„Vulcanul baptist a erupt şi se va îngropa în propria lui lavă” Cînd şi de către cine este scrisă această scrisoare?

Către Guvernul nostru

……………………..

 

                Vă rog să binevoiţi a pune în atenţia tuturor factorilor de la conducerea Statului, cele ce urmează:

                Baptismul de la noi aduce grave atingeri statului. Nu este lovit prin baptism numai trecutul sufletesc al neamului sub raport religios, ci chiar statul. ……

…….      

         E timpul suprem să înceteze terorismul baptist. E timpul să ne deschidem ochii, că baptiştii de la noi s-au plâns străinătăţei că îi persecutăm, dar ei numai baptişti nu sunt, ci nişte învrăjbiţi, cari clocotesc de ură unii împotriva altora. Americanii sunt acum ei în nedumerire cu cine să-şi facă uneltirile mai departe. Ei sunt îngrijoraţi de banii plasaţi la noi în România şi acum văd pe ce mâini au încăput banii lor. Acum nu se mai plâng că la noi în ţară baptiştii sunt persecutaţi, ci acum ei se plâng că au avut încrederea în conducătorii uniunei, care e ruptă azi în două. …..

                Da uniunea azi nu mai este uniune şi nici nu a fost de fapt uniune, ci o adunare de certăreţi. De mult între şefii CENZURAT … CENZURAT şi între alţii baptişti era o ură nemai pomenită. Acum ura a izbucnit. Vulcanul baptist a erupt. Acum autorităţile statului au putut vedea cu cine au stat de vorbă.

    …………………

                Să se lase loc liber, ca baptiştii să se răfuiască între ei şi să se considere ca inexistentă ori-ce uniune. Această este singură tactică bună, care dacă nu se va urma, vom avea de înregistrat consecinţe grave pentru România.

                Vulcanul baptist a erupt. Lava lui va îngropa baptismul dacă noi vom fi cunoscători ai realităţilor timpului de faţă. Să ne afirmăm şi să ne valorificăm ca stat ca o conştiinţă în altă etică, o etică de o valoare mai mare, pe care să nu o poată turbura uneltirile sectare.

…………….

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

68 de răspunsuri la „Vulcanul baptist a erupt şi se va îngropa în propria lui lavă” Cînd şi de către cine este scrisă această scrisoare?

  1. Vaisamar zice:

    Miroase a Grigore Comşa, probabil prin anii ’20. Să vedem ce păreri au alţii.

    • Așa e, după stil s-ar potrivi Episcopului Grigore Comșa.

      Faptul că face referire la ruperea uniunii baptiste mă duce cu gândul la perioada 9-10 septembrie 1932 – 9,10 noiembrie 1935 când baptiștii au avut două uniuni.
      În perioada asta (dar nu mai târziu de 25 mai 1935, data când a decedat episcopul) scrisoarea putea fi adresată unuia dintre guvernele Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu, Constantin Angelescu, sau Gheorghe Tătărăscu.

      ”Șefii” sunt probabil Ioan Socaciu și Constantin Adorian.

      Sau poate nu?

  2. Ioan C. zice:

    O fi cumva Miron Cristea?

  3. Prea e ruptă din viaţă, în unele locuri… ruptă-n două, ca să fiu în notă cu NOTA. 🙂 Cred că e scrisă de un simpatic contemporan, într-o limbă voit arhaică. De fapt, poate fi doar o pastişă…

  4. Doru Radu zice:

    S-ar putea sa aiba dreptate vaisamar. Episcop dr. Gheorghe Comsa tuna astfel de prostii in Parlamentul Romaniei interbelice. Regretabil, am vazut si-n scrierile unor ortodocsi contemporani- tot mai putini- astfel de opinii.

