Ce este un pastor? Eseu masterand

Continuăm cercetarea noastră cu un eseu interesant pe care l-am primit de la un student la master. SArcina mea a fost să evaluez partea de metologie a cercetării ştiinţifice.

Eseul este în limba engleză, deoarece trebuie evaluat şi de un profesor anglofon, dar, cu toate ezitările lingvistice, cred că merită citit conţinutul, mai ales că masterandul încearcă o evaluaare a lucrării pastorale cu pornire din Vechiul Testament. Bibliografia este, de asemenea, solidă pentru aceste pagini şi poate fi un punct de pornire pentru cei interesaţi în aprofundarea problemei.

Am secretizat numele studentului pentru a putea face corecturi şi sugestii mai liber. Menţionez totuşi faptul că cel care scrie are peste 15 ani de experienţă pastorală şi de lucrare şi nu se află la începutul carierei, bîjbîind. În cazul în care dînsul doreşte, se poate „deconspira”. Mie mi-a plăcut abordarea şi cred că aceste încercări timide ne pot duce spre articularea primelor schiţe de teologie pastorală şi pentru cultura noastră.

Îi doresc succes şi la celelalte lucrări în sesiunea de examene în care tocmai am intrat. Şi mie şi colegilor ne dorim răbdare şi dreaptă cumpănă.

AICI găsiţi eseul.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Ce este un pastor? Eseu masterand

  1. Mircea Buzdugan zice:

    Bun, foarte bun. Mie imi place. Engleza schiapata pe alocuri, dar pentru cineva care banuiesc ca trece bine de 40 de ani, cred ca este foarte bine.
    Felicitari. Sunt impresionat ca la Universitatea Emanuel se face scoala la o asemenea calitate. Am auzit tot felul de lucruri…
    Va rog sa imi spuneti daca primiti la master si persoane care au licenta in alt domeniu decat teologie.

  2. thisisnotme zice:

    Ai folosit cuvintele ‘interesant’ si ‘experienta’ ceea ce ar putea echivala cu incercare de influentare a ‘juriului’ 🙂
    Intr-adevar ca nespecialist as fi interesat de partea a doua care nu face de fapt obiectul temei : cum identificam tendintele negative la pastorii de ‘azi’ despre care pomeneste in introducere , inainte ca ele sa devine statu-quo.
    In acelasi timp as vedea un mic dezechilibru intre tonul usor acuzator , cu adresa desi adrisantul ramane, deocamdata, necunoscut, si restul eseului bine structurat si documentat.
    Sper sa nu supar si n-ar trebui din doua motive : nu sunt de meserie deci parerea mea conteaza ca atare; a doua , ca sa folosesc ‘arma’ ta, opinia ta despre eseu si activitatea lui practica sunt suficiente ca sa nu puna la inima 😉

  3. us66 zice:

    Marius,
    Îmi pare rău că, concluzia la ceea ce a încercat studentul să prezinte este foarte, foarte scurtă, ne permis de scurtă… După disecarea atâtor cărţi, m-aş fi aşteptat la o concluzie mai consistentă. După limbajul folosit (concepte teologice exprimate într-o engleză imposibil de stăpânit de un român) mi-a fost foarte uşor să văd unde erau ideile lui si unde folosea ideile altora. Prea puţin material propriu. De exp.: studiiind pasajul cutare din Biblie am descoperit, etc., etc. Lucruri confirmate şi de cutare sau cutare teolog. Eu cred că….

    O abordare de genul acesta cred că ar fi mult mai de dorit decât o reiterare a ceea ce spun alţi. În această capcană cad şi mulţi păstori când predică sau învaţă pe alţi. Când se foloseşte „Apocalipsa”, ca să dau un exp. se redă ceea ce spune, cutare sau cutare teolog fără să se spună, „eu în urma studiului din ultimi 20 de ani, cred că lucrurile stau aşa. Până la proba contrarie…. eu aşa cred… ”

    Crezi că se citează prea mult, (nu mă refer la student) de frică, de-a nu fi etichetaţi şi apoi crucificaţi de superiori?

