… scriptura ne spune că după roadele lor îi veţi cunoaşte… deocmdată avem numai florile… încă n-a venit vremea culesului.

    un sfat: după ce ai scris un comentariu… mai reciteşte… şi revino, corectează, îndreaptă, taie, dacă este cazul. tuturor ni se întîmplă să ne ia gura şi tastatura pe dinainte

    cu simpatie

  • Marius David zice:

   draga Cel,
   întrebaările tale sînt itneresante,
   aici nu este vorba doar de organizare. Este o capcană în care biserica a mai căzut. Istoria ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic de la istorie.. spujnea cineva. Nu ştiu cine.
   Da, şi acele alianţe sînt nesănătoase… pentru cine le face.
   Am scris şi despre implicare aîn politica şi afaceri. Nu sînt de acord cu acele implicări.

 27. ascultareacredintei zice:

  Inteleg ca discutia se concretizeaza in doua sensuri: problema pusa in articol si ce metode propunem pentru autofinantare(?)

  In primul rand, din principiile pe care le am, sustin separarea Bisericii de stat.

  Cum sa ne autofinantam ca baptisti – cred ca merita discutia.

  Dar de ce se discuta in comunitati aceasta problema din moment ce avem un statut care reglementeaza deja pozitia noastra? Sau, se pregateste modificare statutului in paragrafele care refera relatia cu statul? Daca se discuta in comunitati inseamna ca este controlat de la centru, nu? Daca este asa, de ce nu e la fel de clar si pentru ei ce scrie in statut, cum e pentru dvs?

  • Marius David zice:

   da, ai intuit bine problematica.
   1. eu propun să nu luăm niciun fel de ajutoare pentru a rămîne consecvenţi cu tradiţia practică şi teologică a baptiştilor.
   2. cum să ne autofinanţăm, păi cum spune Biblia? Simplu. Donaţii.

   Se discută problema în comunităţi din pricini pe care nu le voi dezvălui acum aici, dar se pot deduce. Tocmai am pus o listă MCC care explică multe.
   Este interesant cum a venit problema spre Consiliu, dar asta este o altă chestiune care necesită o altă dezbatere.

   Nu este la întîmplare faptul că o mare parte din campania pentru preşedinţia ununii s-a concentrat în jurul acestei probleme.
   Vreţi să vă aduc aminte?

   ascultarea, ti-am trimis niste link-uri pe privat.

   • ascultareacredintei zice:

    1. dupa intelegerea mea, e o traditie a crestinilor in primul rand (un neaparat si practica, istoric); da, de acord ca e o traditie practica si teologica a baptistilor si imi doresc si eu sa ramana asa;

    Dar de aici ma duc cu gandul la o problema: schimbarea valorilor, a temeliei. E caracteristica „postmodernismului” in cam toate domeniile vietii. Trist ca asa de mult s-a infiltrat in vietile noastre acest principiu fundamental al vremurilor noastre care anima pe unii la a schimba totul si toate. Grava problema este ca, odata schimbata fundatia, nu mai vorbim despre aceeasi fundatie. Pare atat de evident incat e pueril s-o spui. Dar, pentru baptisti ar insemna sa nu mai fie baptisti. A merge la medic pentru ca te doare maseaua stricata si a primi raspunsul: „trebuie sa va inlocuim, domnule” ca rezolvare a problemei…

    2. Da, donatii. Numai ca aici e o problema. Noi vorbim despre sustinere financiara a pastorilor nostri. Insa donatiile se fac fara adresa. Problema e in aceea ca cineva ar putea oferi bani pentru pastor(intentional, in inima lui), dar care sa mearga cu preponderenta in alta parte (in practica impartiri lor). Unii dau zeciuiala sau alte donatii, altii prefera sa dea anumiti bani direct pastorului sau unei(pentru) lucrari. Unii inteleg sa-si dea zeciuiala scriind suma pe plic si numele, altii prefera sa dea fara sa stie nimeni cat au dat si cine. Si chiar pot fi frati sinceri in acestea toate.

    Poate ca, la nivel practic, nu se ofera tuturor posibilitati de a darui conform Scripturii. Nu stiu, incerc sa discut chestiuni pe care le-am observat eu.

    • Marius David zice:

     draga Ascultarea,
     da, dar sa nu exagerăm cu postmodernismul, este altceva, este acomodarea la tiparele de gîndire ale lumii, o acomodare care este o încercdare pentru credinţa noastră.
     La discuţia asta trebuie să facem distincţia tehnică dintre dărnicie, zeciuală, binefaceri etc.
     aici este adevărat cuvîntul că poporul moare din lipsă de cunoştinţă..