    • Doru Radu, mi-aş fi dorit- recunosc- să fi scris textul Marius în persoană, ca pe o satiră, dar chiar şi aşa, alegerea lui nu e deloc întîmplătoare, pentru că tabloul pare deja vu:
      -învrăjbirea baptiştilor;
      -nedumerirea americanilor şi îngrijorarea după investiţiile făcute;
      -uniunea, o adunare de certăreţi;
      -ruperea „în două” a conducerii uniunii;
      -baptiştii nu se mai plîng că sunt persecutaţi, altele sunt durerile lor
      Pînă şi disoluţia îşi găseşte… soluţia 🙂 :
      -să fie lăsaţi să se sfîşie între ei, calea cea mai bună de a-i distruge (!)
      În final, se anticipează viitorul:
      -lava vulcanului erupt va îngropa baptismul
      Restul- adică acuzaţiile din afară, stilul- sunt, parcă voit articulate, pe linia torţionarilor din toate regimurile pseudo-democratice.

      • Edgar zice:

        Nu e Mister Baboon, ci I R Baboon. Sau poate te-ai referit la un personaj pe care nu-l cunosc.

        • ACIDUZZU zice:

          Sigur il cunosti ! Mr. Baboon din Cartoon Network…
          Eh, ce vremuri…in care diversiunea se limita doar la inocenta unui desen animat !

        • Marius David zice:

          Aciduzzu, imi pare rau de munca ta, dar am moderat poezia respectiva.
          Sînt lucruri care pot fi intelese gresit.
          Multumesc de intelegere.

          • ACIDUZZU zice:

            Asa e intre prieteni, frate Marius !
            Multumesc pentru obiectivitatea „de a-ti matura ograda !”
            Cu siguranta, nu ma vei pierde atat de usor (ca frate, ca prieten). Oricum eu mai visez la acea „cafeluta” excelenta, turnata turceste intr-o cescuta de-un degetar…
            Fii binecuvantat , frate Marius !

            • Marius David zice:

              Nicio problemă, şi altă dată 🙂
              mă bucur de înţelegerea ta.
              Abia aştept şi eu cafeluţa, poate ne intersectăm în săptămîna ce urmează… Cluj – Tîrgu Mureş – Ploieşti – Bucureşti – Slatina – Scorniceşti – Giroc – Timişoara – Oradea?

            • ACIDUZZU zice:

              Frate Marius,
              Pana ajund pe „ruta”…Cluj – Tîrgu Mureş – Ploieşti – Bucureşti – Slatina – Scorniceşti – Giroc – Timişoara – Oradea, mi-ar face placere, in limita bunului simt, a respectului determinat de legatura frateasca si, bineinteles de deschiderea si disponibilitatea domniei-tale (adica acel timp liber de care nu prea avem parte), sa sorbim prima cafeluta (virtuala deocamdata) „privately” intrucat sunt sigur la ca la „administratia” blogului detii deja o adresa care sa ma reprezinte.
              In timp ce ne vom „sorbi” in tihna cafeluta, vom depana amintiri…despre un viitor frumos ca partasie si impartasire din Cuvant ! Ca tot sacul domniei-tale este mai doldora !
              Cu sfinte binecuvantari ceresti si pamantesti deopotriva, ca tot ne dorim si din acestea….
              ACIDUZZU

      • Marius David zice:

        Nu, e mai simplu decît atît. NIMIC NOU SUB SOARE!

    • Marius David zice:

      Corect, dar pe acest blog nu se dau premii 🙂 pentru răspunsuri corecte. Nici ţie nici lui Vaisamar.

  5. dorin zice:

    Episcopul Grigore Comsa -1932

  6. maricel zice:

    textul o fi vechi dar continutul pare actual; s-ar parea ca au un pic de dreptate fratii ortodocsi… daca tinem cont de barne si paie.

