Altă idee: casa din baloți de paie

Cu timpul, în apropierea pensionării (dacă va fi vreodată 🙂 ), ne gîndim să ne mutăm la țară, la casă. Natalia, fată crescută la țară, tînjește după grădină. Eu nu mai am loc unde să îmi pun bicicletele. Balconul nostru este jumătate grădină, jumătate garaj, șopron, atelier de lutierie, tîmplărie și fierărie.

sursa adevarul.ro

sursa Adevarul.ro

Dar, dacă ne facem casă, din ce să ne facem? Cărămidă? Probabil. Beton? Nu! Din BCA! Nici gînd!!!!

Aveam următoarele opțiuni pe care le-am luat serios în considerare: prima opțiune a fost pămîntul bătut sau chirpici. De ce? Motivez, dacă trebuie. A doua opțiune ar fi fost lemnul! Și aici ar fi avantaje și dezavantaje.

Acum am descoperit o nouă alternativă: casa din paie.

Iată AICI un articol despre aceasta.

sursa adevarul.ro

sursa adevarul.ro

Locuinţa din baloţi de paie este ecologică, rezistentă la furtuni şi cutremure şi poate fi construită în cinci săptămâni. Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii. Baloţii au început să fie folosiţi ca material de construcţie la scară largă începând cu anul 1850 în Nebraska (SUA) când s-a inventat presa de balotat. Există încă în picioare o casă construită în SUA acum 100 de ani. Norvegienii sunt fani ai caselor din baloţi În Europa metoda a fost preluată de norvegieni şi nemţi. În ţările nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Şoncuta Mare a fost construită de norvegieni prima casă din baloţi de paie pentru o comunitate de romi. „Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Şoncuta Mare de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am învăţat cum se contruieşte o astfel de casă din baloţi de paie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute“, povesteşte Bogdan Mureşan.
Citeste mai mult: adev.ro/mkistp

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Meşteşugăreşti, utile, Visătorul de vise. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Altă idee: casa din baloți de paie

  1. Dana zice:

    Deci da, frate Marius, ati avut dreptate. Se poate si fara banca 😀

    „Casa din baloti de paie costa, in final, intre 12.000 si 20.000 dolari, si asta numai pentru ca i se monteaza toate utilitatile moderne: canalizare, electricitate, aer conditionat si ferestre termopan.”
    (http://www.ecomagazin.ro/veri-racoroase-in-case-cu-pereti-din-paie/)

  2. Cornel zice:

    Eu îţi donez primul stingător. 🙂 Dar poate ar avea nevoie de o instalaţie de stingere a incendiilor de peste 7-8.000 de dolari, ca să fie totul automatizat.

  3. Frate Marius,

    De ce nu BCA? Teama referitoare la aluminiul utilizat la fabricare sau altceva?

    Revenind la solutiile „exotice”, m-am gandit bine la ele si cred ca dvs le puteti pune in aplicare avand in vedere ca sunteti o fire foarte intreprinzatoare si veti realiza o casuta de dimensiuni modeste.

    Pentru constructii adevarate si „garantate” solutiile exotice devin foarte costisitoare (ceea ce e important)

    Multa pace!

  4. Dani zice:

    Exista o casa din baloti de paie si la Alba Iulia facuta de un inginer proiectant. Este un bun prieten si l’am ajutat la constructia ei. E facuta pe structura de lemn. Binenteles ca toate casele din baloti de paie incep cu cei trei purcelusi si sobolani care’si fac la randul lor vila in casa dar la sfarsit iasa o minunatie. Costurile, desi mai mici, sunt comparabile cu cele ale unei constructii clasice daca vrei toate facilitatile moderne. Pana la urma, la o casa nu costa cel mai mult caramida.

  5. Romana Popa zice:

    Frate Cruceru, fiul nostru cel mare, care este inginer constructor si-a cladit o casa din baloti de paie langa Alba Iulia. este si frumoasa si eficienta . cand mai veniti la Alba Iulia sunteti invitatul nsotru sa o vizitati. acum vad ca DANI a vorbit deja despre aceeasi casa!

  6. Ana O. zice:

    tot n-am inteles ce e cu balotii aia de paie! (si cind te gindesti ca am fost inginer de instalatii, ceva legatura cu cei de cobnstructii nu prea mult).
    Este ei presati sau nu?
    Daca nu sunt presatti, ajungi de calci pe moale sau sunt numai pt. acoperis? 😀
    Cum ramine cu soarecii, purecii si incendiile?

    In fine, am auzit si de case construite din caucucuri uzate de la masini.. Gasesti in lumea asta mare toate minunatiile posibile, imaginatie si bani de azvirlit sa ai!

  7. Ana O. zice:

    Ideea dupa care „Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii”, e trasa rau de par.
    In primul rind nu in zona Africii!
    In al doilea rind perioada paleoliticului s-a cam terminat acum 10 mii de ani BC, pe cind primele semne de civilizatie umana (case, agricultura cu cap, unelte ceva mai de soi, etc) dateaza de numai 6 mii de ani, de cind cu Adam si Eva lui, daca va aduceti aminte. Si asta din cauza ca acel humanoid (ala care semana cu omul) a capatat cam pe atunci (6 mii de ani in urma) duh de viata si asemanare cu Dumnezeu, ceva ce animalele nu au.
    Atunci a inceput experimentul uman la care omul a falimentat iar Hristos a salvat, amin si aleluia!

  8. Ana-Maria zice:

    Cred ca ar trebui facut si un studiu de costuri raportate la durabilitate in timp.
    Nu stiu cat dureaza o casa din baloti, dar… presupun ca nu prea mult: umiditate, ciuperci, insecte… Rozatoarele chiar daca nu mananca paie, sapa galerii si o fac svaiter, mirosul nu mai vorbesc.
    Iar ca sa o tratezi cu insectofungicide, nu stiu cat o sa mai fie eco si sanatos pt om.
    Casele din paianta „traiesc” maxim 50 de ani, pana le putrezeste si se macina structura de lemn.
    Casa bunicilor mei avea structura din stejar (care s-a pastrat destul de bine cu exceptia catorva puncte de la baza), si apoi a plecat intr-o parte.
    Am facut una din caramida, inca nu e terminata, mai fac ceva la ea pe masura ce castig bani.
    Si daca stii sa nu te arunci la bani si la materiale de fite, iesi destul de ieftin.

  9. Daniel Boboescu zice:

    Pana la urma tot structura de lemn este. Ca intre grinzile de lemn pui paie sau vata bazaltica si rigips, osb… cam tot acolo ajungi cu investitia. O spun din experienta construirii unei case pe structura de lemn.

  10. Martha zice:

    noi ne-am facut o casa de lemn si suntem foarte multumiti. Imagini si impresii din timpul constructiei poti vedea aici :http://casutacupridvor.blogspot.ro. Oricum, nu e chiar asa ieftin nici pe lemn, poate doar daca renunti la utilitati si la finisaje mai bunicele.
    o solutie ar fi cumpararea unei case vechi si reamenajarea ei, sigur se iese mai ieftin.Am vazut aici ceva care mi-a placut foarte mult http://bhudeva.org/ro/

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.