Casierul din Simeria din “şi lucruri bune” (P)

Prin ’70 l-au arestat pe pastorul Vadan si pe casierul bisericii, fr. Moise Alexandroni.

Acuzatia: au furat banii bisericii. Nu stiu ce scriu dosarele; cred ca Vadan era nevinovat pt ca pastroul nostru ne-a povestit cu teama ca au fost chemati la Arad si li s-a spus sa-si bage mintile in cap si sa nu boteze membri de partid daca nu vor s-ajunga ca Vadan.

Nu vreau sa polemizez ci sa scriu despre casier. Fratelui Moise i s-a spus: “declara ca pastorul a furat si-ti dam drumul, n-avem nimic cu d-ta”. “Pastorul n-a furat”, a zis casierul. Vazind ca nu cedeaza, militienii au recurs la ceva neobisnuit: au lasat informatorii bisericii sa-l viziteze in arestul preventiv. Acestia i-au spus minciuni: “semneaza, ca familia ti-a fost scoasa din casa, fata cea mare ti-au dat-o afara de la medicina, fetita mica e pe moarte, iti mor copii de foame”. “Cu tine n-au nimic!!!”

Casierul a zis: “Dumnezeu ii va pazi; nu pot sa declar ce nu-i adevarat!”

Au fost nevoiti sa-i puna pe informatori sa depuna marturie mincinoasa si i-au condamnat pe pastor si casier. Apoi i-au batjocorit in ziar! Eliberat prin gratiere, casierul a constatat ca Dumnezeu i-a pazit familia si totul a fost tortura psihica.

“Doamne -si-a zis omul- daca tradam ce rusine ma apuca si nu era nici o garantie ca as fi scapat…”

Doru Radu

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Oameni, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Casierul din Simeria din “şi lucruri bune” (P)

 1. Un pacatos zice:

  Crectat,i va rog, ” pastroul”, pe urma stergeti asta.

 2. disa zice:

  Moise Alexandroni a avut niste copii minunati, care erau mandria Liceului din Simeria.

 3. Doru Radu zice:

  Pt. pacatosu, Marius Cruceru si toti cei ce citesc postarile „Si lucruri bune”:
  1-Imi asum raspunderea pt cele scrise
  2-ele reprezinta o istorie orala, confirmata din 2 surse; in cazul acesta din 4 surse.
  3-nu am acces la dosarele Securitatii. Cit adevar reprezinta povestile mele? Atita cit reflectarile subiective ale oamenilor din implicati in evenimente il pot avea. Dar daca reconstituim istoria dupa doc. Secu o fi 100% litera de Evanghelie? No way, my friends. V. Croitoru, Rascumpararea Memoriei, scrie ca niciunde in documente nu scrie ca oamenii erau batuti. Inseamna ca Secu, n-a batut pe nimeni? Adevarul e mai greu de aflat. Desi Adevarul Il putem cunoaste! Slavit sa fie numele Sau!
  4- Iata ce-mi scrie un om respectat in mediile evanghelice romanesti dar care nu vreea sa apara public: „Ceva interesant din cartea Rascumpararea Memoriei. Acolo scrie si despre tatal E. (sotia mea). Cand a citit, ea a spus ca in realitate lucrurile au stat destul de diferit decat ce scrie acolo [si n-a fost informator ci persecutat -DR]. De asemenea, scrie despre Christian Aid Ministries. Iarasi in realitate lucrurile au fost putin diferite. Atunci, ce garantie avem ca restul cartii reprezinta realitatea integral?”
  Mie mi-a placut cum e scrisa cartea, dar realitatea, adevarul complet despre o situatie e complicat/greu daca nu imposibil de cuprins.

  • Virgil C. zice:

   Doru Radu,
   ne-ati invatat cu comentarii bine gandite, cu cap si coada. In acest comment ne lasati sa intelegem ca RM prezinta un adevar … fals. Puteti exemplifica un pic care sunt diferentele dintre adevarata istorie a CAM si cea prezentata de RM?
   Sau variantele diferite prezentate de prietenul dv?

   Eu insumi am stat de vorba cu un frate prezentat in carte, care a incercat sa aduca ajutoare in tara si a avut de intampinat la granita probleme mari, in final refuzandu-i-se intrarea in tara. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, fratele nu e tocmai tanar. Cand i-am spus ce scrie in carte s-a repezit si mi-a spus: nu, nu asa s-au petrecut lucrurile, stai sa iti spun eu cum au fost. Apoi, mi-a povestit exact varianta din carte, dar din pespectiva lui. In esenta, aceleasi lucruri, dar cercetatorul care a citit lucrurile in documente, in biblioteca, desigur ca va pune accentele altundeva decat cel ce a stat zile intregi in frig, la diferite puncte de control de graniceri.
   Inseamna asta ca in ansamblul ei, cartea sau mai departe, demersul RM nu este adevarat?

 4. tibipop zice:

  Adevarul complet despre o situatie, despre un eveniment este dezideratul istoriei, cel putin pentru epoca moderna, pentru secolul XIX. Sunt insa atat de multe lucruri care se interpun intre noi si acest adevar: limbajul, selectivitatea, paradigmele culturale si religioase din care facem parte. Aceasta nu trebuie sa ne opreasca insa de la a cauta acest adevar, chiar daca drumul este anevoios.

 5. outward bound zice:

  Doru Radu. Este posibil sa spuneti numele casierului ??!!. Intrebare: se suprapun timpurile cand fr. Vadan indeplinea functia de pastor si in biserica baptista din Hunedoara, str.Popa Sapca No.17 ??!!. Pentru reactivare a memoriei, dau nume de frati urmariti, persecutati ,terorizati si batuti de Securitate: Ioil Furdui, Faur si Bold, Ceteanu, Ghoretchi, Manutiu ,Negrea,Labunetz , Longodor,Popa, Medrea …….

 6. crs zice:

  Casierul se numea Moise Alexandroni, si a fost bunicul meu… Mama mea a fost una din fiicele lui. Si eu pot confirma povestea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.