  7. baptistu zice:

    Hmmm…..raul odata curatat, lumea devine mai buna….probabil ca pe aceste premize Hitler a vrut sa faca lumea mai buna, exterminandu-i pe evrei. Probabil ca celelalte comunitati sunt perfecte! Ei se iubesc, nu le place puterea, vor binele lumii, iar problema este ca baptistii le sta in cale. Politicienii sunt cei mai buni, cei mai morali si singurii vrednici sa arate cu degetul ce trebuie facut. Intrebarea este, cine va urma dupa baptisti daca se constata ca nu ei sunt de vina ptr raul din lume…

    Ciudat mi se pare ca multi se grabesc sa recunoasca aceste lucruri ca fiind reale astazi. Or fi, dar ei baptistii, nu fac altceva decat sa reflecteze lumea in care traiesc!

  8. alterema zice:

    cand? undeva intre 1931-1934. cand au fost 2 uniuni, si americanii se straduiau sa ii impace pe liderii celor 2. Poate catre inceputul „schismei”, dupa cum par a indica ultimele 2 paragrafe.

    cine? probabil ep. Grigorie Comsa (bietul de el, ce-a ajuns…o sa intre vorba in zicatorile baptiste „blame it on Comsha!”)

    @mariuscruceru: nu e regretabil ca unii din cei care comenteaza sunt atat de off-target, plasand actiunea in trecutul recent, sau mai rau, in prezent? Sa nu ne stim istoria, putina cat e? si nu ma refer la confrati scumpi precum vaisamar, ci la altii…

    • ACIDUZZU zice:

      @ alterema,

      „nu e regretabil ca unii din cei care comenteaza sunt atat de off-target, plasand actiunea in trecutul recent, sau mai rau, in prezent? Sa nu ne stim istoria, putina cat e? si nu ma refer la confrati scumpi precum vaisamar, ci la altii…”

      Istoria ne-o stim ! Cel putin pe-a noastra, baptistilor,
      dar transferand…greselile trecutului (!?!) in contextul contemporan creat, o facem tendentios, cu rea-vointa, cu scopul de a discredita…
      Ei sunt babuinii care daca nu sunt „la putere” nu-i Lucrarea Domnului !

      Of, Diotrefii zilelor noastre…

    • Marius David zice:

      Alterema, şi vor mai fi astfel de exerciţii. Eu le spun studenţilor clar că nu toţi vor fi exegeţi. Vorbesc de studenţi la teologie.
      Înţelegerea textelor nu este dată tuturor. De aceea cred în elite.

  9. ACIDUZZU zice:

    COMPLETARE:

    „Americanii sunt acum ei în nedumerire cu cine să-şi facă uneltirile mai departe. Ei sunt îngrijoraţi de banii plasaţi la noi în România şi acum văd pe ce mâini au încăput banii lor. Acum nu se mai plâng că la noi în ţară baptiştii sunt persecutaţi, ci acum ei se plâng că au avut încrederea în conducătorii uniunei, care e ruptă azi în două. …”

    Este scrisa in „stil arhaic” de catre un contemporan de-al nostru (de-al lor, de-al…) ca o diversiune ce tinte de timpul post-congres…
    Nu e niciun vulcan; e o…”pâclă” de noroi, din acelea de prin Saraturile Buzaului…
    In niciun caz baptismul, ci diversionistii !
    De fapt pentru ei am scris si poezia de mai sus cu „aroma” de…babuini !

  10. ACIDUZZU zice:

    ” ce tine de timpul post-congres….”

  11. Stradania pentru un limbaj arhaic fortat e evidenta. Asta-i scris interbelic asa cum sunt eu Nae Ionescu. Se vede si din submarin ca sunt vorbe de contemporan.

    • Marius David zice:

      Deci, eşti NAe Ionescu! Bravos, tataie!
      Mă tot gîndesc de ce ai spus… „se vede şi din submarin”.
      Se vede treaba că analiza lingivtică şi stilistică ţi-a fost şi jos şi în întuneric.
      Dacă alegeai… „se vede şi din avion”, proabil că erai şi sus şi la lumină şi ţi-ai fi dat seama că este chiar un text interbelic.
      Asta arată că nu toţi comentatorii mei se îndeletnicesc cu lectura.