 28. vio zice:

  Eu ma gandesc ca ar fi bine daca am da chiar din produse zeciuiala:
  ai facut 10 borcane cu dulceata una o dai, ai cules 10 kg de ardei, unul il dai.In zona noastra aproape fiecare are cate o gradina cat de mica ar fi ea… tot iese ceva.
  Eu una asa vad cretsinismul, biserica primara avea totul de obste.Acum nu se mai pote si nu stim de ce…
  Avem prea mult si ne vine greu sa dam Domnului a zecea parte.
  Domnul sa se indure de noi.

  • Marius David zice:

   da, asta este soluţie pe cît de simplă pe atît de aplicabilă.
   multă vreme în primii ani de pastoralaă şi chiar şiacum Domnul ne-a binecuvîntat în acest fel.
   bătrînii noştri aveau o disciplină de fier în acest domeniu.
   dar s-au dus mulţi din acea generaţie.
   este normal ca pastorii, care nu mănîncă numai ardei, ouă, lapte şi zacuscă, să se gîndeasca la salarizarea de la stat

  • Marius David zice:

   ah, am uitat.. asta te obliga să mănînci ce mănîncă restul bisericii… imaginează-ţi un oltean care vine în Ardeal sau invers… trecînd prin smerenia de a-şi schimba stiul de alimentaţie… mîncînd ce mănîncă turma .

 29. elisa zice:

  Noi nu luam bani de la stat pentru ca noi doar „dam Cezarului ce e al lui”..dar din acesti bani ai nostri statul se foloseste facand lacase de cult…pentru BOB.
  ..Cand o comunitate este mica,nu e normal ca sa fie ajutata de cele mari din tara? chiar pentru salariul pastorului?Cine il plateste pe acesta?daca re 30 de enoriasi?ori trebuie sa faca si alta slujba ca la Cr.d.Ev.?pentru ca are mai mult timp,decat cei dintr-o biserica mare?

  Ce numiti donatii?cred ca nu se poate trece la donatii ceva pe care l-ai cerut in prealabil.
  Domatia trebuie sa fie „donatie” . 🙂

 30. vio zice:

  De ce nu s-ar putea reinvia aceasta practica?
  Eu cred ca suntem vinovati de pacatul imbuibarii, cu totii…
  Am fost la cateva inmormantari in satul sotului meu si m-au pus pe ganduri niste rugaciuni a preotului ortodox de acolo, e drept rugaciuni pentru raposat dar afirmatia in sine :” ….iarta-l daca a mancat de doua ori…”, nu stiu exact la ce se refera dar eu am tradus daca s-a imbuibat.
  multe de discutat nu numai in dreptul pastorilor…

 31. miriam zice:

  Cand dvs. ati anuntat in Biserica, ca pricina de rugaciune problema primirii „banilor de la stat”,mami a dat din cap in semn ca „nu”. Acasa ne-a explicat de ce:granitele scripturale intre care trebuie sa ne miscam sunt acestea:”Cum se uita ochii robilor la mana stapanilor lor,(…) asa se uita ochii nostri la Domnul Dumnezeul nostru” SI „Dati dar Cezarului ce este al Cezarului”
  Sa nu amestecam lucrurile! Stapan este Unul si este Domn care nu „lasa pe poporul Sau si nu-si paraseste mostenirea”. Biblia ne invata ca Cezarului trebuie sa-i DAM,nu sa PRIMIM;ne vom plati birurile si ne vom ruga pt „cei inaltati in dregatorii”.
  Noi suntem 10 in casa, e adevarat nu toti cu drept de vot:).Spunem cu totii NU!
  „Iata,ochiul Domnului priveste peste cei ce se tem de El, peste cei cei nadajduiesc in bunatatea Lui, ca sa le scape sufletul de la moarte, si sa-i tina cu viata in mijlocul foametei”.

  • Marius David zice:

   Draga Miriam, bine ai venit!
   Ce surpriză!
   Să rămînă o pricină de rugăciune pentru bisericile noastre să nu intrăm cu capul în laţul acela.. De fapt, votul de la CU este nul de drept. Voi explica altă dată de ce cred asta, aşa că răul nu s-a produs încă definitiv.
   Aşa cum spui.. acelea sînt graniţele scripturale între care ne mişcăm.. Domnul Isus a spus … daţi Cezarului ce-i al Cezarului fără a aştepa ceva de la Cezar..
   Isus n-a aşteptat dividende de la Roma şi nici ajutor sau sponsorizare pentru călătorii dacă tot era plătitor de taxe cu rublă din gura peştelui.

