Explicați-mi, vă rog, ce se întîmplă?

Dacă pui 32 de metronoame pe o suprafață rigidă, vor  continua să bată fiecare în ritmul lui, dacă le pui pe o suprafață elastic-vibrantă în cîteva minute se întîmplă ceva „magic”.

Biserica este  cînd o suprafață rigidă, cînd una elastic-vibrantă, care ne ajută să fim în același gînd care era în Cristos Isus. Iertați-mă, nu m-am putut abține să nu spiritualizez puțin chestiunea. Defect profesional căpătat în 20 de ani de sîmbete de pregătire pentru predici. Scuze, dar faptul științific rămîne.

Mulțumiri lui Călin Vălean pentru sesizare via AICI.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Explicați-mi, vă rog, ce se întîmplă?

 1. Calin Valean zice:

  Partea elastic-vibranta sa fie exprimata prin comunitati alcatuite din pietre vii?

 2. petrican zice:

  De pe la min. 2.30, până și oaia rătăcită din dreapta a revenit la … Ortodoxie! 🙂

 3. SDM zice:

  Cred ca fenomenul se numeste rezonanta. Acest fenomen obliga trupele militare sa nu bata pas de defilare pe poduri, pentru ca ar duce la intrarea in rezonanta a intregii constructii, cresterea necontrolata a amplitudinii miscarii si la dstrugerea constructiei. Cand un element mecanic este la apogeul (amplitudinea maxima) miscarii periodice și daca i se imprima un alt impuls in faza si cu frecventa necesara si de acelasi sens, amplitudinea miscarii poate creste peste o valoare admisa de rezistenta materialului elementului.
  In cazul nostru, prin miscarea suprafetei de asezare se aplica impulsuri suplimentare de acelasi sens pendulelor, dar functie de sensul de deplasare al pendulelor, acestea pot avea valori negative sau pozitive, deci cu – sau cu +. Aceste impulsuri apar cu frecventa miscarii mesei. Astfel, daca un pendul este defazat (inainte) miscarea mesei, fiind un generator de impulsuri, va genera un impuls cu minus. Si reciproca … Din suma celor doua impulsuri se obtine ,,fazarea finala” Fenomenul duce la intrarea în faza a tuturor pendulelor.
  Sa continuam cu spiritualizarea: ultimele pendule care intra in faza sunt cele doua din randul din fata, dreapta. Ghicitoare: cine sunt aceștia ?
  Raspuns: D _ _ _ _ _ _ L si S _ _ _ _ _ _ _ _ L (cuvinte cu articole)
  SDM

  • O altă explicație

   Download

   Rezonanta.Transferul de energie intre doi oscilatori cuplati.Sa consideram douna pendule pe aceeasi lungime l si de aceeasi masa m, legate printr-un resort sau printr-un cordon elastic.Miscarile fiind influentate reciproc, spunem ca aceste doua sisteme oscilante sunt cuplate. Daca imprimam unuia dintre pendule o miscare oscilatorie fata de pozitia de echilibru, energia miscarii se transmite integral la celalalt pendul dupa un interval de timp.

   Rezonanta.Procesul de transfer optim al energiei intre oscilatoare cuplate, cand frecventa oscilatorului excitator este egala cu frecventa oscilatorului excitat, se numeste rezonanta.

   Rezonanta.Un oscilator (oscilatorul excitator) isi pierde treptat energia, miscorandu-si amplitudinea pana cand ajunge in repaus, iar celalalt (oscilatorul excitat) preia, tot treptat, energia cedata de primul, amplitudinea sa de oscilatie devenind din ce in ce mai mare si atingand valoarea maxima cand primul ajunge in repaus. Apoi, rolurile se schimba, cel de-al doilea transfera energie primului pendul.

   Miscarile ambelor pendule sunt caracterizate de amplitudini care se modifica ciclic si se amortizeaza datorita frecarilor. Acest proces reprezinta o oscilatie fortata pentru oscilatorul excitat, in cazul particular al rezonantei. Cand cuplajul este mai strans, transferul energetic este in avans de faza cu Δφ = π/2 fata de pendulul rezonator, cum este pendulul excitat in conditii de rezonanta.