      Burta pe carte! 🙂

      • Era doar o prezumtie ce putea fi rasturnata prin proba contrarie. Iau partea buna a lucrurilor: sunt Nae Ionescu 😀 Cat despre etichetarea facuta, vis-a-vis de indeletnicirea cu lectura, e realizata cam in pripa. Banuiesc ca stiti frate Marius ca, in general, nu se judeca un om doar dupa o greseala, un accident. Dar, in fine, nu tin mortis sa am dreptate, asa ca puteti spune ce vreti.

  12. Ioan C. zice:

    Eu nu cred ca e scriere din zilele noaste, ca in adresare scrie asa ” Către Guvernul nostru”, or, guvernul Boc nu e al nostru, ci e impotriva noastra 🙂

  13. Liliana Corbu zice:

    de …Paul Negruț ?

    • Marius David zice:

      Lia, de obicei eşti spamată pe aici, dar prostia asta şi cea care urmează sînt rarităţi. Era păcat să se piardă asemenea perlă. 🙂
      Te invit la spam din nou şi cavalereşte îţi deschid uşa după ce te las şi cu a doua perlă care face arcul Oradea – Bucureşti… Ioan Bunaciu.

  14. Ioan, aici ai mare dreptate. Guvernul actual chiar nu e de-al nostru 😀

  15. alterema zice:

    @mariuscruceru: viitor de aur exegeza are!…daca pe un text in romaneste din anii ’30 e greu pt unii, ce sa mai zicem de „praxeis” buchisit pe sinaiticus…Sunt realmente consternat de preferinta unora pt teorii ale conspiratiei in detrimentul picului de studiu pe text si context. Sa auzim de bine! Pax tecum, fr. Marius!

  16. Bine ca esti tu frumos Emanuel. Dar asta nu insemna ca nu tre’ sa imi spun si eu parerea. S-ar putea sa fie ca tine. Mie insa mi se pare prea ciudata exprimarea pt anii 30. Sau poate sunt obisnuit cu scriitura literara din perioada interbelica si de asta imi pare astfel.
    Fara suparare, dar cred ca ai putea sa iti exprimi punctul de vedere intr-o maniera mai diplomata fara astfel de atacuri la persoana.

    • Marius David zice:

      Nu, Cristalule, ai fost în ceaţă, recunoaşte. Ai dat-o în bară! 🙂
      Glorios! Mai ales în chestia cu submarinul. Ai fost delicios! Se întîmplă!
      Mă vei ruga pe privat să şterg comentariul?Ar fi păcat! 🙂
      Nu, nu eşti obişnuit cu literatura interbelică. Se vede de la o poştă, ca să evit şi submarinul şi avionul, că este text vechi, nu învechit.
      Trebuia să fiu mai bun decît sînt ca să creez un astfel de text, dar voi încerca 🙂

      • Era sa ratez raspunsul asta. Nu v-as ruga niciodata sa stergeti comentariul. Ma dezamagiti. Credeam ca toata chestia asta are in ea ceva constructiv, edificator pentru suflet, si nu astfel de comentarii rautacioase. Pacat! Citesc blogul dvs tocmai pt ca m-a ajutat in multe cazuri in relatia mea cu Domnul. Dar acum observ unele lucruri care nu cred ca au de-a face cu spiritul crestin. 😦

  17. Este scris de I. Ungureanu? (Unul dintre oamenii Episopiei/Sigurantei din acea vreme, inflitrat intre baptisti pentru o vreme – si atat de bine ca a ajuns secretar general).

  18. Doru Radu zice:

    Aurel Mateescu:
    Probabil Silvestru Ungureanu. Intereanta varianta cu omul Sigurantei?Epsicopiei. Stiam doar ca s-a intors inapoi la ortodocsi dupa ce suferise pt credinta baptista.