   Aşa să vă ţină Domnul!

 32. Zoli zice:

  Acuma nu cred ca mai are prea mare relevanta daca primim sau nu bani de la stat.

  Problema cea mare este ca am institutionalizat biserica si am adus-o sub „protectia” legii si a statului.

  Biserica primara nu a avut nici o legatura cu statul si nu vad de ce a fost nevoie de aceasta schimbare.

  Nu vad de exemplu in conditiile acestea ce ar putea impiedica statul sa hotarasca o lege prin care sa pedepseasca refuzul de a casatorii cupluri homosexuale pe principiu de discriminare.

 33. Valentin Samuel Bosneac zice:

  Fr. Marius,
  din cand in cand,mai intru si eu pe 666(adica http://www...)incercand sa ma tin cat de cat la zi cu ce se intampla in „lumea baptista ” din Romania.Apreciez faptul ca stimulezi si intretii aceste discutii si ma bucur ca mai sunt persoane interesate de ce se intamplaq in jur
  Ref. la problema finantarii(sub diverse forme) a Bisericii(Baptiste in acest caz) de catre Stat, din cate cunosc eu,cred ca abordarea de pana acum a fost destul de superficiala,neprofesionista,diletanta chiar,etc.Din ce observ, exista doua tabere,pro si contra,extremiste,cu argumente pe masura. Cred ca Uniunea Baptista ar trebui sa organiz3eze niste dezbateri mulrt mai serioase, la care sa participe si alti Baptisti,(cf.principiului „preotiei universale”)si mai ales oameni care sa cunoasca problema si sub alte aspecte.Avem in tara multi frati specialisti in toate domeniile vietii sociale care ar putea avea un cuvant greu si avizat de spus in multe domenii cu care se confrunta Biserica in general si cea Baptista in special.Din pacate,observ din ce in ce mai mult tendinta instaurarii unui sistem clerical,ierarhic, de casta,in afara caruia nimeni nu mai conteaza…Poate gresesc.Spun astea cu cele mai bune intentii.
  Sper sa putem discuta subiectele astea „face to face”. Pana atunci,iti doresc mult „har si pace ”
  Vali Bosneac

  • Marius David zice:

   draga frate Vali, bine ai venit aici! 🙂
   Chiar mă gîndeam la tine, frămîntîndu-mă cu cine să votez de data asta. 🙂
   Aşa cum spui! dacă ţara face referendum, de ce n-amface şi noi un Congres extraordinar sau o consultare a membrilor pe tema asta?
   Îţi dau dreptate… sîntem pentru preoţia universală doar în teorie, dar în practică sîntem din ce în ce mai clericali.
   Sper să putem discuta şi fata catre fata

 34. Rodica Botan zice:

  Poate fi chestie similara cu educatia…In momentul cind Guvernul furnizeaza banii, ei furnizeaza si metoda si materialul de invatamint. Si guvernul ia tot de la noi banii, dar cind trec pe la ei, le da putere sa dicteze ce se invata in scoli. Asa au devenit in America scolile mai liberale decit guvernul insusi…Asa au ajuns sa le spuna la copii de gradinita despre gay si lesbiene.

  Cind un guvern liberal ajunge la conducere si cind biserica va lua fonduri de la ei, din Biblie o sa inceapa anumite texte sa fie interzise…pentruca spun lucruri cu care guvernul repectiv nu este de acord…Am auzit ca in America au inceput deja sa tipareasca astfel de Biblii corecte din punct de vedere politic…

  Daca Bisericile ar fi fost finantate de guvern…deja le-am fi citit pina acuma , cu schimbarile ce au loc…

  Asta aproape suna bine din perspectiva..”nu va injugati la un jug nepotrivit”…

 35. Narcis zice:

  Chiar daca s-a hotarat la Uniune ca se accepta fonduri de la stat, totusi congregatia, adunarea hotaraste pentru fiecare biserica in parte. Fiecare biserica are autoritatea finala. Nu ce hotaraste o uniune de biserici.
  Pentru ca sub Cristos, congregatia, adunarea este autoritatea finala in biserica.