   Cand rezonatorul are elongatia maxima, excitatorul trece cu viteza maxima prin pozitia de echilibru si il accelereaza. La rezonanta, o oscilatie se poate mentine ( A = constanta ) cu transfer minim de energie de la excitator. Daca cele doua pendule nu au aceeasi lungime l, energia miscarii nu se mai transfera integral la celalalt.

  • EXPLICAȚIE
   Metronoamele funcționează fiecare ca un pendul separat. Experimente din fizică arată că dacă pui cel puțin 2 pendule unul lângă celălalt se influențează reciproc.
   De ce ajung la același tact pe suprafața mobilă? Foarte simplu, suprafața mobilă devine ea însăși un pendul mai mare ce influențează și regulează tacturile celorlalte pendule..

   Spiritualizare
   Dacă avem destulă îngăduință (suntem destul de flexibili), și ceilalți vor ajunge să aibă ritmul nostru…

   Va doresc multa… felxibilitate.. 😀

 4. SDM zice:

  Revin, daca un pendul ar fi izolat de miscarea mesei (ar fi intr-un alt sistem de referinta) si daca pendulul ar mentine foarte precisa frecventa de oscilatie si fazarea, am astepta probabil mii de ani si nu ar intra in faza.
  Morala: scoateti persoanele dificile din frecventa si fazarea proprie, aducandu-le in freventa si fazarea turmei Domnului si rezultatele vor fi deosebite.
  SDM

 5. Pingback: Din tainele armonizării | romoflorin

 6. Pingback: Din tainele armonizării | romoflorin

 7. bloglobalta zice:

  „Nu-i vorba de membralitate și carnet…”
  Dacă citesc replicile tale în cheia lui Buber atunci înțeleg că în biserica noastră ( eu și tu aici și acum pe blogul tău) există o problemă și anume: tu încă mă bănuiești de izolare în afara bisericii. Asta înseamnă că ai rămas numai tu (du sau ich depinde de cine vorbește), dar Buber zice că așa ceva nu se există atât timp cât există un minim contact (cum ar fi dialogul ăsta). Mai mult, în relația asta ar fi fost și God inițial, care, în cazul în care ai dreptate, nu știu cu cine a rămas să ducă carul relației mai departe.

  • Camix zice:

   foarte fain, Samule…

  • Camix zice:

   N-am scris Samuel, Marius, nu corecta. Mai bine scrie atunci „Samu-raiul”

   • Marius David zice:

    mai fac servicii din astea prietenilor, ii corectez tacit,
    acum inteleg.
    hmmm, da, samuraii erau pagîni.
    Jumătate dintre ei erau și homosexuali, așa că nu aș lipi ușor eticheta asta în fruntea sau pe spatele nimănui. 🙂
    Pentru cei care cunosc cultura japoneză mai aveau și alte apucături și obiceiuri șoade. Mai bine totuși Samuel, nu? Caxim?

    • Camix zice:

     hai să facem o întreagă teologie… 🙂 Nu, nu e mai bine cum zici tu.

     • Marius David zice:

      draga Cimax :), ma poti acuza de multe, numai de lipsa neuronilor nu 🙂
      am vazut jocul, cu Raiul, sigur ca l-am vazut ca retorica predau si stiu ce este calamburul prin metateze si separatii.
      asa cum nu toata lumea baga in seama jocul de cuvinte, nu toata lumea stie ce stiu eu si inca putini despre samurai.

    • Camix zice:

     plus că nici nu ai băgat de seamă jocul de cuvinte. las că îl va observa Sam.

     • bloglobalta zice:

      Am văzut prima variantă înainte de corecție. Sună bine pentru că sună a familiaritate chiar dacă e fără bă în față 🙂 Pe onoarea mea de sam cu rai. Ai observat că samurai e o anagramă a lui „a, Marius” ?

    • bloglobalta zice:

     Tresă-mi dai un miel: sunt Samoil nu Samuel,se pronunță Some-oil. Creez confuzie în rândul vorbitorilor de engleză pentru că nu știu cât de bogat sunt și dacă am neamuri în Dubai. Some oil e prea vag, poate fi de la un baril la milioane.
     Dacă mă întrebai îți spuneam că nu mă deranjează samu-răii fie ei veseli sau paganini, oameni suntem cu toții chiar dacă nu toți au norocul să se nască într-o țară 89% creștină de drept și restul mai stângaci.

 8. ilie zice:

  ce se intampla cu o pendula atunci cand ii schimbam lungimea???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.