  19. Liliana Corbu zice:

    de …Ioan Bunaciu ?

  20. centruldeistoriesiapologetica zice:

    Daca nu va dumiriti pana la urma, va ajuta CIA 🙂

  21. CNI zice:

    In unele locuri, precum in cateva sate de pe Valea Crisului Alb, baptismul a fost introdus intre romani cu sprijinul autoritatilor austro-ungare si ai grofilor locului, ca parte a efortului concentrat de deznationalizare/maghiarizare a poplatiei romanesti din Partium de la sf. sec. al XIX-lea-inceputul sec. al XX-lea. Ma gandesc la satele Almas, Revetis etc despre care am citit in presa maghiara aradeana a inceputului de veac XX.

    • ACIDUZZU zice:

      Exista destula „substanta” documentar-istorica si la indemana oricarui sincer doritor de cunostare despre inceputurile miscarii baptiste in zona mentionata mai sus (si nu numai), dar sunt sigur ca scopul acestei miscari nu a fost „maghiarizarea” cum spuneai domnia-ta („In unele locuri, precum in cateva sate de pe Valea Crisului Alb, baptismul a fost introdus intre romani cu sprijinul autoritatilor austro-ungare si ai grofilor locului, ca parte a efortului concentrat de deznationalizare/maghiarizare a poplatiei romanesti din Partium de la sf. sec. al XIX-lea-inceputul sec. al XX-lea.” ), ci raspandirea Adevarului Evangheliei Mantuirii asa cum rezulta din atestarile si documentele care, asa cum spuneam, se afla la indemana oricarui doritor sincer.

      1. Urma sangelui, de J.M. Carroll;
      2. Istoria Anabaptistilor, de Dr. Alexa Popovici; (amintita aici ca document care atesta miscarea evanghelica si nicidecum maghiarizarea…);
      3. Istoria Baptistilor din Romania vol. I-II), de Dr. Alexa Popovici;
      4. Viata misionarului Mihaly Kornya, de Bertalan A. Kirner, Bucuresti 2009.

      • ACIDUZZU zice:

        „doritor de cunoastere”

        • ACIDUZZU zice:

          Sunt din zona si stiu cum a ajuns credinta baptista, cel putin in localitatea natala. Nu aveam decat un singur ungur in sat si acela era calvinist… Documentele vremii enuntate de domnia-ta, au avut la vremea respectiva un al scop…adica, exact ceea ce ai citit domnia-ta:”despre care am citit in presa maghiara aradeana a inceputului de veac XX.”

          Cu sincera consideratie,
          ACIDUZZU

  22. danelsmc zice:

    Uite asa mai invata omu de rand istoria confesiunii sale …

  23. romuluss zice:

    Conteaza autorul sau conteaza cate procente din ce spune e realitate? 🙂 Documente de acest fel au mai degraba menirea de a fi usor manipulative, gen filme in care personajul pozitiv starneste simpatia tele-spectatorilor, in schimb el este un alt criminal in serie doar ca el apara o cauza „dreapta” .

    Ne-am prea obisnuit cu adrenalina provenita din jocurile politice manipulative. Mi se par super-flue documentele cu acest caracter (contemporane, sau provenite din alte perioade) cat si identificarea autorului pt ca in final produce o falsa adeziune in care cei mai multi isi antreneaza mintea sa identifice un autor si totodata in subconstient il transforma intr-un adversar.

    Sunt multe de spus vizavi de efectele mentale/subconstiente ale unor astfel de documente atacatoare, ma rezum in final la imaginea filmelor de actiune in care spectatorul este manipulat sa simpatizeze cu un criminal.

    Injectarea mascata de idei este destul de veche ca si tehnica, cei care au studiat-o si inteleg bine ce inseamna manipularea maselor recunosc tiparul extrem de simplu, ceilalti …. sunt doar victime 🙂 .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.