  • Narcis zice:

   Nu vreau sa zic prin asta ca biserica este deasupra Bibliei pentru ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Si nici deasupra Duhului Sfant. Ca biserica ne supunem lui Cristos supunandu-ne Cuvantului Sau (Biblia)si ne supunem lui Cristos supunandu-ne Duhului Sfant.
   Ce vreau sa spun e ca sub Cristos -Cuvantul Sau si Duhul Sau- adunarea,congregatia ca si trup (si nu pastorii, sau batranii, sau diaconii, sau comitetul)are autoritatea finala.
   Adica congregatia decide pana la urma si in aceasta privinta. Nu cred ca se poate impune prin Uniune acest lucru.

  • Marius David zice:

   Corect, slava Domnului ca bisericile baptiste au oarece autonomie.

 36. dumnezeueateu zice:

  Mi-a crescut inima cand am vazut rezultatele poll-ului, fie el si online.

  Pastrati-va identitatea si bucurati-va de ea, sustineti ceea ce credeti prin contributii si toata lumea e fericita.

  Pozitia seculara e foarte buna si ar fi minunat daca toate bisericile ar face la fel.

  Cand va exista o modernizare adevarata a celorlalte culte, o sa puteti spune linistiti „noi n-am avut nevoie decat de noi insine” pentru bani.

  It’s a good thing.

  • Marius David zice:

   Multumim, Dea,
   Da, asta este si parerea mea, sustinem ceea ce credem … Statul nu poate opri sau sustine ceea ce credem sau nu credem fiecare.
   Mie nu mi-ar conveni sa le dea bani ateilor sa faca cluburi de ateism, spre exemplu 🙂

 37. Pascu Geabou zice:

  Cu cita iscusinta se preface vrasmasul bisericii in binefacatorul ei !!
  Totdeauna am considerat ca biserica lui Hristos,turma lui D.zeu n-are nevoie sa fie tinuta in fiinta din mila statului. Ar fi o rusine si o blasfemie la adresa lui D.zeu!
  Ce facem cu acele parti din scriptura care ne invata ca nevoile trupului lui Hristos trebuesc rezolvate de madularele trupului si nu de cei deafara ?
  Daca sa nu sint bani,daca nu este binecuvintare, s-ar putea sa fie alta cauza…posibil ca turma nu este hranita…ca unii din lucratorii se ocupa cu orice altceva si nu cu ce i-a insarcinat Marele pastor al oilor..
  Sub masca grijei fata de saraci si Iuda isi ascundea iubirea de bani…..
  Ca un frate mai in virsta care am trecut prin multe comfruntari cu regimul comunist,rog pe colegii mai tineri sa nu accepte mita,oferta generoasa a ajutorului de stat sub nici-o forma si sa gindeasca pe termen lung ce dezastru va aduce in viata bisericii ajutorul dela stat.
  Nu cumva va trebui si pastorii, bisericile sa se schimbe ca primarii dupa culoarea partidelor ce sint la putere ca sa primeasca subventie ???
  Aveti grija ca raspunderea pentru biserica pentru care a murit Hristos este mare…

 38. Geu zice:

  Ma bucur de faptul ca sunt atatia crestini baptisti treji, dar ma intristez de deciziile care se iau la nivelul conducerii (slujirii) baptiste.
  In primul rand, daca se vor primii bani de la stat pentru biserici, (indiferent de termenii folositi in primirea lor), acest lucru ar incalca grav etica, crestina. Nu este normal ca un ortodox, catolic, musulman, budist, etc. sa dea impozit, iar eu sa baptistul sa primesc din banii lor ca sa am predicator platit de ei, cladiri platite de ei, proiecte platite de ei, etc.. Nu este moral. Impozitul pe care il platesc eu nu este pentru sustinerea bisericii mele, ci pentru cheltuielile statului, si aici intra multe cheltuieli comune tuturor.
  Daca ceilalti primesc, asta este treaba lor, nu a mea.
  In al doilea rand, daca nu imvatam din pacatele istoriei crestine, vom testa aceleasi consecinte. Dupa unirea bisericii cu statul, din 325 dH, biserica a devenit biserica de stat. Ba mai mult, ea a devenit o alternativa la conducerea tarii respective. A colaborat cu statul, dar n-a mai colaborat cu Dumnezeu. A acceptat compromisul cu statul, dar a pierdut pacea cu Dumnezeu. Se va repeta istoria, sau vom rezista somnului care i-a cuprins pe „unii din mai marii …..”???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.