  4. Rodica Botan zice:

    Vorbind de pastori,

    discutia inevitabil trebuie sa includa si obiectul pastoririi lor…adica oaia…Eu despre pastori stiu mai putin…dar cunosc citeva oi…mai opiniate. Am scris ceva despre una dintre ele…

    Acu, ca tot m-am apucat sa scriu,
    O alta oaie vrea sa dea un interviu…
    M-am minunat de-asa complexitate…
    Stiam ca oile sint fiinte simple,
    Fara opinii si personalitate!
    Asa am reflectat de unul singur dis de dimineata…
    Nu-i prima data cind gresesc in asta viata!!!
    …Zicea oita asta un pic cam sifonata,
    Ca viata ei de turma a fost dezordonata.
    Ca nu stiu ce in felul ei de-a fii,
    A rezultat in fapte facute n-ainte de-a gindii…
    Si uite-asa din lipsa de intelepciune,
    Aproape c-a fost scoasa afara din pasune.
    Ca oile cu lina moale si distinse,
    S-au departat de ea , sa nu fie atinse…
    Si ea, tot mai la margine s-a tras…
    Pina de tot in urma turmei a ramas.
    Numa` un ciine credincios cu vocea stinsa
    Se mai trezea latrind din cind in cind la dinsa…

    Cu capul aplecat, incet si fara zor,
    Pascind din ce-a ramas in urma tuturor,
    Si ascultind la dulce fluier de pastor,
    Ea s-a tirit mereu, mereu in urma lor…
    OK…acuma trebuie sa recunosc,
    Situatia putea sa fie si mai buna
    Si mult, chiar mult mai rea decit a fost…
    Concluzia? Zicea oita sifonata cu umor…
    Concluzia la viata asta e dreptul tuturor!
    Pastorul bun ne duce la asa pasune
    Ca pina si resturile de la turma-s dulci si bune…
    Si multumita-n suflet de asa concluzie,
    Oaia pleca si ma lasa-n confuzie!!!

  5. Rahela zice:

    Mi-a placut in special partea care dezvolta conceptul de pastor in contextul actual. Se observa o sensibilitate in abordare, cum numai un pastor poate sa o adopte. Tranzitia este parte vulnerabila a eseului – legatura dintre partile eseului care incheaga totul intr-un intreg in contextul subiectului prezentat. O alta chestiune legata tot de compozitie este introducerea si incheierea; acestea sunt parti cheie intr-o prezentare; pe langa faptul ca ar trebui sa reprezinte o sumarizare a eseului, cele doua parti esentiale intr-o lucrare, ar putea sa fie atat de concentrate in materie de idei incat singure sa constituie eseuri in miniatura. O alta chestiune pe care am observat-o (nu numai in lucrarea de fata)este legata de prezentarea conceptelor. Am observat tendinta de a teoretiza conceptele fara a le aduce la un nivel practic, cu exemple din viata reala. Aceasta nu este neaparat o critica, ci pur si simplu o observatie. Poate tine de o trasatura specifica a neamului nostru – filozofarea? Dinclolo de aceste observatii, lucrarea este foarte bine sustinuta de referinte, creativitatea (in sensul in care este conceputa si dezvoltata tema) este de apreciat si in final – mi-a facut placere sa o citesc.

  6. Marius David zice:

    Rahela, sper ca studentul va tine seama de sugestiile tale, dar intr-o asemenea lucrare ti se impune o limita de cuvinte, n-ai cum sa aduci exemple din viata reala. Este o lucrare teoretica.

    Rodica, este o sarbatoare sa te vad cum te exprimi in versuri. Multumim!

    Cornel, asa cuim am spus, limita de cuvinte impune scurtime. Poate ca, asa cum spunea RAhela, se mai poate lucra la concluzii.

    Te rog, de asemenea, sa citesti tema data. Si aceasta limiteaza. Referitor la bibliografie- opinii personale si aici trebuie pastrata balanta.

    Trebuie sustinute opiniile cu citate, dar trebuie interactiune cu bibliografia. ESte numai un student, nu este o carte. GAsesti si prin carti publicate de personalitati respectabile fenomenul de care vorbesti tu.

    Nu, Sam, nu am incercat sa influentez juriul, nota este deja data, este in catalog. As vrea ca studentii care sint in sesiune sa beneficieze cit mai mult de asemenea observatii. Este cea mai buna scoala. Unii nu doresc sa le public eseurile, obtin foarte greu acest fel de accept din teama de macelarire publica.

    tendintele negative au devenit deja … sint prea inradacinate, tocmai de asta scriu si caut sa discxut cu viitorii pastori aceste chestiuni.

    Mircea, da primim la masterat cu alte licenţe. Uită-te pe site-ul nostru http://www.emanuel.ro
    vezi Ghidul de admitere.

    Şi eu zic că se face şcoală. Cine vrea să înveţe învaţă în orice şcoală.

  7. Pingback: Petru, Adam şi Eva, Ce este un pastor? « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.