Evanghelicii, oamenii unei singure Cărți? (seria Disciplinele spirituale – Iris, Cluj, ora 18.00, Duminică)

Acum cînd culturile se ciocnesc și lasă în urmă morți, acum cînd religiile sînt în confruntare, lăsînd pe străzi carne și sînge, cînd discursul religios se radicalizează, ne întrebăm, noi, noi …. evanghelicii … cu noi ce este?

Cine MAI SÎNTEM? Sîntem oamenii unei singure Cărți? Ar trebui cumva să fim?

Cînd toate celelalte religii, cum spunea cineva, se întorc spre textele fundamentale, creștinii se îndepărtează tocmai de textul care le-a constituit cathecheza și le-a generat rădăcinile credinței.

Despre evanghelici se spunea că sînt oamenii Bibliei, că sînt mitraliere de versete, vedeți Steinhardt în Jurnalul Fericirii, că știu Biblia pe dinafară și că altceva nu mai citesc pentru că ar fi păcat.

Nu mai este adevărat! După cum ne arată statisticile, fie Barna sau Gallup, mai mult de 60% dintre enoriașii parohiilor evanghelice nu mai citesc în mod regulat Biblia. Nu mai sînt nici măcar oamenii unei singure cărți.

sursa vintage books facebook

sursa vintage books facebook

EMB-ul (Evanghelicul mediu binevoitor) își ia hrana spirituală din citate dulcegăroase de pe facebook mai nou. Generația D își sharuiește statutus-uri cu diferite mici prostioare care sună frumos, îndepărtîndu-se de plicticosul și atît de incomodul text scriptural. Tabletele, telefoanele mobile, pe care avem Scripturi în diferite programe și moduri sînt doar pretextul pentru o lene și mai mare în lectură. Niciodată n-am avut textul mai la îndemînă și într-o comodă proximitate. Niciodată n-am fost mai departe de el.

Cînd o întreagă generație nu mai citește carte în general, evanghelicii nu-și mai citesc CARTEA. Nici măcar cartea.

De ce? Care sînt cauzele? Cum am ajuns aici? Ce-i de făcut? Acesta vom încerca să vedem Duminică, începînd cu orele 18.00, la Biserica Iris, de pe strada Sobarilor.

DE asemenea, vom extinde întrebările noastre spre ideea de studiu, de inspirație spirituală, și învățare, învățarea de lucruri noi ca stimul al creativității.

În Fiddler on the Roof este o fază emoționantă.

Frustrat, Tevi Lăptarul, își cîntă necazul. Calul i s-a îmbolnăvit. Își dorește să fie bogat. Își dorește să dețină multe animale, case, găini, nevasta să îi fie mulțumită, să fie cu trecere înaintea oamenilor din sat, să fie întrebat precum înțeleptul Solomon, dar dintre toate, dintre toate cele de dorit … un lucru își dorește cel mai mult, cel mai dulce lucru dintre toate…. să dețină atît de mulți bani încît să poată sta 7 ore în sinagogă și să discute din Scripturi, studiindu-le. Acesta ar fi cel mai dulce și de seamă lucru!

Ce ai face tu dacă n-ar mai trebui să mergi la muncă? Cum ți-ai petrece cele 8 ore în plus? Care ar fi cea mai mare iubire intelectuală a celui care pretinde a fi mîntuit prin auzirea Cuvîntului?

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Conferinte, inventarul stricaciunilor spirituale, Predici, serile Iris. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Evanghelicii, oamenii unei singure Cărți? (seria Disciplinele spirituale – Iris, Cluj, ora 18.00, Duminică)

 1. Reblogged this on Andreea Stanciu and commented:
  Mâine seara la Biserica Baptistă din Iris …
  Vă invit cu drag!
  E o seară specială…

 2. Gabriel zice:

  Pai daca le spui ceva din biblie la evanghelicii actuali le sare tandara una doua si te face cu ou si otet.
  „Căci va veni vremea când oamenii nu vor mai suporta învăţătura sănătoasă, ci îşi vor îngrămădi învăţători după poftele lor, ca să audă doar lucruri ce le gâdilă urechile. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor duce după mituri. „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.